Υπουργός Υγείας: “Δεν ευθύνεται το ΓεΣΥ”

Υπουργός Υγείας: “Δεν ευθύνεται το ΓεΣΥ”

*ΠΙΣ: ο χώρος της υγείας δεν προσφέρεται ούτε για “επικοινωνιακές σκοπιμότητες”, ούτε για “λαϊκά δικαστήρια”

*Αρνητική στο τεστ κορονοϊού είναι τελικά η Επίτροπος Υγείας της ΕΕ Στέλλα Κυριακίδου.

*Αναθεωρημένος κατάλογο ιδιωτικών Κλινικών Εργαστηρίων,

*Δρ  Βαλ. Σιλβέστρος: Βρισκόμαστε στα αρχικά στάδια του δευτέρου κύματος της πανδημίας, αλλά η Ομάδα Ιχνηλάτησης δεν χάνει επαφές

“Δεν ευθύνεται το ΓεΣΥ, ούτε η δομή και η φιλοσοφία του, αν και αποδέχεται ότι υπάρχουν προβλήματα”, δηλώνει ο υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου, σχολιάζοντας τα όσα προσάπτονται σε γιατρούς.

Ο υπουργός εκφράζει  τη λύπη του , διότι ” αιωρούνται σοβαρές καταγγελίες εναντίον ιατρών και άλλων επαγγελματιών υγείας καθώς και εναντίον διοικητικών και διευθυντικών στελεχών νοσηλευτηρίων, υπηρεσιών και Οργανισμών”.

Αυτούσια η γραπτή δήλωση:

“Παρακολουθώ με προσοχή τον δημόσιο διάλογο που αναπτύσσεται τις τελευταίες μέρες γύρω από ζητήματα που αφορούν τον χώρο της Υγείας. Συνειδητά απέφυγα να παρέμβω, ώστε να μείνω μακριά από αντιπαραθέσεις, οι οποίες αποπροσανατολίζουν από τα πραγματικά προβλήματα και δεν βοηθούν τις προσπάθειες για αναζήτηση λύσεων.

Έκρινα όμως ότι οφείλω να τοποθετηθώ γιατί διαπιστώνω με λύπη ότι, αντί τεκμηριωμένου διαλόγου με επιχειρήματα και γεγονότα, υπήρξαν περιπτώσεις κατά τις οποίες η συζήτηση εξελίχθηκε σε πλειοδοσία κατηγοριών εναντίον αλλήλων για κακώς κείμενα στον χώρο της Υγείας.

Εδώ και μέρες αιωρούνται σοβαρές καταγγελίες εναντίον ιατρών και άλλων επαγγελματιών υγείας, καθώς και εναντίον διοικητικών και διευθυντικών στελεχών νοσηλευτηρίων, υπηρεσιών και Οργανισμών. Από την πρώτη στιγμή, ζήτησα από όλους όσοι έχουν διατυπώσει παράπονα και ισχυρισμούς όπως τα καταθέσουν στα αρμόδια σώματα, που είναι ο Επίτροπος Εποπτείας του Γενικού Συστήματος Υγείας, τα Διοικητικά Συμβούλια του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας και του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας, η Επιτροπή Δεοντολογίας του ΠΙΣ, ή το Υπουργείο Υγείας. Προσωπικά βρίσκομαι στη διάθεση οποιουδήποτε επιθυμεί να καταθέσει οποιαδήποτε καταγγελία και διαβεβαιώνω ότι θα διερευνηθεί τάχιστα για να υπάρξουν αποτελέσματα αμέσως.

Ως ο πολιτικός προϊστάμενος του ζωτικού τομέα της υγείας, ο οποίος εδώ και αρκετούς μήνες δοκιμάζεται από την πρωτοφανή πανδημία που πλήττει ολόκληρο τον πλανήτη, επιθυμώ να ξεκαθαρίσω ότι παραμένω θιασώτης της κριτικής, της διαφάνειας και της λογοδοσίας. Καταγγελίες και ισχυρισμοί που αφορούν Ιατρούς του δημοσίου που απασχολούνται σε ιδιωτικά νοσηλευτήρια, Ιατρούς του ΓεΣΥ που εξετάζουν σε μη συμβεβλημένα με το ΓεΣΥ νοσηλευτήρια, νοσηλευτήρια που διώχνουν ασθενείς γιατί δεν θα έχουν κέρδος, επαγγελματίες υγείας ή επιχειρηματίες που προτάσσουν το χρήμα σε βάρος των ασθενών, θα τύχουν διερεύνησης άμεσα και αναμένω από τα αρμόδια σώματα τα ευρήματά τους το συντομότερο δυνατό. Θεωρώ όμως ότι είναι ανεπίτρεπτο να στήνονται λαϊκά δικαστήρια στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Σε ένα ευνομούμενο κράτος υπάρχουν θεσμοθετημένες διαδικασίες, τις οποίες όλοι οφείλουμε να σεβόμαστε.

Ωστόσο, πρέπει να γίνει κατανοητό ότι δεν ευθύνεται το Γενικό Σύστημα Υγείας, ούτε η δομή και η φιλοσοφία του, για την απαράδεκτη συμπεριφορά κάποιων και δεν θα πρέπει να πυροβολούμε το Σύστημα επειδή κάποιοι ενεργούν εκτός του πλαισίου του νόμου.

Την ίδια ώρα όμως δεν παραβλέπω και τα προβλήματα που υπάρχουν στο Γενικό Σύστημα Υγείας και διαβεβαιώνω ότι σε συνεργασία με τον ΟΑΥ, τον ΟΚΥπΥ, την ιατρική κοινότητα μέσω του ΠΙΣ και των επιστημονικών εταιρειών, τους οργανωμένους ασθενείς και όλους τους άλλους εμπλεκομένους, καταβάλλουμε μεγάλη προσπάθεια ώστε να βρούμε τις απαραίτητες λύσεις. Μια μεταρρύθμιση αυτού του μεγέθους είναι αδύνατον να γίνει από τη μια μέρα στην άλλη και για αυτό χρειάζεται επιμονή και υπομονή από όλους μας. Η κριτική που καλή τη πίστη ασκείται από όσους νοιάζονται για τη βελτίωση του ΓεΣΥ είναι για εμάς φάρος για να συνεχίσουμε τις έντονες προσπάθειες για την αναβάθμισή του. Σε αυτό τον καθημερινό αγώνα αναγνωρίζουμε τον ρόλο που έχει ο κάθε ένας ξεχωριστά να διαδραματίσει και επαναλαμβάνουμε το κάλεσμά μας προς όλους, ιδιαίτερα τους δικαιούχους, να παραμείνουν σύμμαχοι στο δύσκολο αυτό έργο που καλούμαστε να διαχειριστούμε”.

ΠΙΣ: Προσπάθεια στοχοποίησης της ιατρικής κοινότητας

Ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) σε ανακοίνωση του αναφέρει:

“Με μεγάλο προβληματισμό αλλά και ανησυχία γινόμαστε μάρτυρες μιας συστηματικής προσπάθειας στοχοποίησης της ιατρικής κοινότητας και μετατόπισης σε αυτήν όλων των σχεδιαστικών προβλημάτων που ταλανίζουν το σύστημα υγείας. Ως Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος, οφείλουμε να επαναλάβουμε για πολλοστή φορά ότι υπάρχουν συγκεκριμένες διαδικασίες υποβολής, εξέτασης και προώθησης παραπόνων ή καταγγελιών που αφορούν την ιατρική πρακτική στην Κύπρο, μέσα από τα αρμόδια όργανα του Συλλόγου.

Εύλογα προκύπτει το ερώτημα γιατί συγκεκριμένα πρόσωπα επιλέγουν το στήσιμο «λαϊκών δικαστηρίων», αντί της θεσμοθετημένης οδού.

Ποια είναι η σκοπιμότητα;

Επιτέλους όλοι πρέπει να αντιληφθούν  ότι ο χώρος της υγείας δεν προσφέρεται ούτε για «επικοινωνιακές σκοπιμότητες» ούτε για λαϊκά δικαστήρια που καταδικάζουν αυθαίρετα ιατρούς προτού καν εξεταστεί το παράπονο μέσα από αυτές τις θεσμοθετημένες διαδικασίες.

Είναι γεγονός ότι σε όλους τους επαγγελματικούς χώρους υπάρχουν κάποιες εξαιρέσεις που παρεκκλίνουν από τους κανόνες. Αυτό όμως που συμβαίνει στο χώρο του συστήματος υγείας, είναι η προσπάθεια παρουσίασης κάποιων εξαιρέσεων ως κανόνα και μια γενίκευση που αντί να στηρίζει το σύστημα της υγείας, το υποσκάπτει.

Η Επιτροπή Δεοντολογίας του ΠΙΣ λειτουργεί θεσμικά για να εξετάσει καταγγελίες εναντίον μελών του Συλλόγου, όταν και εφόσον αυτές υποβληθούν μαζί με τα απαραίτητα στοιχεία ενώπιον της.

Είναι σε αυτό το πλαίσιο που διαχρονικά καλούσαμε το Υπουργείο Υγείας, εκπροσώπους φορέων, δημόσιους αξιωματούχους αλλά και τους πολίτες, να υποβάλλουν τα όποια στοιχεία έχουν ώστε τα αρμόδια όργανα του ΠΙΣ, να δύνανται να εξετάζουν τις καταγγελίες και να προβαίνουν στις απαραίτητες ενέργειες.

Ως θεσμός, μεριμνούμε πάντοτε να ερευνούμε μεμονωμένες συμπεριφορές και πρακτικές που αντιβαίνουν των κανόνων ηθικής και δεοντολογίας, γιατί έτσι προστατεύεται το σύνολο των χιλιάδων ιατρών και ταυτόχρονα η ασφάλεια της υγείας των ασθενών”.

Αρνητική στο τεστ κορονοϊού είναι τελικά η Επίτροπος Υγείας της ΕΕ Στέλλα Κυριακίδου.

Σύμφωνα με ανάρτηση της ίδιας στο Twitter, «είμαι στην ευχάριστη θέση να αναφέρω πως το τεστ κορωνοϊού στο οποίο υποβλήθηκα είναι αρνητικό». Παράλληλα ευχαρίστησε όλους για την στήριξη και ενημέρωση πως η καραντίνα της τελειώνει απόψε.

Υπευθυμίζεται πως η κ. Κυριακίδου τέθηκε σε αυτοπεριορισμό καθώς πληροφορήθηκε πως μία στενή της επαφή βρέθηκε θετική στον κορoνοϊό.

Το Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε αναθεωρημένο  κατάλογο ιδιωτικών Κλινικών Εργαστηρίων, τα οποία έχουν επαληθεύσει τη διαδικασία διενέργειας της διαγνωστικής μεθοδολογίας που ανιχνεύει το γενετικό υλικό του ιού (RT-RCR), που αποτελεί τη μόνη αποδεκτή και εγκεκριμένη μέθοδο διερεύνησης του COVID-19, και στα οποία μπορούν να αποτείνονται ιδιωτικά οι πολίτες ή/και οι επιχειρήσεις για εξέταση.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι με το περί Λοιμοκαθάρσεως Διάταγμα Αρ. 38, ημερομηνίας 20 Αυγούστου 2020, έχει καθοριστεί ανώτατη τιμή για τη διενέργεια μοριακής εξέτασης για τον κορωνοϊό COVID-19 τα €75 (μη συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ).

Συγκεκριμένα, πέραν του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου και των Μικροβιολογικών Εργαστηρίων των νοσηλευτηρίων του ΟΚΥπΥ, τα ιδιωτικά Κλινικά Εργαστήρια που έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία επαλήθευσης της διαγνωστικής μεθοδολογίας  που ανιχνεύει το γενετικό υλικό του ιού (RT-RCR) είναι τα εξής:

1. Συνεταιρισμός Εργαστηρίων ACT-BIO (Βιοϊατρικά Εργαστήρια- Biomedical Laboratories Χάρης Χαριλάου, Χημείο Ανδρέας Αδάμου και Κλινικά Εργαστήρια BIOCHECK-Τιγγιρίδη)

2. Κέντρο Εργαστηριακής Ιατρικής και Μοριακής Διάγνωσης MEDIFOS

3. Κλινικά Εργαστήρια Θεοχαρίδη

4. MyGene Molecular Diagnostics

5. Χημείο Διογένους (C.D. DNA Biomedica Science Lab)

6. Όμιλος Βιοιατρική (Χημεία Γιαννουκάς)

7. Συνεργασία Κλινικού Εργαστήριου Bioanalysis Clinical Labs (Λεμεσός), Κλινικά Χημεία Τύμβιος (Λευκωσίας) και Εργαστήρια PZ Agapiou Diagnostics

8. NIPD Genetics

9. Μοριακό Τμήμα εργαστηρίου American Medical Center

10. Κλινικό εργαστήριο Ιδιωτικού Νοσηλευτηρίου Ίασις

11. Κλινικό εργαστήριο Ιδιωτικού Νοσηλευτηρίου Ευαγγελισμός

12. Κλινικό εργαστήριο Ιδιωτικού Νοσηλευτηρίου Πολυκλινική «ΥΓΕΙΑ»

13. Κλινικό εργαστήριο Mediterranean Hospital of Cyprus

14. A. Evangelou Lab

15. Synlab

16. Κλινικό εργαστήριο Αρεταίειου Νοσηλευτηρίου

Η Ομάδα Ιχνηλάτησης

Την θέση του υπουργού Υγείας, σχετικά με την μη τήρηση των μέτρων ατομικής υγιεινής και την ελλιπή συνεργασία των πολιτών με την Ομάδα Ιχνηλάτησης, ενισχύουν τα όσα ανέφερε στην «Καθημερινή»Κύπρου ο επικεφαλής της ομάδας, Επιδημιολόγος Πεδίου, δρ Βαλεντίνος Σιλβέστρος.

Οι προσπάθειες, που καταβάλλουν τα μέλη της ομάδας είναι υπεράνθρωπες και ξεκινούν από νωρίς το πρωί και ολοκληρώνονται τα μεσάνυχτα της κάθε μέρας. Παρατηρούνται κάποιες καθυστερήσεις, τις οποίες ο δρ Σιλβέστρος χαρακτηρίζει ως αναμενόμενες, αλλά ο πήχης έχει τεθεί πολύ ψηλά από τα πρώτα στάδια της πανδημίας, ενώ υπογραμμίζει ότι το παιχνίδι δεν έχει χαθεί.

Ο δρ Σιλβέστρος, ο οποίος μίλησε στον Γιάννο Λύτρα, δεν δίστασε να πει ότι “τώρα βρισκόμαστε στα αρχικά στάδια του δευτέρου κύματος της πανδημίας, αλλά η Ομάδα Ιχνηλάτησης δεν χάνει επαφές”.

Το πρόβλημα που παρατηρείται είναι το ότι σε αρκετές περιπτώσεις ενημερώνεται γι’ αυτές με καθυστέρηση, γεγονός που αναγκάζει τα μέλη της ομάδας να επανέλθουν στο σημείο όπου διέκοψαν. Συγκεκριμένα, υπήρξαν περιστατικά τα οποία προέκυψαν θετικά στον ιό και μόνο τότε αποκάλυπταν επαφές τους. Με αυτό τον τρόπο, χάνεται πολύτιμος χρόνος, γι’ αυτό είναι σημαντικό οι πληροφορίες να δίνονται στην Ομάδα Ιχνηλάτησης ευθύς εξ αρχής, ώστε να περιορίζονται οι επαφές, η επέκταση των αλυσίδων μετάδοσης και η διασπορά του ιού στην κοινότητα.

Η απώλεια πολύτιμου χρόνου είχε ως αποτέλεσμα την επιμήκυνση των αλυσίδων μετάδοσης, αλλά και διακλαδώσεις τους. Το πρόβλημα παρατηρήθηκε σε διάφορες περιπτώσεις, που αφορούσαν άτομα με διπλούς ρόλους στην καθημερινότητά τους: ποδοσφαιριστές που εργάζονται και άλλη δουλειά, μαθητές οι οποίοι έχουν κι άλλες δραστηριότητες τα απογεύματα, σύζυγοι επιβεβαιωμένων περιστατικών που μεταδίδουν τον ιό και στα εργασιακά τους περιβάλλοντα κ.ο.κ.

Ο δρ Βαλεντίνος Σιλβέστρος (Φωτογραφία: Φίλιππος Χρήστου)

Η έκκληση που απευθύνει  ο δρ Βαλεντίνος Σιλβέστρος είναι  οι πολίτες να συνεργάζονται αμέσως με την Ομάδα Ιχνηλάτησης και αναφέρουν όλες τις στενές επαφές τους, ώστε να αρχίζει αμέσως η ενημέρωση και ο κατ’ οίκος περιορισμός τους.

Σε ερώτηση, κατά πόσον  θα πρέπει  τα περιοριστικά μέτρα να επεκταθούν και σε άλλες επαρχίες πέραν της Λάρνακας, ο δρ Σιλβέστρος είπε ότι αυτή είναι πολιτική απόφαση.

Share this post