Ζελένσκι:Ο Μακρόν μου είπε να παραχωρήσω εδάφη στον Πούτιν για να τελειώσει ο πόλεμος

Ζελένσκι:Ο Μακρόν μου είπε να παραχωρήσω εδάφη στον Πούτιν για να τελειώσει ο πόλεμος

Το Παρίσι διαψεύδει τον Ουκρανό πρόεδρο

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι υποστήριξε ότι ο Εμανουέλ Μακρόν συζήτησε μαζί του το ενδεχόμενο εδαφικών παραχωρήσεων στη Ρωσία, για να βρεθεί διέξοδος από τη σύγκρουση. Κάτι που διαψεύδει, ωστόσο, το Παρίσι.

Τα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν αποσπάσματα από τη συνέντευξη που παραχώρησε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε ιταλικό τηλεοπτικό κανάλι, στην οποία ο Ουκρανός πρόεδρος αναφέρει ότι ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, του πρότεινε να κάνει εδαφικές παραχωρήσεις στη Ρωσία προκειμένου να βρεθεί λύση στη σύγκρουση.

«Δεν είμαστε έτοιμοι να χάσουμε εδάφη για να σώσουμε κάτι για κάποιον», είπε ο Ζελένσκι στο RAI 1, σύμφωνα με όσα κυκλοφόρησαν στο κανάλι του στο Telegram. 

Ο Εμανουέλ Μακρόν προσπαθεί εις μάτην να κάνει διάλογο με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντίμιρ Πούτιν, εκτίμησε επίσης ο Ζελένσκι, κρίνοντας ότι δεν είναι σωστό ο Γάλλος πρόεδρος να είναι έτοιμος, σύμφωνα με τον Ζελένσκι, να κάνει διπλωματικές παραχωρήσεις στη Ρωσία.

«Δεν πρέπει να αναζητούμε μια διέξοδο για τη Ρωσία και ο Μακρόν το κάνει εις μάτην. Ξέρω ότι ήθελε να έχει αποτελέσματα στη διαμεσολάβηση μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας, αλλά δεν τα είχε», παρατήρησε ο Ουκρανός πρόεδρος. «Μέχρις ότου η ίδια η Ρωσία θελήσει και καταλάβει ότι έχει ανάγκη το τέλος του πολέμου, δεν θα αναζητήσει καμία διέξοδο», συμπλήρωσε ο Ζελένσκι.

Ο Μακρόν είχε δηλώσει τη Δευτέρα ότι, για να τεθεί τέλος στον πόλεμο που διεξάγει στην Ουκρανία ο ρωσικός στρατός, η ειρήνη θα πρέπει να οικοδομείται χωρίς να ταπεινώνεται η Ρωσία. Για τον Ζελένσκι ωστόσο, «ο Μακρόν δεν χρειάζεται να κάνει διπλωματικές παραχωρήσεις στη Ρωσία τώρα».

Ο Ουκρανός πρόεδρος έκρινε ότι το διάβημα αυτό δεν είναι πολύ σωστό, για να επιτρέψει, κατά τη γνώμη του, στον Πούτιν να σώσει την υπόληψή του, τη στιγμή που οι Ρώσοι συνεχίζουν να προσπαθούν να πάρουν τον έλεγχο του νότιου και του ανατολικού τμήματος της Ουκρανίας.

Ο Ζελένσκι εκτίμησε εξάλλου ότι «ο χρόνος για να καθίσουμε γύρω από το τραπέζι με τη Ρωσία τελείωσε». «Δεν είναι πλέον δυνατόν», τόνισε.

Διαψεύδει το Παρίσι: Ο Μακρόν δεν συζήτησε τίποτα χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του Ζελένσκι
«Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν συζήτησε με τον Βλαντίμιρ Πούτιν ποτέ και τίποτα χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του προέδρου Ζελένσκι. Έλεγε πάντα ότι οι Ουκρανοί είναι αυτοί που αποφασίζουν τους όρους της διαπραγμάτευσής τους με τους Ρώσους», υπεραμύνθηκε από την πλευρά του σήμερα το Ελιζέ.

Έπειτα από αρκετές συνόδους διαπραγματεύσεων μεταξύ του Κιέβου και της Μόσχας τον Μάρτιο, οι συνομιλίες σταμάτησαν έκτοτε, καθώς οι θέσεις των δύο πλευρών απείχαν μακράν.

«Σήμερα, ο διάλογος με τη Μόσχα πρέπει να είναι πραγματιστικός», πρόσθεσε. Ο Ζελένσκι ωστόσο επανέλαβε ακόμη μια φορά την επιθυμία του να συναντηθεί με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, «αλλά μόνο με αυτόν, χωρίς κανένα μεσολαβητή. Και με μια προσέγγιση διαλόγου, όχι απευθύνοντας τελεσίγραφα», διευκρίνισε.

Πηγή:  iefimerida.gr

Share this post