ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ : Δύο εισηγήσεις στην Ιερά Σύνοδο για την πανδημία του κορονοϊού

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ : Δύο εισηγήσεις στην Ιερά Σύνοδο για την πανδημία του κορονοϊού

Κατατέθηκαν από τον Μητροπολίτη Μόρφου Νεόφυτο και τον  δρ Ελπιδοφόρο Σωτηριάδη, MD, SM, ScD, Ιατρό Εργασίας – Επιδημιολόγο,  καθηγητή

Συνέρχεται αύριο , Τρίτη (10:00) στο Μέγα Συνοδικό της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, υπό την προεδρία του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου Β΄, η Ιερά Σύνοδος για να μελετήσει το θέμα των πρόσφατων μέτρων της κυβέρνησης για την αναχαίτιση του COVID 19, που περιλαμβάνουν και την τέλεση Ιερών Ακολουθιών και Θείων Λειτουργιών, χωρίς την συμμετοχή εκκλησιάσματος. Η Ιερά Σύνοδος πρόκειται να ζητήσει , υπό προϋποθέσεις, την τέλεση της Θείας Λειτουργίας κατά τις εορτές του Αγίου Δωδεκαημέρου με την συμμετοχή πιστών. 

Υπενθυμίζεται ότι η  Ιερά Σύνοδος , σε έκτακτη (01.12. 2020) συνεδρίαση αποφάσισε να συστήσει στους πιστούς να εμβολιαστούν , εφόσον το εμβόλιο για τον Covid-19 συστήσουν οι Ιατρικές Υπηρεσίες Υγείας του Κράτους. Επίσης , στην απόφαση τονίζεται ότι η Ιερά Σύνοδος Α) Δεν ασπάζεται την συνωμοσιολογία για το θέμα του εμβολίου, Β) Στο θέμα της Θείας Μεταλήψεως η θέσn της Εκκλησίας είναι σταθερή κα ξεκάθαρη:  «Το σώμα και  το αίμα του Χριστού  δεν μεταδίδουν καμία ασθένεια».

Παρόντες στην συνεδρίαση ήταν οι επιστήμονες: α) δρ Πέτρος Καραγιάννης, καθηγητής  Μικροβιολογίας/Μοριακής ιολογίας, β) δρ Ελπιδοφόρος Σωτηριάδης, αναπληρωτής καθηγητής  επιδημιολογίας και Δημόσιας Υγείας, και γ) δρ Γεώργιος Κρασιάς, επίκουρος καθηγητής Μοριακής Ιατρικής.

 Στην πιο πάνω απόφαση αντέδρασε ο Μητροπολίτης Μόρφου Νεόφυτος, δηλώνοντας, μεταξύ άλλων, ότι : «η σύσταση που περιλαμβάνεται για εμβολιασμό των πιστών δεν είναι ομόφωνη απόφαση των μελών της Ιεράς Συνόδου, όπως έχει ανακοινωθεί. Και τούτο, καθότι κατά τη σημερινή Σύνοδο συνήλθαμε μεν για να ενημερωθούμε σχετικά από την ομάδα των ειδικών ιατρών/επιδημιολόγων, αλλά δεν μας ζητήθηκε να εκφέρουμε γνώμη και να λάβουμε την όποια τοποθέτηση. Ως εκ τούτου, εκφράζω δημόσια τη διαφωνία μου προς το εν λόγω ανακοινωθέν, το οποίο συνιστά στους πιστούς να εμβολιαστούν για την ασθένεια του κορωνοιού, και διατηρώ τις επιφυλάξεις μου ως προς τα συστατικά και τη δράση των συγκεκριμένων εμβολίων, που ετοίμασαν και ετοιμάζουν μεγάλες φαρμακευτικές βιομηχανίες».

Επίσης, ο Μητροπολίτης Νεόφυτος τόνισε ότι οι ναοί στην Μητροπολιτική του περιφέρεια θα παραμείνουν ανοικτοί.

Ο  ageliaforos.com αποκαλύπτει σήμερα τις εισηγήσεις , που κατέθεσαν στην προηγούμενη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου ο Μητροπολίτης Μόρφου Νεόφυτος και ο   δρ Ελπιδοφόρος Σωτηριάδης, MD, SM, ScD, Ιατρό Εργασίας – Επιδημιολόγο,  καθηγητής. 

 

Μόρφου Νεόφυτος- Πανδημία C… by ARISTEIDIS VIKETOS

 

Δρ. Ελπιδοφόρος Σωτηριάδης … by ARISTEIDIS VIKETOS

 

 

 

 

 

 

Σε αυτοπεριορισμό ο Κύκκου

Στην αυριανή συνεδρίαση δεν αναμένεται να προσέλθει ο Μητροπολίτης Κύκκου Νικηφόρος, ο οποίος τελεί υπό αυτοπεριορισμό , αφού αδελφός της Μονής, σύμφωνα με πληροφορίες , διαγνώστηκε θετικός στον ιό.

Ο κ. Νικηφόρος χαρακτήρισε ως “ μεγάλο «ατόπημα” και ως «πολύ ακραίο και αχρείαστο μέτρο» την τελευταία απόφαση της κυβέρνησης  για «ολικό κλείσιμο των ιερών ναών, με μηδενική, δηλαδή, συμμετοχή πιστών στις θείες Λειτουργίες».

Σε γραπτή του ανακοίνωση, ο Κύκκου Νικηφόρος επεσήμανε, επίσης, ότι “η απόφαση αυτή είναι πολύ σκληρή, με δεδομένο μάλιστα ότι, την περίοδο αυτή, ετοιμαζόμαστε κατάλληλα για να εορτάσουμε τη μεγάλη και κοσμοσωτήρια εορτή των Χριστουγέννων”.

 

Υποστήριξε ότι το διάταγμα αυτό «δίκαια προκαλεί τις αντιδράσεις ημών των πνευματικών ποιμένων του λαού μας,  γιατί «είναι παράλογο και εντελώς αδύνατο να γίνει αποδεκτό». Σημείωσε ότι με την «απόφαση να κλείσουν τους ναούς και να στερήσουν από τους πιστούς τη θεία Κοινωνία, μόνο οι εχθροί του Χριστού και της Εκκλησίας, οι Χριστομάχοι και Εκκλησιομάχοι χαίρονται και αγάλλονται, ενώ οι ευσεβείς χριστιανοί, που είναι η τεράστια πλειοψηφία του λαού μας, θλίβονται, πονούν και αιμάσσει η καρδία τους». 

ΕΞΑΛΛΟΥ, στο κήρυγμα του την περασμένη Κυριακή ο  Κύκκου Νικηφόρος , απευθυνόμενος σε όσους παρακολουθούσαν τη θεία Λειτουργία από τους δέκτες των τηλεοράσεών τους ανέλυσε, κατ’ αρχήν, τη σημερινή ευαγγελική περικοπή που αναφέρεται στην παραβολή του Μεγάλου Δείπνου και η οποία είναι ουσιαστικά μια πρόκληση και μια πρόσκληση Σωτηρίας.

«Το Μέγα Δείπνο είναι το Δείπνο το ουράνιο, η αιώνια Βασιλεία του Θεού, ο παράδεισος που έχει ετοιμάσει ο Θεός για όλους τους ανθρώπους. Και πρόγευση αυτής της Ουράνιας Βασιλείας, αυτού του παραδείσου είναι ο Μυστικός Δείπνος, η παναγία τράπεζα του Θεού, το Μυστήριο της θείας Ευχαριστίας, στο οποίο μας προσκαλεί σε κάθε θεία Λειτουργία, εκ μέρους του Θεού, η Αγία μας Εκκλησία και στο οποίο μεταλαμβάνουμε Σώμα και Αίμα Κυρίου “εις άφεσιν αμαρτιών και εις ζωήν αιώνιον”».

«Tο μέγα Μυστήριο της θείας Ευχαριστίας δεν είναι ένα συνηθισμένο δείπνο», τόνισε. «Είναι ένα πνευματικό τραπέζι, στο οποίο παρέχεται στους ανθρώπους ουράνια, θεϊκή τροφή. Ο ευτελής άνθρωπος κοινωνεί το μυστηριακό Σώμα και Αίμα του Χριστού και ενώνεται μαζί του και γίνεται “σύσσωμος” και “σύναιμος” Χριστού, γίνεται “χριστοφόρος» και «θεοφόρος”».
Κάλεσε, μάλιστα, τους πιστούς να μην παραλείπουν να συμμετέχουν τακτικά στην πνευματική τράπεζα της θείας Ευχαριστίας «γιατί χωρίς τη μετάληψη του Σώματος και του Αίματος του Κυρίου δεν νοείται αιώνια ζωή και σωτηρία».

Ο Κύκκου Νικηφόρος αναφέρθηκε, ακολούθως, στις δύσκολες ώρες και στη δοκιμασία την οποία διέρχεται ολόκληρη η ανθρωπότητα εξ αιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού.

«Γνωρίζω ότι οι αντοχές όλων μας δοκιμάζονται. Πρέπει, όμως, να αντέξουμε, πρέπει να πειθαρχήσουμε στις υποδείξεις της επιδημιολογικής ομάδας και στα κυβερνητικά διατάγματα, γιατί μόνο έτσι θα σπάσουμε την αλυσίδα διασποράς της επάρατης αυτής θανατηφόρου πανδημίας του κορωνοϊού. Μόνο έτσι θα βοηθήσουμε, ώστε να μην καταρρεύσει το σύστημα ιατρικής περίθαλψης και να βρεθούν και οι δικοί μας ιατροί στο ίδιο δίλημμα, που είχαν βρεθεί, κατά την πρώτη φάση της πανδημίας της λοιμώδους αυτής νόσου του κορωνοϊού του περασμένου Μαρτίου – Απριλίου, οι ιατροί στην Ιταλία και την Ισπανία. Να επιλέξουν, δηλαδή, ποιον θα περιθάλψουν και ποιον θα αφήσουν να πεθάνει. Γνωρίζω ότι για τους νέους μας, η μερική έστω στέρηση της ελευθερίας τους, είναι ακόμα πιο οδυνηρή. Πρέπει, όμως, να αντέξουν και αυτοί, εκδηλώνοντας με τον τρόπο αυτό την αγάπη και αλληλεγγύη τους προς τις ευπαθέστερες ομάδες της τρίτης ηλικίας».

Υπογράμμισε, στη συνέχεια, ότι «η Εκκλησία μας διαπνεόμενη από υψηλό αίσθημα ευθύνης έναντι του λαού μας, αποδέχθηκε και πιστά τήρησε μέχρι σήμερα σχεδόν όλες τις επώδυνες και οδυνηρές κυβερνητικές αποφάσεις, για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Η τελευταία, όμως, απόφαση για ολικό κλείσιμο των ιερών ναών, με μηδενική, δηλαδή, συμμετοχή πιστών στις θείες Λειτουργίες, θεωρείται ως πολύ ακραίο και αχρείαστο μέτρο, το οποίο δίκαια προκαλεί τις αντιδράσεις ημών των πνευματικών ποιμένων του λαού μας. Με την πολύ σκληρή αυτή απόφαση να κλείσουν τους ναούς και να στερήσουν από τους πιστούς τη θεία Κοινωνία, μόνο οι εχθροί του Χριστού και της Εκκλησίας, οι Χριστομάχοι και Εκκλησιομάχοι χαίρονται και αγάλλονται, ενώ οι ευσεβείς χριστιανοί, που είναι η τεράστια πλειοψηφία του λαού μας, θλίβονται, πονούν και αιμάσσει η καρδία τους, για το ατόπημα αυτό».

Ο Πανιερώτατος αναφέρθηκε και στην έκτακτη σύγκληση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κύπρου την Τρίτη, 5 Δεκεμβρίου 2020, η οποία θα συζητήσει το φλέγον αυτό θέμα και τόνισε ότι «είμαι βέβαιος ότι με πνεύμα υπευθυνότητας και αγαστής συνεργασίας, όλοι οι ιεράρχες θα κοινωνήσουμε τη σοφία μας, για να βρεθεί η μέση συμβιβαστική λύση, την οποία να προτείνουμε στην κυβέρνηση προς υιοθέτηση».

Αφού χαρακτήρισε, ακολούθως, ως «παράλογο και εντελώς αδύνατο να γίνει αποδεκτό το διάταγμα» με το οποίο καθορίζεται ότι η θεία Λειτουργία των Χριστουγέννων θα γίνει χωρίς την παρουσία πιστών κατέθεσε την προσωπική του θέση, την οποία και θα εισηγηθεί στην Ιερά Σύνοδο.

Η πρόταση του Μητροπολίτη Κύκκου είναι «η θεία Λειτουργία, όχι μόνο της κοσμοσωτήριας εορτής της Γεννήσεως του Κυρίου και Θεού και Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού, αλλά και κάθε Κυριακής να γίνεται με περιορισμένο, έστω, λογικό αριθμό πιστών και με αυστηρή τήρηση των υγειονομικών μέτρων, αποστάσεις – μάσκες – απολυμάνσεις, γιατί μόνο έτσι θα κατανικηθεί, συνεργούντος και του επί θύραις εμβολίου, η επάρατη αυτή και θανατηφόρα λοιμική νόσος του κορωνοϊού».

«Μην αφήσετε, αγαπητοί χριστιανοί, την καρδία σας να υποδηλωθεί στον φόβο του κορωνοϊού και να αποχωρισθεί από τον Λόγο του Θεού. Ο Θεός που παραχωρεί τις θλίψεις και τις δοκιμασίες και τους πόνους των πειρασμών, δεν θα μας αφήσει να πειρασθούμε παραπάνω από τις δυνάμεις μας, αλλά μαζί με τον πειρασμό θα μας δώσει και την έκβαση, τη δύναμη ώστε να μπορούμε να τους υποφέρουμε», πρόσθεσε.

Κατακλείοντας τον λόγο του ο Κύκκου Νικηφόρος προέτρεψε τους πιστούς σε διαρκή και επίμονη προσευχή προς τον Θεό για να «συντομεύσει τον χρόνο της καλής παιδαγωγίας μας. Αυτή η πολύ οδυνηρή δοκιμασία της πανδημίας του κορωνοϊού να γίνει πρέπει το πυρ της καθάρσεως. Να φέρει πρέπει συναίσθηση, να απαλύνει τις καρδιές, να κινήσει σε μετάνοια, να μας επαναφέρει στον Θεό. Και τότε να είστε βέβαιοι ότι ο Κύριος με τη δική του παντοκρατορική προσταγή και θεϊκή εξουσία, θα μετατρέψει τον ρουν των πραγμάτων και θα δώσει τη λύση και τη λύτρωση».

 

Μόρφου: ”Ο νόμος του Θεού είναι πάνω από το νόμο του κράτους”

Ο Μητροπολίτου Μόρφου , Νεόφυτος , στο κήρυγμα του στη Θεία Λειτουργία την περασμένη  Κυριακή Λουκά  στον ιερό ναό Αγίου Αυξιβίου Α΄ Επισκόπου Σόλων της κοινότητος Αστρομερίτη μεταξύ άλλων τόνισε: “Υπάρχει και ο νόμος του κράτους που λέει ότι πρέπει να γίνονται λειτουργίες αλλά χωρίς πιστούς. Εγώ παρανόμησα διότι αναλαμβάνω την δική σας ευθύνη. Το είπα, έγραψα και το επαναλαμβάνω. Γιατί το κάνω αυτό; Όχι για παλικαρισμό και ψευδοηρωισμό όπως είπε κάποιος σεβαστός μας άνθρωπος. Το κάνουμε γιατί θέλουμε να εφαρμόσουμε, πάνω από τον νόμο του κράτους υπάρχει ο νόμος του Ιερού Ευαγγελίου.”

Στην συνέχεια ο κ. Νεόφυτος πρόσθεσε: “Το Ευαγγέλιο, ο νόμος του Θεού δηλαδή, είναι πάνω από τον νόμο του κράτους και όλους αυτούς τους μήνες αισθάνομαι ότι υπάρχει σε εμένα σύγκρουση καθηκόντων. Και τον νόμο του κράτους πρέπει ο Επίσκοπος να τον τηρεί και να τον εφαρμόζει, αλλά όταν ο νόμος του Ιερού Ευαγγελίου λέει κάτι άλλο, τι πρέπει να εφαρμόσει ο Επίσκοπος κι εσείς οι Ορθόδοξοι πιστοί”

Κι αν εσείς, είπε,  έχετε κάποιο δικαίωμα, κάποια δικαιολογία, ο Επίσκοπος δεν έχει. Γι’ αυτό , ανέφερε , ότι  προέκτει ται να να εφαρμόσει  τον νόμο του Ευαγγελίου που τι λέει; «Τον ερχόμενον προς με, ου μη εκβάλλω έξω», αυτό λέει ο Χριστός δεν το λέει ο Μόρφου Νεόφυτος. Άρα εφαρμόζω τον νόμο του Χριστού, που είναι ο προϊστάμενός μου. Γι’ αυτό και είπα αναλαμβάνω την ευθύνη όλων εσάς που ακολουθείτε αυτό τον νόμο του Ιερού Ευαγγελίου” – υπογράμμισε ο  Μόρφου  Νεόφυτος.

 

 

Share this post