Υπουργείο Υγείας: Αυστηρή τήρηση των μέτρων προστασίας

Υπουργείο Υγείας: Αυστηρή τήρηση των μέτρων προστασίας

Συμβουλευτική Επιτροπή γι τους υγειονομικούς κανόνες στα σχολεία

Στα 35 ανήλθαν τα  νέα κρούσματα κορονοϊού το τελευταίο εικοσιτετράωρο από σύνολο τριών χιλιάδων τετρακοσίων δεκατεσσάρων εργαστηριακών διαγνώσεων.

Δεκατέσσερα κρούσματα εντοπίστηκαν μέσα από τη διαδικασία της ιχνηλάτησης, δεκαπέντε μέσω ιδιωτικής πρωτοβουλίας, δύο στο πλαίσιο του προγράμματος ελέγχου δομών μεταναστών, άλλα δύο μέσω των Μικροβιολογικών Εργαστηρίων των γενικών νοσοκομείων, ένα στο πλαίσιο ελέγχου επιβατών και ένα κρούσμα σε σχολική μονάδα.

Μεταξύ των κρουσμάτων περιλαμβάνονται μιά μαθήτρια δημοτικού σχολείου στην επαρχία Αμμοχώστου, ένας μαθητής στη Λεμεσό, δύο φοιτητές του ΤΕΠΑΚ, τρεις ποδοσφαιριστές της Εθνικής Τσεχίας που αγωνίστηκε την προηγούμενη Τετάρτη με την Εθνική Κύπρου και ένα άτομο που είναι επαφή εργαζομένων σε ίδρυμα με τη συγκεκριμένη αλυσίδα μετάδοσης να φτάνει τα έντεκα άτομα.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα χίλια εννιακόσια ογδόντα τέσσερα.

Στο Γενικό νοσοκομείο Αμμοχώστου νοσηλεύονται τρία άτομα θετικά στον ιό ενώ στη μονάδα εντατικής θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας παραμένουν διασωληνωμένοι δύο ασθενείς.

​Το Υπουργείο Υγείας, με αφορμή τα αποτελέσματα του τελευταίου εικοσιτετραώρου, αλλά και των προηγούμενων ημερών, απευθύνει νέα έκκληση για αυστηρή τήρηση των μέτρων προστασίας, σε όλους τους χώρους.

Σε ανακοίνωση, τονίζει, πως όπως φαίνεται, σε αρκετές περιπτώσεις δεν τηρούνται τα υγειονομικά πρωτόκολλα τόσο σε επαγγελματικούς χώρους όσο και ατομικά.

Καταλήγοντας το Υπουργείο Υγείας, επαναλαμβάνει ότι σε ατομικό επίπεδο, η μοναδική προστασία είναι η τήρηση του τρίπτυχου Χέρια – Μάσκες – Απόσταση.

​Στα κατεχόμενα, το τελευταίο 24ωρο εντοπίστηκαν 10  νέα κρούσματα κορονοϊού. Τα τρία εντοπίστηκαν μεταξύ επιβατών σε λιμάνια, ένα είναι επαφή επιβεβαιωμένου κρούσματος και έξι είναι εγχώριες μολύνσεις. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων αυξήθηκε σε οκτακόσια – επτά, ενώ έχουν καταγραφεί τέσσερις θάνατοι.

Πρωτόκολλα Υγείας και σχολεία

Στη σύσταση Συμβουλευτικής Επιτροπής για θέματα που αφορούν τους υγειονομικούς κανόνες και την τήρηση των Πρωτοκόλλων, όπως και γενικότερα τη λειτουργία των σχολείων στη διάρκεια της πανδημίας, προχώρησε ο υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, Πρόδρομος Προδρόμου.

Η Επιτροπή απαρτίζεται από πανεπιστημιακούς και εμπειρογνώμονες από την ιατρική κοινότητα και σε αυτήν συμμετέχουν οι: Λεόντιος Κωστρίκκης, Καθηγητής Μοριακής Ιολογίας του Τμήματος Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου, Ζωή-Δωροθέα Πανά, Λέκτορας Παιδιατρικής στο Τμήμα Ιατρικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστήμιου Κύπρου, Πέτρος Αγαθαγγέλου, Πρόεδρος του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου, Μιχάλης Αναστασιάδης, Γραμματέας της Παιδιατρικής Εταιρείας Κύπρου και Ειρήνη Κόττερ, Κλινικός Συνεργάτης στο Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας.

Share this post