Υποψηφιότητα Οζερσάϊ για τις «προεδρικές»

Υποψηφιότητα Οζερσάϊ για τις «προεδρικές»

Κορυφώνεται το πολιτικό θερμόμετρο

Του Νίκου Στέλγια*

Οι πρώτες ημέρες του νέου έτους βρίσκουν την τ/π  να έχει επικεντρωθεί στις επικείμενες «προεδρικές εκλογές». Σε μια περίοδο που η τ/κ κοινότητα βιώνει σε καθημερινή βάση τις επιπτώσεις της μεγάλης οικονομικής κρίσης, η οποία οφείλεται κυρίως στην κατρακύλα της τουρκικής οικονομίας, τα βλέμματα στρέφονται στην  αναμέτρηση του Απριλίου , στο τέλος της οποίας θα αναδειχθεί ο νέος ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας.
Λίγο μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητας του αρχηγού της τ/κ κεντροαριστεράς, Τουφάν Ερχιουρμάν,  για την ηγεσία της τ/κ κοινότητας, ο Αντιπρόεδρος της «κυβέρνησης» και «υπουργός εξωτερικών» Κουντρέτ Όζερσαϊ δηλώνει παρών στην επικείμενη αναμέτρηση. Μαζί με τον κ. Όζερσαϊ, στην κρίσιμη αναμέτρηση αναμένεται να συμμετάσχουν ο νυν τ/κ ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί και η τέως «πρόεδρος» της «βουλής» Σιμπέρ Σιμπέρ, η οποία άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο της συμμετοχής στις «εκλογές» με ανεξάρτητη υποψηφιότητα. Ο υποψήφιος του μεγαλύτερου τ/κ κόμματος, του «κυβερνώντος» Κόμματος Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ), αναμένεται να ανακοινωθεί προς τα τέλη αυτού του μηνός.
Η υποψηφιότητα Όζερσαϊ
Ανακοινώνοντας την υποψηφιότητα, ο κ. Όζερσαϊ παραιτήθηκε από την ηγεσία του Κόμματος του Λαού (ΚΛ), το οποίο ίδρυσε ο ίδιος πριν από λίγα χρόνια. Το συγκεκριμένο κόμμα συμμετάσχει στις δυο τελευταίες «κυβερνήσεις» και το επόμενο διάστημα αναμένεται να αναδείξει νέα πολιτική προσωπικότητα στην ηγεσία του.
Ο κ. Όζερσαϊ υπόσχεται στην τ/κ κοινότητα πολυδιάστατη στρατηγική για τις σχέσεις με τον εξωτερικό κόσμο και την ε/κ πλευρά. Ο ίδιος τάσσεται υπέρ της ανάπτυξης εναλλακτικών μοντέλων συνεργασίας δίχως να αναμένουν οι δυο κοινότητες την λύση του Κυπριακού. Ως γνωστόν, ο κ. Ακιντζί, η υποψηφιότητα του οποίου στις «προεδρικές» του Απριλίου θεωρείται πλέον δεδομένη, αντιτίθεται στην πρόταση του κ. Όζερσαϊ και στα εναλλακτικά μοντέλα λύσης για το Κυπριακό. Αυτή η θέση του κ. Ακιντζί βρίσκει αντίκτυπο στην τ/κ κοινότητα, ως μοναδική ρεαλιστική πρόταση στο Κυπριακό. Και σε συνδυασμό με την χαοτική εικόνα που επικρατεί στο εσωτερικό της τ/κ Δεξιάς, θα μπορούσε να οδηγήσει το στρατόπεδο της ομοσπονδιακής λύσης σε μια νέα νίκη τον ερχόμενο Απρίλιο.

Τουφάν Ερχιουρμάν

Μουσταφά Ακιντζί

Σιμπέρ Σιμπέρ
Η θέση της Άγκυρας
Αξίζει να σημειωθεί ότι σε μια στιγμή που ανακοινώνονται οι υποψηφιότητες για τις «προεδρικές» η Άγκυρα καλεί σε συνεδρίαση του εκπρόσωπους της «κυβέρνησης» για την εκ νέου εξέταση της περίφημης οικονομικής συμφωνίας. Στα Κατεχόμενα καλά ενημερωμένες πηγές δεν αποκλείουν την ενδεχόμενη σχέση του νέου καλέσματος της Άγκυρας -δεύτερο μέσα σε λίγες εβδομάδες- για τις «προεδρικές», καθώς το κλίμα ασυνεννοησίας στην τ/κ Δεξιά εξακολουθεί να προβληματίζει την τουρκική πλευρά.

ΠΗΓΗ: “Καθημερινή” Κύπρου

Share this post