Ιερά Σύνοδος Ε.Κ. : «Περιβάλλον και Πολιτισμός είναι έννοιες και αξίες αλληλένδετες & αλληλοπεριχωρούμενες.

Ιερά Σύνοδος Ε.Κ. : «Περιβάλλον και Πολιτισμός είναι έννοιες και αξίες αλληλένδετες & αλληλοπεριχωρούμενες.

Ανάγνωση Εγκυκλίου  κατά την σημερινή (Κυριακή, 6 Σεπτεμβρίου 2020)  Θεία Λειτουργία. “Βιώσαμε με άφατη οδύνη ψυχής τη μετατροπή της ΑΓΙΑΣ ΣΟΦΙΑΣ, η οποία αποτελεί «εν των τελειοτάτων έργων, αφ’ όσα ήγειρέ ποτέ ο άνθρωπος από καταβολής κόσμου, εις την λατρείαν του Θεού», σε τζαμί”.

Το 1989 το Οικουμενικό Παρτριαρχείο ( Πατριάρχης ο μακαριστός Δημήτριος) όρισε η 1η Σεπτεμβρίου κάθε χρονιά – αρχή του εκκλησιαστικού έτους – να είναι  αφιερωμένη και στην προσευχή υπέρ της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος.

Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας Κύπρου, ακολουθώντας το σεπτό Κέντρο της Ορθοδοξίας, αποφάσισε την πρώτη Κυριακή του Σεπτεμβρίου σε όλους τους ιερούς ναούς της Κύπρου  να αναπέμπονται ευχαριστήριες δοξολογίες προς τον Δημιουργό του σύμπαντος κόσμου και ταυτόχρονα ικετήριες δεήσεις για τη σωτηρία του από την ανθρώπινη βουλιμία και πλεονεξία. Επίσης , αναγιγνώσκετε από τους εφημερίους των ναών σχετική Εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου. 

Στον Ιερό Ναό Παναγίας Χρυσοπολίτισσας στην Λάρνακα την δέηση ανέπεμψε ο Μητροπολίτης Κιτίου , Νεκτάριος, ο οποίος προέστη της Θείας Λειτουργίας.

Στην φετινή εγκύκλιο της Ιεράς Συνόδου σημειώνεται  ότι “η  Μητέρα Εκκλησία ενέταξε το θέμα της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος ανάμεσα στα κορυφαία προβλήματά της” κατά την  Αγία και Μεγάλη Σύνοδο, που συνήλθε το 2016 στο Κολυμπάρι της Κρήτης, 

 

 και “διακήρυξε με μεγάλο αίσθημα ευθύνης: Η χριστιανική αντιμετώπιση του προβλήματος απαιτεί μετάνοια για τις καταχρήσεις, εγκράτεια και ασκητικό ήθος, που αποτελούν αντίδοτο στην υπερκατανάλωση, συγχρόνως δε, καλλιέργεια στον άνθρωπο της συνειδήσεως ότι είναι “οικονόμος”, και όχι κάτοχος της δημιουργίας. Δεν παύει να τονίζει ότι και οι μελλοντικές γενεές έχουν δικαίωμα πάνω στα φυσικά αγαθά, που μας εμπιστεύθηκε ο Δημιουργός».

Στην σημερινή Εγκύκλιο της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας Κύπρου, την οποία υπογράφουν ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β’ και όλα τα μέλη της, τονίζεται ιδιαιετέρως:

1.Τα τελευταία χρόνια εκτός από την τραγική καταστροφή του Φυσικού Περιβάλλοντος, βιώνουμε, παράλληλα, με την ίδια οδύνη και την καταστροφή των Πολιτιστικών μας Δημιουργημάτων και Επιτευγμάτων

2.  Περιβάλλον και Πολιτισμός είναι έννοιες και αξίες αλληλένδετες και αλληλοπεριχωρούμενες. Η μία προσδίδει αξία και περιεχόμενο στην άλλη. Το περιβάλλον μας το χάρισε ο Θεός, αλλά τα έργα του Πολιτισμού μας τα δημιουργήσαμε εμείς με τη σοφία, τη σύνεση και την αγάπη που Εκείνος μας χάρισε.

3. Συνεπώς, τον ίδιο σεβασμό που οφείλουμε στη Δημιουργία του Θεού, που λέγεται Περιβάλλον, οφείλουμε να αποδίδουμε και στα διαχρονικά εκείνα έργα που δημιουργήσαμε, και τα οποία ο παγκόσμιος οργανισμός της UNESCO ενέταξε και χαρακτήρισε ως «ΕΡΓΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ».

4.Δυστυχώς, με άφατη οδύνη ψυχής, βιώσαμε πριν από μερικά χρόνια την καταστροφή των πολιτιστικών επιτευγμάτων των αρχαιολογικών χώρων της ΠΑΛΜΥΡΑΣ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ, ένεκα της βαρβαρότητας του πολέμου και της αδηφαγίας των ισχυρών δυνάμεων της Γης.

5. Αλλά, και ως ανθρωπότητα, βιώσαμε, επίσης, τη βαρβαρότητα της Τουρκίας έναντι ενός θησαυρού της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, για την οποία ολόκληρη η ανθρωπότητα, και ιδιαίτερα ο χριστιανικός κόσμος, νιώθουμε ιδιαίτερη υπερηφάνεια. Βιώσαμε με άφατη οδύνη ψυχής τη μετατροπή της ΑΓΙΑΣ ΣΟΦΙΑΣ, η οποία αποτελεί «εν των τελειοτάτων έργων, αφ’ όσα ήγειρέ ποτέ ο άνθρωπος από καταβολής κόσμου, εις την λατρείαν του Θεού», σε τζαμί”.

*Παρατίθεται αυτούσια η Εγκύκλιος

Προστασία Φυσικού Περιβάλλο… by ARISTEIDIS VIKETOS

 

Share this post