Ζοζέπ Μπορέλ: Η Ε.Ε. είναι δεσμευμένη να υποστηρίξει τις προσπάθειες για επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό

Ζοζέπ Μπορέλ: Η Ε.Ε. είναι δεσμευμένη να υποστηρίξει τις προσπάθειες για επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό

Η ΕΕ είναι σθεναρά δεσμευμένη να υποστηρίξει τις προσπάθειες για επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό, ανέφερε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, έπειτα από συνάντησή του το πρωί με την Ειδική Αντιπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, στον χώρο όπου βρίσκονται τα γραφεία των Ηνωμένων Εθνών, στην υπό τον έλεγχό τους περιοχή στη Λευκωσία.Σε ανάρτησή του, στον λογαριασμό του στο Twitter, ο κ. Μπορέλ ανέφερε πως “ξεκίνησα την αποστολή μου στην Κύπρο με ενημέρωση από τα Ηνωμένα Έθνη. Η δουλειά των Ηνωμένων Εθνών επί του εδάφους είναι ζωτική για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης”.

Πρόσθεσε πως “οι επικείμενες υπό τα ΗΕ άτυπες συνομιλίες τύπου 5+1 παρέχουν μια ευκαιρία προς μια επειγόντως αναγκαία επανέναρξη των συνομιλιών”, για να υπογραμμίσει πως “η ΕΕ είναι σθεναρά δεσμευμένη να υποστηρίξει αυτές τις προσπάθειες”.

Εν τω μεταξύ, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έγραψε μετά τη συνάντηση στο twitter ότι η συμμετοχή της ΕΕ στο νέο γύρο διαπραγματεύσεων στη Γενεύη, είναι υψίστης σημασίας.

Ευχαρίστησε τον κ. Μπορέλ για την στήριξη της ΕΕ στις προσπάθειες να διατηρηθεί ένα ευνοϊκό κλίμα για την επανάληψη της ειρηνευτικής διαδικασίας ενόψει των επερχόμενων εξελίξεων σχετικά με το Κυπριακό.

https://twitter.com/AnastasiadesCY/status/1367804206330109954?s=20

 

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Ύπατος Εκπρόσωπος Μπορέλ είχαν καταρχάς κατ΄ ιδίαν συνάντηση, η οποία διήρκησε πέραν της μισής ώρας.  Ακολούθησαν διευρυμένες συνομιλίες των δύο πλευρών, στις οποίες παρακάθησαν επίσης ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, ο Υπουργός Γεωργίας κ. Κώστας Καδής, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Κυριάκος Ι. Κούσιος, και υπηρεσιακοί παράγοντες.

 

ΦΩΤΟ: Σταύρος Ιωαννίδης

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης αντηλλάγησαν απόψεις για τις εξελίξεις στο Κυπριακό και τις προοπτικές που διανοίγονται ενόψει της άτυπης συνάντησης που έχει συγκαλέσει ο ΓΓ των ΗΕ, στη Γενεύη, στις 27-29 Απριλίου, καθώς και για το επερχόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, κατά τη διάρκεια του οποίου αναμένεται να συζητηθούν και τα ευρωτουρκικά. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο:

“Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε την ευκαιρία να αναφερθεί στην από μέρους του αποδοχή της πρόσκλησης που του απηύθυνε ο ΓΓ για την άτυπη συνάντηση της Γενεύης, επαναλαμβάνοντας την ετοιμότητά του να συμμετάσχει σε αυτήν με ειλικρινή πολιτική βούληση, με στόχο να καταστεί δυνατή η επανέναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας το συντομότερο.  Τόνισε, επίσης, πως η επανάληψη των συνομιλιών θα πρέπει να βασίζεται στον ήδη υπάρχοντα όγκο εργασίας και το κοινό ανακοινωθέν του Βερολίνου της 25ης Νοεμβρίου του 2019, καθώς επίσης να είναι εντός των παραμέτρων των αποφάσεων και ψηφισμάτων των ΗΕ και να συμβαδίζει με τις αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Από πλευράς του ο κ. Μπορέλ επανέλαβε την ετοιμότητα της ΕΕ να εκπροσωπηθεί στη νέα διαδικασία και, γενικότερα, να συνδράμει ενεργά την προσπάθεια για επίτευξη περιεκτικής και βιώσιμης διευθέτησης του Κυπριακού, η οποία θα πρέπει να βρίσκεται εντός του πλαισίου που έχει καθοριστεί από τα ΗΕ και να είναι σύμφωνη με τα περί Κύπρου ψηφίσματα του ΣΑ των ΗΕ, όπως και τις ιδρυτικές αξίες και το κοινοτικό κεκτημένο της ΕΕ.

Καθόσον αφορά στα ευρωτουρκικά, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υπογράμμισε πως αυτό που αναμένεται από την Τουρκία, εάν επιθυμεί να της δοθεί η οποιαδήποτε θετική ατζέντα, είναι να επιδείξει έμπρακτη και ειλικρινή βούληση για βελτίωση των σχέσεων της με την ΕΕ και όλα ανεξαρτήτως τα Κράτη Μέλη της, κάτι το οποίο περνά, μεταξύ άλλων, και από τη στάση της στο Κυπριακό.  Επιπλέον, η όποια αποκλιμάκωση των εντάσεων που η Τουρκία προκαλεί θα πρέπει να έχει διάρκεια, συμπεριλαμβανομένων των παράνομων ενεργειών της, τόσο σε σχέση με την περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου όσο και εντός της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.

 Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στάθηκε ακόμη ειδικότερα στο Μεταναστευτικό, που είναι εκ των θεμάτων που θα τεθούν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αυτού του μήνα, υπενθυμίζοντας τα προβλήματα που δημιουργούνται στην Κύπρο από  τις ροές προσφύγων από την Τουρκία, κάτι για το οποίο θα πρέπει να βρεθούν λύσεις και σε επίπεδο ΕΕ.

Αναφερόμενος στο ίδιο θέμα, ο κ. Μπορέλ ανέφερε πως το  Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου θα αποτελέσει μια ευκαιρία για τους Ηγέτες της ΕΕ να αξιολογήσουν τις ευρωτουρκικές σχέσεις και πως η αποκλιμάκωση, καθώς και η πρόοδος σε θέματα όπως το Κυπριακό είναι κομβικά για την  για την ανάπτυξη μιας αμοιβαία επωφελούς σχέσης στη βάση αξιών μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας”.   

Ο κ. Μπορέλ είχε και περαιτέρω συνομιλίες με  τον ΥΠΕ, Νίκο Χριστοδουλίδη

Συνάντηση με Τατάρ

Ειναι ουσιώδες για την Κύπρο και την ανατολική Μεσόγειο η δημιουργία κλίματος ασφάλειας, σταθερότητας και συνεργασίας στην περιοχή,  δήλωσε στον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική, Τζοζέπ Μπορέλ ο Τ/κ ηγέτης Ερσίν Τατάρ επαναλαμβάνοντας την θέση του ότι η ομοσπονδία έχει κορεσθεί και πως η ΕΕ δεν μπορεί να συμμετάσχει στην άτυπη πενταμερή της Γενεύης γιατί «έχει πάρει μέρος», αφού η Ελλάδα και οι Ε/κ είναι μέλη της.

Μετά από την συνάντηση δύο ωρών, ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι έθεσε στον κ. Μπορέλ θέματα κατοχύρωσης και εμπορίας του χαλουμιού, εμπορίας των πατατών, την προμήθεια επαρκών ποσοτήτων εμβολίων ενώ συζήτησαν και το θέμα του φυσικού αέριου με τον κ. Τατάρ να επαναλαμβάνει ότι η πρόταση της τ/κ πλευράς για εκμετάλλευση και εμπορίου από κοινού των υδρογονανθράκων, είναι στο τραπέζι.

Σύμφωνα με τον Ερσίν Τατάρ συζήτησαν όλα τα θέματα λεπτομερώς και υπήρξαν και αντιπαραθέσεις. «Του το είπα και του ιδίου, αναμένουμε από την ΕΕ και να συμπεριφερθεί και να πράξει ουδέτερα». Βλέπουμε, συνέχισε, ότι Ελλάδα και Ε/κ, ως μέλη της ΕΕ, διαφυλάττουν συνεχώς, εντός των οργάνων της Ένωσης, τα δικά τους συμφέροντα και γι αυτό το λόγο στην άτυπη συνάντηση 5 + 1 «δεν είναι σωστό να συμμετάσχει η ΕΕ με το καθεστώς του παρατηρητή. Αυτό δεν μπορούμε να το εγκρίνουμε, γιατί δεν μπορούμε να περιμένουμε ότι θα είναι ουδέτεροι».,

Παρ’ ότι, συνέχισε ο Τ/κ ηγέτης, ο Τζοζέπ Μπορέλ του είπε πως η ΕΕ επιθυμεί με ειλικρίνεια να συμβάλει στην εξεύρεση λύσης και γνωρίζει το πρόβλημα, «εμείς διατηρήσαμε τη θέση μας». Παρέπεμψε δε και σε παρόμοιες δηλώσεις για την ΕΕ που έγιναν πρόσφατα τόσο από τον Τούρκο Αντιπρόεδρο, όσο και από τον Τούρκο ΥΠΕΞ.

 

Share this post