Υπόθεση πρώην Κιτίου: Απογοητευμένος ο Νεκτάριος. Αφήνεται να “βγάλει  το φίδι από την τρύπα”

Υπόθεση πρώην Κιτίου: Απογοητευμένος ο Νεκτάριος. Αφήνεται να “βγάλει  το φίδι από την τρύπα”

Αμφισβητεί την απόφαση της Ιεράς Συνόδου ο κ. Χρυσόστομος και αρνείται να φύγει από τη Μητρόπολη

Την ώρα που η Ιερά Σύνοδος συνεχίζει να δέχεται επικρίσεις πως έριξε στα μαλακά τον καταδικασθέντα για άσεμνη επίθεση σε ανήλικη μητροπολίτη πρώην Κιτίου, ο ίδιος δια του δικηγόρου του αμφισβητεί την απόφαση όπως τεθεί σε αργία μέχρι την εκδίκαση της έφεσης που κατέθεσε.

Όπως πληροφορείται η εφημερίδα  «Φιλελεύθερος», ο δικηγόρος του έστειλε χθες επιστολή στην Ιερά Αρχιεπισκοπή υποστηρίζοντας πως η απόφαση της Ιεράς Συνόδου είναι άκυρη επειδή δεν κλήθηκε για ακρόαση ο πελάτης του, όπως προνοεί άρθρο του Καταστατικού Χάρτη της Εκκλησίας της Κύπρου. Στην επιστολή ο δικηγόρος αναφέρει, μεταξύ άλλων, πως η Ιερά Σύνοδος δεν δικαιούτο μετά τη δίκη να επιβάλει οποιαδήποτε ποινή, επειδή ασκήθηκε έφεση και η απόφαση δεν είναι τελεσίδικη.

Σημειώνει, ακόμη, πως η απόφαση πρέπει ν’ αναθεωρηθεί τουλάχιστον ως προς τη μεταστέγαση του πρώην Κιτίου, που αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα υγείας. Εκφράζοντας φόβους για τη ζωή και τη σωματική του ακεραιότητα, εάν βρεθεί σε κοινόχρηστους χώρους, σημειώνει πως ο πελάτης του προπηλακίστηκε κατά τη διάρκεια της δίκης. 

Η ανταποκρίτρια της εφημερίδας στην Λάρνακα Νατάσα Χριστοφόρου γράφει σήμερα ότι μια εβδομάδα μετά την απόφαση της Ιεράς Συνόδου, ο πρώην Κιτίου συνεχίζει πάντως να διαμένει στο κτήριο της ιεράς μητρόπολης στην Λάρνακα Επιδόθηκε η αργία στον τέως Κιτίου | Φιλελεύθερος | Philenews και όπως γίνεται αντιληπτό η έξωσή του κάθε άλλο παρά εύκολη υπόθεση είναι. Υπενθυμίζεται πως η Ιερά Σύνοδος επέβαλε στον καταδικασθέντα την ποινή της αργίας μέχρι την εκδίκαση της έφεσής του και παράλληλα εξουσιοδότησε τον μητροπολίτη Κιτίου Νεκτάριο, όπως εφαρμόσει όσα προνοούνται από το άρθρο 15 παράγραφος 2 του Καταστατικού Χάρτη της Εκκλησίας της Κύπρου για τη μεταστέγαση και τα δικαιώματά του. Σημειώνεται πως σύμφωνα με το εν λόγω άρθρο, σε περίπτωση αργίας «ο αρχιερέας που απομακρύνεται λόγω καταδίκης, χωρίς τη στέρηση της ιεροσύνης, λαμβάνει χορηγία από το ταμείο της επαρχίας που ορίζεται συνοδικώς, μέχρι του μισού ποσού των εκάστοτε αποδοχών του».

Η μητρόπολη Κιτίου, σύμφωνα με τις εντολές της Ιεράς Συνόδου, πρέπει να εξεύρει χώρο διαμονής στον καταδικασθέντα τον οποίο θα πληρώνει, με τον ίδιο να επιφορτίζεται τα υπόλοιπα έξοδα διαμονής του. Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη αναζητείται διαμέρισμα προς ενοικίαση στην πόλη και μόλις αυτό καταστεί δυνατό, θα ζητηθεί από τον εν αργία Μητροπολίτη να εγκαταλείψει το χώρο διαμονής του. Ο 85χρονος ανώτατος ιεράρχης, θα λαμβάνει πλέον μηνιαία χορηγία όπως προβλέπει το άρθρο 15.2, ενώ θα απολέσει κι άλλα δικαιώματα που είχε ως μητροπολίτης, όπως η μίσθωση οδηγού και καθαρίστριας. 

Υπενθυμίζεται πως ο πρώην Κιτίου, την 1η Ιουνίου καταδικάστηκε από το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας σε ποινή φυλάκισης 12 μηνών με τριετή αναστολή, αφού κρίθηκε ένοχος για άσεμνη επίθεση σε βάρος 16χρονης μαθήτριας στο γραφείο του το 1981. Μέσω του νέου συνηγόρου υπεράσπισής του, Γιάννη Πολυχρόνη, υπέβαλε έφεση επί της απόφασης του πρωτόδικου Δικαστηρίου, η οποία θα εξεταστεί το επόμενο διάστημα. 

Πληροφορίες του ageliaforos.com αναφέρουν πως ο Μητροπολίτης Κιτίου Νεκτάριος είναι απογοητευμένος , διότι δεν βρίσκει συμπαράσταση άνωθεν και αφήνεται αυτός να “βγάλει  το φίδι από την τρύπα”.

Ο κ. Νεκτάριος  θεωρεί πως τα πράγματα δεν είναι σωστό να φτάσουν στα άκρα, λόγω του γεγονότος ότι είναι χειροτονημένος από τον πρώην, αλλά από την άλλη έχει να αντιμετωπίσει και το ποίμνιο του. Κατά τις ίδιες πληροφορίες ο κ. Νεκτάριος, αν δεν υπακούσει ο πρώην Μητροπολίτης, προτίθεται στις 13 Ιουλίου να θέσει την Ιερά Σύνοδο προ των ευθυνών της. 

Γνωστός Λαρνακέας , ο οποίος παρεκάλεσε να μην αναφέρουμε το όνομα του, μας ανέφερε ότι γνωρίζει τον πρώην Μητροπολίτη και ότι τα όσα ο δικηγόρος του  ισχυρίζεται είναι για να μην χάσει ο κ. Χρυσόστομος τις ανέσεις του.  “Ο κόσμος, μετά τα όσα έγιναν, θέλει μόνο να φύγει από το οίκημα της  Μητρόπολης και  δεν είναι βλέπει θετικά το ενδεχόμενο  να κάνει παράλογα έξοδα  η Μητρόπολη Κιτίου για να ικανοποιηθούν οι αξιώσεις του πρώην”, πρόσθεσε.  

Share this post