Ζελένσκι: Η έκβαση της μάχης του Ντονμπάς «ένδειξη» για την πορεία του πολέμου με τη Ρωσία

Ζελένσκι: Η έκβαση της μάχης του Ντονμπάς «ένδειξη» για την πορεία του πολέμου με τη Ρωσία

Η Ουκρανία χρειάζεται επειγόντως σύγχρονα αντιπυραυλικά συστήματα.

Η υπεράσπιση από τον ουκρανικό στρατού του Ντονμπάς -της ανατολικής Ουκρανίας-, στόχου προτεραιότητας για τα στρατεύματα της Μόσχας, είναι «ζωτική» για το Κίεβο και θα «δώσει μια ένδειξη» για την πορεία του πολέμου με τη Ρωσία, είπε  ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Είναι ζωτικής σημασίας να παραμείνουμε στο Ντονμπάς (…). Η υπεράσπιση της περιοχής αυτής είναι καίρια για να δοθεί μια ένδειξη για το ποιος θα κυριαρχήσει (στα πεδία των μαχών) τις εβδομάδες που θα έρθουν», είπε ο κ. Ζελένσκι αργά χθες  στο καθημερινό μαγνητοσκοπημένο διάγγελμά του,  που μεταφορτώθηκε στην πλατφόρμα Telegram.

«Πρέπει να αντέξουμε», επέμεινε, μπροστά στο κτίριο της προεδρίας στο Κίεβο, την ώρα που τα ρωσικά στρατεύματα προελαύνουν, αργά αλλά σταθερά, στο Ντονμπάς, κοντεύουν να κυριεύσουν ολόκληρη την περιφέρεια Λουγκάνσκ.

Οι μάχες στη Σεβεροντονιέτσκ και τη Λισιτσάνσκ, πόλεις με περίπου 100.000 κατοίκους προπολεμικά, μαίνονται εδώ και ημέρες. Εάν ο ρωσικός στρατός τις καταλάβει, αναμένεται κατόπιν να βάλει στο στόχαστρο τη Σλαβιάνσκ, 70 χιλιόμετρα δυτικότερα.

«Όσο περισσότερες απώλειες υφίσταται ο εχθρός, τόσο λιγότερη δύναμη θα έχει να συνεχίσει την επίθεσή του», είπε ο αρχηγός του ουκρανικού κράτους.

Ωστόσο, αναγνώρισε ότι ο στρατός του «υφίσταται βαριές απώλειες στην περιφέρεια του Χαρκόβου (ανατολικά), όπου ο ρωσικός στρατός προσπαθεί να ενισχύσει τη θέση του».

Άλλη περιοχή όπου μαίνονται μάχες είναι η Χερσώνα, στον νότο, πρόσθεσε. «Συνεχίζουμε να ασκούμε πίεση στις δυνάμεις κατοχής» εκεί, διαβεβαίωσε ο κ. Ζελένσκι.

«Ο στόχος κλειδί είναι η απελευθέρωση της Χερσώνας», της πρωτεύουσας της περιοχής, την οποία κατέλαβαν τα ρωσικά στρατεύματα ήδη στα τέλη του Φεβρουαρίου, και «θα προχωρήσουμε βήμα-βήμα ώσπου να τον επιτύχουμε», υποσχέθηκε.

Ο ουκρανικός στρατός υφίσταται οδυνηρές απώλειες στις μάχες με τους ρώσους εισβολείς τόσο στο Σεβεροντονέτσκ όσο και στο Χάρκοβο, παραδέχθηκε απόψε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ο Ουκρανός πρόεδρος  τόνισε,  επίσης,  ότι η χώρα του χρειάζεται επειγόντως σύγχρονα αντιπυραυλικά συστήματα, συμπληρώνοντας πως δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για να καθυστερούν οι εταίροι την παράδοση των συγκεκριμένων οπλικών συστημάτων.

Οι δυτικές χώρες πρέπει να στείλουν στο Κίεβο περισσότερα βαριά όπλα για να το βοηθήσουν να πολεμήσει τον ρωσικό στρατό, ο οποίος προελαύνει στην ανατολική Ουκρανία, δήλωσε  ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού, ο Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Ναι, η Ουκρανία χρειάζεται περισσότερα βαριά όπλα», είπε ο Νορβηγός κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Χάγη έπειτα από τις συνομιλίες,  που είχε με τους ηγέτες επτά ευρωπαϊκών χωρών, μελών του NATO. 

Το NATO έχει αρχίσει να «εντατικοποιεί» τις παραδόσεις όπλων στον ουκρανικό στρατό, πρόσθεσε, τονίζοντας πως το Κίεβο «εξαρτάται απόλυτα (από αυτές τις προμήθειες) για να αντιμετωπίσει τη βάρβαρη επίθεση της Ρωσίας».

Η Ομάδα Επαφής για την Ουκρανία συναντάται σήμερα στις Βρυξέλλες, με τον αμερικανό υπουργό Άμυνας Λόιντ Όστιν σε πρωταγωνιστικό ρόλο, για να συζητήσει την ενδεχόμενη επιτάχυνση των παραδόσεων όπλων, στο περιθώριο συνόδου των υπουργών Άμυνας του NATO στη βελγική πρωτεύουσα.

Το Κίεβο δεν σταματά να ζητάει από τους Δυτικούς να του παραδώσουν περισσότερα όπλα και προηγμένο εξοπλισμό για να αντιμετωπίσει τη ρωσική εισβολή και προσάπτει σε κάποιες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ότι σέρνουν τα πόδια τους.

Την παραμονή της συνόδου, ο ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε, η δανή ομόλογός του Μέτε Φρέντεριξεν, ο κ. Στόλτενμπεργκ και άλλοι ευρωπαίοι ηγέτες, ανάμεσά τους ο πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι, η χώρα του οποίου γειτονεύει με την Ουκρανία, συζήτησαν στην Ολλανδία.

«Δεν έχουμε κάνει αρκετά για να υπερασπίσουμε την Ουκρανία, να υποστηρίξουμε τον ουκρανικό λαό, την ελευθερία του και την εθνική κυριαρχία του», είπε ο κ. Μοραβιέτσκι κατά τη διάρκεια της ίδιας συνέντευξης Τύπου.

«Γι’ αυτό σας προτρέπω (…) να κάνετε πολλά περισσότερα για να παραδοθούν όπλα και πυροβολικό στην Ουκρανία. Τα έχει ανάγκη για να αμυνθεί», είπε, κρίνοντας ότι οι δυτικές χώρες θα απολέσουν την «αξιοπιστία» τους σε περίπτωση στρατιωτικής ήττας της Ουκρανίας.

«Αυτή θα ήταν απόλυτη αποτυχία και καταστροφή για την Ευρωπαϊκή Ένωση, για τις αξίες μας, και για το NATO», υποστήριξε ακόμη ο συντηρητικός πολωνός πρωθυπουργός.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ /ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

**************************************************************

*Διαβἀστε και το δελτίο του Transatlantic Dialogue Center(ΤDC)

TDC_Weekly briefing_Russian war in Ukraine_6-12_062022_Eng

Share this post