Υπστηρικτής της Άγκυρας ο νέος διευθυντής της βρετανικής SIS

Υπστηρικτής της Άγκυρας ο νέος διευθυντής της βρετανικής SIS

Ρωσικό think tank: “Βρετανικός ρόλος για την Τουρκία”… απειλή εθνικής ασφαλείας για την Ελλάδα;

Η πανδημία COVID-19 όχι μόνο δεν επιβράδυνε, αλλά, αντιθέτως, επιτάχυνε τις διεθνείς διαδικασίες. Και συχνά τα κομβικά γεγονότα δεν καλύπτονται σχεδόν ούτε από τα μέσα ενημέρωσης ούτε από τους αναλυτές. Εν τω μεταξύ, στα τέλη Ιουλίου, ο Ρίτσαρντ Μουρ, ο οποίος έχει συνδεθεί με την Τουρκία εδώ και χρόνια, διορίστηκε στη θέση του Διευθυντή της Secret Intelligence Service (SIS) της MI6. Ας σημειώσουμε ότι η SIS θεωρείται παραδοσιακά ως μία από τις κορυφαίες υπηρεσίες πληροφοριών στον κόσμο. Φυσικά, δεν συμβαίνει αυτό μόνο λόγω του γοητευτικού “Πράκτορα 007”. Συμπτωματικά ο Moore έχει το ίδιο επίθετο με τον ερμηνευτή του ρόλου του James Bond.

Του Γιούρι Μαβάσεφ


(ανατολιστής, διευθυντής

του Κέντρου Μελέτης της Νέας Τουρκίας)*

 

 

Ο Ρίτσαρντ Μουρ είναι γνωστό ότι έχει τόσο σταθερή όσο και αψεγάδιαστη εμπειρία στο Υπουργείο Εξωτερικών και στις υπηρεσίες πληροφοριών από το 1987. Εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην Τουρκία το 1989. Τότε, ο απόφοιτος της Οξφόρδης ήρθε να σπουδάσει τουρκικά. Το 1990, μαζί με τη σύζυγό του και τον εξαετή γιο του, ο Μουρ εγκαταστάθηκε για αρκετά χρόνια στην Άγκυρα.

Αφού υπηρέτησε στο Βιετνάμ, το Πακιστάν, τη Μαλαισία και άλλες υψηλές θέσεις, από το 2014 έως το 2017, ο Ρίτσαρντ Μουρ έγινε ο Βρετανός Πρέσβης στην Τουρκία. Εκεί ξεκινούν και τα πιο ενδιαφέροντα. Κατάφερε να εδραιωθεί τόσο θετικά που άρχισαν να τον θεωρούν προσωπικό φίλο του Ερντογάν.

Σε κάθε περίπτωση, ο Μουρ εμφανίζεται στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης να υποστηρίζει θερμά τον Ερντογάν και το κόμμα του στο AKP. Επιπλέον, ακόμη και τον Ιούλιο του 2016, όταν μια ομάδα στρατιωτικών επιχείρησε να ανατρέψει τον Ερντογάν, παρά την ασαφή θέση των συμμάχων της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ, των Ηνωμένων Πολιτειών, αυτός κινήθηκε συγκεκριμένα: το Λονδίνο πρέπει να παρέχει ολόπλευρη βοήθεια στην παρούσα ηγεσία της Τουρκικής Δημοκρατίας.

 

Αυτό ακριβώς συνέβη. Ως αποτέλεσμα, παρά την έντονη κριτική του Τούρκου προέδρου από την Ουάσιγκτον και τις Βρυξέλλες για την προφανή και επανειλημμένη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων – άσκηση πίεσης, φυλακίσεις, συλλήψεις, βασανιστήρια των υπόπτων για συμμετοχή στο πραξικόπημα – το Λονδίνο, χάρη στον Μουρ, κατέστη ο στενότερος σύμμαχος της Άγκυρας σήμερα.

Επίσης, ο Μουρ είναι επίσης γνωστός ως κατηγορηματικός αντίπαλος της δημιουργίας ενός ανεξάρτητου κουρδικού κράτους στην Τουρκία. Αργότερα, ο διπλωμάτης και κατάσκοπος Ρίτσαρντ Μουρ συνέχισε την καριέρα του στο Λονδίνο, στο Φόρειν Όφις. 

Η τελευταία του θέση πριν διοριστεί στην MI6 ήταν επικεφαλής της πολιτικής υπηρεσίας του υπουργείου Εξωτερικών και αναπληρωτής σύμβουλος του πρωθυπουργού σε θέματα εθνικής ασφάλειας.

Είναι προφανές ότι το Ηνωμένο Βασίλειο, αφού αποχώρησε από την ΕΕ, θεωρεί την Τουρκία ως έναν από τους βασικούς οικονομικούς και ακόμη και γεωπολιτικούς εταίρους.

 

Για όσους έχουν αμφιβολίες, ο συγγραφέας θα συνιστούσε να αναλύσει προσεκτικά τον τόνο των δημοσιεύσεων για την Τουρκία από τους British Financial Times, το Independent, το Guardian, την Daily Mail και το έγκυρο περιοδικό ενέργειας – Pipeline Journal, τους τελευταίους έξι μήνες. Και μετά να τα συγκρίνουμε με αυτά που γράφει ο αμερικανικός, γαλλικός και γερμανικός Τύπος.

 

Ταυτόχρονα, η Τουρκία είναι ενδιαφέρουσα ως παίκτης που συμμετέχει σε περιφερειακές διαδικασίες. Και το Λονδίνο, φυσικά, λαμβάνει υπόψη τη διαφορά στη δυναμικότητα τέτοιων παικτών όπως η Αίγυπτος, η Τουρκία, η Σαουδική Αραβία, η Γαλλία, η Ρωσία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Είναι σαφές στους αναλυτές ότι η Τουρκία είναι σε θέση να αναλάβει τον έλεγχο ενός μέρους της Ανατολικής Μεσογείου. Αυτό ταιριάζει εξαιρετικά με τα συμφέροντα του Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς το Λονδίνο ενδιαφέρεται για δύο πτυχές.

Πρώτον, οι Βρετανοί θέλουν να διατηρήσουν τον έλεγχο της παγκόσμιας μεταφοράς εμπορευμάτων (και συνεπώς των ροών των εμπορευμάτων) μέσω των ασφαλιστικών εταιρειών τους. Συγκεκριμένα, μιλάμε για την ασφαλιστική εταιρεία Lloyd’s.

Δεύτερον, ενδιαφέρονται να επεκτείνουν τη συμμετοχή τους στα ζητήματα ενέργειας στην περιοχή.

Έτσι, επιστρέφοντας στον Μουρ, η τουρκική εμπειρία του θα μπορούσε να είναι πολύ χρήσιμη στο νέο πόστο του στην SIS, προκειμένου να είναι σε θέση να συντονίσει τις δραστηριότητες των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών και ενός εκτεταμένου δικτύου πρακτόρων.

Υπάρχει λόγος να πιστεύουμε ότι τόσο η αμερικανική όσο και βρετανική κατασκοπία προορίζουν για την Τουρκία έναν ειδικό ρόλο στη διαμόρφωση της μελλοντικής περιφερειακής τάξης. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι επικεφαλής της CIA των ΗΠΑ από το 2018 είναι η Gina Cheri Haspel, η οποία επίσης εργάστηκε στην Τουρκία

*Τα ενυπόγραφα κείμενα απηχούν τις απόψεις των συγγραφών τους

ΠΗΓΗ:https://vz.ru/ defence-point.gr. Μετάφραση :Σωτήρης Δημόπουλος

 

Share this post