Αφωνία κυβέρνησης και γενικού εισαγγελέα για γενική λογίστρια και σφαγείο Cypra.

Αφωνία κυβέρνησης και γενικού εισαγγελέα για γενική λογίστρια και σφαγείο Cypra.

Απόλυτη σιωπή τηρούν κυβέρνηση και γενικός εισαγγελέας, που έχουν αποφύγει να απαντήσουν στα ερωτήματα, που έθεσε χθες ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, Παύλος Μυλωνάς , για το σφαγείο Cypra. Από χθες ο ageliaforos  και σήμερα οι εφημερίδες “Ο Φιλελεύθερος ” και “Πολίτης” δημοσίευσαν πληροφορίες ότι στο σφαγείο Cypra, που ανήκει στον σύζυγό της γενικής λογίστριας , Ρέας Γεωργίου, κάνει έλεγχο το γραφείο του αδελφού της, το οποίο εποπτεύει η ίδια ως πρόεδρος της Αρχής Δημόσιας Εποπτείας Ελεγκτικού Επαγγέλματος (ΑΔΕΕλΕπ). Ακόμη και ο ΔΗΣΥ δια του βουλευτή και εκπροσώπου τύπου του κόμματος , Δημήτρη Δημητρίου , ο οποίος μιλούσε το πρωί στο Γ’ Πρόγραμμα του ΡΙΚ , αναγνώρισε ότι υπάρχει  υπάρχει θέμα με την γενική λογίστρια.

Ο βουλευτής Π. Μυλωνάς  επανήλθε σήμερα , με νέα δήλωση, στην οποία αναφέρει: “Η Γενική Λογίστρια της Δημοκρατίας, Ρέα Γεωργίου, σε δηλώσεις της στην εφημερίδα «Πολίτης», για το θέμα σύγκρουσης συμφερόντων που προκύπτει από την ιδιότητά της ως προέδρου της Αρχής Δημόσιας Εποπτείας Ελεγκτικού Επαγγέλματος ανέφερε: «Όταν προκύψει θέμα ενώπιον του Δ.Σ. της ΑΔΕΕλΕπ, που θα αφορά τον αδελφό μου, τότε θα ζητήσω την εξαίρεσή μου…» Μένουμε έκπληκτοι από το γεγονός ότι η κυρία Γεωργίου δεν αντιλαμβάνεται να προκύπτει ο,τιδήποτε μεμπτό, από τη στιγμή που η ίδια εποπτεύει τον αδελφό της, ο οποίος με τη σειρά του ελέγχει τις οικονομικές καταστάσεις των εταιρειών του συζύγου της”. 

Στην δήλωση του ο βουλευτής επισημαίνει  ότι στην  νομοθεσία περί Ελεγκτών αναφέρεται ότι:

*«Κατά τη διενέργεια υποχρεωτικού ελέγχου, κάθε νόμιμος ελεγκτής, καθώς και οποιοδήποτε φυσικό πρόσωπο είναι σε θέση να επηρεάσει κατά άμεσο ή έμμεσο τρόπο το αποτέλεσμα του υποχρεωτικού ελέγχου, έχουν υποχρέωση να διασφαλίζουν την ανεξαρτησία τους έναντι της ελεγχόμενης οντότητας και να μη συμμετέχουν στη διαδικασία λήψης αποφάσεων σε αυτήν».

*«Οι νόμιμοι ελεγκτές και τα νόμιμα ελεγκτικά γραφεία δεν διενεργούν υποχρεωτικό έλεγχο, όταν υπάρχει κίνδυνος να προκύψει αυτοανασκόπηση, ίδιο συμφέρον, προάσπιση, οικειότητα ή εκφοβισμός, που απορρέουν από οικονομική, προσωπική, επιχειρηματική, εργασιακή ή άλλη σχέση μεταξύ:

(α) Του νόμιμου ελεγκτή, του νόμιμου ελεγκτικού γραφείου, του δικτύου του, καθώς και οποιουδήποτε φυσικού προσώπου είναι σε θέση να επηρεάσει το αποτέλεσμα του νόμιμου ελέγχου, και (β) της ελεγχόμενης οντότητας, με αποτέλεσμα ένα αντικειμενικό, συνετό και ενημερωμένο τρίτο πρόσωπο, λαμβάνοντας υπόψη τις εφαρμοζόμενες ασφαλιστικές δικλίδες, να κατέληγε στο συμπέρασμα ότι υπονομεύεται η ανεξαρτησία του νόμιμου ελεγκτή ή του νόμιμου ελεγκτικού γραφείου».

Στην δήλωση του ο Π. Μυλωνάς προσθέτει : “Εμείς έχουμε ήδη αποστείλει τα στοιχεία, που έχουμε ενώπιόν μας και στον Γενικό Εισαγγελέα και στον Γενικό Ελεγκτή της Δημοκρατίας, με την παράκληση  οι καταγγελίες μας να διερευνηθούν με όλα τα νόμιμα μέσα. Δεν πρόκειται να γίνουμε δικαστές, δεν είναι εξάλλου αυτός ο ρόλος μας, όμως αναμένουμε να τύχουν διερεύνησης και δημοσιοποίησης τα όσα έχουμε αναδείξει”.

ageliaforos εξασφάλισε και δημοσιεύει τα έγγραφα, που κατατέθηκαν στον γενικό εισαγγελέα 

Έγγραφα CYPRA by ARISTEIDIS VIKETOS on Scribd


Το απόγευμα στείλαμε  γραπτώς στον γενικό εισαγγελέα τα ακόλουθα ερωτήματα: 

Κύριε Γενικέ , ο βουλευτής Παύλος Μυλωνάς έθεσε χθες τρία ερωτήματα προς τους αρμοδίους σχετικά με το σφαγείο CYPRA και 
σας κάλεσε δημόσια να παρέμβετε.  Δοθέντος ότι οι αρμόδιοι δεν έχουν δώσει απαντήσεις,  εσείς κάνατε οποιαδήποτε παρέμβαση, όπως ζήτησε ο βουλευτής;
Επίσης, κρίνετε, μετά και από σημερινά δημοσιεύματα, ότι η Γενική Λογίστρια πρέπει να τεθεί σε διαθεσιμότητα και να παυθεί
από πρόεδρος της Αρχής Δημόσιας Εποπτείας του Ελεγκτικού Επαγγέλματος;

Λίγο μετά της 20:00 από το γραφείο του γενικού εισαγγελέα πήραμε ηλεκτρονικό μήνυμα , που μας πληροφορούσε:

“Καλησπέρα σας,
Ο Γενικός Εισαγγελέας και η Νομική Υπηρεσία θα απαντήσουν καθηκόντως σε όποιο ερώτημα τους τεθεί από την εκτελεστική εξουσία”. Στο μήνυμα αυτό απαντήσαμε : “Με όλο τον σεβασμό δεν αντιλαμβάνομαι , γιατί ο Γενικός Εισαγγελέας δεν απαντά στις ερωτήσεις. Αυτό, κατά την γνώμη μου,  ισοδυναμεί με περιφρόνηση του δημοσιογραφικού λειτουργήματος , Α. Βικέτος”. 
Και ενώ επισήμως δεν δόθηκαν απαντήσεις στις ερωτήσεις του βουλευτή Παύλου Μυλωνά και στις δικές μας , διοχετεύθηκαν απόψε σε ορισμένα μέσα ενημέρωσης “πληροφορίες” ότι ” ενώπιον του γενικού εισαγγελέα, Γιώργου Λ. Σαββίδη, θα τεθεί η σύγκρουση συμφερόντων που προκύπτει για τη γενική λογίστρια της Δημοκρατίας, Ρέας Γεωργίου, με στενά συγγενικά της πρόσωπα, προκειμένου να συμβουλεύσει το Υπουργικό Συμβούλιο για το τί δέον γενέσθαι, με πολύ σοβαρό το ενδεχόμενο της παύσης της κ. Γεωργίου από την Προεδρία της Αρχής Δημόσιας Εποπτείας Ελεγκτικού Επαγγέλματος (ΑΔΕΕλΕπ)”.

Ρέα Γεωργίου, γενική λογίστρια

Επίσης, σύμφωνα με τις ίδιες “πληροφορίες”  ο προέδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, “έδωσε οδηγίες στο Υπουργείο Οικονομικών όπως το θέμα αχθεί πάραυτα ενώπιον της επόμενης συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου, που διόρισε την κ. Γεωργίου στην προεδρία της ΑΔΕΕλΕπ, προκειμένου να παραπεμφθεί στον Γενικό Εισαγγελέα, ο οποίος, καθηκόντως, θα εξετάσει, μεταξύ άλλων, και το ενδεχόμενο διάπραξης πειθαρχικών ή και ποινικών αδικημάτων”.

Όπως αποκάλυψε σήμερα ο «Π», η σύγκρουση συμφερόντων για τη γενική λογίστρια της Δημοκρατίας κ. Ρέα Γεωργίου προκύπτει από την ιδιότητα της ως πρόεδρος της ΑΔΕΕλΕπ καθώς εποπτεύει, δια νόμου, τον αδελφό της, εγκεκριμένο λογιστή και εγγεγραμμένο ελεγκτή στο επάγγελμα και συνέταιρο στο ελεγκτικό γραφείο AuditPro Services. Ταυτόχρονα, ο αδελφός της κ. Γεωργίου, κ. Παναγιώτης Κολοκοτρώνης ελέγχει οικονομικά και ετοιμάζει ο ίδιος και οι συνέταιροι του οικονομικές καταστάσεις για τις εταιρείες του συζύγου και των παιδιών της γενικής λογίστριας, στις οποίες περιλαμβάνεται και το σφαγείο Cypra. Μάλιστα, η μία από τις συνδεδεμένες εταιρείες της οικογένειας της γενικής λογίστριας, η Cypra Bioenergy ltd, δηλώνει ως γραφεία την ίδια διεύθυνση που στεγάζεται το λογιστικό – ελεγκτικό γραφείο AuditPro Services, στο οποίο συνέταιρος είναι ο αδελφός της κ. Γεωργίου. Πρόσθετα, ο “Π” από την έρευνά του   στο Τμήμα Εφόρου Εταιρειών διαπ’ιστωσε ότι “τις οικονομικές καταστάσεις της Cypra Bioenergy ltd υπογράφει ως εγκεκριμένος λογιστής και ελεγκτής ο ίδιος ο κ. Παναγιώτης Κολοκοτρώνης κατά παράβαση της κείμενης νομοθεσίας, κάτι που γνωρίζει ή όφειλε να γνωρίζει η κ. Ρέα Γεωργίου”.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα “η κ. Γεωργίου δεν αποκάλυψε στον τέως Υπουργό Οικονομικών, Χάρη Γεωργιάδη, που την εισηγήθηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο για διορισμό στην Προεδρία της ΑΔΕΕλΕπ, τη σύγκρουση συμφερόντων που προκύπτει λόγω αδελφού και των επιχειρήσεων του συζύγου και των παιδιών της” . 

Αντιδράσεις κομμάτων 

Αυτό, που συμβαίνει με το σφαγείο Cypra, “είναι πραγματικά εκπληκτικό”, δήλωσε ο βουλευτής και εκπρόσωπος τύπου του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου , ο οποίος πρόσθεσε:  “Επί των ημερών της κυβέρνησης Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ το σφαγείο απέκτησε δεσπόζουσα, σχεδόν μονοπωλιακή θέση στον τομέα, με το κλείσιμο του σφαγείου Κοφίνου”.

“Εάν τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, τότε η Γενική Λογίστρια οφείλει να ζητήσει την εξαίρεσή της από την ΑΔΕΕλΕπ” , αναφέρει ανακοίνωση της ΕΔΕΚ. Στην ίδια ανακοίνωση προστίθεται: “Την ίδια στιγμή θα πρέπει να προχωρήσει διάφανης και σε βάθος έρευνα για όλα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας σχετικά με τα σφαγεία. Στην περίπτωση που διαφανεί οποιαδήποτε άμεση ή έμμεση εμπλοκή δημοσίων λειτουργών, αυτοί θα πρέπει να ονομαστούν και να αποδοθούν οι ανάλογες ευθύνες. Επιτέλους η συγκάλυψη πρέπει να τερματιστεί”. 

Το θέμα που αφορά τον τρόπο,  που το Γενικό Λογιστήριο της Δημοκρατίας χειρίστηκε τις  υποθέσεις  του σφαγείου Cypra, θα συζητήσει στη συνεδρία της, την επόμενη εβδομάδα, η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παρακολουθήσεως Σχεδίων Αναπτύξεως και Ελέγχου Δημόσιων Δαπανών.

Σε δηλώσεις μετά τη σημερινή συνεδρία της Επιτροπής Ελέγχου, η οποία εξέτασε αυτεπάγγελτα την ειδική έκθεση του Γενικού Ελεγκτή, Οδυσσέα Μιχαηλίδη,  για τις «Ενέργειες Προώθησης Γεωργικών Προϊόντων στις Τρίτες Χώρες και στην Εσωτερική Αγορά οι οποίες Ενισχύονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση – Μέτρο 1 και 2», η βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου είπε ότι ήταν το πρώτο πρόσωπο που έκανε αναφορά σε θέματα σύγκρουσης συμφέροντος και πρόσθεσε πως «είναι μια λεπτή έννοια την οποία αρνούμαστε να δούμε στην Κύπρο». Ανέφερε ότι με τα όσα έδωσε στην Επιτροπή ο Γενικός Ελεγκτής στην προηγούμενη συνεδρία, «εγείρεται μείζον θέμα για την κατάθεση της επιταγής από πλευράς του λογιστηρίου των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών αλλά και την απόσυρση της μετά την κατάθεση με εντολές του Γενικού Λογιστηρίου» και πρόσθεσε ότι «μέχρι σήμερα δεν είπε κανείς πως ενημερώθηκε ο ανώτερος λειτουργός».

Η κ. Χαραλαμπίδου είπε ότι ζήτησαν να έρθει το θέμα ενώπιον της Επιτροπής γιατί πρέπει να έρθει το Υπουργείο Οικονομικών, όπως είπε, «να μας πει τι έρευνες έκανε σε σχέση με αυτή την εμπλοκή του Γενικού Λογιστηρίου όσον αφορά την απόσυρση της επιταγής γιατί εξ όσων μας είπε ο κ. Μιχαηλίδης, όταν ρωτήθηκε το λογιστήριο των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών είπε ότι ουδέποτε ενημέρωσε το Γενικό Λογιστήριο της Δημοκρατίας».

Η βουλευτής του ΑΚΕΛ διερωτήθηκε ποιος ενημέρωσε τον ανώτερο λειτουργό για να πάει να ζητήσει απόσυρση της επιταγής και πρόσθεσε ότι «καταθέτει η Κυπριακή Δημοκρατία, λόγω κατάπτωσης, εγγυητική επιταγή και πηγαίνει το Γενικό Λογιστήριο να ζητεί απόσυρση της».

Κληθείσα να πει κατά πόσον τίθεται θέμα για την θέση της κ. Γεωργίου στο Γενικό Λογιστήριο, η κ. Χαραλαμπίδου είπε ότι «η κ. Γεωργίου δεν μπορεί να συνεχίσει να στρουθοκαμηλίζει» και διερωτήθηκε κατά πόσον η κ. Γεωργίου,  που «καλείται να διαχειριστεί δισεκατομμύρια του κράτους, θέλει να μας πείσει ότι δεν ήξερε τι συνέβαινε στο οικογενειακό της σφαγείο».  

Ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Συνεργασία Πολιτών, Γιώργος Περδίκης, δήλωσε ότι ομόφωνα η Επιτροπή Ελέγχου υιοθέτησε εισήγησή του για εγγραφή του θέματος που αφορά τον τρόπο που το Γενικό Λογιστήριο της Δημοκρατίας χειρίστηκε τις υποθέσεις του σφαγείου Cypra.

«Εάν μέχρι την άλλη Πέμπτη θα είναι Γενική Λογίστρια η κ. (Ρέα) Γεωργίου θα καλεστεί να παραστεί (στη συνεδρία της Επιτροπής) και να δώσει την δική της μαρτυρία σε σχέση με όσα καταλογίζονται στο Γενικό Λογιστήριο και τον τρόπο που διαχειρίζεται ή αντιμετωπίζει την επιχείρηση του συζύγου της», πρόσθεσε.

Σφαγείο CYPRA: Aναστέλλει λειτουργία των εγκαταστάσεων του

Το σφαγείο Cypra ανακοίνωσε σήμερα ότι θα αναστείλει τη λειτουργία του για όσο χρόνο χρειαστεί, ώστε να διασφαλιστούν οι συνθήκες υγιεινής σύμφωνα με τις πρόνοιες και τους νόμους του κράτους. Σχετικά με  τα θέματα, που έχουν προκύψει,  αναφέρεται  ότι υπάρχουν τεκμηριωμένες απαντήσεις που θα δοθούν στις αρμόδιες αρχές του κράτους και όπως λέει «η αλήθεια θα αποκαλυφθεί». Αυτούσια η ανακοίνωση του σφαγείου Cypra:

«Για κάθε επιχειρηματική οντότητα, το πιο πολύτιμο κεφάλαιό της είναι η αξιοπιστία της. H εγκατάσταση επεξεργασίας κτηνοτροφικών προϊόντων, CYPRA, στα 15 χρόνια από την ίδρυσή της, κατάφερε να καθιερωθεί ως μονάδα με σημαντικές καινοτομίες στον τομέα της, που εφαρμόζει διεθνή συστήματα διασφάλισης ποιότητας ISO 9001 και διαχείρισης ασφάλειας τροφίμων ISO 22000. Με σκληρή προσπάθεια, βήμα – βήμα, δημιουργήθηκε μία σχέση εμπιστοσύνης με τους συνεργάτες, τους πελάτες και το ευρύτερο κοινό.

Το τελευταίο διάστημα σειρά γεγονότων έχουν προκαλέσει ερωτηματικά και αβεβαιότητα γύρω από ζητήματα που άπτονται της λειτουργίας της εταιρείας. Για όλα τα θέματα υπάρχουν τεκμηριωμένες απαντήσεις που θα δοθούν στις αρμόδιες αρχές του κράτους. Με αυτές θα συνεργαστεί η επιχείρηση, θέτοντας τα δεδομένα των εργασιών τής μονάδας στη διάθεσή τους, προκειμένου να αποκατασταθεί η πραγματικότητα και, εάν υπάρξουν ευθύνες, αυτές να αναληφθούν.

Στο πλαίσιο αυτό, η CYPRA ανακοινώνει την αναστολή λειτουργίας των εγκαταστάσεών της για όσο χρόνο είναι αναγκαίο. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι γίνονται όλες οι ενέργειες ώστε να διασφαλιστούν οι συνθήκες επαναλειτουργίας της μονάδας, σε απόλυτη συμφωνία με τις πρόνοιες και τους νόμους του κράτους.

Ζητούμε την κατανόηση εκατοντάδων πελατών και συνεργατών που είναι δίπλα μας και μας στηρίζουν. Απολογούμαστε για την αναστάτωση και την ταλαιπωρία που προκαλείται στις δικές τους εργασίες. Η απόφαση όμως αυτή είναι επιβεβλημένη ώστε να μπουν τα πράγματα στη θέση τους. Η αξιοπιστία και η προστασία της υγείας είναι πάνω απ’ όλα.

Τονίζεται επίσης πως κατά την περίοδο όπου η εταιρεία είναι σε αναστολή λειτουργίας, αναλαμβάνει με συνέπεια την κάλυψη όλων των οικονομικών της υποχρεώσεων: προς τους εργαζομένους, τους συνεργάτες και την Πολιτεία.

Με την επιφύλαξη κάθε νομικού δικαιώματος και εμπιστοσύνη στις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, η αλήθεια θα αποκαλυφθεί».

Share this post