Ύποπτη σιωπή από υπουργό Δικαιοσύνης και Αστυνομία για το αρχαίο Αιγυπτιακό αγγείο.
Όπως ήδη γράψαμε , η Αστυνομία έκανε μια επιτυχία, αλλά η ενημέρωση ήταν ελλιπής. Συγκεκριμένα , η σχετική ανακοίνωση με τίτλο «Εντοπισμός αρχαίου αγγείου – 17/10/2017», ανέφερε: «Στις 24 Μαρτίου, 2017, λήφθηκε αίτημα Δικαστικής Συνδρομής από τις Αιγυπτιακές Αρχές, στην οποία ζητείτο η κατάσχεση ενός αρχαίου Αιγυπτιακού αγγείου, το οποίο χρονολογείται στον 13ο αιώνα π.Χ. στα χρόνια του Φαραώ Ραμσή Β΄ της 19ης Δυναστείας της Αιγύπτου.
Σήμερα το πρωί μετά από αξιολόγηση πληροφοριών, μέλη του ΤΑΕ Λάρνακας εντόπισαν και παρέλαβαν το συγκεκριμένο αγγείο, με σκοπό να παραδοθεί στις Αιγυπτιακές Αρχές».
Ο τρόπος , που είναι διατυπωμένη η ανακοίνωση , δημιουργεί εύλογες υπόνοιες για συγκάλυψη με άνωθεν οδηγίες του προσώπου το οποίο παράνομα εισήγαγε και κατείχε για μήνες το αρχαίο αγγείο.
Οι υπόνοιες εντείνονται και για δύο ακόμη λόγους:
–Ο υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως , Ιωνάς Νικολάου, όχι μόνο αθέτησε την υπόσχεση του να με ενημερώσει , όταν τον ρώτησα σχετικά , πριν μια βδομάδα, αλλά δεν ανταποκρίθηκε και μετά την υπενθύμιση , την οποία του έκανα χθες με SMS.
-Από την Αστυνομία, με την οποία επικοινώνησα χθες, μου ανέφεραν ότι δεν έχουν να δηλώσουν οτιδήποτε πέραν όσων αναφέρονται στην ανακοίνωση , στις 17.10.2017.
Όταν υπέβαλα ότι κάποιον καλύπτουν με οδηγίες άνωθεν, το αρνήθηκαν, αλλά χωρίς πειστικά επιχειρήματα. Επίσης, απέφυγαν να σχολιάσουν το ενδεχόμενο «ελεγχόμενης παράδοσης» του αρχαίου αγγείου, του οποίου ούτε φωτογραφία έχει δοθεί στην δημοσιότητα. «Δεν μπορούμε να εκθέσουμε το πρόσωπο , το οποίο μας έδωσε τις πληροφορίες», ανέφεραν. Αυτό είναι σωστό. Άλλωστε δεν ζήτησα να μάθω για τον πληροφοριοδότη, αλλά για αυτόν, που εισήγαγε και κατείχε παράνομα το αρχαίο αγγείο, το οποίο είναι αγαθό της πολιτιστικής κληρονομιάς της Αιγύπτου. ΕΔΩ ΑΚΡΑ ΤΟΥ ΤΑΦΟΥ ΣΙΩΠΗ!!! Λες και πρόκειται για θέμα «υψίστης κρατικής ασφαλείας»!
Επίσης, από την Αστυνομία υποστήριξαν ότι δεν υπάρχει ποινικό αδίκημα, επειδή , άκουσον –άκουσον, η αρχαιότητα δεν είναι κυπριακή.
Κι΄ όμως η Σύμβαση της UNESCO του 1970 «για την παρεμπόδιση και πρόληψη της παράνομης εισαγωγής, εξαγωγής και μεταβίβασης της κυριότητας πολιτιστικών αγαθών» αναφέρει ρητά στο άρθρο 8 ότι «τα Κράτη Μέλη (σ.σ: στα οποία περιλαμβάνεται και η Κύπρος) της παρούσης Συμβάσεως υποχρεούνται να πατάσσουν διά ποινικών ή διοικητικών κυρώσεων» κάθε άτομο, που διαπράττει παράβαση των όρων και άρθρων της.
Ειδικά , στο άρθρο 3 η Σύμβαση ορίζει : «Είναι παράνομοι η εισαγωγή, εξαγωγή, η μεταβίβασις της κυριότητος των πολιτιστικών αγαθών, αι πραγματοποιούμεναι κατ’ αντίθεσιν προς τας διατάξεις, τας θεσπισθείσας υπό των Κρατών Μελών δυνάμει της παρούσης Συμβάσεως».
Επίσης, υπάρχει η νομοθεσία , που θέσπισε η κυπριακή Βουλή το 2002. Σύμφωνα με τον νόμο αυτό η Κύπρος πρέπει να ενεργήσει για την ανεύρεση του πολιτιστικού αγαθού , που απομακρύνθηκε παράνομα από άλλο κράτος, και να εξακριβώσει την ταυτότητα του νομέα ή /και κατόχου του.
Τον περασμένο Μάϊο άνοιξε για υπογραφή στην Λευκωσία, μια μοναδική Διεθνής Σύμβαση, η οποία συντάχθηκε με πρωτοβουλία της προεδρίας της Κύπρου στο Συμβούλιο της Ευρώπης. Η συγκεκριμένη Σύμβαση αφορά ειδικά την ποινικοποίηση της παράνομης διακίνησης πολιτιστικών αγαθών. Η Σύμβαση για τα Αδικήματα που αφορούν Πολιτιστικά Αγαθά, η Σύμβαση της Λευκωσίας, ποινικοποιεί έναν αριθμό ποινικών αδικημάτων, συμπεριλαμβανομένης της κλοπής, της παράνομης εκσκαφής, εισαγωγής και εξαγωγής, της παράνομης απόκτησης και διάθεσης στην αγορά και άλλες παρόμοιες δράσεις.
Το μοναδικής αρχαιολογικής σημασίας Αιγυπτιακό αγγείο δεν ήρθε στην Κύπρο με μαγικό τρόπο. Κάποιος Κύπριος ή αλλοδαπός το εισήγαγε παράνομα. Αν ήρθε από νόμιμο αεροδρόμιο ή λιμάνι , γιατί δεν εντοπίστηκε δεν συνεληφθεί επ’ αυτοφώρω; Το ίδιο ισχύει , στην περίπτωση, που πέρασε από τα κατεχόμενα στις περιοχές ελέγχου της Κυπριακής Δημοκρατίας. Είναι το ίδιο πρόσωπο ο παράνομος κομιστής με αυτόν , ο οποίος για μήνες το είχε παράνομα στην κατοχή του;
Η ανακοίνωση της Αστυνομίας λέει ότι μέλη του ΤΑΕ Λάρνακας «εντόπισαν και παρέλαβαν το συγκεκριμένο αγγείο, με σκοπό να παραδοθεί στις Αιγυπτιακές Αρχές». Το πού το εντόπισαν και από ποιόν το παρέλαβαν δεν αναφέρεται. ΓΙΑΤΙ ;
Χθες τηλεγράφημα του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΚΥΠΕ) αναφερόταν σε ανακοίνωση της Αστυνομίας, σύμφωνα με την οποία, «μετά από πληροφορία που εξασφάλισε το Τμήμα Καταπολέμησης Εγκλήματος του Αρχηγείου Αστυνομίας, διενεργήθηκε έρευνα σε ανοιχτό χώρο στη Λευκωσία, όπου εντοπίστηκαν τα δώδεκα αρχαία αγγεία».
Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι «το Τμήμα Καταπολέμησης Εγκλήματος Αρχηγείου Αστυνομίας διερευνά την υπόθεση».
Στην περίπτωση του αρχαίου αγγείου από την Αίγυπτο δεν γίνεται τέτοια αναφορά. Άλλο ένα ΓΙΑΤΙ;
Μέχρι ο πολιτικός προϊστάμενος της Αστυνομίας, υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως , Ιωνάς Νικολάου, να δώσει τεκμηριωμένες απαντήσεις για το Αιγυπτιακό αγγείο το θέμα θα όζει!
*Το αγγείο φυλάσσεται στο Τμήμα Αρχαιοτήτων , στην Λευκωσία, και εξετάστηκε από συντηρητή. Σύμφωνα με πληροφορίες μας δεν θα παραδοθεί στις Αιγυπτιακές αρχές από λειτουργό του Τμήματος Αρχαιοτήτων, αλλά θα δοθεί από τον πρόεδρο Αναστασιάδη στον Αιγύπτιο ομόλογο του Abdel Fattah el-Sisi , στις 20 Νοεμβρίου, όταν θα έλθει στην Λευκωσία για την τριμερή συνάντηση των ηγετών Κύπρου- Ελλάδος- Αιγύπτου.
Α. ΒΙΚΕΤΟΣ