Αφίσα για τα “μεγάλα νέα” , που θα ανακοινώσει ο Ερντογάν

Αφίσα για τα “μεγάλα νέα” , που θα ανακοινώσει ο Ερντογάν

Μια αφίσα , με φωτογραφία του Ταγίπ Ερντογάν που έχειτο χέρι στην καρδιά, δημοσιεύει σήμερα η φιλοκυβερνητική εφημερίδα “Yeni Safak”. Θέμα της αφίσας η εξαγγελία , που αναμένεται να κάνει αύριο ο Τούρκος πρόεδρος. Το κείμενο η χθεσινή δήλωση του:

”Την Παρασκευή θα δώσουμε μεγάλα νέα στο έθνος μας. Αυτή τη στιγμή και εμείς ζούμε στο όνειρο αυτών των καλών ειδήσεων. Πιστεύω ήδη ότι αυτές οι ειδήσεις θα σηματοδοτήσουν την έναρξη μιας νέας εποχής για την Τουρκία.” Ο Πρόεδρος Της Δημοκρατίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
*************************

Στην Άγκυρα καλά ενημερωμένες πηγές θεωρούν ότι η νέα «χαρμόσυνη είδηση» σχετίζεται με την ανακάλυψη κοιτάσματος φυσικού αερίου στην Μαύρη Θάλασσα. Σε σχετικές δηλώσεις προς τον ξένο τύπο έχουν προχωρήσει ήδη κύκλοι του τουρκικού Προεδρικού, οι οποίοι προσθέτουν ότι υπάρχουν επίσης, ενθαρρυντικά στοιχεία-πληροφορίες και από τις τουρκικές έρευνες για ενεργειακά κοιτάσματα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σύμφωνα με ρεπορταζ του Νίκου Στέλγια , που δημοσιεύται στην ηλεκρονική έκδοση της εφημερίδας “Καθημερινή” Κύπρου, διάφορες τουρκικές πηγές  αναφέρουν ότι με μεγάλη πιθανότητα η Τουρκία έχει ανακαλύψει αξιοσημείωτο κοίτασμα στο ανατολικό κομμάτι του Πόντου, στα ανοιχτά των τουρκικών παραλίων. «Πρόκειται για μια ζώνη που απλώνεται από τα ανοιχτά του Ζόνγκουλντακ μέχρι τα βόρεια παράλια της Ανατολικής Θράκης, τα σύνορα Τουρκίας-Βουλγαρίας», τονίζουν οι πηγές της «Κ», οι οποίες προσθέτουν το εξής: «Γνωρίζουμε ότι στο Οικόπεδο Τούνα-1 το τουρκικό γεωτρύπανο «Φατίχ» πραγματοποιεί το τελευταίο διάστημα εργασίες. Με μεγάλη πιθανότητα το τουρκικό σκάφος εντόπισε οικονομικά αξιολογήσιμο κοίτασμα στην περιοχή».

Τα αναπάντητα ερωτήματα

Παρόμοια άποψη φέρει και ο Τούρκος αναλυτής Μετίν Γκιουρτζάν, πρώην στέλεχος των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, νυν αναλυτής και στέλεχος του Κόμματος Ντεβά που ίδρυσε πριν από λίγο καιρό ο πρώην Αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Αλί Μπαμπάτζαν. Ο κ. Γκιουρτζάν σχετικά με την νέα εξέλιξη αναφέρει ότι την παρούσα στιγμή υπάρχουν μια σειρά αναπάντητων ερωτημάτων όπως: Ποιο είναι το μέγεθος του κοιτάσματος και ποια είναι η αξία του στην αγορά; Η Τουρκία διαθέτει τεχνογνωσία για την αξιοποίηση του; Η εξαγωγή του αερίου θα φέρει κέρδη; Θα προσελκύσει το ενδιαφέρον των αγορών; Τι χρονικό διάστημα θα απαιτηθεί για την τελική εμπορική αξιοποίηση του κοιτάσματος;

Στην Άγκυρα, οι πηγές της «Κ» συμπληρώνουν ότι, λίγο μετά την επαναλειτουργία της Αγίας Σοφίας ως τέμενος και την ένταση στην Α. Μεσόγειο, “η κυβέρνηση Ερντογάν σπεύδει να δημιουργήσει ένα νέο επικοινωνιακό show για να τερματίσει την πτώση των ποσοστών της κυβερνητικής συμμαχίας”. Αξίζει να σημειωθεί ότι νέες σφυγμομετρήσεις δείχνουν το δίδυμο Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) – Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ) να έχουν πλέον συνολικό ποσοστό κάτω από  40%. 

***********************

Άλλα διεθνή μέσα συνέδεσαν την προαναγγελία με την Λιβύη, κάνοντας λόγο για συμφωνία ύψους 35 δισεκατομμυρίων που υπέγραψαν Σάρατζ και Ερντογάν, και που ανοίγει το δρόμο στις τουρκικές κατασκευαστικές εταιρείες για δραστηριοποίησή τους στην βορειοαφρικανική χώρα.

Ο διευθυντής επικοινωνίας του Ταγίπ Ερντογάν συστήνει στους Τούρκους υπομονή. Συγκεκριμένα, ο Fahrettin Altun, Διευθυντής Επικοινωνίας της Προεδρίας της Τουρκίας, τόνισε ότι «βλέπουμε ότι μεταδίδονται κάποιες θεωρίες σε σχέση με τις ειδήσεις που ο Πρόεδρός μας είπε ότι θα ανακοινώσει αύριο. Παρακαλώ, αγνοείστε τις θεωρίες αυτές».

Το τουρκικό γεωτρύπανο Yavuz βρίσκεται από τις 20 Απριλίου στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κυπριακή Δημοκρατίας, και η Τουρκία ανανέωσε για τρίτη φορά σχετική navtex, παρατείνοντας μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου την παράνομη δραστηριότητά του στο τεμάχιο 6.

Share this post