Α. Μαυρογιάννης : Έτσι θα γίνει ο προοδευτικός εκσυγχρονισμός του κράτους

Α. Μαυρογιάννης : Έτσι θα γίνει ο προοδευτικός εκσυγχρονισμός του κράτους

“Δεν είναι δυνατόν να εκδίδεται βιβλίο με αναφορές σε σοβαρά ζητήματα διαφθοράς και να υπάρχει σιγή ιχθύος”, δήλωσε  ο  υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας Ανδρέας Μαυρογιάννης σχετικά με τη συνάντησή του με την Ανεξάρτητη Αρχή για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς.

Σε συνέντευξη τύπου , στην οποία παρουσίασε τις προτάσεις του για τη θεμελίωση του Κράτους Δικαίου, τον εκσυγχρονισμό των Θεσμών και της Δημόσιας Διοίκησης, ο κ. Μαυρογιάννης , απαντώντας σε ερώτηση του ageliaforos.com, είπε ότι αναμένει  από την Επιτροπή να επιτελέσει το έργο της. Από την πλευρά του, είπε, υπάρχει αποφασιστικότητα να τεθεί ένα τέλος σε αυτά τα φαινόμενα και εκεί και όπου είναι εφικτό θα γίνει κάθε προσπάθεια για να υπάρξει και τιμωρία, συμπληρώνοντας πως είναι μια ευκαιρία για την Αρχή να αποδείξει ότι μπορεί να λειτουργήσει ως ένας πλήρως ανεξάρτητος θεσμός.

Ο κ. Μαυρογιάννης εξηγώντας το σκεπτικό της απόφασης του να προβεί στην εν λόγω αναφορά στην επιτροπή, ανέφερε πως ο ίδιος, εφόσον ως υποψήφιος μιλά για την ανάγκη καταπολέμησης της διαπλοκής και της διαφθοράς, θα ήταν ανακόλουθος εάν δεν προέβαινε σε ανάλογη ενέργεια εφόσον το περιεχόμενο του βιβλίου συζητείται σε τέτοιο βαθμό.

Εναπόκειται πλέον στην Αρχή να προβεί , ανέφερε, στις δικές της ενέργειας,  προσθέτοντας ότι αποτελείται από ικανότητατους ανθρώπους. «Ευελπιστώ ότι θα προχωρήσουν», είπε.

Σε άλλη ερώτηση του ageliaforos.com,  αν εμπιστεύεται μια Αρχή, τα μέλη της οποίας διορίστηκαν από τον Νίκο Αναστασιάδη, απάντησε ότι “αποτελεί ευκαιρία για την επιτροπή να δείξει τι αξίζει και να αναδειχθεί ως μια ανεξάρτητη Αρχή”. Πρέπει, είπε, πάντα να ξεκινούμε με το τεκμήριο της αθωότητας ότι μπορεί να κάνει τη δουλειά της. Είπε ακόμη ότι δεν υιοθετεί τους εν λόγω ισχυρισμούς, ωστόσο τέτοιοι ισχυρισμοί και αναφορές πρέπει υποστήριξε να διερευνώνται.

Σε άλλες ερωτήσεις ανέφερε ότι , αν υπάρξουν καταγγελίες για φαινόμενα διαφθοράς σε πολιτικά κόμματα, θα πρέπει να διερευνηθούν . Εξάλλου, διευκρίνισε ότι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας , με βάση το Σύνταγμα, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν έχει δικαίωμα να παύει αναξάρτητους αξιωματούχους. Ειδικά, για τον Γενικό Εισαγγελέα το μόνο που μπορεί να κάνει, αν κρίνει ότι υπάρχει πρόβλημα , είναι να τον παραπέμψει στο Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο. 

Παρουσίαση προτάσεων για εκσυγχρονισμό του κράτους

Παρουσιάζοντας τις  προτάσεις του ( αναλυτικά θα τις διαβάσετε στο τέλος)  για τον προοδευτικό εκσυγχρονισμό του κράτους, των θεσμών και της δημόσιας διοίκησης ο Ανδρέας Μαυρογιάννης υποσρήριξε  ότι “ την τελευταία δεκαετία η Κύπρος έζησε μια πρωτοφανή διάβρωση των θεσμών εκ των έσω, με την υπονόμευση ανεξάρτητων θεσμών από την ίδια την κυβέρνηση να οδηγεί μοιραία στην απαξίωσή τους και σε αποδυνάμωση του έργου τους”.

“Όραμά μας είναι να δούμε τα παιδιά μας να μεγαλώνουν σε μια χώρα όπου η δημοκρατία, η διαφάνεια, η αξιοκρατία και η λογοδοσία είναι αρχές που θα τυγχάνουν σεβασμού και θα εφαρμόζονται από όλους τους φορείς κρατικής εξουσίας και από όλους τους ανεξάρτητους θεσμούς. Όπου δεν θα υπάρχει χώρος για την κομματοκρατία των κυβερνώντων και την προνομιακή μεταχείριση των κομματικών φίλων και συγγενών”, τόνισε.

Εξάλλου, δήλωσε ότι το πρόγραμμα του προβλέπει τον πλήρη διαχωρισμό της Εκκλησίας από το κράτος.

*Παρατίθενται οι προτάσεις του υποψηφίου προέδρου Ανδρέα Μαυρογιάννη

 

«Οι προτάσεις μας για τη θεμελίωση του Κράτους Δικαίου, τον εκσυγχρονισμό των Θεσμών και της Δημόσιας Διοίκ… by ARISTEIDIS VIKETOS on Scribd

Share this post