Υπό την σκέπη του ψηφιδωτού του Χριστού Παντοκράτορος η εορτή του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου

Υπό την σκέπη του ψηφιδωτού του Χριστού Παντοκράτορος η εορτή του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου

Στα 15 χρόνια-συμπληρώθηκαν χθες-της  πρωθιεραρχικής διακονίας του ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος εόρτασε για πρώτη φορά τα ονομαστήρια του στον νέο Καθεδρικό Ναό του Αποστόλου Βαρνάβα. 

Ο ναός κοσμείται με ένα ακόμη ψηφιδωτό, εκτός από την Πλατυτέρα στην αψίδα του Ιερού Βήματος, αυτό του Χριστού Παντοκράτορα στον τρούλο. (φωτογραφία επάνω).

Ο καλλιτέχνης είχε ως πηγή έμπευσης της τοιχογραφία του Παντοκράτορα (1192) της Παναγίας του Άρακος. Και τα δύο ψηφιδωτά του Καθεδρικού Ναού έγιναν σε εργαστήριο της Ρουμανίας.

                                                         Παναγία του Άρακος ( Η φωτρογραφία της τοιχογραφίας  παραχωρήθηκε από το Ίδρυμα Α Γ. Λεβέντη)

Για τα ονομαστήρια του Αρχιεπισκόπου ανακοίνωση του Αρχιεπισκοπικού Γραφείου αναφέρει:

“Ανήμερα της εορτής τού Αγίου Ιωάννου τού Χρυσοστόμου, τελέστηκε στον νέο Καθεδρικό Ιερό Ναό Αποστόλου Βαρνάβα, στην εντός των τειχών Λευκωσία, πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο προϊσταμένου τού άγοντος τα ονομαστήριά του, Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου Β΄.

Με τον εορτάζοντα Προκαθήμενο τής Εκκλησίας τής Κύπρου συλλειτούργησαν οι Μητροπολίτες Πάφου κ. Γεώργιος, Κιτίου κ. Νεκτάριος, Λεμεσού κ. Αθανάσιος, Κωνσταντίας και Αμμοχώστου κ. Βασίλειος, Κορωνείας κ. Παντελεήμων και οι Επίσκοποι Νιτρίας κ. Νικόδημος εκ του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, Καρπασίας κ. Χριστοφόρος, Αρσινόης κ. Παγκράτιος, Χύτρων κ. Λεόντιος, Νεαπόλεως κ. Πορφύριος και Μεσαορίας κ. Γρηγόριος. Συμπροσευχόμενος παρέστη ο έξαρχος τού Πατριαρχείου Ιεροσολύμων στην Κύπρο, Μητροπολίτης Βόστρων κ. Τιμόθεος.

Επίσης, στο συλλείτουργο έλαβαν μέρος οι διαμένοντες στην Ιερά Αρχιεπισκοπή άγαμοι κληρικοί και οι εφημέριοι τού Καθεδρικού Ναού.

Στη Θεία Λειτουργία παρέστησαν ο πρέσβης τής Ελλάδος στην Κύπρο κ. Ιωάννης Παπαμελετίου, ο Αρχηγός τού ΓΕΕΦ Αντιστράτηγος Δημόκριτος Ζερβάκης, εκπρόσωποι της πολιτείας, εκπαιδευτικοί και ικανός αριθμός πιστών εντός και εκτός τού ναού.

Τη διακονία τού θείου λόγου ανέλαβε ο ιδιαίτερος Γραμματέας τού Μακαριωτάτου, Αρχιμ. Τριφύλλιος Ονησιφόρου, ο οποίος μίλησε εκτενώς για τον Άγιο Ιωάννη τον Χρυσόστομο. Επίσης,  επεσήμανε την προσφορά του εορτάζοντος Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου στην Εκκλησία Κύπρου, τονίζοντας:   «Όθεν, εν ενί στόματι και μια καρδία Σας ευχόμαστε ομοθυμαδόν και ολοψύχως, τα έτη Σας να είναι τόσα, όσα τα αμέτρητα κύματα που όλα αυτά τα χρόνια διασχίζετε, και να λαμπρύνετε συνεχώς την εκκλησιαστική και εθνική παρουσία Σας στον θρόνο του Αποστόλου Βαρνάβα ωσάν τον εαρινό ολόγλαυκο ουρανό της γενέτειρας και τροφού Υμών Πάφου! »  (Το πλήρες κείμενο της ομιλίας παρατίθεται στο τέλος)

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, οι Ιεράρχες, ο κλήρος και οι πιστοί συνόδευσαν τον Μακαριώτατο ἐν πομπῇ στην Ιερά Αρχιεπισκοπή, προπορευομένων των Ιεροψαλτών. Εκεί εψάλη ο Πολυχρονισμός του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. κ. Χρυσοστόμου Β΄.

 

Κατόπιν, ο Μακαριώτατος ευχαρίστησε όλους τους παριστάμενους για τις ευχές και ευχήθηκε υγεία και δύναμη με τις πρεσβείες του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου. Ακολούθησε επίσημο γεύμα για τα μέλη τής Ιεράς Συνόδου.

ΑΡΧΙΜ. ΤΡΙΦΥΛΛΙΟΣ ΚΗΡΥΓΜΑ ΓΙΑ ΑΓΙΟ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟ 13-11-2021 by ARISTEIDIS VIKETOS on Scribd

ΦΩΤΟ: Στέλιος Στυλιανού (ΙΑΚ)

 

Share this post