Υπό το βάρος καταγγελιών της Ε.Υ . παραιτήθηκε ο Επίτροπος Εθελοντισμού Γιάννης Γιαννάκη

Υπό το βάρος καταγγελιών της Ε.Υ . παραιτήθηκε ο Επίτροπος Εθελοντισμού Γιάννης Γιαννάκη

Υπόθεση πιθανής διάπραξης πλαστογραφίας από τον  Επίτροπο Εθελοντισμού, Γιαννάκη Γιαννάκη,  έχει τεθεί από την Ελεγκτική Υπηρεσία (Ε.Υ) ενώπιον του Αρχηγού Αστυνομίας. Κατόπιν καταγγελίας, η Ε.Υ. διενέργησε έλεγχο στα έγγραφα που βρίσκονται στον προσωπικό φάκελο του κ. Γιαννάκη όταν προσλήφθηκε στον Οργανισμό Νεολαίας Κύπρου (ΟΝΕΚ).

Ο κ. Γιαννάκη, ο οποίος υπέβαλε την παραίτηση του στον πρόεδρο Αναστασιάδη, απασχολήθηκε στον ΟΝΕΚ από τον Ιούνιο του 1996 και μονιμοποιήθηκε με απόφαση της 5/12/2007 ( κυβέρνηση Τάσσου Παπαδόπουλου) . Το 2013 διορίστηκε από την κυβέρνηση Αναστασιάδη ως Επίτροπος Εθελοντισμού. Στις αιτήσεις του αναφέρει ότι είναι κάτοχος πτυχίου πανεπιστημίου στην Πολιτική Μηχανική. Σύμφωνα με την Ε.Υ. μεταξύ άλλων διαπιστώθηκαν τα ακόλουθα: «Το απολυτήριο Λυκείου είναι εμφανώς παραποιημένο, αφού οι αριθμητικοί βαθμοί των περισσότερων μαθημάτων έχουν αλλοιωθεί προς τα πάνω και δεν συνάδουν με την περιγραφή του βαθμού ολογράφως. Στο μάθημα των Νέων Ελληνικών, ολογράφως αναγράφεται “Thirteen”, αλλά ο αριθμός έχει αλλοιωθεί σε 19. Ο γενικός βαθμός του απολυτηρίου (17 2/12) είναι επίσης τροποποιημένος με το χέρι και δεν συνάδει με τον πραγματικό». Το πολύ κακής ποιότητας και περίεργης εμφάνισης αντίγραφο του πτυχίου πανεπιστημίου δημιουργεί ερωτηματικά ως προς τη γνησιότητά του. Δεν συνάδει με τις αναμενόμενες πληροφορίες που αναγράφονται σε ένα τέτοιο έγγραφο. Στις δύο αιτήσεις που υπέβαλε στον ΟΝΕΚ, σε σχέση με τη διάρκεια φοίτησής του στο πανεπιστήμιο, δεν συνάδουν μεταξύ τους. Πάντα σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Ελεγκτή, ζητήθηκε από τον κ. Γιαννάκη να προσκομίσει τυχόν στοιχεία που να αποδείκνυαν ότι κατείχε πανεπιστημιακό τίτλο σπουδών. Ο κ. Γιαννάκη διαβίβασε φάκελο, που περιέχει αντίγραφο του απολυτηρίου Λυκείου, με γενικό βαθμό 13 9/12, καθώς και αντίγραφο πτυχίου πανεπιστημίου, εντελώς διαφορετικό από εκείνο που είναι καταχωρημένο στον ΟΝΕΚ. Η Ε.Υ. σημειώνει ότι το απολυτήριο Λυκείου φαίνεται εκ πρώτης όψεως να είναι πραγματικό αντίγραφο του γνήσιου, ενισχύοντας το ενδεχόμενο να είναι πλαστό αυτό που είναι καταχωρημένο στον ΟΝΕΚ. Σε αντίθεση με το αντίγραφο του πτυχίου πανεπιστημίου που είναι καταχωρημένο στον ΟΝΕΚ, το αντίγραφο πτυχίου πανεπιστημίου έχει τα εξωτερικά γνωρίσματα ενός κανονικού πτυχίου αν και είναι περίεργο που ούτε αυτό φέρει βαθμό. Το πτυχίο εκδόθηκε στις 29/6/1992 και φαίνεται να προσυπογράφεται από τέσσερα πρόσωπα, κανένα από τα οποία δεν βρισκόταν σε αυτή τη θέση την επίμαχη χρονική περίοδο, καταλήγει η έκθεση του Γ. Ελεγκτή.

Όπως προκύπτει ο επί δύο θητείες Επίτροπος Εθελοντισμού Γιαννάκης Γιαννάκη, φέρεται να πλαστογράφησε το απολυτήριο Λυκείου και παρουσίασε ψεύτικο πτυχίο για να μπει σε Α8 κλίμακα στον Οργανισμό Νεολαίας το 1996.

Υπενθυμίζεται ότι το 2016,  όταν ο ΔΗΣΥ διαμόρφωνε το ψηφοδέλτιό του στην επαρχία Λάρνακας, ο κ. Γιαννάκη δεν κατάφερε να περάσει από την εσωκομματική εκλογική διαδικασία, με αποτέλεσμα ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ να ζητήσει από την Αννίτα Δημητρίου να αποχωρήσει από το ψηφοδέλτιο για να ενταχθεί ο κ. Γιαννάκη. Όπως σημειωνόταν ο ίδιος είχε μία πολύ στενή σχέση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, εξου και η επιμονή συμπερίληψής του στο ψηφοδέλτιο. Στη σκιά των αντιδράσεων, που προκλήθηκε λόγω του «μπες-βγες» στο ψηφοδέλτιο ο κ. Γιαννάκη αποσύρθηκε από την διαδικασία με την Αννίτα Δημητρίου να μένει στο ψηφοδέλτιο και να εκλέγεται πρώτη σε σταυρούς προτίμησης.

Η κυβέρνηση περιορίστηκε να αντιδράσει σήμερα το πρωί με την ακόλουθη λακωνική δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Κυριάκου Κούσιου: «Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης έκανε δεκτή την παραίτηση του Επιτρόπου Εθελοντισμού και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων κ. Γιάννη Γιαννάκη, η οποία υπεβλήθη χθες». Ο ίδιος ο κ. Γιαννάκη δεν απαντούσε στα τηλέφωνα των δημοσιογράφων. Τονίζεται ότι η υπόθεση έφερε σε εξαιρετικά δύσκολη θέση τον ΔΗΣΥ, ο οποίος επέλεξε να αποσιωπήσει το θέμα.

Η αντιπολίτευση 

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης εξαπέλυσαν , λίγα 24ωρα πριν τις εκλογές , πυρά κατά κυβέρνησης και ΔΗΣΥ. 

“Τελικά, η κυβέρνηση του ΔΗΣΥ δεν είναι μόνο των χρυσών διαβατηρίων,  αλλά και των πλαστών απολυτηρίων!“, σχολίασε ο εκπρόσωπος τύπου του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου.


ΤΟ ΔΗΚΟ

Γραπτή δήλωση εξέδωσε η αναπληρώτρια Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, με την οποία σχολιάζει την παραίτηση του Επιτρόπου Εθελοντισμού Γιαννάκη Γιαννάκη, ο οποίος φέρεται να πλαστογράφησε τον βαθμό απολυτηρίου του.

Η κα Ερωτοκρίτου αναφέρει ότι ενώ το εν λόγω περιστατικό ήταν «σε γνώση της Κυβέρνησης Αναστασιάδη/ΔΗΣΥ, η κυβέρνηση δεν τον έχει παύσει, αλλά ο κ. Γιαννάκη παραιτήθηκε μόνο μετά από την αποκάλυψη των συγκεκριμένων καταγγελιών από την εφημερίδα Φιλελεύθερος». Προσθέτει ότι για ακόμη μια φορά επιβεβαιώνεται πως «η Κυβέρνηση Αναστασιάδη/ΔΗΣΥ αποτελεί την πλέον διεφθαρμένη και διαπλεκόμενη στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Αυτούσια η δήλωση:

Πριν από λίγες μέρες ο Νίκος Αναστασιάδης ισχυριζόταν ανερυθρίαστα πως στην κυβέρνηση του «υπάρχει αξιοκρατία».

Σήμερα, ακόμη ένας «Αρίστος των άριστων» και «πρότυπο ήθους» παραιτήθηκε, γιατί φαίνεται να έχει πλαστογραφήσει απολυτήριο και πτυχίο προκειμένου να προσληφθεί στον Οργανισμό Νεολαίας.

Σημειώνεται πως ενώ η σχετική έρευνα διεξάγεται εδώ και μέρες και ήταν σε γνώση της Κυβέρνησης Αναστασιάδη/ΔΗΣΥ, η κυβέρνηση δεν τον έχει παύσει, αλλά ο κ. Γιαννάκη παραιτήθηκε μόνο μετά από την αποκάλυψη των συγκεκριμένων καταγγελιών από την εφημερίδα Φιλελεύθερος.

Για ακόμη μια φορά επιβεβαιώνεται πως η Κυβέρνηση Αναστασιάδη/ΔΗΣΥ αποτελεί την πλέον διεφθαρμένη και διαπλεκόμενη στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Υπενθυμίζουμε πως το Δημοκρατικό Κόμμα έχει προτείνει στην κυβέρνηση σειρά μέτρων για την αντιμετώπιση της διαφθοράς και της διαπλοκής τα οποία, μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν:

  • Παροχή ανεμπόδιστης πρόσβασης της Ελεγκτικής Υπηρεσίας σε έγγραφα και στοιχεία κάθε υπόθεσης που επιβάλλεται να διερευνήσει.
  • Δημιουργία πραγματικά Ανεξάρτητης Αρχής Κατά της Διαφθοράς, η οποία δεν θα ορίζεται από την κυβέρνηση.
  • Ετήσιο έλεγχο της περιουσιακής κατάστασης των πολιτικών προσώπων και κυβερνητικών αξιωματούχων από ανεξάρτητους ελεγκτές.
  • Δημοσιοποίηση των αποφάσεων του Υπουργικού Συμβουλίου που αφορούν ή/και σχετίζονται ή/και ωφελούν, άμεσα ή έμμεσα, τον Προέδρο της Δημοκρατίας, τους Υπουργούς και μέλη των οικογενειών τους.

Η επιλογή στις 30 Μαΐου είναι μεταξύ της διαφθοράς ή της καθαρής αλλαγής.

Καλούμε τους πολίτες να μας δώσουν τη δύναμη,

  • Για να δώσουμε ανεμπόδιστη πρόσβαση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας σε στοιχεία που επιβάλλεται να διερευνήσει.
  • Για να πιέσουμε να προχωρήσουν οι υποθέσεις του Συνεργατισμού.
  • Για να επιβάλουμε τη διαφάνεια, τον έλεγχο και την κάθαρση.

 

Η ΕΔΕΚ 

“Η υπόθεση του Γ. Γιαννάκη προκαλεί την δυσαρέσκεια, την απογοήτευση αλλά και την έκπληξή μας αφού ενώ τα εν λόγω έγγραφα κατατέθηκαν πριν από 15 και πλέον χρόνια ουδείς «είδε», ουδείς «ήξερε» για το ότι ήταν πλαστά.”, αναφέρει σε ανακοίνωση η ΕΔΕΚκαι προσθέτει:
“Είναι αυταπόδεικτο πως η όλη υπόθεση δεν ολοκληρώνεται με την παραίτηση του Γ. Γιαννάκη,  αλλά χρειάζεται να εξεταστεί ποιοι παρέλαβαν και ποιοι έκριναν τα εν λόγω έγγραφα ως ικανοποιητικά.
Αναμένουμε από τις αρμόδιες υπηρεσίες να προχωρήσουν στις δέουσες έρευνες ώστε να αποδοθούν άμεσα οι ευθύνες εκεί και όπου υπάρχουν. Θυμίζουμε πως εκκρεμεί η πρόταση νόμου της ΕΔΕΚ για αποστέρηση των ωφελημάτων των κρατικών αξιωματούχων εάν αποδειχθεί η εμπλοκή τους σε σκάνδαλα και διαφθορά. Η άμεση ψήφιση της πρότασής μας θα συμβάλει στην πάταξη τέτοιων φαινομένων αλλά και στην μη διασπάθιση των δημοσίων πόρων και των χρημάτων του φορολογούμενου πολίτη”.

*Παρόμοιες τοποθετήσεις υπήρξαν και από τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης

Ο ΟΝΕΚ

Μετά από πρόσφατη έρευνα της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, ενημερωθήκαμε ότι υπάρχει πιθανή διάπραξη του αδικήματος της πλαστογραφίας ή/και άλλων αδικημάτων από υπάλληλο του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου, αναφέρει στην ανακοίνωση του ο οργανισμός. 

Στην συνέχεια προσφέρει ότι, τα πιθανά αδικήματα αφορούν σε έγγραφα τα οποία κατατέθηκαν στον Οργανισμό Νεολαίας Κύπρου μεταξύ των ετών 1996 και 2007. Θέση του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου είναι ότι θα πρέπει να διερευνηθεί πλήρως το περιστατικό και να εφαρμοστούν όσα προνοούνται από τη νομοθεσία.

Ο Οργανισμός Νεολαίας Κύπρου καταλήγοντας αναφέρει ότι θα παρέχει όλες τις απαραίτητες διευκολύνσεις, εκεί και όπου χρειάζεται, για να επιτελέσουν οι αρμόδιες Αρχές το έργο τους. Το υπό αναφορά άτομο έχει ήδη υποβάλει την παραίτησή του, χθες 25/5/2021.

Επανήλθε ο Κούσιος

Σε νεότερη δήλωση του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος , Κυριάκος Κούσιος, επιρρίπτει τις ευθύνες σε ΔΗΚΟ -ΑΚΕΛ.

Αναφέρει σχετικά: “Με αφορμή το θέμα που προέκυψε σχετικά με την πρόσληψη του κ. Γιάννη Γιαννάκη στον Οργανισμό Νεολαίας o κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κυριάκος Κούσιος διευκρινίζει ότι η πρόσληψη, με αγορά υπηρεσιών, του κ. Γιαννάκη στον Οργανισμό Νεολαίας έγινε το 1996. Το Συμβούλιο του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου που είχε διοριστεί από τη συγκυβέρνηση ΔΗΚΟ -ΑΚΕΛ, μονιμοποίησε τον κ. Γιαννάκη το 2007.

Εύλογα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν θα μπορούσε να αμφισβητήσει τα προσόντα και τον διορισμό, τα οποία καθήκοντος έτυχαν ελέγχου από το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού”.

Share this post