“Μπλακάουτ” σε Facebook, Messenger, Instagram και Whatsapp.

“Μπλακάουτ” σε Facebook, Messenger, Instagram και Whatsapp.

Σε λειτουργία τέθηκαν ξανά λίγο πριν τη μία μετά τα μεσάνυχτα (ώρα Κύπρου) , Facebook, Messenger, Instagram και Whatsapp.

Tα τρία μεγάλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στο ίντερνετ βγήκαν εκτός λειτουργίας περίπου στις 18:30  ώρα Ν. Υόρκης για τουλάχιστον έξι ώρες.

Ωστόσο, η επαναφορά συνοδεύεται από αρκετά προβλήματα, τα οποία οι υπεύθυνοι προσπαθούν να λύσουν.

Εντοπίζονται κυρίως προβλήματα σύνδεσης από υπολογιστή σε messenger και Instagram.

Σύμφωνα με διεθνή μέσα, οι τεχνικοί επιχείρησαν «χειροκίνητη επαναφορά» στους σέρβερ της εταιρείας η οποία εκτιμάται ότι μετρά απώλειες πάνω από 50 δισ.

Κατά τον εξειδικευμένο ιστότοπο Downdetector, που παρακολουθεί συστηματικά τα τεχνικά προβλήματα στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης και περιέγραψε το χθεσινό μπλακάουτ ως «το μεγαλύτερο που έχει παρατηρηθεί ποτέ».

«Αυτός ο ιστότοπος δεν είναι προσβάσιμος». Το μήνυμα αυτό αντίκριζαν δεκάδες εκατομμύρια χρήστες σε πολλές χώρες του κόσμου, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας και της Κύπρου , στις ατελέσφορες προσπάθειές τους να προσπελάσουν το Facebook και το Instagram, καθώς οι δημοφιλείς πλατφόρμες του Μαρκ Ζούκερμπεργκ κατέρρευσαν για αρκετές ώρες. Παράλληλα, εκτός λειτουργίας έμειναν και οι δύο υπηρεσίες ανταλλαγής μηνυμάτων WhatsApp και Messenger, οι οποίες επίσης ανήκουν στον διαδικτυακό κολοσσό της Καλιφόρνιας.

Κατέρρευσαν μαζί και Ιnstagram, Messenger, WhatsApp – Bουτιά της μετοχής του ομίλου

«Εχουμε ενημερωθεί ότι ορισμένοι άνθρωποι δυσκολεύτηκαν να έχουν πρόσβαση στις εφαρμογές και στα προϊόντα μας. Εργαζόμαστε για να επανέλθουν στην κανονική τους λειτουργία το ταχύτερο δυνατό και ζητάμε συγγνώμη γι’ αυτή την ταλαιπωρία», έγραψε στο Twitter (που δεν κατέρρευσε χθες) ο Αντι Στόουν, εκπρόσωπος Τύπου του ομίλου.

Μέχρι χθες το βράδυ δεν είχαν διευκρινιστεί τα αίτια της βλάβης, αλλά τα μηνύματα λειτουργικού σφάλματος στην ιστοσελίδα του Facebook παρέπεμπαν σε κάποιο πρόβλημα με τον διακομιστή DΝS, ο οποίος αντιστοιχίζει σελίδες του παγκόσμιου ιστού με διευθύνσεις του Διαδικτύου. Ειδικοί σε θέματα ασφάλειας του κυβερνοχώρου πιθανολογούν ότι πρόκειται για κάποιο πρόβλημα στους υπολογιστές που υποστηρίζουν τις εν λόγω πλατφόρμες, αν και δεν μπορεί θεωρητικά να αποκλειστεί κακόβουλη ενέργεια κάποιου υπαλλήλου. Αντίθετα, θεωρείται εξαιρετικά απίθανο η κατάρρευση να ήταν αποτέλεσμα επίθεσης χάκερ.

Το χθεσινό ατύχημα προκάλεσε πτώση της μετοχής της Facebook σχεδόν κατά 6%, επισφραγίζοντας ένα εξαιρετικά οδυνηρό για την εταιρεία διήμερο. Την Κυριακή, η πρώην μηχανικός της Facebook Φράνσις Χόγκεν κατηγόρησε, με συνέντευξη στο τηλεοπτικό δίκτυο CBS, την πλατφόρμα ότι έχει ως μοναδικό κίνητρο το κέρδος, με αποτέλεσμα να εμφανίζεται ελαστική σε φαινόμενα παραπληροφόρησης και ρατσισμού. Τις προηγούμενες ημέρες είχε αφήσει να διαρρεύσουν στην εφημερίδα Wall Street Journal πολλά εσωτερικά έγγραφα.

Στο μεταξύ, δικηγόροι της Facebook ζήτησαν από δικαστήριο της Ουάσιγκτον να απορρίψει αίτημα της αρμόδιας ομοσπονδιακής υπηρεσίας για κατάτμηση του ομίλου με υποχρεωτική πώληση του Instagram και του WhatsApp. Στην αίτησή της η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου (FTC) επικαλείται την αντιμονοπωλιακή νομοθεσία, ενώ οι δικηγόροι της Facebook αναφέρουν ότι «η εμπορική πραγματικότητα χαρακτηρίζεται από έντονο ανταγωνισμό με αναδυόμενους αντιπάλους, όπως το TikTok».

ΠΗΓΗ: skai.gr

Share this post