Ζελένσκι: «Είμαστε εδώ, υπερασπιζόμαστε την πατρίδα» (Βίντεο)

Ζελένσκι: «Είμαστε εδώ, υπερασπιζόμαστε την πατρίδα» (Βίντεο)

Με βίντεο  διαψεύδει φήμες  ότι έφυγε από την Ουκρανία. Μεσολαβητικός ρόλος του  Ισραήλ για συνομιλίες Ρωσίας-Ουκρανίας. – Εκτός του  Συμβουλίου της Ευρώπης η Ρωσία.

Ο Ουκρανός πρόεδρος έδωσε στην δημοσιότητα  βίντεο από το κέντρο του Κιέβου, δείχνοντας πως δεν έφυγε ποτέ και πως είναι σε πλήρη ετοιμότητα μάχης.

«Εδώ είμαστε. Είμαστε στο Κίεβο. Υπερασπιζόμαστε την Ουκρανία». Αυτό είναι το μήνυμα του Ουκρανού προέδρου Ζελένσκι, ο οποίος ανάρτησε ένα βίντεο από τους δρόμους της ουκρανικής πρωτεύουσας.

“Good evening. Leader of the political party is here, Head of the Office of the President is here, Prime Minister is here, Adviser to the head of the Office of the President is also here and the President is here. All of us are here including our military. Citizens are here. All of us are defending our sovereignty and our State. Glory to our defenders. Glory to Ukraine.”

«Ίσως είναι η τελευταία φορά που με βλέπετε ζωντανό»

Ο πρόεδρος Ζελένσκι, το βράδυ της Πέμπτης, σε βιντεοκλήση που είχε με τους Ευρωπαίους ηγέτες, τους προειδοποίησε σε δραματικό τόνο πως «αυτή ίσως είναι η τελευταία φορά που με βλέπετε ζωντανό».

Σε μια δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα πριν από τα ξημερώματα, ο Ζελένσκι τονίζει ότι η ζωή της οικογένειάς του κινδυνεύει από τις ρωσικές δυνάμεις που εισέβαλαν στην Ουκρανία.

Συγκεκριμένα είπε: «Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, ο εχθρός χαρακτήρισε εμένα ως Νο.1 στόχο και την οικογένειά μου ως στόχο Νο.2. Θέλουν να καταστρέψουν πολιτικά την Ουκρανία, καταστρέφοντας τον αρχηγό του κράτους. Έχουμε πληροφορίες ότι ομάδες σαμποτάζ του εχθρού έχουν εισέλθει στο Κίεβο. Μένω στην κυβερνητική συνοικία μαζί με άλλους».

Oυκρανός μπήκε μπροστά από τα ρωσικά άρματα μάχης

 

Καθώς ο  ρωσικός στρατός σφυροκοπούσε το Κίεβο  και άλλες πόλεις της Ουκρανίας, ο εκπρόσωπος  του Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε: «Πρέπει να αντικρούσω τις δηλώσεις ότι αρνηθήκαμε να διαπραγματευτούμε. Η Ουκρανία ήταν και παραμένει έτοιμη να μιλήσει για κατάπαυση του πυρός και ειρήνη. Αυτή είναι η μόνιμη θέση μας. Συμφωνήσαμε με την πρόταση του προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Αυτή τη στιγμή τα δύο μέρη διαβουλεύονται για τον τόπο και τον χρόνο της διαπραγματευτικής διαδικασίας. Όσο πιο γρήγορα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις, τόσο περισσότερες πιθανότητες θα υπάρχουν για την επανέναρξη της κανονικής ζωής».

Σύμφωνα με το in.gr  μεταδίδουν ισραηλινά ΜΜΕ,  μεταδίδουν ότι  ο Ζελένσκι ζήτησε από τον πρωθυπουργό του Ισραήλ να μεσολαβήσει για να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία, ίσως και στην Ιερουσαλήμ. Ο ουκρανός πρόεδρος μετέφερε το αίτημά του, όπως αναφέρεται, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε με τον Ναφτάλι Μπένετ, το πρωί της Παρασκευής.

Ο πρέσβης της Ουκρανίας επιβεβαίωσε, δε, την προσπάθεια που διεξάγεται για συνομιλίες. «Πιστεύουμε ότι το Ισραήλ είναι το μόνο δημοκρατικό κράτος στον κόσμο που διατηρεί εξαιρετικές σχέσεις τόσο με την Ουκρανία όσο και με τη Ρωσία».

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ουκρανοί αξιωματούχοι θα ήταν πιο δεκτικοί να διεξάγουν συνομιλίες στην Ιερουσαλήμ παρά στη Λευκορωσία, σύμμαχο της Ρωσίας, όπου η Μόσχα είχε προτείνει να διαπραγματευτεί. Σε κάθε περίπτωση, όλα θα ξεκαθαρίσουν τις επόμενες ώρες.

Σημειώνεται πως οι Ρώσοι επιθυμούν την άνευ (ουκρανικών) όρων παράδοση, η οποία θα τερματίσει όχι μόνο τον πόλεμο, αλλά και τη θητεία της ουκρανικής κυβέρνησης και της προεδρίας Ζελένσκι – αυτό σημαίνει ο όρος «ουδέτερο καθεστώς».

Το έτερον σκέλος, ο όρος «αποστρατιωτικοποίηση» της Ουκρανίας, σημαίνει τερματισμός του “φλερτ” με το ΝΑΤΟ και του εξοπλισμού της από τους Αμερικανούς – σε πολιτικό επίπεδο, και την οριστική απομάκρυνσή της από τη Δύση.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Αποβάλλει τη Ρωσία από μέλος της το Συμβούλιο της Ευρώπης – «Απαράδεκτη η ρωσική εισβολή»

Eκτός Συμβουλίου της Ευρώπης τίθεται η Ρωσία, έπειτα από την εισβολή της στην Ουκρανία, δήλωσε ο Λουίτζι Ντι Μάιο, υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας, χώρας που έχει την προεδρία στον διεθνή Οργανισμό.

«Το Συμβούλιο Υπουργών του Συμβουλίου αποφάσισε να αποβάλει τη Ρωσική Ομοσπονδία από μέλος της», δήλωσε ο Ντι Μάιο.

«Η Ιταλία θεωρεί ότι αυτό είναι ένα απαραίτητο μέτρο, ως συνέπεια στην απαράδεκτη στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας ενάντια στην Ουκρανία, που αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου», πρόσθεσε ο Ιταλός υπουργός.

Share this post