Ζελένσκι: Στόχος της Ρωσίας ο διαμοιρασμός της Ουκρανίας

Ζελένσκι: Στόχος της Ρωσίας ο διαμοιρασμός της Ουκρανίας

Ο Ουκρανός πρόεδρος απευθύνθηκε στην Κυπριακή Βουλή.- Αναστασιάδης:  Ενοχλεί το γεγονός ότι δεν υπήρξε αναφορά από τον Ζελένσκι στην τουρκική εισβολή και κατοχή.

Προσφωνώντας  το απόγευμα , μέσω διαδικτύου, την ολομέλεια της Βουλής, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντιμίρ  Ζελένσκι επεσήμανε ότι πρέπει να υπάρξει τιμωρία για τα εγκλήματα εναντίον αμάχων, που διαπράττει η Ρωσία στη χώρα του.

Είπε επίσης ότι στόχος της Ρωσίας είναι ο διαμοιρασμός της Ουκρανίας και η αποδυνάμωση των περιοχών που δεν θα κατακτήσει.

Ο κύριος Ζελένσκι εξέφρασε ευγνωμοσύνη για την καταδίκη της Ρωσικής εισβολής από την Κυπριακή κυβέρνηση και τη Βουλή και για την αποστολή μεγάλης ανθρωπιστικής βοήθειας.

Ζήτησε επίσης από την Κυπριακή Δημοκρατία να κλείσει, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, τα λιμάνια στα ρωσικά πλοία, να εφαρμόσει εμπάργκο προμήθειας ενεργειακών πόρων και να τερματίσει τα προνόμια Ρώσων που έχουν διπλές υπηκοότητες.

Ο Ζελένσκι, ο οποίος δεν έκανε αναφορά στην τουρκική κατοχή στην Κύπρο, ζήτησε επίσης στήριξη της αίτησης της Ουκρανίας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Από την συνεδρίαση απουσίαζε το ΑΚΕΛ προς ένδειξη διαμαρτυρίας για την «παρουσία ‘μαχητή’ του νεοφασιστικού Τάγματος Αζόφ» κατά τη διάρκεια του διαγγέλματος Ζελένσκι στην ελληνική Βουλή. Παρόντες ήταν ο πρόεδρος Αναστασιάδης και μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου.

Η πρόεδρος της Βουλής

Η πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου ανέφερε ότι η Κύπρος γνωρίζει καλά τι θα πει πόνος και προσφυγιά γιατί έζησε την τουρκική εισβολή με τις συνέπειές της να είναι ακόμη ορατές. Είπε επίσης ότι η ιστορία μας προσφέρει διδάγματα καθώς και το `74 η Τουρκία με το πρόσχημα ότι είναι εγγυήτρια δύναμη εισέβαλε και ακόμη κρατεί παράνομα ευρωπαϊκό έδαφος. 

«Αυτό που θέλω να τονίσω είναι ότι η διεθνής ιστορία, μας προσφέρει διδάγματα τα οποία πρέπει να λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη. Και είναι ακριβώς το καθεστώς της εγγυήτριας δύναμης στο Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, το οποίο αποτέλεσε το πρόσχημα για την τουρκική εισβολή. Ως εάν η εισβολή και παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας ενός κράτους να μπορούσε να δικαιολογηθεί με οποιονδήποτε τρόπο», υπογράμμισε. 

Ο Αναστασιάδης

“Ενοχλεί το γεγονός ότι δεν υπήρξε οποιαδήποτε αναφορά, από τον πρόεδρο της Ουκρανίας, στην τουρκική εισβολή και κατοχή”, δήλωσε ο πρόεδρος Αναστασιάδης, εξερχόμενος της Βουλής, όπου παρακολούθησε την ομιλία Ζελένσκι.

Σημείωσε πως δεν υπάρχουν διακρίσεις στις αρχές δικαίου ή μεταξύ κρατών, ούτε όταν παραβιάζονται τα δικαιώματα των μεν, αλλά αγνοούνται τα δικαιώματα των άλλων.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε οι αναφορές δεν είναι αυτές που αναμένονταν και θέλω, είπε, να είμαι ευθύς και κατηγορηματικός.

Αναμέναμε, σήμερα, τόνισε να ακούσουμε αυτά που υποφέρει ο Ουκρανικός λαός τώρα, αλλά και για τα ίδια που είχαμε υποφέρει ως Κύπρος το 1974.

Εάν υπάρχουν άλλοι, τόνισε, με ελαστικότερες συνειδήσεις ή που μπορεί να ανεχτούν ανάλογες πράξεις αρκεί να μην επηρεάζονται οι ίδιοι, αυτό είναι παντελώς ξένο από τις αρχές που διέπει μια ευρωπαϊκή χώρα. Ιδιαίτερα, πρόσθεσε, μια χώρα που βίωσε και βιώνει ακόμα μέχρι και σήμερα τα δεινά μιας εισβολής που στήθηκε ή αιτιολογήθηκε με τα ίδια ακριβώς επιχειρήματα και πάνω στα ίδια, δυστυχώς, ανύπαρκτα γεγονότα.

 

Share this post