Ζητείται διευθυντής ΡΙΚ

Ζητείται διευθυντής ΡΙΚ

 Tου Φοίβου Νικολαΐδη*

Μετά από δύο χρόνια που ήταν κενή, προκηρύχθηκε  η θέση του Γενικού Διευθυντή ΡΙΚ με εντυπωσιακή δημοσίευση στις εφημερίδες.

Το σχέδιο υπηρεσίας, όπως αυτό παρουσιάζεται, όζει αναχρονισμό και είναι πιστή αντιγραφή ξεπερασμένης εποχή. Βασική επιδίωξη φαίνεται να είναι η εξασφάλιση διάτρητων διαδικασιών, με πείσμα στην πεπατημένη δεκαετιών, τη στιγμή που αναγνωρίζεται ότι ο εκσυγχρονισμός είναι απαραίτητος.

Ας πάρουμε για παράδειγμα τα «απαιτούμενα προσόντα» της θέσης. Απαιτείται πανεπιστημιακό δίπλωμα ή ισότιμο προσόν…  Καμία νύξη γιαάλλους ακαδημαϊκούς τίτλους οι οποίοι μπαίνουν όλοι στο ίδιο σακί. Γιατί όχι τουλάχιστον μεταπτυχιακό; Με απλά λόγια, είτε υπάρχουν δυο μεταπτυχιακά ή ένα δοκτοράτο υποβιβάζεται η αξία τους στο πρώτο πτυχίο, του οποιουδήποτε υποψηφίου.

Δεκαετής τουλάχιστο πείρα σε υπεύθυνη θέση (δεν αναφέρει διευθυντική), από την οποίαν πενταετής τουλάχιστον διοικητική ή/και εποπτική πείρα σε ανώτερη θέση, χωρίς άλλες διευκρινίσεις. Τίποτα δεν απαιτείται για γνώσεις τεχνολογίας, ηλεκτρονικών υπολογιστών ή σύγχρονων οπτικοακουστικών μέσων. Ουδεμία αναφορά για αποδεδειγμένες ικανότητες στην ομαδική εργασία, πράγμα που απαιτεί ο τομέας που θα υπηρετεί.

Η μακρά και ευδόκιμη πείρα στη ραδιοφωνία/τηλεόραση θα αποτελεί πλεονέκτημα… Ένα κύριο προσόν καταλήγει να έχει αξία υπό όρους!  

Διευκρινίζεται μάλιστα με στόμφο ότι οι υποψήφιοι θα κληθούν σε προφορική ή/και γραπτή εξέταση, όπως ήθελε αποφασισθεί από το Δ.Σ. του ΡΙΚ… Είναι πραγματικά λυπηρό και ταυτόχρονα απογοητευτικό ως κράτος μέλος της Ε.Ε. να επιμένουμε ακόμη στη νοοτροπία του ’60, χωρίς να μεριμνούμε για αποτελεσματικές και υψηλής ποιότητας διαδικασίες επιλογής διευθυντού, ώστε να προσληφθεί το κατάλληλο άτομο.

H Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Επιλογής Προσωπικού για παράδειγμα,  στους «ανοικτούς διαγωνισμούς» για την επιλογή στελεχών που διοργανώνει, αξιολογούνται οι δεξιότητες των υποψηφίων μέσα από μια σειρά δοκιμασιών και αξιολογήσεων, διασφαλίζοντας έτσι ότι επιλέγονται πραγματικά αν όχι οι άριστοι τουλάχιστον οι καταλληλότεροι.

Είναι πλέον θεσμός, ακόμη και μεγάλες ιδιωτικές εταιρίες να αναθέτουν σε εξειδικευμένους επαγγελματίες την πρόσληψη διευθυντικών στελεχών. Μέσα από τα βιογραφικά, τις επαγγελματικές συστάσεις, παρουσιάσεις, ειδικά τεστ κ.ά. μπορεί, να ξεχωρίσουν άτομα, ικανότητες και δυνατότητες.

Εδώ, τι προβλέπεται; Προφορική συνέντευξη ολίγων λεπτών (ίσως και γραπτή εξέταση αγνώστων προδιαγραφών χωρίς διαφάνεια) από ένα κομματικά συγκροτημένο Δ.Σ.

Η επιλογή Γενικού Διευθυντή όμως θα πρέπει απαραιτήτως, να γίνεται με:

*Διαδικασία από επαγγελματίες του κλάδου πρόσληψης προσωπικού/στελεχών.

*Ψυχομετρικά τεστ.

*Γνώσεις αντικειμένου.

*Προσομοιώσεις.

*Και τελευταία η συνέντευξη, η οποία θα πρέπει, να είναι δομημένη κι αντικειμενική.

Ο,τιδήποτε άλλο είναι διάτρητο. Αντί λοιπόν για μια σύγχρονη διαδικασία βέλτιστων πρακτικών, προβλέπεται μια τυπική και αναχρονιστική συνέντευξη με τους παραδοσιακούς τρόπους και τύπους. Αυτή όμως, απλώς, θα εξασφαλίζει τη νομιμοποίηση και την τυπική δικαιολόγηση μιας φαινομενικά νομότυπης πρόσληψης.

Στο BBC για παράδειγμα (που το επικαλούμαστε όταν μας συμφέρει) -όσο κι αν φαίνεται ιεροσυλία η οποιαδήποτε σύγκριση-, η πρόσληψη διευθυντών προϋποθέτει μεταξύ άλλων τα εξής κριτήρια.

*Αποδεδειγμένη εμπειρία σε εταιρία (ή υπηρεσία).

*Αποδεδειγμένη ικανότητα έμπνευσης δημιουργικών ταλέντων.

*Εμπειρία στη διεύθυνση σημαντικού αριθμού στο σύνολο του ομάδων.

*Αποδεδειγμένη ταλαντούχα δραστηριότητα και γνώση της χώρας.

*Γνώση στις νέες τεχνολογίες, (new platforms and technologies) για παράδειγμα, online and mobile και πολλά άλλα.

Αντί,  λοιπόν, να ψάχνουμε αναγνωρισμένο επαγγελματία του κλάδου με αποδεδειγμένη γνώση, εμπειρία ακολουθούμε πιστά τα ευκαιριακά και τετριμμένα.

Το ΡΙΚ όμως χρειάζεται απεγνωσμένα να προσλάβει έναν ικανό, δυναμικό και άξιο επαγγελματία με όραμα που αντιλαμβάνεται την αποστολή του… και οι δεξιότητες του να συνδέονται με την πολιτική στρατηγικής του Οργανισμού. Σίγουρα, όχι κάποιον απλώς φίλο με τυπικά προσόντα.

Το τι θα βγει στο τέλος από το μαγικό κουτί της πολιτικής ταχυδακτυλουργίας, έξω από νόμιμες ηθικές διαδικασίες ένα περίπου είναι γνωστό. Ήδη άρχισαν και κυκλοφορούν και τα δυο πρώτα ονόματα «ημετέρων» ως είθισται…

Για μια έστω και μόνη φορά ας περιφρουρήσουμε το κύρος και την αξιοπιστία των θεσμών και διαψεύσουμε τις Κασσάνδρες για καταπάτηση αρχών και αξιών, που συνέχεια τις ρίχνουμε στα αζήτητα.

*Πρώην Μέλος Δ.Σ. ΡΙΚ/  Τα ενυπόγραφα κείμενα απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους

 

 

 

Share this post