ΥΠΕΞ Ουκρανίας: Η δυτική υποστήριξη έκανε να αποτύχει «η στρατηγική εκφοβισμού της Μόσχας»

ΥΠΕΞ Ουκρανίας: Η δυτική υποστήριξη έκανε να αποτύχει «η στρατηγική εκφοβισμού της Μόσχας»

Πεκίνο και Μόσχα συγκροτούν κοινό μέτωπο κατά της Δύσης και ενισχύουν τη στρατηγική τους συνεργασία

Ο ουκρανός υπουργός Εξωτερικών, Ντμίτρο Κουλέμπα,  εξέφρασε σήμερα την ικανοποίησή του για την υποστήριξη της Δύσης προς το Κίεβο έναντι των φόβων για ρωσική επίθεση, η οποία επέτρεψε, σύμφωνα με τον ίδιο, να οδηγηθεί σε αποτυχία «η στρατηγική εκφοβισμού» που εφαρμόζει η Μόσχα.

Καθώς το Κίεβο δέχθηκε αυτή την εβδομάδα τις επισκέψεις ηγετών της Βρετανίας, της Πολωνίας, της Τουρκίας και της Ολλανδίας και ετοιμάζεται να υποδεχθεί την Τρίτη τον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, «το κύμα των ξένων αντιπροσωπειών που επισκέπτονται την Ουκρανία εμποδίζει τη Ρωσία να δηλητηριάσει περισσότερο την κατάσταση από την άποψη της ασφάλειας», δήλωσε ο Ντμίτρο Κουλέμπα στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

«Παρά τις απειλές (…), οι εταίροι μας πιστεύουν στην Ουκρανία και αυτό σημαίνει πως η στρατηγική εκφοβισμού της Μόσχας δεν λειτουργεί. Η Ρωσία έχασε αυτή την παρτίδα», δήλωσε.

Οι επισκέψεις ξένων ηγετών «μειώνουν πολύ τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε όσον αφορά την ασφάλεια και περιπλέκουν τα πράγματα για το Κρεμλίνο», εκτιμά.

Η Ουάσινγκτον διαβεβαίωσε χθες, Πέμπτη, πως διαθέτει αποδείξεις -τις οποίες δεν παρουσίασε- ότι η Μόσχα ετοιμάζει ένα βίντεο με μια ψεύτικη ουκρανική επίθεση για να το χρησιμοποιήσει ως πρόσχημα για να εισβάλει στην Ουκρανία.

Ο Ντμίτρο Κουλέμπα δήλωσε πως είχε ενημερωθεί εκ των προτέρων από την Ουάσινγκτον για τη δημοσιοποίηση αυτών των πληροφοριών, οι οποίες «δεν εξέπληξαν» το Κίεβο.

«Έχουμε δει από το 2014 πολυάριθμες ύπουλες ενέργειες από τη Ρωσία, έχουμε δει ότι δεν ορρωδούν προ ουδενός όταν προσπαθούν να κατασκευάσουν ψεύδη και να κατηγορήσουν την Ουκρανία», υποστήριξε.

«Είναι πολύ σημαντικό τέτοια σχέδια (…) να αποκαλύπτονται και να μπορούμε να τους αντισταθούμε», πρόσθεσε ο ουκρανός υπουργός Εξωτερικών.

Ρωσία και Κίνα

Κοινό μέτωπο συγκροτούν Ρωσία και Κίνα για να καταγγείλουν ως αποσταθεροποιητικούς παράγοντες την αμερικανική επιρροή και τον ρόλο των δυτικών στρατιωτικών συμμαχιών στην Ευρώπη και στην Ασία (ΝΑΤΟ και AUKUS) στο κοινό ανακοινωθέν που εξέδωσαν μετά την συνάντησή τους στο Πεκίνο οι πρόεδροι της Κίνας Σι Τζινπίνγκ και της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και απηχεί τις «κοινές τους θέσεις» για την ασφάλεια, αλλά και για μακρά σειρά διεθνών θεμάτων.

Η ένταση στις σχέσεις των δύο δυνάμεων με την Δύση ενίσχυσαν τους σινορωσικούς δεσμούς . Ο ρώσος πρόεδρος ήταν ο πρώτος ξένος ηγέτης που έσπευσε να επιβεβαιώσει την παρουσία τους στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες και να καταγγείλει το διεθνές μποϊκοτάζ.

‘Ετσι, Πεκίνο και Μόσχα καλούν το ΝΑΤΟ να σταματήσει την διεύρυνσή του, ενώ η Μόσχα εκφράζει την πλήρη υποστήριξή της απέναντι στην στάση του Πεκίνου ως προς την Ταϊβάν και αντιτίθεται κατηγορηματικά στην ανεξαρτησία της υπό οποιαδήποτε μορφή.

Ο Σι Τζινπίνγκ έκανε σαφές ότι Κίνα και Ρωσία υποστηρίζουν αποφασιστικά η μία την άλλη στην υπεράσπιση των θεμελιωδών τους συμφερόντων και ότι θα εμβαθύνουν την «ακλόνητη στο παρελθόν, στο παρόν και στο μέλλον» στρατηγική τους συνεργασία.

Σύμφωνα με τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης, ο Σι δήλωσε επίσης ότι Κίνα και Ρωσία θα υποστηρίξουν η μία την άλλη στη διατήρηση της ενεργειακής ασφάλειας.

Share this post