Ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς, σε συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου στις 18 Ιουλίου

Ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς, σε συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου στις 18 Ιουλίου

ΑΠΕ-ΜΠΕ του ανταποκριτή μας Α. Βικέτου

Με την συμμετοχή του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, αναμένεται να συνέλθει την Τρίτη 18 Ιουλίου στην Λευκωσία το Εθνικό Συμβούλιο, για συντονισμό των επόμενων βημάτων μετά την κατάρρευση της διάσκεψης στο Κρανς Μοντανά. Σήμερα, υπό την προεδρία του Προέδρου Αναστασιάδη, συνεδρίασε το Εθνικό Συμβούλιο το οποίο θα συνέλθει και πάλι την προσεχή Δευτέρα. Μετά το πέρας της σημερινής συνεδρίασης, οι αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων απέφυγαν να προβούν σε εκτενείς δηλώσεις.

«Βλέπω κάποιους να είναι ευτυχισμένοι» ανέφερε ο γ.γ του ΑΚΕΛ ‘Αντρος Κυπριανού μιλώντας για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, σημειώνοντας παράλληλα πως πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι όχι απλά δεν έχει λυθεί το Κυπριακό αλλά δυστυχώς έχουμε απομακρυνθεί».

Ο κ. Κυπριανού εξέφρασε την ανησυχία του ότι θα διαιωνισθεί η κατάσταση και χρειάζεται να καταβληθούν έντονες προσπάθειες. «Δεν θέλω να πω κάτι περισσότερο» ανέφερε ο κ. Κυπριανού, επισημαίνοντας πως το Κυπριακό βρίσκεται σε πολύ κρίσιμη φάση. Ο κ. Κυπριανού σημείωσε πως θα συναντηθεί το απόγευμα με τον Αλέξη Τσίπρα, ούτως ώστε να συζητηθούν τα επόμενα βήματα αλλά και για να γίνει μια ενημέρωση για το τι συνέβη στο δείπνο.

Την απόφασή του να μην προβεί σε περαιτέρω δηλώσεις και εκτιμήσεις εξέφρασε ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, μέχρι και την επόμενη Δευτέρα. Όπως επεσήμανε, είναι ώρα για ενότητα για την αντιμετώπιση της κρίσης, επισημαίνοντας ότι η ευθύνη ανήκει στην Τουρκία.

«Η Τουρκία πέτυχε εκείνο που ήθελε. Ένα αδιέξοδο χωρίς την επίρριψη ευθυνών. Έχουμε ενώπιόν μας μια κακή δήλωση του γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών, η οποία δυστυχώς βοηθά τους τουρκικούς σχεδιασμούς», ανέφερε.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης «δεν αξιοποίησε το εθνικό συμβούλιο» , υποστήριξε η αναπληρωτής πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρία Βασιλείου, σημειώνοντας ωστόσο, πως τις όποιες τοποθετήσεις της η ΕΔΕΚ θα τις κάνει την ερχόμενη Δευτέρα.

«Είναι ξεκάθαρο ότι απέτυχε η πολιτική του εξευμενισμού γιατί ενισχύει την τουρκική αδιαλλαξία ανέφερε αποχωρώντας από το Εθνικό Συμβούλιο η πρόεδρος της Αλληλεγγύης Ελένη Θεοχάρους. Όπως επεσήμανε η κα Θεοχάρους, αυτό που έχει σημασία τώρα, είναι να αποσυρθεί το έγγραφο που κατατέθηκε από την ελληνοκυπριακή πλευρά και εξέφρασε τη στήριξή της προς την Κυπριακή Δημοκρατία γύρω από τις γεωτρήσεις.

Πολυσέλιδο έγγραφο κατέθεσε ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, Γιώργος Λιλλήκας, για το πώς μπορεί να προχωρήσει η Κυπριακή Δημοκρατία μετά το ναυάγιο. Ο κ. Λιλλήκας επεσήμανε πως διατηρούνται οι διαφωνίες του, ωστόσο τώρα είναι η ώρα της ενότητας.

Δηλώσεις δεν έκαναν οι πρόεδροι του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου και των Οικολόγων, Γιώργος Περδίκης.

Σχόλια

Για το tw του Έλληνα ΥΠΕΞ ότι δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά παρεμβατικά δικαιώματα σε όλη την Μεγαλόνησο μου διευκρίνισαν ότι ήταν απάντηση στον Τούρκο ομόλο του, ο οποίος ζητούσε επιτακτικά επέκταση Συνθήκης Εγγυήσεων σε όλη την Κύπρο.

Α. ΒΙΚ

 

Share this post