4 Ερωτήματα για την επιστολή Μέϊ

4 Ερωτήματα για την επιστολή Μέϊ

Του Γιώργου Κέντα,

αναπληρωτή καθηγητή Πολιτικών Επιστημών

στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας

Με ψεσινή δήλωση του κατά τους εορτατούς των γνεθλίων της Βασίλισσας Ελισάβετ, ο Προέδρος Αναστασιάδης αποκάλυψε ότι, την Κυριακή 26 Μαΐου έλαβε επιστολή από την υπό παραίτηση Πρωθυπουργό της Βρετανίας. Αυτή η επιστολή της κας Μέι, υποστήριξε ο Πρόεδρος, αποκαθιστά τη θέση της Βρετανίας έναντι των έκνομων ενεργειών της Τουρκίας στις θαλάσσιες ζώνες της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Η δήλωση του Προέδρου προκαλεί ερωτήματα, τα οποία μπορεί να απαντηθούν μόνο εάν δημοσιοποιηθεί το περιεχόμενό της επιστολής αυτής:
1. Καταδικάζει την εισβολή της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ;
2. Θεωρεί την περιοχή στην οποία έστειλε γεωτρύπανο η Τουρκία ως κυρίαρχη θαλάσσια ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας (μέρος της ΑΟΖ της) και όχι «αμφισβητούμενη περιοχή», όπως είπε ο κ. Ντάνκαν και το Φόρειν Όφις;
3. Καλεί την Τουρκία να τερματίσει τις ενέργειές της και να αποχωρήσει από την περιοχή;
4. Στηρίζει τις ενέργειες της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση για λήψη μέτρων και επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία;
Εάν απαντώνται θετικά τα πιο πάνω ερωτήματα, τότε η επιστολή Μέι όντως ανασκευάζει τη δήλωση Ντάνκαν και θέτει μία διαφορετική διάσταση στην εξωτερική πολιτική της Βρετανίας για το θέμα. Εάν όχι, τότε δεν υπάρχει αλλαγή θέσης.
Επιπλέον, προκειμένου να επικυρωθεί όντως αλλαγή Βρετανικής πολιτικής πρέπει (α) να εκδώσει νέα δήλωση το Βρετανικό Φόρειν Όφις και (β) να υπάρξει αλλαγή της στάση της Βρετανίας στις διεργασίες που γίνονται σε επίπεδο ΕΕ για δυναμική αντίδραση που να αφορά σε έργα και όχι σε λόγια.

*Τα ενυπόγραφα κείμενα εκφράζουν τον συγγραφέα τους.

ΠΗΓΗ: Homo Politicus – Homo Academicus

Share this post