Υπόθεση Ναβάλνι: Όχι σε περαιτέρω κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, λέει ο Μάας

Υπόθεση Ναβάλνι: Όχι σε περαιτέρω κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, λέει ο Μάας

Ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας, ο Χάικο Μάας, απέρριψε χθες Κυριακή το ενδεχόμενο επιβολής σκληρότερων κυρώσεων στη Ρωσία σε αντίδραση στον τρόπο με τον οποίο μεταχειρίζεται τον αντιπολιτευόμενο Αλεξέι Ναβάλνι, που παραμένει στη φυλακή.
Ο κ. Μάας εξήγησε στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο ARD χθες πως αμφιβάλλει εάν και κατά πόσον νέες κυρώσεις θα οδηγούσαν σε βελτίωση της κατάστασης του επικριτή του Κρεμλίνου.
«Νομίζω πως θα είχαν το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα», εκτίμησε ο γερμανός ΥΠΕΞ.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση καλεί επί μήνες τη Μόσχα να αποφυλακίσει τον Αλεξέι Ναβάλνι, ο οποίος καταδικάστηκε στις αρχές Φεβρουαρίου να εκτίσει ποινή φυλάκισης λόγω παραβίασης των όρων αποφυλάκισής του έπειτα από προηγούμενη καταδίκη του.

Δεν ήταν ωστόσο σε θέση να τηρήσει τους όρους αποφυλάκισής του διότι βρισκόταν στη Γερμανία, όπου ανέρρωνε έπειτα από δηλητηρίασή του που παραλίγο να του στοιχίσει τη ζωή, τονίζει η υπεράσπισή του.
Ο κ. Μάας θύμισε ότι η ΕΕ έχει ήδη χρησιμοποιήσει εργαλεία αυτού του είδους σε βάρος της Ρωσίας, για να τιμωρήσει τις ενέργειές της στην υπόθεση δύο φορές: μετά τη δηλητηρίαση του Ναβάλνι και μετά τη σύλληψή του αφού επέστρεψε στη ρωσική επικράτεια.
Οι ευρωπαϊκές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας εξαιτίας της προσάρτησης της χερσονήσου της Κριμαίας και της ένοπλης σύρραξης στην ανατολική Ουκρανία θα παραμείνουν σε ισχύ όσο δεν δίνεται λύση, σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας.
«Όμως δεν είναι προς το συμφέρον μας να μπούμε σε αυτή τη συγκρουσιακή φασαρία. Αυτό που θέλουμε είναι διάλογο και σχέσεις καλής γειτονίας με τη Ρωσία», σημείωσε.
Η άσχημη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η σχέση της Γερμανίας με τη Ρωσία και η σχέση μεταξύ των Βρυξελλών και της Μόσχας σημαίνει πως χρειάζεται διάλογος. Δεν πρέπει να μείνουν έτσι, επέμεινε και «για να αλλάξουν, χρειάζεται να μιλάμε ο ένας με τον άλλο».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Share this post