Α.Κυπριανού: Η κυβέρνηση να μην καλλιεργεί αυταπάτες

Α.Κυπριανού: Η κυβέρνηση να μην καλλιεργεί αυταπάτες

“Τελικά, δεν υπήρξε καμιά απολύτως κοινή δήλωση ΗΠΑ-ΕΕ προς την Τουρκία”, δήλωσε ο γ.γ. του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού. 

Σίγουρα, ως ΑΚΕΛ , είπε,  μας ενδιαφέρει να αναληφθεί μια διεθνής πρωτοβουλία η οποία θα στοχεύει στην αποκλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο. Αποκλιμάκωση της έντασης η οποία θα επιχειρεί να καθηλώσει την τουρκική επιθετικότητα, την αυξανόμενη τουρκική προκλητικότητα και η οποία θα στοχεύει στην ειρηνική επίλυση των διαφορών προβλημάτων στη γειτονιά μας στη βάση του διεθνούς δικαίου, σημείωσε.

Ωστόσο, ο κ. Κυπριανού υποστήριξε: “Τις τελευταίες μέρες η κυβέρνηση και ιδιαίτερα ο Υπουργός Εξωτερικών μίλησε για την ανάληψη μιας διεθνούς πρωτοβουλίας. Μάλιστα, είχε ανεβάσει τον πήχη τόσο ψηλά που πολλοί προσδοκούσαν ότι στο επικείμενο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ -στο οποίο θα συμμετείχε και ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ κ. Πομπέο- θα εξαγγελλόταν μια πρωτοβουλία για την αποκλιμάκωση της έντασης στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και ότι θα υπάρξει ένα αυστηρό διατλαντικό μήνυμα προς την Τουρκία. Τελικά, δεν υπήρξε καμιά απολύτως κοινή δήλωση ΗΠΑ-ΕΕ προς την Τουρκία, αλλά δυστυχώς για μας ούτε ο κ. Πομπέο έδειξε το απαιτούμενο ενδιαφέρον για την τουρκική επιθετικότητα σε βάρος της Κύπρου και της Ελλάδας. Όπως μας είπε ο κ. Μπορέλ, ο κ. Πομπέο ενδιαφέρθηκε περισσότερο για την κατάσταση στη Λιβύη και για να μην προσκολληθεί η Τουρκία στην Ρωσία και Κίνα. Αυτά είναι που ενδιαφέρουν τις ΗΠΑ και όχι αυτά τα οποία διατυπώνονται με βαρύγδουπες δηλώσεις από τη δική μας την πλευρά.

Επαναλαμβάνω ότι για ακόμη μια φορά η κυβέρνηση ανέβασε τον πήχη πάρα πολύ ψηλά και δυστυχώς διαψεύστηκε και μαζί της βέβαια διαψευστήκαν και οι προσδοκίες του κυπριακού λαού. Καλούμε λοιπόν την κυβέρνηση να μην συνεχίσει αυτού του είδους την εξωτερική πολιτική. Να μην επιχειρεί με βαρύγδουπες εξαγγελίες να επηρεάζει την κοινή γνώμη στο εσωτερικό και να μην καλλιεργεί αυταπάτες για το τι επίκειται να γίνει. Χρειάζεται να επικεντρωθούμε  στο πώς θα καταφέρουμε να αναχαιτίσουμε την τουρκική προκλητικότητα και επιθετικότητα. Η δική μας η άποψη είναι ότι αυτή θα ανατραπεί, θα αναχαιτιστεί μόνο εάν και εφόσον καταφέρουμε να πείσουμε την Τουρκία μέσα από έμπρακτες ενέργειες ότι με την επίλυση των προβλημάτων στη γειτονιά μας, με την ύπαρξη σχέσεων ειρηνικών με τις γειτονικές της χώρες θα καταφέρει να γίνει μέρος των συζητήσεων για την αξιοποίηση του φυσικού πλούτου που υπάρχει στη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου. Χρειάζεται λοιπόν να πείσουμε την Τουρκία ότι με σωστή λύση στο Κυπριακό θα έχει και η ίδια να αποκομίσει οφέλη. Οφέλη τα οποία  θα προκύψουν από τη συμμετοχή της στις ευρύτερες συζητήσεις για αξιοποίηση του φυσικού αερίου”.

 

Share this post