34 εισηγήσεις στο Διεθνές Αγιολογικό Συνέδριο της Μητρόπολης Κωνσταντίας&Αμμοχώστου

34 εισηγήσεις στο Διεθνές Αγιολογικό Συνέδριο της Μητρόπολης Κωνσταντίας&Αμμοχώστου

*Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος: Ουδεμία άλλη εικόνα έχει χαραχθεί τόσο βαθιά στο νουν και την καρδιά των Ορθοδόξων πιστών όσο η εικόνα της Θεομήτορος 

*Έκθεση με θέμα: «Η ζωντανή παρουσία της Θεοτόκου στην Κύπρο δια των εικόνων της»

Ολοκληρώνονται το μεσημέρι στο Παραλίμνι οι εργασίες του Ε’ Διεθνούς Συνεδρίου Κυπριακής Αγιολογίας, το οποίο οργανώνει η Μητρόπολη Κωνσταντίας& Αμμοχώστου
Το Συνέδριο, το οποίο έχει θέμα: «Η τιμή της Θεοτόκου στην Κύπρο», είναι αφιερωμένο στον Άγιο Νεόφυτο τον Έγκλειστο, με την ευκαιρία της 800ης επετείου από της κοιμήσεως του. Στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου μέχρι και την Κυριακή, 16 Φεβρουαρίου 2020 θα τίθεται για προσκύνηση τεμάχιο ιερού λειψάνου του Οσίου Νεοφύτου του Εγκλείστου το οποίο μεταφέρθηκε από την ομώνυμη Ιερά Μονή του Αγίου Νεοφύτου στην Πάφο.

Παράλληλα με το Συνέδριο λειτουργεί στον παλαιό ιερό ναό Αγίου Γεωργίου Παραλιμνίου έκθεση με θέμα: «Η ζωντανή παρουσία της Θεοτόκου στην Κύπρο δια των εικόνων της». Εκτίθενται μοναδικές σε τέχνη και κάλλος εικόνες και ορισμένες φωτογραφίες τους.
Στην έναρξη του Συνεδρίου αναγνώστηκε χαιρετισμός του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου από τον Μητροπολίτη Σασσίμων Γεννάδιο.

 

Στον πατριαρχικό χαιρετισμό τονίζεται ότι ουδεμία άλλη εικόνα έχει χαραχθεί τόσο βαθιά στο νουν και την καρδιά των Ορθοδόξων πιστών όσο η εικόνα της Θεομήτορος με τον νηπιάσαντα για μας Θεό Λόγο στην αγκαλιά της, στην οποία συνοψίζεται η αλήθεια της ένωσης και αλληλοπεριχώρησης στο πρόσωπο του Χριστού της θείας και ανθρώπινης φύσης «ασυγχύτως, αχωρίστως, ατρέπτως και αδιαιρέτως».

Η έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου έγινε με μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου Β’ , τον οποίο ανέγνωσε ο Χωρεπίσκοπος Καρπασίας Χριστοφόρος.

“Με αισθήματα πολλής χαράς χαιρετίζουμε την έναρξη των εργασιών του Πέμπτου Διεθνούς Συνεδρίου Κυπριακής Αγιολογίας με θέμα: « Η Τιμή της Θεοτόκου στην Κύπρο». Ιδιαίτερη χαρά και ευλογία αποτελεί το γεγονός, ότι το Συνέδριο είναι αφιερωμένο στον όσιο Νεόφυτο τον Έγκλειστο, επί τη συμπληρώσει 800 ετών (1220-2020) από την κοίμησή του. Επίσης, ευσεβή συγκυρία αποτελεί η φετινή συμπλήρωση 60 ετών εκκλησιαστικής διακονίας του αγαπητού εν Χριστώ αδελφού, Πανιερωτάτου Μητροπολίτου Κωνσταντίας και Αμμοχώστου κ. Βασιλείου.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το όνομα της Παναγίας, ως «μητρός τοῦ Λυτρωτοῦ», είναι το σεβασμιότερο και το γλυκύτερο όνομα, ύστερα από το πανάγιο όνομα του Χριστού. Η σημασία και η σπουδαιότητά της φαίνεται και από το γεγονός ότι η εικόνα της Παναγίας, ευρίσκεται απαραιτήτως εις όλα τα εικονοστάσια των ιερών μας ναών, πάντοτε εις τα δεξιά της εικόνας του Χριστού. Γενικά, η Ορθόδοξή μας Εκκλησία, χωρίς να θεοποιεί την Παναγία, αναγνωρίζει ολόκληρο το επίγειο και το ουράνιο μεγαλείο της και απονέμει εις αυτήν την ύψιστη τιμή, που είναι δυνατό να αποδοθεί στον άνθρωπο. Είναι η Πρώτη μετά τον Πρώτον!
Για όλους αυτούς τους λόγους, οι όπου γης Ορθόδοξοι Χριστιανοί εορτάζουν με ιδιαίτερη ευφροσύνη τη μνήμη της, χαίρουν εις τον Ευαγγελισμό της, παρακολουθούν με αγαλλίαση τον «Ἀκάθιστον Ὕμνον» και ψάλλουν ύμνους εξοδίους στην Κοίμησή της.
Με όλως ιδιαίτερα αισθήματα θρησκευτικής πίστης, χριστιανικής αγάπης και βαθύτατης ευλάβειας περιβάλλει ο ευσεβής Κυπριακός Ελληνισμός το πρόσωπο της Παναγίας. Τούτο φαίνεται και από το πλήθος των Ιερών Μονών και Ναών σε όλη τη νήσο μας, που είναι αφιερωμένοι σ’ αυτήν.
Ειδικότερα, σε ότι αφορά τον Άγιο Νεόφυτο, ενώ η γενική αντίληψη ότι ο ναός της Ιεράς Μονής του είναι αφιερωμένος στον ίδιο, αφού εκεί έζησε και ετελειώθη εν Κυρίω, η πραγματικότητα είναι άλλη. Το Καθολικό της Μονής του είναι αφιερωμένο στην Κοίμηση της Θεοτόκου και μάλιστα αυτό φαίνεται και από την εφέστια ιερά εικόνα της Παναγίας της Εγκλειστριανής. Έτσι, βλέπουμε πως τελικά και οι τρεις παλαιές Σταυροπηγιακές Μονές της νήσου μας είναι αφιερωμένες στην Παναγία Μητέρα του Κυρίου μας.
Η ιδιαίτερη τιμή της Θεοτόκου στη νήσο μας επιμαρτυρείται, ακόμη, και από το αναρίθμητο πλήθος των ιερών μας εικόνων, που επίσης, είναι αφιερωμένες σ’ αυτήν. Και όλα αυτά είναι απόλυτα δικαιολογημένα, αφού, μέσα στη μακρόχρονη ιστορική πορεία του λαού μας και κάτω από αντίξοες καταστάσεις και συνθήκες ξένων κατοχών, η Παναγία υπήρξε για το μαρτυρικό μας λαό «τῶν θλιβομένων ἡ χαρά, Χριστιανῶν ἡ προστάτις», «προστασία καί σκέπη», «τῶν καταπονουμένων ὁ λιμήν ὁ ἀχείμαστος», «τῶν πενομένων ἡ τροφή, τῶν ξενητευμένων ἡ παρηγορία καί ἡ βακτηρία τῶν τυφλῶν, ἡ ἐπίσκεψις καί θεραπεία τῶν ἀσθενούντων, ἡ σκέπη καί προστασία τῶν καταπονουμένων καί τῶν ὀρφανῶν ἡ βοηθός…». Ένα μικρό δείγμα του εικονογραφικού θησαυρού της Κύπρου μπορούμε να απολαύσουμε τις μέρες αυτές στην παράλληλη με το Συνέδριο Έκθεση Εικόνων της Θεοτόκου που φιλοξενείται στην παλαιά εκκλησία του Αγίου Γεωργίου. Ο τίτλος της έκθεσης «Η ζωντανή παρουσία της Θεοτόκου στην Κύπρο δια των εικόνων της», μαρτυρεί την έκταση της τιμής και ευλάβειας που τρέφει ο λαός μας στην Παναγία μας.
Είναι, βέβαια, αδύνατον, μέσα από το χαιρετισμό μας να καλύψουμε το ανεξάντλητο κεφάλαιο της τιμής της Θεοτόκου στον ευλογημένο τόπο μας. Τούτο, θα πράξουν μέσα από τις εμπεριστατωμένες εισηγήσεις τους οι εκλεκτοί Εισηγητές, που συμμετέχουν στο Συνέδριο, τους οποίους συγχαίρουμε αφού είμαστε σίγουροι, ότι οι εισηγήσεις τους, θα εμπλουτίσουν τις γνώσεις όλων μας.
Με αυτές τις σύντομες σκέψεις επευλογούμε και κηρύσσουμε την έναρξη των εργασιών τού παρόντος Αγιολογικού Συνεδρίου, ευχόμενοι από κέντρου καρδίας κάθε επιτυχία στις εργασίες του.
Η χάρη και η κραταιά αντίληψη της Υπεραγίας Θεοτόκου να σκεπάζει όλους μας! “.

Την εισαγωγική ομιλία  έκανε ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας Αμμοχώστου Βασίλειος, ο οποίος αναφέρθηκε στο θέμα του φετινού συνεδρίου , επισημαίνοντας ότι καταδεικνύει και τη σημασία που προσδίδεται τόσο από ερευνητική αλλά και εκκλησιαστική άποψη καθώς και της τιμής της Θεοτόκου στην ευσέβεια του λαού.

Το πλήρες κείμενο της ομιλίας

Ο καθηγητής Πασχαλίδης

Εκ μέρους της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου τους παρισταμένους   προσφώνησε ο καθηγητής  Συμεών Πασχαλίδης, Πρόεδρος του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας Α.Π.Θ και Διευθυντής του Πατριαρχικού Ιδρύματος Πατερικών Μελετών.

 

 

 

Στην εναρκτήρια τελετή παρέστησαν και χαιρέτισαν το Συνέδριο  οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Ζιμπάμπουε και Αγκόλας κ. Σεραφείμ (Ιεράρχης του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας), Βόστρων κ. Τιμόθεος, έξαρχος του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων στην Κύπρο και  οι Μητροπολίτες Κιτίου κ. Νεκτάριος, Λεμεσού κ. Αθανάσιος και οι Θεοφιλέστατοι Επίσκοποι Καρπασίας κ. Χριστοφόρος ( εκπρόσωπος της Α.Μ. του Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου), Αμαθούντος κ. Νικόλαος και Χύτρων κ. Λεόντιος.

 

Επίσης , παρέστησαν ο  Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και έργων κ. Γιάννης Καρούσος (εκπρόσωπος του  Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Ν.Αναστασιάδη), οι Δήμαρχοι Παραλιμνίου κ. Θεόδωρος Πυρίλλης, Αγίας Νάπας κ. Χρίστος Ζαννέττου, Σωτήρας κ. Γεώργιος Τάκκας, Λευκονοίκου κα Ζήνα Λυσάνδρου Παναγίδη, ο βουλευτής Αμμοχώστου κ. Γεώργιος Κάρουλλας, ο Πρόεδρος της Ένωσης Κατεχομένων Κοινοτήτων Αμμοχώστου κ. Μιχάλης Τζιόρτας  και άλλοι.

Οι πρώτες δύο εισηγήσεις έγιναν από τους πανοσιολογιώτατο Αρχιμ. Αγαθόνικο Κυκκώτη, έφορο της Ιεράς Βασιλικής και Σταυροπηγιακής Μονής του Κύκκου ο οποίος ανέπτυξε το θέμα το οποίο φέρει και τον τίτλο του Συνεδρίου «Η τιμή της Θεοτόκου στην Κύπρο» και τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σασίμων κ. Γεννάδιο ο οποίος πραγματεύθηκε το θέμα «Θεοτόκος: Κωνσταντινούπολη Κύπρος».

Η εναρκτήρια τελετή έκλεισαν με ύμνους οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου Αμμοχώστου και ο χορός Ιεροψαλτών «Κύπριοι Μελωδοί»

 

Ακολούθησαν  στον παλαιό ναό του Αγίου Γεωργίου  τα εγκαίνια της Έκθεσης εικόνων της Θεοτόκου με τίτλο «Η ζωντανή παρουσία της Θεοτόκου στην Κύπρο δια των εικόνων της». Η Έκθεση θα είναι ανοικτή για το κοινό μέχρι την Κυριακή, 29 Μαρτίου 2020.

Στο Ε’ Διεθνές Συνέδριο Κυπριακής Αγιολογίας θα παρουσιαστούν 34 εισηγήσεις από ερευνητές και καθηγητές από την Κύπρο, την Ελλάδα, τη Γερμανία, την Ελβετία, την Ιταλία, τη Γεωργία και τις Η.Π.Α., με θέματα που άπτονται διαφόρων επιστημονικών κλάδων, όπως Θεολογία, Φιλολογία, Ιστορία, Αρχαιολογία και Τέχνη, Αρχιτεκτονική, Παλαιογραφία, Λαογραφία, Δίκαιο, Μουσικολογία και Κοινωνιολογία.

Η είσοδος για το κοινό να παρακολουθήσει τις εργασίες του Συνεδρίου, είναι ελεύθερη.

Χορηγοί Επικοινωνίας του Ε΄ Διεθνούς Συνεδρίου Κυπριακής Αγιολογίας είναι το Συνοδικό Γραφείο Ενημερώσεως και Επικοινωνίας της Εκκλησίας της Κύπρου, το Famagusta news και το Ράδιο Πολιτεία.

*Επιστέγασμα του Συνεδρίου θα είναι το αυριανό  Συνοδικό Συλλείτουργο προϊσταμένου του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου Β΄για τα 60 χρόνια ιερατικής διακονίας του Μητροπολίτη Κωνσταντίας & Αμμοχώστου Βασιλείου και η εκδήλωση προς τιμή του, στην οποία θα παραστεί ο πρόεδρος Αναστασιάδης. 

Οι εργασίες του Συνεδρίου μεταδίδονται από την ιστοσελίδα της Ιεράς Μητροπόλεως, του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου καθώς και μέσω του κοινωνικού δικτύου Facebook σε υψηλή (HD) ευκρίνεια.

https://www.facebook.com/agiosgeorgiosparalimni/videos/1056690871356580/UzpfSTM2OTcyMjI0OTc0NjA0MzoyODY5NDgwNDYzMTAzNTMw

Share this post