Ζελένσκι: Καμία «κακία» δεν θα καταστρέψει τη χώρα

Ζελένσκι: Καμία «κακία» δεν θα καταστρέψει τη χώρα

Η Θεία Λειτουργία της Αναστάσεως από τον Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Επιφάνιο

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δεσμεύθηκε σήμερα στο μήνυμά του για το Πάσχα ότι καμία «κακία» δεν θα καταστρέψει τη χώρα του και προσευχήθηκε ο Θεός να φέρει πίσω την ευτυχία στα παιδιά και παρηγοριά στις μητέρες που θρηνούν.

Στον καθεδρικό ναό της Αγίας Σοφίας στο Κίεβο, μια εκκλησία ηλικίας 1.000 ετών, ο Ζελένσκι επεσήμανε σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του προς τον ουκρανικό λαό ότι η χώρα θα ξεπεράσει το σκοτάδι που έχει φέρει ο πόλεμος.

«Σήμερα εξακολουθούμε να πιστεύουμε στη νέα νίκη της Ουκρανίας και είμαστε όλοι πεπεισμένοι ότι δεν θα μας καταστρέψει καμία ορδή ή κακία», τόνισε ο Ζελένσκι φορώντας το χαρακτηριστικό χακί μπλουζάκι.

«Θα ξεπεράσουμε τους σκοτεινούς καιρούς και σήμερα εγώ -όπως και οι περισσότεροι από εμάς-δεν φορώ φωτεινά χρώματα, αλλά πολεμάμε για μια φωτεινή ιδέα», πρόσθεσε.

Σήμερα, Κυριακή του Πάσχα, συμπληρώνονται δύο μήνες από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Στο παρελθόν οι εκκλησίες της χώρας ήταν γεμάτες στη διάρκεια της βραδινής λειτουργίας της Ανάστασης και στη συνέχεια το πρωί της Κυριακής του Πάσχα. Όμως φέτος οι αρχές έχουν ζητήσει να μην συγκεντρωθούν πολλοί πιστοί στις εκκλησίες καθώς υπάρχει φόβος ότι θα αποτελέσουν στόχος των ρωσικών βομβαρδισμών.

Σύμφωνα με τον Σερχίι Γκαϊντάι, τον κυβερνήτη της επαρχίας Λουχάνσκ, επτά εκκλησίες στην περιοχή έχουν καταστραφεί στη διάρκεια του πολέμου.

Εξάλλου τουλάχιστον 213 παιδιά έχουν σκοτωθεί μέχρι στιγμής.

«Δώσε σε κάθε αγόρι και σε κάθε κορίτσι μια χαρούμενη παιδική ηλικία, νεότητα και γηρατειά ώστε τουλάχιστον να σβήσουν οι αναμνήσεις της φρικτής παιδικής τους ηλικίας στη διάρκεια του πολέμου», προσευχήθηκε ο Ζελένσκι.

«Φρόντισε τις μητέρες μας, δώσε υπομονή σε αυτές που περιμένουν έναν γιο ή μια κόρη να επιστρέψουν από τον πόλεμο», πρόσθεσε. «Δώσε υπομονή σε αυτούς που, δυστυχώς, δεν θα δουν τα παιδιά τους να επιστρέφουν από το μέτωπο».

«Μην ξεχνάς τη Μαριούπολη και τους ηρωικούς της υπερασπιστές. Μπορεί να καταστραφούν οι τοίχοι, αλλά δεν μπορούν να καταστραφούν τα θεμέλια πάνω στα οποία βασίζεται το πνεύμα των μαχητών μας, το πνεύμα όλης της χώρας», κατέληξε.

*Δείτε το μήνυμα, που οπτικογραφήθηκε στον καθεδρικό ναό της Αγίας Σοφίας Κιέβου, ο οποίος κτίστηκε τον 11ο αιώνα και από το 1990 είναι Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO

Η Θ. Λειτουργία της Ανάστασης από τον Μητροπολίτη  Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Επιφάνιο

O Προκαθήμενος της Εκκλησίας Ουκρανίας, Μητροπολίτης Κιέβου, Επιφάνιος, προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας  στον Καθεδρικό Ναό του Ναού του Αγίου Μιχαήλ.

 

Στη Θεία Λειτουργία, μετά το Ευαγγέλιο, το οποίο διαβάζεται παραδοσιακά σε διαφορετικές γλώσσες, ο Μητροπολίτης Επιφάνιος  απηύθυνε το πασχαλινό μήνυμά του .

Επίσης, κατά τη διάρκεια της Λειτουργίας έγινε προσευχή για τους στρατιώτες, που προστατεύουν την Ουκρανία, για τις αρχές και το λαό  και για την ειρήνη των ψυχών όλων των πεσόντων υπερασπιστών και των πολιτών της χώρας.

Ο Μητροπολίτης Επιφάνιος δεήθηκε  για την απελευθέρωση της Ουκρανίας από την ρωσική εισβολή.

Στο τέλος της  Θείας Λειτουργίας, ο κ. Επιφάνιος ευλόγησε πασχαλινά αυγά και γλυκά.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ df.news

Share this post