ΥΠΟΙΚ: Η απόφαση των G7 δεν φαίνεται να επηρεάζει σημαντικά την Κύπρο

ΥΠΟΙΚ: Η απόφαση των G7 δεν φαίνεται να επηρεάζει σημαντικά την Κύπρο

Ως προοπτική που ενδεχομένως μελλοντικά αποβεί προς όφελος της Κύπρου, διαβάζει η Λευκωσία την πρόσφατη απόφαση των υπουργών Οικονομικών των επτά πιο αναπτυγμένων βιομηχανικά χωρών(G7) για επιβολή παγκόσμιου ελάχιστου εταιρικού φόρου 15% ανά χώρα, με το υπουργείο Οικονομικών να διαμηνύει ότι τα θέματα φορολογίας αποτελούν εθνική υπόθεση.

Υπενθυμίζεται ότι το περασμένο Σάββατο, οι υπουργοί Οικονομικών των G7 δεσμεύτηκαν «να φθάσουν σε μια ισότιμη λύση ως προς την κατανομή των δικαιωμάτων φορολόγησης, με τις χώρες να αποκτούν δικαιώματα φορολόγησης τουλάχιστον 20% επί του κέρδους, που θα ξεπερνάει ένα περιθώριο 10% για τις μεγαλύτερες και πιο κερδοφόρες πολυεθνικές εταιρείες».

Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν, οι G7 εξέφραζαν ταυτόχρονα την πρόθεσή τους να φροντίσουν για τον απαραίτητο συντονισμό μεταξύ της εφαρμογής των νέων διεθνών φορολογικών κανονισμών και της κατάργησης όλων των φόρων ψηφιακών υπηρεσιών.

Κληθείς από το InBusinessNews να σχολιάσει την εν λόγω εξέλιξη, ο υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης έκανε λόγο για μια σημαντική απόφαση των G7, η οποία ωστόσο, όπως υπέδειξε, δεν φαίνεται να επηρεάζει σημαντικά την Κύπρο, αφού όπως επισήμανε, αφορά ένα μικρό αριθμό πολυεθνικών εταιρειών.

Ο κ. Πετρίδης σημείωσε πως ενδεχομένως η απόφαση αυτή να τροχοδρομεί μελλοντικές εξελίξεις, οι οποίες θα συζητηθούν και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Για να υπογραμμίσει συναφώς, πως η Κύπρος θα επιδείξει μεν εποικοδομητικό πνεύμα, από την άλλη όμως θα διασφαλίσει τα συμφέροντά της.

Ο υπουργός Οικονομικών δεν απέκλεισε μάλιστα το ενδεχόμενο να πρόκειται για προοπτική που θα αποβεί προς όφελος της Κύπρου, η οποία όπως επισήμανε, συχνά και λανθασμένα κατηγορείται από κάποιους ως φορολογικός παράδεισος. «Ενώ στην ουσία», τόνισε, «ο ουσιαστικός φόρος είναι πέραν του 15% που έχει καθοριστεί από τους G7 ως ελάχιστος εταιρικός φόρος για αυτές τις εταιρείες».

Καταλήγοντας, ο Κωνσταντίνος Πετρίδης έστειλε με νόημα το μήνυμα πως τα θέματα φορολογίας αποτελούν εθνική υπόθεση.

Η εκτίμηση της ΟΕΒ

«Η Κύπρος δεν πρέπει να ανησυχεί ιδιαίτερα από την απόφαση της ομάδας χωρών των G7 για ελάχιστο εταιρικό φορολογικό συντελεστή 15%», δήλωσε εξάλλου ο πρόεδρος της ΟΕΒ Αντώνη Αντωνίου, τονίζοντας την ανάγκη η Κύπρος να προβεί στις μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται, έτσι ώστε να προσελκύσει περισσότερες εταιρείες

Κληθείς να σχολιάσει την απόφαση της ομάδας χωρών των G7 για ελάχιστο εταιρικό φορολογικό συντελεστή 15%, παγκόσμια, ο κ. Αντωνίου είπε ότι «η Κύπρος είναι ένας ελκυστικός προορισμός» για τις επιχειρήσεις και «δεν βλέπω ότι πρέπει να ανησυχούμε ιδιαίτερα», φθάνει να προβούμε, όπως σημείωσε, «στις μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται να γίνουν ούτως ή άλλως για την εκταμίευση πόρων από την Ε.Ε.».

Ο κ. Αντωνίου είπε ακόμη ότι «μάλλον θετικά πρέπει να το δούμε» σε ό,τι αφορά την προσέλκυση εταιρειών, προσθέτοντας ότι η Κύπρος έχει ανταγωνιστικές χώρες, όπως «η Ιρλανδία που διαθέτει πολλές εταιρείες τεχνολογίας και τις οποίες «πιθανόν να τις ελκύσουμε εμείς».

«Θα δούμε τις εξελίξεις, αλλά δεν θα ένοιωθα ιδιαίτερα ανήσυχος», υπογράμμισε.

Τέλος, ανέφερε ότι η απόφαση των G7 θα οδηγηθεί στους G20 και στη συνέχεια στον ΟΟΣΑ για έγκριση, ενώ σημείωσε πως είναι κάτι που θα πιθανόν να αναμέναμε, καθώς ήταν δήλωση του Αμερικανού Προέδρου Τζον Μπάιντεν εδώ και κάποιους μήνες.

Share this post