Υποβάθμιση της τουρκικής οικονομίας από την Fitch

Υποβάθμιση της τουρκικής οικονομίας από την Fitch

Μιά μέρα  μετά τις πανηγυρικές  ανακοινώσεις Ερντογάν για το κοίτασμα φυσικού αερίου , ο οίκος  Fitch υποβάθμισε την προοπτική της τουρκικής οικονομίας σε «αρνητική» από «σταθερή», σημειώνοντας ότι διάφοροι παράγοντες συμπεριλαμβανομένης της εξαντλήσεως των συναλλαγματικών αποθεμάτων και της μειωμένης αξιοπιστίας νομισματικής πολιτικής έχουν επιδεινώσει τους «εξωτερικούς χρηματοδοτικούς κινδύνους».

Με απλά λόγια η Τουρκία κινδυνεύει όλο και περισσότερο να μη μπορεί να δανειστεί.

Η Fitch επιβεβαίωσε την αξιολόγηση της τουρκικής οικονομίας στο BB-, τρία επίπεδα δηλαδή κάτω από την επενδυτική βαθμίδα, σε επίπεδο που βρίσκονται αυτή τη στιγμή, η Βραζιλία, η Ιορδανία και η Αρμενία.

Σημειώνει επίσης την πτώση των πραγματικών επιτοκίων ως παράγοντα για την υποβάθμιση της προοπτικής.

Η τουρκική λίρα κατέγραψε  εκ νέου απώλειες έναντι του δολαρίου μετά τις δηλώσεις Ερντογάν και στον απόηχο των χθεσινών αποφάσεων νομισματικής πολιτικής της κεντρικής τράπεζας της χώρας.

Ειδικότερα, το δολάριο κέρδιζε έως 0,6% φθάνοντας χθες τις 7,3372 τουρκικές λίρες.

Οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν ότι η λίρα θα συνεχίσει να υποχωρεί σε νέα ιστορικά χαμηλά εκτός και εάν η κεντρική τράπεζα αλλάξει σύντομα πορεία δρομολογώντας αυξήσεις των επιτοκίων.

Αξιωματούχοι και αναλυτές, σημειώνει το Reuters, έχουν προειδοποιήσει ότι θα μπορούσε να απαιτηθεί έως και δέκα χρόνια έως ότου υπάρξει άντληση του οποιουδήποτε κοιτάσματος στη Μαύρη Θάλασσα και θα απαιτούντο δισεκατομμύρια επενδύσεων για τη δημιουργία των υποδομών παραγωγής και διάθεσης.

Share this post