Yπουργός Υγείας: Ο εμβολιασμός σώζει ζωές.

Yπουργός Υγείας: Ο εμβολιασμός σώζει ζωές.

Στήριξη στην Ευρωπαία Επίτροπο Στέλλα Κυριακίδου . -Ο Λ. Κωστρίκης δεν αποχώρησε λόγω διαφωνιών. -Για τα συστατικά των εμβολίων παραπέμπουν στο European Medicin Agency

“Το μήνυμα είναι απλό, και τα τρία εμβόλια (Pfizer,  Moderna και  AstraZeneca) μειώνουν κατακόρυφα τους θανάτους και τις νοσηλείες και αυτό είναι και το ζητούμενο αυτή τη στιγμή. Άρα από τη στιγμή που έχουμε αυτό το δεδομένο, δεν νομίζω ότι θα υπάρξει κάποια ανατροπή στη συνέχεια”, δήλωσε , σε συνέντευξη τύπου ο υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου.

Σε ερώτηση (ageliaforos.com) ο υπουργός απέρριψε τις επικρίσεις  κατά της  Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Κυπρίας Επιτρόπου για την Υγεία,  Στέλλας Κυριακίδου, λέγοντας  «κακώς κατηγορείται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθυστέρησε μεν, αλλά δεν άσκησε πιέσεις για τα εμβόλια. Άρα αυτή είναι μια κριτική, η οποία δεν ισχύει. Επειδή δέχεται μεγάλη κριτική η Ευρωπαία Επίτροπος, προσωπικά θεωρώ ότι οι συμφωνίες που έγιναν διασφαλίζουν όλα τα κράτη, τα οποία χρειάζονται εμβόλια, ανεξαρτήτως του μεγέθους τους και με αυτή τη συμφωνία διασφαλίστηκε ότι όλα τα κράτη παίρνουν κατ’ αναλογία πληθυσμού όλα τα εμβόλια με ισότιμη πρόσβαση».

Ο ageliaforos.com  ρώτησε τον υπουργό  και για την αποχώρηση του καθηγητή του Πανεπιστημίου Κύπρου, Λεόντιου Κωστρίκη,  από τη Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή (ΣΕΕ) για την πανδημία.  «Εγώ δεν μπορώ να γνωρίζω τι συμβαίνει στην ΣΕΕ, αλλά είναι δεδομένο και είναι θεμιτό, σε μια επιτροπή που απαρτίζεται από 15 άτομα να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις. Αλλά δεν θεωρώ ότι ο κ. Κωστρίκκης αποχώρησε για αυτόν τον λόγο διότι διαφωνίες σαφώς και υπάρχουν και αυτό είναι λογικό να συμβαίνει, κι άλλοι επιστήμονες διαφωνούν μεταξύ τους κατά καιρούς. Αυτό δεν σημαίνει κάτι»  , απάντησε και πρόσθεσε ότι διατηρεί πολύ καλές σχέσεις με τον καθηγητή. 

Εξάλλου , στις ερωτήσεις μας κατά πόσο τα εμβόλια  Pfizer,  Moderna και  AstraZeneca έχουν ανθρώπινο  γενετικό υλικό,  αν έχουν βάση αυτά που γράφονται  για  χρησιμοποίηση κυτταρικής σειράς εμβρύου και ποιές  είναι οι διαφορές της τεχνολογίας mRNA σε σχέση με την «παραδοσιακή» τεχνολογία παραγωγής εμβολίων, απάντησε κατά γενικό τρόπο ο σύμβουλος του υπουργού  για θέματα εμβολίων, Χρίστος Πέτρου, λέγοντας : ότι όλα  τα εμβόλια,  «έχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα». Είμαστε, ανέφερε, «ακόμα στην πρώτη γενιά εμβολίων και θα περιμένουμε να δούμε την δεύτερη και ενδεχομένως και την τρίτη γενιά εμβολίων». «Η πρόκληση, λοιπόν, είναι ο τρόπος με τον οποίο πρέπει να διαχειριστούμε τον βαθμό αβεβαιότητας όσον αφορά την αποτελεσματικότητα του εμβολίου δεδομένων των στοιχείων και των περιορισμένων πόρων», σημείωσε. Ζήτησε «την εμπιστοσύνη όλων στην επιστήμη και τα αρμόδια επιστημονικά σώματα που διαθέτουν όλα τα στοιχεία, τα οποία στοιχεία είναι ογκώδη»

Η  αναπληρώτρια διευθύντρια Φαρμακευτικών Υπηρεσιών,  Έλενα Παναγοπούλου, παρέπεμψε στην ιστοσελίδα European Medicines Agency (europa.eu),  αλλά μόνο ένας ειδικός μπορεί να βγάλει ασφαλές συμπέρασμα. 

Ο υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου,  ανέφερε ότι μέχρι στιγμής έχουν εμβολιαστεί 41,673 άτομα, εκ των οποίων τα 14,105 ολοκλήρωσαν τον εμβολιασμό τους, αφού έλαβαν και τις δύο δόσεις. Στη συνέχεια είπε:  “Βρισκόμαστε σε μια πολύ καθοριστική στιγμή για τη διαχείριση της πανδημίας και κάθε βήμα πρέπει να γίνεται προσεκτικά και μελετημένα για να επιτυγχάνεται ο σκοπός του. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να αναλωνόμαστε σε δημόσιες αντιπαραθέσεις και να διασπείρουμε την αμφισβήτηση για το ποιο εμβόλιο είναι το καλύτερο. Πρέπει να μείνουμε προσηλωμένοι στον στόχο μας, και η γενική παραδοχή είναι ότι ο εμβολιασμός σώζει ζωές. Το ρίσκο από την καθυστέρηση του εμβολιασμού είναι πολλαπλάσιο από το όφελος, ιδιαίτερα για τις μεγαλύτερες ηλικίες, αφού πιθανή επιμόλυνση στο διάστημα που θα περιμένει κάποιος για το εμβόλιο της επιλογής του, βάζει σε κίνδυνο την ασφάλεια και την υγεία του.

Παρόλο που πλέον μέσω της Πύλης Εμβολιασμού δίνεται η δυνατότητα ενημέρωσης και επιλογής του καθενός από εμάς για το είδος το εμβολίου που θα του χορηγηθεί, θα πρέπει να έχουμε όλοι κατά νου ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για απόρριψη ενός εμβολίου έναντι άλλου.

Και επειδή για τις επόμενες βδομάδες οι προγραμματισμένες παραδόσεις για εμβόλια της Pfizer και της Moderna αφορούν μικρές ποσότητες που δεν θα μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες όλων των ενδιαφερομένων άμεσα, θα πρέπει συνειδητά να γνωρίζουν ότι ενδεχομένως να υπάρξει καθυστέρηση στην εμβολιαστική τους κάλυψη, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Είμαι βέβαιος ότι, στο στάδιο που βρισκόμαστε, οι περισσότεροι έχουμε κατανοήσει ότι για να απελευθερωθούμε από την πανδημία και να επιστρέψουμε στην κανονικότητα, χρειάζεται να δείξουμε εμπιστοσύνη στους ειδικούς και στην επιστημονική τεκμηρίωση. Έχουμε όλοι καθήκον να συμπεριφερθούμε υπεύθυνα και σοβαρά, παραμερίζοντας τις όποιες αντιπαραθέσεις που προκαλούν σύγχυση και αναστάτωση στους πολίτες. Μόνο με σύμπνοια και ομοψυχία μπορούμε να σώσουμε τις ζωές των αγαπημένων μας και τις δικές μας”.

 

Σε ερώτηση  για την ασφάλεια του εμβολίου της AstraZeneca, ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι «δεν τίθεται θέμα ασφάλειας για κανένα εμβόλιο από κανένα οργανισμό αδειοδότησης. Εκεί που έχουμε κάποια κενά είναι στο θέμα της αποτελεσματικότητας. Το μήνυμα είναι απλό, και τα τρία εμβόλια μειώνουν κατακόρυφα τους θανάτους και τις νοσηλείες και αυτό είναι και το ζητούμενο αυτή τη στιγμή. Άρα από τη στιγμή που έχουμε αυτό το δεδομένο, δεν νομίζω ότι θα υπάρξει κάποια ανατροπή στη συνέχεια».

Για το συγκεκριμένο θέμα, ο κ. Ιωάννου ανέφερε ότι «εμείς ως Κράτος, χρησιμοποιούμε εμβόλια και φάρμακα από τη στιγμή που εγκρίνονται από τον ΕΜΑ. Δεν έχουμε την τεχνογνωσία από μόνοι μας να προχωρούμε σε αδειοδοτήσεις. Στην ΕΕ μόνο μια χώρα παρέκκλινε της απόφασης για να χρησιμοποιούμε μόνο αδειοδοτημένα εμβόλια, η Ουγγαρία».

 

Ερωτηθείς για τους εμβολιασμούς των μεταναστών, ο υπουργός Υγείας ανέφερε ότι «εντάσσονται και αυτοί στους εμβολιασμούς που θα γίνουν μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου στις ομάδες προτεραιότητας και εντάσσονται και διάφορες ευπαθείς ομάδες όπου γίνεται μια κατηγοριοποίηση των ατόμων αυτών».
 Σε ό,τι αφορά τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, ο κ. Ιωάννου ανέφερε ότι «εμείς προχωράμε παράλληλα με τον εμβολιασμό των ηλικιωμένων μας και τις διάφορες ευπαθείς ομάδες. Δεν είναι εύκολο να γίνει η αξιολόγηση αυτών των ανθρώπων αλλά τώρα έχουμε συστήσει μια επιτροπή, με τη συμμετοχή των οργανωμένων ασθενών και αναμένουμε ότι εβδομάδα με εβδομάδα παράλληλα με το υπόλοιπο πρόγραμμα να εντάσσονται και αυτές οι ομάδες».
 
Η Κύπρος χρησιμοποιεί εμβόλια, που αδειοδοτούνται από τον EMA

Σε ερώτηση για το Sputnik- V ο υπουργός Υγείας απάντησε ότι «εμείς χρησιμοποιούμε εμβόλια, εφόσον αδειοδοτούνται από τον EMA». Δεν έχουμε, πρόσθεσε, «ούτε την τεχνογνωσία ως χώρα από μόνη μας να αξιολογήσουμε και να αδειοδοτήσουμε κάποιο εμβόλιο». 
 Η κ. Παναγιωτοπούλου εξήγησε ότι τα εμβόλια ανήκουν στην κατηγορία φαρμάκων προηγμένης τεχνολογίας που αξιολογούνται από ειδική επιτροπή του EMA. «Αντιλαμβάνεστε το μέγεθος της αξιολόγησης που πρέπει να γίνει», είπε. Είναι, εξήγησε, «ανέφικτη η αξιολόγηση φαρμάκων προηγμένης τεχνολογίας από την Κύπρο αλλά και από κάθε κράτος μέλος ξεχωριστά. Η αξιολόγηση γίνεται με κεντρική διαδικασία από τον ΕΜΑ». Ανέφερε ότι σήμερα έχει ανακοινωθεί ότι η εταιρεία που παράγει το Sputnik έχει δείξει ενδιαφέρον για να αξιολογηθεί από τον EMA και βρίσκεται σε συνομιλίες μαζί του, αν και δεν έχει υποβάλει επίσημη αίτηση για αδειοδότηση. Σίγουρα τις προσεχείς εβδομάδες μπορεί να έχουμε νεότερα, είπε.

Σε ερώτηση για το ποιες παρενέργειες από τους εμβολιασμούς έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα στην Κύπρο, η κα Παναγιωτοπούλου ανέφερε ότι, «μέχρι στιγμής είχαμε γύρω στις 72 περίπου αναφορές. Αυτές οι οποίες έχουν αναφερθεί είναι πολύ ήπιες, είναι αναμενόμενες και αναγράφονται στο φύλλο οδηγιών των εμβολίων και αφορούν συνήθως πόνο στο σημείο της ένεσης, ρίγος. Αυτές είναι παρενέργειες που παρατηρούνται σε όλα τα εμβόλια, και στα εμβόλια που χορηγούνται στα παιδιά και σε καμία περίπτωση δεν είχαμε παρενέργειες που να οδηγήσουν σε νοσηλεία και αυτό ισχύει και για τις υπόλοιπες χώρες οι οποίες χορηγούν τα εμβόλια και παρακολουθούν την κατάσταση όπως εμείς».

Το εμβόλιο της CureVac

Η Κύπρος παρήγγειλε 250,000 δόσεις από το εμβόλιο της CureVac, σύμφωνα με ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας.

Υπενθυμίζεται ότι, η επιτροπή για τα φάρμακα ανθρώπινης χρήσης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (CHMP) ξεκίνησε μια «κυλιόμενη ανασκόπηση» δεδομένων του CVnCoV, ενός εμβολίου COVID 19 που αναπτύχθηκε από τη CureVac AG.

Η απόφαση της CHMP να ξεκινήσει την κυλιόμενη ανασκόπηση βασίζεται σε προκαταρκτικά αποτελέσματα από εργαστηριακές μελέτες (μη κλινικά δεδομένα) και πρώιμες κλινικές μελέτες σε ενήλικες. Αυτές οι μελέτες υποδηλώνουν ότι το εμβόλιο ενεργοποιεί την παραγωγή αντισωμάτων και ανοσοκυττάρων που στοχεύουν το SARS-CoV-2, τον ιό που προκαλεί το COVID 19.

Η εταιρεία διεξάγει επί του παρόντος δοκιμές σε ανθρώπους για να εκτιμήσουν την ασφάλειά της, την ανοσογονικότητά της (πόσο καλά ενεργοποιεί μια αντίδραση κατά του ιού) και την αποτελεσματικότητά της έναντι του COVID-19. O EMA θα αξιολογήσει δεδομένα από αυτές και άλλες κλινικές δοκιμές όταν αυτά είναι διαθέσιμα.

Η “κυλιόμενη ανασκόπηση” θα συνεχιστεί έως ότου υπάρχουν αρκετά αποδεικτικά στοιχεία για μια επίσημη αίτηση άδειας κυκλοφορίας. O EMA θα αξιολογήσει τη συμμόρφωση του εμβολίου με τα συνήθη πρότυπα αποτελεσματικότητας, ασφάλειας και φαρμακευτικής ποιότητας. Παρόλο που o EMA δεν μπορεί να προβλέψει τα συνολικά χρονοδιαγράμματα, θα χρειαστεί λιγότερος χρόνος από το κανονικό για την αξιολόγηση μιας ενδεχόμενης εφαρμογής, λόγω της εργασίας που έγινε κατά την “κυλιόμενη ανασκόπηση”.

Όπως και άλλα εμβόλια, το CVnCoV αναμένεται να προετοιμάσει το σώμα για να αμυνθεί από τη μόλυνση. Στην  ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας προστίθεται:  “Ο ιός SARS-CoV-2 χρησιμοποιεί πρωτεΐνες στην εξωτερική του επιφάνεια, που ονομάζονται spike πρωτεΐνες, για να εισέλθει στα κύτταρα του σώματος και να προκαλέσει COVID-19. Το CVnCoV περιέχει ένα μόριο που ονομάζεται αγγελιοφόρο RNA (mRNA) το οποίο έχει οδηγίες για την παραγωγή της πρωτεΐνης spike. Το mRNA περιέχεται σε μικροσκοπικά σωματίδια λιπών (λιπίδια) που το εμποδίζουν να διασπάσει πολύ γρήγορα.Εάν, αργότερα, το άτομο έρθει σε επαφή με τον ιό SARS-CoV-2, το ανοσοποιητικό του σύστημα θα αναγνωρίσει την πρωτεΐνη και θα είναι έτοιμο να υπερασπιστεί τον οργανισμό από τον ιό. Το mRNA από το εμβόλιο δεν παραμένει στο σώμα, αλλά διασπάται λίγο μετά τον εμβολιασμό”.

 

Τα τελευταία επιδημιολογικά στοιχεία για την Κύπρο

Τα νεότερα επιδημιολογικά στοιχεία, για την πορεία της πανδημίας στην Κύπρο μέχρι τις 9 Φεβρουαρίου, έδωσε στη δημοσιότητα το Υπουργείο Υγείας.

Όπως αναφέρεται από το αρμόδιο Υπουργείο, το ποσοστό θετικότητας κινείται πτωτικά στον γενικό πληθυσμό, λαμβάνοντας υπόψη τα αντιγονικά τεστ και τις εξετάσεις PCR. Ιδιαίτερα σε σχέση με τα rapid tests του Υπουργείου Υγείας, το εβδομαδιαίο ποσοστό θετικότητας είναι κοντά στο 0,5%.  Επισημαίνεται ακόμη ότι η εικόνα για τις διαγνώσεις είναι αρκετά καλή για όλες τις Επαρχίες, πλην της Λεμεσού όπου φαίνεται μια ελαφριά αύξηση στην αθροιστική επίπτωση, ενώ η εικόνα στα νοσηλευτήρια,  καταγράφει βελτίωση, αν και παραμένει πάνω από τα ασφαλή όρια.

Σημειώνεται ακόμη ότι:

Μέχρι 9 Φεβρουαρίου 2021, έχουν διαγνωσθεί στην Κυπριακή Δημοκρατία 31.704 περιπτώσεις COVID-19, με 217 θανάτους λόγω COVID-19 (θνητότητα COVID-19: 0,7%).

. • Η αθροιστική επίπτωση 14 ημερών της COVID-19 (διαγνωσθέντα περιστατικά 14 ημερών ανά 100.000 κατοίκους) είναι 173.

• Τις τελευταίες 14 ημέρες (27 Ιανουαρίου – 09 Φεβρουαρίου) καταγράφηκαν 1.536 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις COVID-19: o Η διάμεση ηλικία των περιπτώσεων COVID-19 ήταν τα 38 έτη (Ενδοτεταρτημοριακό εύρος: 25-54 έτη), 50,3% αφορά σε γυναίκες (ν= 773), και 49,6% σε άνδρες (ν=762). Με βάση το επιδημιολογικό ιστορικό, το 1% (ν=16) ήταν περιπτώσεις με πρόσφατο ιστορικό ταξιδιού, ενώ το 99% (ν=1.520) αφορά σε περιπτώσεις εγχώριας μετάδοσης.

• Τη 10η Φεβρουαρίου 2021, 98 άτομα με COVID-19 νοσηλεύονταν (βάσει καταχωρημένων στοιχείων). Η διάμεσή τους ηλικία ήταν τα 67 έτη (Ενδοτεταρτημοριακό εύρος: 53 – 75 έτη), με το 52% (ν=51) να αφορά σε άνδρες και 44,9% (ν=44) περιπτώσεις από την επαρχία Λεμεσού.

• Σύμφωνα με τα καταχωρημένα στοιχεία, 23 άτομα βρίσκονταν σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) – όλα ήταν διασωληνωμένα. Η διάμεση ηλικία των ασθενών COVID-19 σε ΜΕΘ ήταν τα 70 έτη (Ενδοτεταρτημοριακό εύρος: 60- 76 έτη), ενώ 13 περιπτώσεις (56,5%) αφορούν σε γυναίκες. Συνολικά 12 άτομα (52,2%) σε ΜΕΘ είχαν υποκείμενα νοσήματα.

• Τις τελευταίες 14 ημέρες και μέχρι 10 Φεβρουαρίου 2021, έχουν πραγματοποιηθεί 25.665 μοριακά τεστ (PCR) (2.890,2 ανά 100.000 πληθυσμού) και 362.452 τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (antigen rapid test) (40.816,7 ανά 100.000 πληθυσμού

Xαρακτηριστικά επιβεβαιωμένων περιπτώσεων COVID-19 που διαγνώστηκαν τις τελευταίες 14 ημέρες

Μεταξύ 1.536 περιπτώσεων COVID-19 που διαγνώστηκαν από την 27η Ιανουαρίου, 2021, το 50,3% αφορά σε γυναίκες (ν=773) και το 49,6% σε άνδρες (ν=762). Για μία περίπτωση, το φύλο δεν έχει καταγραφεί προς το παρόν.

Ανά ηλικιακές ομάδες: 253 βρέφη, παιδιά και έφηβοι 0-19 ετών (16,5%), 1.018 ενήλικοι ηλικίας 20-59 ετών (66,3%) και 265 άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω (17,2%).

Η διάμεση ηλικία όλων των περιπτώσεων COVID-19 των τελευταίων 14 ημερών είναι τα 38 έτη (Ενδοτεταρτημοριακό εύρος 25-54 έτη). Η διάμεση ηλικία των ενηλίκων (≥ 18 ετών) με COVID-19 είναι τα 42 έτη (Ενδοτεταρτημοριακό εύρος 30-56 έτη).

Ένα άτομο έχει αποβιώσει από τη νόσο COVID-19, ενώ τα νέα περιστατικά σήμερα ανέρχονται σε 113.

 

Το Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 31.205 τεστ ανίχνευσης της νόσου με τη μοριακή μέθοδο (PCR) και τη μέθοδο ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (antigen rapid test). Τα νέα περιστατικά είναι 113 (ποσοστό θετικότητας 0,36%). Ο συνολικός αριθμός κρουσμάτων έφτασε τις 32.288.

 

Ανακοινώθηκε επίσης ότι 86 ασθενείς COVID-19 νοσηλεύονται, εκ των οποίων οι 29 σε σοβαρή κατάσταση.

 

Α. Θάνατοι από τη νόσο COVID-19:

 

Το ένα άτομο που απεβίωσε με την τελική αιτία θανάτου να αποδίδεται στη νόσο COVID-19, αφορά σε:

 

– Γυναίκα, ηλικίας 49 ετών, με υποκείμενα νοσήματα, που κατέληξε στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας.

 

Συνεπώς, ο συνολικός αριθμός των θανάτων με τελική αιτία τη νόσο COVID-19 ανέρχεται σε 219, εκ των οποίων:

 

– 148 άντρες (68%), και

– 71 γυναίκες (32%).

 

Ο μέσος όρος ηλικίας των θανόντων από την ασθένεια είναι τα 79 έτη.

 

Β. Νοσηλευόμενοι:

 

Συνολικά, στα νοσηλευτήρια του ΟΚΥπΥ νοσηλεύονται 86 ασθενείς της νόσου COVID-19, εκ των οποίων οι 29 σε σοβαρή κατάσταση ή σε συνθήκες ΜΑΦ.

 

Από τους 29 ασθενείς που είναι κρίσιμα, οι 19 είναι διασωληνωμένοι, οι τρεις νοσηλεύονται σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας εκτός αναπνευστήρα και 7 σε Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας.

Γ. Θετικά περιστατικά COVID-19 (PCR test και rapid test αντιγόνου):

 

Από τις 31,205 εργαστηριακές διαγνώσεις που διενεργήθηκαν σήμερα οι 1,290 έγιναν με τη μοριακή μέθοδο (PCR) και οι 29,915 με τη μέθοδο ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (antigen rapid test), εντοπίστηκαν 113 περιστατικά της νόσου COVID-19, που προέκυψαν ως εξής:

 

  • 30 κρούσματα από 203 δείγματα που λήφθηκαν μέσω της διαδικασίας της ιχνηλάτησης των επαφών ήδη επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.
  • 14 κρούσματα από 599 δείγματα που λήφθηκαν μέσω ιδιωτικής πρωτοβουλίας.
  • 3 κρούσματα από 288 δείγματα που λήφθηκαν από τα Μικροβιολογικά Εργαστήρια των Γενικών Νοσοκομείων.
  • 4 κρούσματα από 9 δείγματα που λήφθηκαν στο πλαίσιο ελέγχου της Κυπριακής Ομοσπονδίας Καλαθόσφαιρας και της Κυπριακής Ομοσπονδίας Πετοσφαίρισης.
  • 62 κρούσματα από 29,643 δείγματα που εξετάστηκαν με τη μέθοδο ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (antigen rapid test) μέσω του προγράμματος του Υπουργείου Υγείας.

 

Επιπρόσθετα, διεκπεραιώθηκαν οι ακόλουθες εργαστηριακές εξετάσεις, χωρίς τον εντοπισμό κρούσματος:

 

  • 169 δείγματα που λήφθηκαν στο πλαίσιο ελέγχου επιβατών στα Αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου.
  • 22 δείγματα που λήφθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος παραπομπών από Προσωπικούς Ιατρούς και ελέγχου ειδικών ομάδων μέσω των Ιατρείων Δημόσιας Υγείας.
  • 272 δείγματα που εξετάστηκαν με τη μέθοδο ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (antigen rapid test) σε ιδιωτικά κλινικά εργαστήρια.

 

Share this post