ΥΠΟΙΚ : Στόχος η άντληση κονδυλίων πέραν του €1 δισεκατομμυρίου από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ε.Ε.

ΥΠΟΙΚ : Στόχος η άντληση κονδυλίων πέραν του €1 δισεκατομμυρίου από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ε.Ε.

Στο Υπουργικό Συμβούλιο κατατίθεται την ερχόμενη εβδομάδα το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Κύπρου με στόχο την άντληση κονδυλίων πέραν του €1 δισεκατομμυρίου από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της ΕΕ, που θα αποτελέσει το όπλο για την οικονομική αντεπίθεση τα επόμενα χρόνια, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης, υπογραμμίζοντας εκ νέου την ανάγκη έγκρισης των μεταρρυθμίσεων που εκκρεμούν στη Βουλή, οι οποίες αποτελούν προϋπόθεση για την επιτυχή άντληση των κονδυλίων αυτών.

Σε δηλώσεις ύστερα από συνάντηση με τον αναπληρωτή πρόεδρο του ΔΗΣΥ, Χάρη Γεωργιάδη, ο κ. Πετρίδης είπε ότι η Κυβέρνηση θα καταθέσει στη νέα Βουλή νομοσχέδιο για αναστολή της καταβολής ΦΠΑ των επόμενων περιόδων χωρίς καμία επιβάρυνση.

Στις δηλώσεις του, ο κ. Πετρίδης ανέφερε ότι με την επιτάχυνση του εμβολιαστικού προγράμματος την ερχόμενη Δευτέρα ανοίγει σταδιακά η οικονομία, τα κέντρα εστίασης το λιανικό εμπόριο και άλλες οικονομικές δραστηριότητες.

«Περνάμε στην περίοδο της ανάκαμψης, περνάμε στην περίοδο της αντεπίθεσης. Σε αυτό το πλαίσιο έχω ενημερώσει και τον Αναπληρωτή Πρόεδρο του ΔΗΣΥ ότι στις 12 του μήνα το Υπουργικό Συμβούλιο θα εγκρίνει και το Σχέδιο Ανάκαμψης, το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ, το οποίο θα αποτελέσει το κύριο όπλο της οικονομικής αντεπίθεσης για τα επόμενα 5 έως 6 χρόνια, που θα συνοδεύει και θα προδιαγράφει και το νέο μοντέλο ανάπτυξης της οικονομίας», πρόσθεσε.

Διαβεβαίωσε  ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει την οικονομία εκεί και όπου χρειάζεται μέχρι την πλήρη απελευθέρωση της αγοράς, ο ΥΠΟΙΚ είπε πως «σε αυτό το πλαίσιο έχουμε συμφωνήσει με την πρόταση του ΔΗΣΥ όπως με το άνοιγμα της Βουλής καταθέσουμε άμεσα νομοσχέδιο με το οποίο θα περιλαμβάνονται ρυθμίσεις για την μη επιβολή οποιασδήποτε χρηματικής επιβάρυνσης ή τόκου σε υποκείμενα στο φόρο πρόσωπα που έχουν πληρωτέο ποσό στην φορολογική δήλωση που αφορά τις φορολογικές περιόδους Μαρτίου (καταβολή μέχρι 10 Μαΐου), Ιουνίου και Ιουλίου.

Όπως είπε, προϋπόθεση για να ισχύουν οι πιο πάνω ρυθμίσεις οι φορολογικές δηλώσεις θα πρέπει να υποβάλλονται έγκαιρα. «Άρα δεν θα καταβληθεί οποιοδήποτε πρόστιμο γι’ αυτούς, οι οποίοι λόγω της πανδημίας και λόγω του ότι αντιμετωπίζουν αυτή τη στιγμή πρόβλημα ρευστότητας δεν θα μπορέσουν τη Δευτέρα, που ανοίγει η αγορά, δεν θα μπορέσουν να καταβάλουν και τις οφειλές τους στον ΦΠΑ», είπε.  Απαντώντας σε ερώτηση ποιες είναι οι προϋποθέσεις για την επιτυχή άντληση των κονδυλίων που αναλογούν στην Κύπρο από το Ταμείο Ανάκαμψης, ο κ. Πετρίδης είπε ότι υπάρχουν δύο προϋποθέσεις: Α) η έγκριση του Σχεδίου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επισημαίνοντας ότι «ότι τα μέχρι τώρα σχόλια που έχουμε πάρει από την ίδια την Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι πέραν των θετικών για το πόσο φιλόδοξο, πόσο ολιστικό και πόσο ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις και της ίδιας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης που θα αφορά τη νέα γενιά, όπως λέει και ο τίτλος».

Β) η συμμόρφωση με τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Δεν είναι μόνο τα λεφτά, δεν είναι μόνο τα κονδύλια που δημιουργούν ένα νέο μοντέλο ανάκαμψης», είπε, προσθέτοντας πως «ένα νέο μοντέλο της οικονομίας, της κοινωνίας δημιουργείται κατά κύριο λόγο και από τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και είναι για αυτό που σε ένα ολιστικό πακέτο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η ΕΕ  ορθώς επιμένουν ότι όλα πρέπει να είναι πακέτο».

 

Ο κ. Πετρίδης είπε πως η κυβέρνηση δεν περίμενε να της επιβληθούν οι μεταρρυθμίσεις αυτές από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ως προϋπόθεση στους όρους εκταμίευσης, αλλά τις έχει τροχιοδρομήσει εδώ και καιρό με πλείστες εξ αυτών βρίσκονται σε αναμονή προς ψήφιση από τη Βουλή.

Στις δικές του δηλώσεις, ο κ. Γεωργάδης εξέφρασε ικανοποίηση για το γεγονός ότι «έχουμε μια κυβέρνηση που απέδειξε στην πράξη ότι έχει και τη διάθεση και τα μέσα να βοηθήσει την οικονομία, τους συμπολίτες μας, τους εργαζόμενους, τις επιχειρήσεις να κρατηθούν σε αυτή τη δύσκολη περίοδο».

«Για τον ΔΗΣΥ», είπε, «η δυναμική επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητες, η πλήρης ανάκαμψη της οικονομίας μας είναι η κορυφαία προτεραιότητα, έχουμε διανύσει την απόσταση, είμαστε πάρα πολύ κοντά στην οριστική άρση των περιοριστικών μέτρων και αυτή είναι η ώρα που πρέπει μεθοδικά, συλλογικά να υποστηρίξουμε, το λέω ξανά, τη δυναμική επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας».

 

Share this post