Ο Αναστασιάδης στον Ελπιδοφόρο
Συναντήσεις Αρχιεπισκόπου Αμερικής με Μητσοτάκη και Ερντογάν
Ο πρόεδρος Αναστασιάδης, συνοδευόμενος από τη σύζυγο του κα Άντρη, επισκέφθηκε σήμερα την Αρχιεπισκοπή Αμερικής, όπου είχε συνάντηση με τον νέο Αρχιεπίσκοπο Αμερικής, Ελπιδοφόρο.
Κατά τη συνάντηση, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής καλωσορίζοντας τον πρόεδρο και τα μέλη της αντιπροσωπείας, εξέφρασε, μεταξύ άλλων, την αμέριστη στήριξη του στις προσπάθειες, που καταβάλλει για επίλυση του Κυπριακού, καθώς και ευγνωμοσύνη προς τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου, Χρυσόστομο Β’ για τη βοήθεια, που παρέχει για τη Θεολογική Σχολή στη Χάλκη.
Πρόσθεσε ότι η προεδρία του προέδρου Αναστασιάδη «αποτελεί φάρο, που ακτινοβολεί τις παραμέτρους ενός ειλικρινούς και δημιουργικού διαλόγου για μια νέα εποικοδομητική περίοδο που θα επιτρέψει να δημιουργηθούν ευνοϊκές συνθήκες ειρηνικής συμβίωσης, για ένα ευλογημένο κράτος, λειτουργικό, με ελπίδα και βιωσιμότητα».
Απευθυνόμενος στον πρόεδρο, ο Αρχιεπίσκοπος είπε ότι «κατά τη διάρκεια της ευκλεούς Προεδρίας σας αποδείξατε ότι γνωρίζετε την υπομονή και έχετε και το σθένος και το θάρρος να τολμάτε ατενίζοντας την πορεία προς το ευοίωνο μέλλον».
Ο Αρχιεπίσκοπος εξέφρασε την ελπίδα «να δούμε ενωμένο το νησί, όπου Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι και όλοι οι πολίτες του να απολαμβάνουν την ειρήνη, την αδελφοσύνη, την αγάπη, την οικονομική πρόοδο και την ανάπτυξη».
Ο πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε ευχαριστίες προς τον Αρχιεπίσκοπο, αλλά και προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη, Βαρθολομαίο για τη στήριξη τους.
Επίσης, αναφέρθηκε στην κρισιμότητα των στιγμών που διέρχεται η Κύπρος. «Εδώ και 45 έτη προσπαθούμε με πολλές υποχωρήσεις προκειμένου να βρούμε μια κοινά αποδεκτή λύση που να τερματίζει την απαράδεκτη επικρατούσα κατάσταση και να δημιουργήσει συνθήκες ενός πραγματικά βιώσιμου, λειτουργικού και ανεξάρτητου κράτους, μακριά από κάθε επιρροή από τρίτες χώρες», είπε.
Αναφέρθηκε και στη νέα προσπάθεια που καταβάλλει ο ΓΓ των ΗΕ, τονίζοντας την αποφασιστικότητα της ελληνοκυπριακής πλευράς για επανέναρξη του διαλόγου «με την ελπίδα ότι θα πρυτανεύσει η λογική, αλλά ιδιαίτερα το δίκαιο, δηλαδή στη βάση του Χάρτη του ΟΗΕ και του ευρωπαϊκού κεκτημένου».
Πρόσθεσε ότι «εάν επικρατήσουν οι αρχές και αξίες του διεθνούς δικαίου και της ΕΕ δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα του συνόλου του λαού, Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Μαρωνιτών, Αρμενίων και Λατίνων, θα διασφαλιστούν πλήρως μέσα σε συνθήκες που θα επιτρέψουν και πάλι την ειρηνική συμβίωση και θα δημιουργήσουν προοπτική και μέλλον».
Ο πρόεδρος Αναστασιάδης απηύθυνε πρόσκληση στον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής να επισκεφθεί την Κύπρο και του πρόσφερε ένα ασημένιο αντίγραφο αμφορέα.
Ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος δώρισε στον πρόεδρο ένα ασημένιο αντίγραφο εικόνας της Αγίας Τριάδας.
Μητσοτάκης-Ερντογάν
Εξάλλου, τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής επισκέφθηκε ο πρωθυπουργός της Ελλάδος , Κυριάκος Μητσοτάκης, συνοδευόμενος από την σύζυγό του Μαρέβα και τον γιό τους Κωνσταντίνο.
Στην προσφώνησή του ο Αρχιεπίσκοπος, μεταξύ άλλων, ανέφερε:
«Προσφιλέστατε κ. Πρωθυπουργέ, ως ποιμενάρχης του Ορθοδόξου πληρώματος της Αρχιεπισκοπής της Αμερικής και εξ ονόματος της Α. Θ. Παναγιότητος του Οικουμενικού μας Πατριάρχου κ. κ. Βαρθολομαίου, εύχομαι και προσεύχομαι όπως η αρξαμένη υπό την Πρωθυπουργία σας νέα Ελληνική Κυβέρνηση καταστεί αντάξια των ελπίδων του ελληνικού λαού και να επιτύχει την πρόοδο, την ευημερία, την οικονομική ανάπτυξη και την επίλυση των υπαρχόντων κοινωνικών και άλλων προβλημάτων» .
Στην αντιφώνησή του ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε :
«Σας ευχαριστώ Σεβασμιώτατε, για τα πολύ θερμά σας λόγια και θέλω να σας μεταφέρω πόσο συγκινημένος είμαι που σας επισκέπτομαι εδώ στην έδρα της Αρχιεπισκοπής για πρώτη φορά με τη νέα μου ιδιότητα ως Πρωθυπουργού της Ελλάδος. Το 2019 είναι μια σημαντική χρονιά και για τους δυο μας. Αναλαμβάνετε εσείς αυτή τη κρίσιμη αποστολή να ηγηθείτε της Αρχιεπισκοπής Αμερικής και να προσδώσετε νέα δυναμική σε μια Εκκλησία που έχει τόσο βαθιές ρίζες στην Ελληνική Ομογένεια».
Ο Έλληνας Πρωθυπουργός σε άλλο σημείο της ομιλίας του σημείωσε: «Χαίρομαι πολύ που στην προσφώνησή σας μνημονεύσατε αυτή τη σημαντική έννοια της ενότητας, η οποία για μένα αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για να μπορέσει ο Ελληνισμός και πάλι να ατενίσει το μέλλον με αισιοδοξία και να μπορέσει να μεγαλουργήσει όπως το έπραξε πολλές φορές στη μακρά του ιστορία».
Τέλος, ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την αισιοδοξία του για το μέλλον, τονίζοντας:
«Σεβασμιώτατε, έχω μεγάλες προσδοκίες από το έργο το οποίο μπορείτε να επιτελέσετε εδώ στην Αμερική και το όνομά σας είναι ίσως συμβολικό. Ως φορέας της ελπίδας μάς δίνετε και μέσα από το δικό σας έργο τη δύναμη και τα ψυχικά και πνευματικά αποθέματα να πορευθούμε στο δικό μας δύσκολο δρόμο, με εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας, με βαθιά γνώση της Ιστορίας μας, με σεβασμό στην Εκκλησία μας και τις παραδόσεις μας, κρατώντας πάντα μέσα μας αυτά που μάς κάνουν ξεχωριστούς ως Έθνος, χωρίς όμως να επαναπαυόμαστε στις δάφνες του παρελθόντος. Είμαι απολύτως σίγουρος ότι ο Ελληνισμός στην Ελλάδα, στην Αμερική και παντού στο κόσμο, θα τα καταφέρει».
Ο Τούρκος πρόεδρος , Ταγίπ Ερντογάν, ζήτησε και είχε συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής.
Για την συνάντηση ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος έγραψε στο twitter: «Είχα την χαρά να συναντηθώ με τον προέδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας, Ταγίπ Ερντογάν. Συζητήσαμε θέματα σχετικά με τις μειονότητες στην Ελλάδα και στην Τουρκία και επεσήμανα την σημασία της συνολικής προστασίας των Θρησκευτικών ελευθεριών και των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Συζητήσαμε την αναστήλωση του Ορφανοτροφείου της Πριγκήπου και τις προοπτικές επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. Ενημέρωσα τον Ταγίπ Ερντογάν για τις δραστηριότητες και τα επιτεύγματα της Αρχιεπισκοπής, και ευγενικά μου απηύθυνε πρόσκληση να τον επισκεφθώ στην Τουρκία».