Επτά ύποπτοι τέθηκαν από το Δικαστήριο υπό 8ήμερη κράτηση για τα επεισόδια της Κυριακής.

Επτά ύποπτοι τέθηκαν από το Δικαστήριο υπό 8ήμερη κράτηση για τα επεισόδια της Κυριακής.

Μεταξύ αυτών και ο δρ. Ελπιδοφόρος Σωτηριάδης. -Οι ύποπτοι αρνήθηκαν να επιδείξουν safepass ή rapid test

Συνεχίστηκαν και σήμερα οι συλλήψεις αναφορικά με την επίθεση αντιεμβολιαστών στο συγκρότημα ΔΙΑΣ και τα επεισόδια στο προεδρικό μέγαρο, το βράδυ της περασμένης Κυριακής. Μεταξύ των συλληφθέντων είναι και ο Ελπιδοφόρος Σωτηριάδης, ο οποίος συνελήφθη ως διοργανωτής της διαμαρτυρίας των αντιεμβολιαστών. Ο Ελπιδοφόρος Σωτηριάδης είναι γιατρός με μεταπτυχιακό τίτλο στην Επιδημιολογία και διδακτορικό στην Περιβαλλοντική και Επαγγελματική Υγεία από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ.

Ο δρ Σωτηριάδης είναι από τους επιστήμονες που εξέφρασαν την αντίθεσή τους στα αυστηρά μέτρα που επιβλήθηκαν και έχει υποστηρίξει πολλές φορές ότι ο κίνδυνος του COVID19 είναι ελάχιστα μεγαλύτερος απ’ αυτόν της γρίπης.

Ο Ελπιδοφόρος Σωτηριάδης αναμένεται να οδηγηθεί  στο δικαστήριο μαζί με τους άλλους 6 συλληφθέντες,  που σχετίζονται με τα επεισόδιά της Κυριακής.

Η ομιλία του δρα Σωτηριάδη την Κυριακή στο προεδρικό


Τον περασμένο Δεκέμβριο με πρόταση του Μητροπολίτη Μόρφου Νεόφυτου ο κ. Σωτηριάδης είχε κληθεί στην Ιερά Σύνοδο, στην οποία είχε καταθέσει ( το αποκάλυψε ο ageliaforos.com)  και σχετικό υπόμνημα .  ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ : Δύο εισηγήσεις στην Ιερά Σύνοδο για την πανδημία του κορονοϊού – Αγγελιαφόρος (ageliaforos.com)

Ωστόσο, από την ανακοίνωση , που είχε εκδώσει η Ιερά Σύνοδος ήταν σαφές ότι δεν υιοθετήθηκαν οι απόψεις του. Με την ανακοίνωση της Συνόδου είχε διαφωνήσει ο Μητροπολίτης Μόρφου Νεόφυτος.

Το Δικαστήριο έθεσε σε κράτηση οκτώ ημερών τους επτά υπόπτους

Διάταγμα προσωποκράτησης οκτώ ημερών σε βάρος των επτά υπόπτων για τα σοβαρά επεισόδια, που σημειώθηκαν το βράδυ της Κυριακής, στο συγκρότημα “Δίας” και στο Προεδρικό, ενέκρινε το απόγευμα  το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας.

Στο μεταξύ, η δικαστική διαδικασία για κράτηση των εφτά συλληφθέντων, που θεωρούνται ύποπτοι για τα επεισόδια στο συγκρότημα Δίας και έξω από το Προεδρικό, ξεκίνησε με καθυστέρηση.

Άρνηση δικηγόρων και υπόπτων να επιδείξουν safepass ή rapid test

Η συνεδρία στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας ήταν προγραμματισμένη να αρχίσει στις 11:00, ωστόσο, σημειώθηκε καθυστέρηση αφού δύο εκ των δικηγόρων των συλληφθέντων, καθώς και δύο από τους υπόπτους, αρνούνταν να μπουν στην αίθουσα με την επίδειξη safepass ή rapid test και με τη χρήση μάσκας.

Ο Δικαστής του Επαρχιακού Δικαστηρίου κατά την έναρξη της διαδικασίας κάλεσε δικηγόρους και υπόπτους να συνεργαστούν, δίδοντας τους χρόνος να προβούν σε  διενέργεια rapit test ή να επιδείξουν safepass -όπως προνοούν τα διατάγματα- και να τα προσκομίσουν στο δικαστήριο, ώστε να τους επιτραπεί η είσοδος στην αίθουσα και να αρχίσει η διαδικασία.

Διακοπής μισής ώρας για προσκόμιση σχετικών εγγράφων

Μάλιστα, τους δόθηκε χρόνος, ώστε να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες, διακόπτοντας τη διαδικασία για μισή ώρα.

Τελικά, στην αίθουσα μπήκε μόνο ο ένας εκ των δύο δικηγόρων, ο οποίος αποδέχθηκε την επίδειξη rapid test και τη χρήση μάσκας εντός της αίθουσας, ενώ ο άλλος επικαλέστηκε το αναφαίρετο δικαίωμα του να μην προβεί σε επίδειξη των ιατρικών προσωπικών του δεδομένων.
Επίσης, εκτός αιθούσης παρέμειναν και οι δύο ύποπτοι, οι οποίοι αρνήθηκαν τη διενέργεια rapid test.

Στην απουσία τους η συνέχιση της διαδικασίας

Το δικαστήριο αποφάσισε τη συνέχιση της διαδικασίας στην απουσία του δικηγόρου και των δύο υπόπτων, που συνέχιζαν να παραμένουν έξω από την αίθουσα.

Οι τέσσερις εκ των επτά συλληφθέντων είναι ύποπτοι για αδικήματα που αφορούν στα όσα σημειώθηκαν στο Συγκρότημα Δίας, ενώ οι τρεις εκ των συλληφθέντων είναι ύποπτοι για τα επεισόδια στο Προεδρικό Μέγαρο.

Τα αδικήματα που αντιμετωπίζουν

Συγκεκριμένα, οι τέσσερις από τους 7 υπόπτους που φέρονται να ενεπλάκησαν στα επεισόδια στον Δία αντιμετωπίζουν αδικήματα που αφορούν στην παραβίαση του διατάγματος του περί Λοιμοκάθαρσεως νόμου, στη διέγερση προς διάπραξη ποινικού αδικήματος, στην παράνομη συνάθροιση, στη συνωμοσία προς διάπραξη πλημμελήματος, στην συνωμοσία προς διάπραξη κακουργήματος, σε οχλαγωγία, σε  προξένηση βλάβης σε κτίρια και μηχανήματα, σε εμπρησμό, σε κακόβουλη βλάβη, σε  κατοχή και μεταφορά εκρηκτικών υλών και σε παράνομη είσοδο.

Οι υπόλοιποι τρεις,  που φέρονται να ενεπλάκησαν στα επεισόδια στο Προεδρικό αντιμετωπίζουν αδικήματα που αφορούν στην παραβίαση του διατάγματος του περί Λοιμοκάθαρσεως νόμου, στη διέγερση προς διάπραξη ποινικού αδικήματος, στην παράνομη συνάθροιση, στη συνωμοσία προς διάπραξη πλημμελήματος, στη συνωμοσία προς διάπραξη κακουργήματος και σε οχλαγωγία.

Τα γεγονότα

Σύμφωνα με τον Αστυφύλακα του ΤΑΕ Λευκωσίας, Γεννάδιο Ιωάννου, τα αδικήματα διαπράχθηκαν την περασμένη Κυριακή μεταξύ των ωρών 17:30 – 23:00 έξω από το Προεδρικό Μέγαρο κατά την εκδήλωση διαμαρτυρίας μερίδας πολιτών κατά των μέτρων λόγω της πανδημίας, με τη διαμαρτυρία να εξελίσσεται σε πορεία διαμαρτυρόμενων στο κτήριο του Συγκροτήματος Δίας, όπου προκάλεσαν ζημιές τόσο εντός όσο και εκτός του κτηρίου, σε αυτοκίνητα του Συγκροτήματος και υπαλλήλων, που βρίσκονταν σταθμευμένα εντός του περιφραγμένου χώρου του Συγκροτήματος.

Όπως ανέφερε ο κ. Ιωάννου ακολούθως οι διαμαρτυρόμενοι μετέβησαν εκ νέου στο Προεδρικό , όπου συνέχισαν τη διαμαρτυρία, πετώντας πέτρες και άλλα αντικείμενα εναντίον αστυνομικών, καθώς και κροτίδες.

Σημείωσε ότι από τα επεισόδια τραυματίστηκαν 12 Αστυνομικοί, οι διακομίστηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας για περίθαλψη.

Μεγάλος όγκος δεδομένων

Ο κ. Ιωάννου έκανε λόγο για μεγάλο όγκο δεδομένων από κλειστά κυκλώματα, τα οποία ακόμα επιθεωρούνται από την Αστυνομία και για σωρεία πληροφοριών που λαμβάνει η ανακριτική ομάδα.

Επιπλέον, πρόσθεσε πως έχουν εκτυπωθεί αρκετές φωτογραφίες των δραστών, οι οποίες δημοσιεύτηκαν στα ΜΜΕ με σκοπό των εντοπισμό τους.

Σημειώνεται ότι οι τρεις εκ των 7 υπόπτων, ανάμεσα τους και μία γυναίκα, προσήλθαν μόνοι τους στο ΤΑΕ, μόλις αντιλήφθηκαν αναρτημένοι τη φωτογραφία τους στα ΜΜΕ.

Σε σχέση με τον 1ο ύποπτο ανέφερε πως προέβη σε ομιλία έξω από το Προεδρικό, ενώ σύμφωνα με τον Γεννάδιο Ιωάννου «διαφάνηκε ότι ήταν ένας από τους διοργανωτές και υποκινητές”.

Σε σχέση με τον 2ο και 4ο ύποπτο, επίσης, ανέφερε πως διαπιστώθηκε ότι ήταν από τους διοργανωτές και υποκινητές.

Σχετικά με τον 3ο, 5ο, 6ο και 7ο ύποπτο, ανάμεσα στους οποίους και μια γυναίκα, διαφάνηκε να εισέρχονται παράνομα εντός του κτιρίου “Δίας”.

Όπως σημειώθηκε από τον Αστυφύλακα του ΤΑΕ από τις μέχρι στιγμής εξετάσεις και δεδομένα δεν προκύπτει πως οι συγκεκριμένοι ύποπτοι να ενεπλάκησαν σε  οποιεσδήποτε κακόβουλες ζημιές, αλλά ούτε αποκλείεται να προέβησαν στη διάπραξη των συγκεκριμένων αδικημάτων, αφού τα δεδομένα από τα κλειστά κυκλώματα επιθεωρούνται ακόμα.  

Ο κ. Ιωάννου ζήτησε την έκδοση διατάγματος προσωποκράτησης των υπόπτων για περίοδο 8 ημερών, εκφράζοντας τη θέση ότι τυχόν απόλυσή τους δύναται να επηρεάσει μαρτυρία ή και να καταστρέψει τεκμήρια που αναζητούνται.

Να αφεθούν ελεύθεροι οι πελάτες τους, ζήτησαν οι συνήγοροι υπεράσπισης

Οι συνήγοροι υπεράσπισης των υπόπτων ζήτησαν όπως οι πελάτες τους αφεθούν ελεύθεροι.

Ο δικηγόρος του 1ου υπόπτου ανέφερε ότι το μόνο στοιχείο που έχει ενώπιον της η Αστυνομία για τον πελάτη του είναι η ομιλία που έκανε έξω από το Προεδρικό και από τη στιγμή που την έχει ενώπιον της δεν μπορεί να επέμβει και αλλοιώσει στοιχεία, με τον κ. Ιωάννου να αναφέρει ότι δεν αποκλείεται από τα δεδομένα που ακόμα επιθεωρούνται ο 1ος ύποπτος να συνδεθεί και με τα επεισόδια στο Συγκρότημα Δίας.

Ο συνήγορος υπεράσπισης του 2ου, 3ου, 4ου, 5ης υπόπτου ανέφερε ότι από τα στοιχεία που έχουν ήδη συλλεχθεί και βρίσκονται ενώπιον της Αστυνομία δεν τίθεται θέμα αλλοίωσής τους και ως εκ τούτου ζήτησε οι πελάτες του να αφεθούν ελεύθεροι.

Τέλος, το δικαστήριο διέταξε την 8ημερη κράτηση και των επτά υπόπτων.

 

Share this post