Αγία Μαρκέλλα η Χιοπολίτης

Αγία Μαρκέλλα η Χιοπολίτης

Η Εκκλησία τιμά σήμερα, 22 Ιουλίου 2023,  την μνήμη της Αγίας παρθενομάρτυρος Μαρκέλλας, η οποία είναι η πολιούχος του μυροβόλου Αιγαιοπελαγίτικου νησιού της Χίου.  

Είναι άγνωστο πότε ακριβώς έζησε η Αγία Μαρκέλλα. Στο Λειμωνάριο αναφέρεται ότι ήταν από τη Χίο, Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών  η Αγία γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Βολισσό, το ιστορικό  κεφαλοχώρι της βορειοδυτικής Χίου. (ΦΩΤΟ ΕΠΑΝΩ: Ο Ναός στην Βολισσό της Χίου). Για τον χρόνο της γέννησης, της ζωής και του μαρτυρίου της Αγίας υπάρχει σύγχυση και ασάφεια μεταξύ των βιογράφων. Σύμφωνα με τον βιογράφο της, Όσιο Νικηφόρο τον Χίο, η Αγία Μαρκέλλα έζησε και ήκμασε περί το 1500 μ.Χ.

Ο πατέρας της ήταν ειδωλολάτρης και η χριστιανή μητέρα της απεβίωσε σε νεαρά ηλικία. Η Μαρκέλλα διακρίθηκε από νωρίς για τη βαθιά της πίστη και αγάπη στον Χριστό, την καλοσύνη και αγνότητά της, τη σεμνότητα και την ευγένεια της ψυχής της. Προικισμένη με θεϊκή σοφία και αμέτρητα ψυχικά χαρίσματα επικοινωνούσε αδιάκοπα με τον Θεό. Αυτόν τον «επίγειο άγγελο» φθόνησε ο διάβολος  και θέλησε να την πολεμήσει με κάθε μέσο.

 Ο ειδωλολάτρης και σκληρόκαρδος πατέρας της άρχισε να επιθυμεί ερωτικά την ίδια του την κόρη και να νιώθει προς αυτή μία αστείρευτη σαρκική επιθυμία. Όταν η Μαρκέλλα διαπίστωσε τον αναίσχυντο χαρακτήρα του πατέρα της, εγκατέλειψε το πατρικό σπίτι και αναζήτησε καταφύγιο στα βουνά της περιοχής. Τότε ο πατέρας της κινούμενος από τις κτηνώδεις ορέξεις του και με απερίγραπτη μανία άρχισε να ψάχνει να βρει τη νεαρή και όμορφη Μαρκέλλα, η οποία  προσπάθησε να προστατευθεί και να σώσει την τιμιότητά της.

Μία μεγάλη βάτος αποτέλεσε το ασφαλές καταφύγιο της. Ένας βοσκός όμως υπέδειξε τη βάτο στον μανιακό πατέρα της, ο οποίος  έβαλε φωτιά στη βάτο για να την αναγκάσει να βγει έξω από αυτή. Η Μαρκέλλα κατάφερε και βρήκε διέξοδο και έτσι γλίτωσε από τα χέρια του  πατέρα της. Στη συνέχεια άρχισε να τρέχει πάνω στις πέτρες και τα βράχια, αλλά ο πατέρας της βλέποντας τη δυσκολία να την φτάσει, αποφάσισε να τη σημαδέψει με το τόξο του και έτσι εκτόξευσε προς αυτή ένα βέλος.

Η Αγία πληγώθηκε και το αγνό της αίμα πότισε τα βράχια. Παρόλα αυτά δεν έχασε την ψυχική της δύναμη και συνέχισε να τρέχει. Οι σωματικές της δυνάμεις άρχισαν όμως να την εγκαταλείπουν και κάποια στιγμή έπεσε κάτω ταλαιπωρημένη και πληγωμένη. Η βαθιά και ακλόνητη πίστη της την βοήθησε να βρει τη σωτήρια λύση. Με τα μάτια στραμμένα στον Χριστό  προσευχήθηκε και Του ζήτησε να σχίσει τον βράχο και να την κρύψει μέσα. Η παράκληση έγινε πραγματικότητα.  Ο βράχος άνοιξε  και δέχτηκε το σώμα της μέχρι το στήθος.

Ο  πατέρας φτάνοντας στον βράχο έκοψε με ένα μαχαίρι τους μαστούς της και τους πέταξε στο βουνό. Στη συνέχεια αποκεφάλισε την κόρη του και πέταξε την κεφαλή της στη θάλασσα. Σύμφωνα με την παράδοση μία ασυνήθιστη λάμψη άρχισε να εκπέμπεται από την κεφαλή της Αγίας, που στέφθηκε με τον ουράνιο και άφθαρτο στέφανο της άθλησης και της θεϊκής δόξας.

Έργο του αγιογράφου Γιώργου Κόρδη. Αυγοτέμπερα σε ξύλο, 27χ54 εκ, 2020

Ο σχισμένος βράχος, που δέχτηκε το μαρτυρικό σώμα της Αγίας, αποτελεί μέχρι σήμερα για τους προσκυνητές σημείο ευλαβικής αναφοράς και πηγή ιαμάτων, αφού όσοι προσεύχονται με πίστη, παρατηρούν τον ερυθρό χρωματισμό των βράχων και το νερό να ατμίζει.

Αναρίθμητα είναι τα θαύματα, που με τη χάρη του Θεού, έχει επιτελέσει η Αγία Μαρκέλλα από την εποχή του μαρτυρίου της έως τις ημέρες μας, ενώ μάρτυρες θαυμαστών σημείων έγιναν λαμπρές πνευματικές φυσιογνωμίες της Εκκλησίας , όπως ο Άγιος Μακάριος ο Νοταράς, Επίσκοπος Κορίνθου, ο Άγιος Νεκτάριος, Επίσκοπος Πενταπόλεως και ο βιογράφος και συντάκτης της Ακολουθίας της Αγίας, Όσιος Νικηφόρος ο Χίος, οι οποίοι συχνά προσέρχονταν στον τόπο του μαρτυρίου της Αγίας για να προσευχηθούν.

Σαράντα χιλιόμετρα από την πόλη της Χίου  είναι η Βολισσός . Στα δυτικά βρίσκεται το σπουδαιότερο προσκύνημα του νησιού, η Αγία Μαρκέλλα.

Στον χώρο του προσκυνήματος είναι κτισμένος ο ομώνυμος Ναός της Αγίας, στη θέση της βάτου.

Περίπου  δύο χιλιόμετρα μετά είναι  το  Αγίασμα, όπου και ο τόπος του μαρτυρίου της Αγίας.

Κάθε χρόνο, στις 22 Ιουλίου, γίνεται μεγάλη πανήγυρις  στον φερώνυμο ιερό ναό της Αγίας, που βρίσκεται επί της αμμώδους παραλίας στον  όρμο της Βολισσού και αποτελεί παγχιακό, αλλά και πανελλήνιο προσκύνημα.

 

Share this post