ΥΠΓΑγΑνΠ: Ο διευθυντής της CYPRA είναι σύζυγος της Γενικής Λογίστριας.

ΥΠΓΑγΑνΠ: Ο διευθυντής της CYPRA είναι σύζυγος της Γενικής Λογίστριας.

Οι συνθήκες διαβίωσης των αλλοδαπών εργατών “δεν είναι αρμοδιότητα μας”, λέει το ΥΠΓΑγΑνΠ

Ο διευθυντής ( κ.Γιώργος Γεωργίου) της εταιρείας CYPRA , που λειτουργεί το σφαγείο στο οποίο εντοπίστηκαν 92 κρούσματα κορονοϊού, “είναι γνωστό πως είναι σύζυγος της”, απάντησε το Υπουργείο Γεωργίας , Αργοτικής Ανάπτυξης  και Περιβάλοντος στην ερώτηση μας , αν ο κ. Γεωργίου “έχει και ποιά οικογενειακή σχέση με την Γενική Λογίστρια της Δημοκρατίας;”.

Ως γνωστόν το πρωί στείλαμε σειρά ερωτήσεων στον υπουργό Κώστα Καδή. Το μεσημέρι επικοινώνησε μαζί μας ο γενικός διευθυντής του Υπουργείου , Ανδρέας Γεωγίου, ο οποίος -όπως φαίνεται από την ηλεκτρονικήαλληλογραφία- διαβίβασε τις ερωτήσεις στον διευθυντή Κτηνιατρικών Υπηρεσιών (ΚΥ), Χριστόδουλο Πίπη. Απόψε πήραμε τις απαντήσεις . Σημειώνουμε ότι ερωτήσεις μας , που διαβίβασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στο Υπουργείο Υγείας , δεν έχουν απαντηθεί ακόμη.

Οι ερωτήσεις και οι απαντήσεις του Υπουργείου Γεωργίας , Αργοτικής Ανάπτυξης  και Περιβάλλοντος

– Έχει επιβληθεί χρηματικό πρόστιμο και ποιού ύψους στην εταιρεία και τα διευθυντικά στελέχη της εταιρείας CYPRA, που λειτουργεί το σφαγείο στο οποίο εκδηλώθηκαν μέχρι στιγμής 92 κρούσματα κορονοϊού;

*Δεν είναι αρμοδιότητας μας η επιβολή προστίμου για τις συγκεκριμένες παραβάσεις των προνοιών του Διατάγματος για τον Κορωναϊό

-Αληθεύει ότι η εταιρεία γνώριζε ότι υπήρχαν κάποια κρούσματα, αλλά το απέκρυπται;

*Δεν έχουμε οποιαδήποτε στοιχεία που να επιβεβαιώνουν αυτή την πληροφόρηση

-Πότε έγινε ο τελευταίος έλεγχος για την εφαρμογή των πρωτοκόλλων  σε σχέση με τον ιό και τι προέκυψε;

*Στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους, Λειτουργοί των ΚΥ παρακολουθούν καθημερινά, κατά μήκος της γραμμής σφαγής ζώων και παραγωγής κρέατος, κατά πόσο τηρούνται τα πρωτόκολλα του Υπουργείου Υγείας για το θέμα της πανδημίας, προβαίνουν στις απαραίτητες συστάσεις και λαμβάνουν όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα. Οι ΚΥ δεν είναι σε θέση να ελέγχουν την τήρηση προνοιών των πρωτοκόλλων σε χώρους των επιχειρήσεων τροφίμων πέραν της γραμμής σφαγής ζώων.

-Πως θα αντιμετωπιστεί η αλυσίδα εξάπλωσης του ιού στην κοινότητα από τα κρούσματα στο σφαγείο;

*Δεν είναι αρμοδιότητας μας το συγκεκριμένο ερώτημα.

-Πόσοι κυβερνητικοί κτηνίατροι επι μολύνθηκαν; Η εταιρεία, που έχει την ευθύνη λειτουργίας του σφαγείου θα αποζημιώσει το κράτος/  ή και τους κτηνιάτρους; 

*Τρία μέλη του προσωπικού των ΚΥ και ένας ιδιώτης Κτηνίατρος ο οποίος, στο πλαίσιο των κτηνιατρικών ελέγχων, παρέχει υπηρεσίες στις ΚΥ ανευρέθηκαν θετικοί στον Κορωναϊό. Ως προς την αποζημίωση του κράτους από την εταιρεία θα εφαρμοστεί ότι  προνοείται από τα ισχύοντα για τα θέματα του Κορωναϊού.

-Με αφορμή τα κρούσματα που παρουσιάστηκαν στο σφαγείο είδαμε εικόνες, που παραπέμπουν στον μεσαίωνα αναφορικά με τις συνθήκες διαβίωσης των αλλοδαπών εργατών. Γιατί δεν έχουν ληφθεί μέτρα; Απασχολούνται και παράνομοι;

*Δεν είναι αρμοδιότητας μας το συγκεκριμένο ερώτημα.

– Έχει το σφαγείο τον κατάλληλο εξαερισμό;

*Πληροί τις σχετικές Κτηνιατρικές απαιτήσεις για τη λειτουργία του. 

-Ο διευθυντής του σφαγείου κ. Γιώργος Γεωργίου έχει και ποιά οικογενειακή σχέση με την Γενική Λογίστρια της Δημοκρατίας;

*Είναι γνωστό πως είναι σύζυγος της.

Ανακοίνωση των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών για τον εντοπισμό κρουσμάτων κορωνοϊού σε σφαγείο της επαρχίας Λευκωσίας,

Σε σχέση με το θέμα των κρουσμάτων κορωνοϊού που εντοπίστηκαν σε σφαγείο της επαρχίας Λευκωσίας, οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες (ΚΥ) του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, διευκρινίζουν τα πιο κάτω:

“Κανένα σφαγείο δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς την παρουσία και την επιθεώρηση κτηνιατρικών λειτουργών των ΚΥ. Οι ΚΥ διαθέτουν προσωπικό για διενέργεια των προβλεπόμενων από την ενωσιακή και εθνική νομοθεσία κτηνιατρικών ελέγχων, κατά μήκος της γραμμής σφαγής ζώων για παραγωγή κρέατος για ανθρώπινη κατανάλωση. Οι πιο πάνω έλεγχοι διενεργούνται ανελλιπώς στα ακόλουθα στάδια: άφιξη ζώων, έλεγχος καταλληλότητας για σφαγή από πλευράς υγείας και ευημερίας των ζώων, σφαγή, αποδερμάτωση, απεντέρωση, έλεγχος καταλληλότητας σφάγειου, σφράγιση, αποθήκευση στους ψυκτικούς θαλάμους και διάθεση του σφάγειου στους μεταφορείς για κατάληξη του στα κρεοπωλεία.

Σε ό,τι αφορά στα μέτρα που λαμβάνονται για την προστασία του προσωπικού από την πανδημία του κορωνοϊού, οι ΚΥ ενεργούν συμφώνως των όσων προβλέπονται από τα διατάγματα του Υπουργού Υγείας. Από της έναρξης της πανδημίας, οι ΚΥ εφαρμόζουν όλα όσα προληπτικά και προστατευτικά μέτρα και ενέργειες προβλέπονται, με στόχο την αποτροπή της μόλυνσης του προσωπικού. Σε συνεννόηση με το Υπουργείο Υγείας, οι ΚΥ απέστειλαν στις επιχειρήσεις διάθεσης τροφίμων, συμπεριλαμβανομένων και των σφαγείων, επιστολή με την οποία επισημαίνονταν τα προστατευτικά/προληπτικά μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται για τον κορωνοϊό, και τονιζόταν η ανάγκη για αυστηρή τήρησή τους από όλο το προσωπικό τους.

Στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους, λειτουργοί των ΚΥ παρακολουθούν καθημερινά, κατά μήκος της γραμμής σφαγής ζώων και παραγωγής κρέατος, κατά πόσο τηρούνται τα πρωτόκολλα του Υπουργείου Υγείας για το θέμα της πανδημίας, προβαίνουν στις απαραίτητες συστάσεις και λαμβάνουν όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα. Οι ΚΥ δεν είναι σε θέση να ελέγχουν την τήρηση προνοιών των πρωτοκόλλων σε χώρους των επιχειρήσεων τροφίμων πέραν της γραμμής σφαγής ζώων.

Οι ΚΥ συνεχίζουν να εφαρμόζουν όλα όσα προβλέπονται από τη νομοθεσία και τα σχετικά διατάγματα, με στόχο τη διαφύλαξη της υγείας και της ασφάλειας του προσωπικού, σε συνδυασμό με την διασφάλιση της υγείας και της ασφάλειας των πολιτών καθώς και της διάθεσης ικανοποιητικής ποσότητας κρέατος και κρεατοπαρασκευασμάτων”.

 

Share this post