ΥΠΕΞ ΝΑΤΟ: Μετεξέλιξη το 2030 με ενίσχυση της πολιτικής διάστασης

ΥΠΕΞ ΝΑΤΟ: Μετεξέλιξη το 2030 με ενίσχυση της πολιτικής διάστασης

Συγκεκριμένα, σε δήλωση που υιοθέτησαν οι Υπουργοί Εξωτερικών της συμμαχίας, αναφέρουν ότι συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες για να επιβεβαιώσουν “τον διαρκή διατλαντικό δεσμό μεταξύ της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής, με το ΝΑΤΟ στην καρδιά του”.

Όπως σημειώνουν, “το ΝΑΤΟ είναι το θεμέλιο της συλλογικής μας άμυνας” και από κοινού επιβεβαιώνουν την επίσημη δέσμευσή τους “στη Συνθήκη της Ουάσινγκτον, συμπεριλαμβανομένου ότι μια επίθεση εναντίον ενός Συμμάχου θα θεωρείται επίθεση εναντίον όλων μας, όπως κατοχυρώνεται στο άρθρο 5”.

Οι Υπουργοί αναφέρουν ακόμα ότι “το ΝΑΤΟ είναι η ισχυρότερη συμμαχία στην ιστορία, που εγγυάται την ελευθερία ενός δισεκατομμυρίου ανθρώπων, την ακεραιότητα του εδάφους μας και την προστασία των αξιών μας”.

“Το ΝΑΤΟ είναι μια αμυντική Συμμαχία και δεν αποτελεί απειλή για καμία χώρα”, ξεκαθαρίζουν.

“Σημειώνουμε ικανοποιητική πρόοδο στον δίκαιο διατλαντικό επιμερισμό των βαρών. Χαιρετίζουμε τις προσπάθειες όλων των συμμάχων στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική που συμβάλλουν στην αδιαίρετη ασφάλειά μας. Πρέπει και θα κάνουμε περισσότερα”, αναφέρουν.

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Α. Μπλίνκεν (α) και ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Στόλτενμπεργκ(δ)

Οι Υπουργοί τονίζουν ακόμα ότι “το ΝΑΤΟ θα συνεχίσει να προσαρμόζεται. Αντιμετωπίζουμε αυξανόμενες απειλές και συστημικό ανταγωνισμό. Οι επιθετικές ενέργειες της Ρωσίας αποτελούν απειλή για την ευρωατλαντική ασφάλεια. Η τρομοκρατία σε όλες τις μορφές και εκδηλώσεις της παραμένει μια επίμονη απειλή για όλους μας. Οι διεκδικητικές και αυταρχικές δυνάμεις και οι μη κρατικοί φορείς, αμφισβητούν τη διεθνή τάξη που βασίζεται στους κανόνες, μεταξύ άλλων μέσω υβριδικών και κυβερνοαπειλών, της κακόβουλης χρήσης νέων τεχνολογιών, καθώς και άλλων ασύμμετρων απειλών”.

“Η πανδημία Covid-19 δείχνει για άλλη μια φορά ότι αντιμετωπίζουμε συνεχώς εξελισσόμενες προκλήσεις. θα συνεχίσουμε να διασφαλίζουμε την άμυνα και την επιχειρησιακή μας αποτελεσματικότητα σε όλη αυτήν την κρίση. Αποτίουμε φόρο τιμής σε όλους εκείνους που καταπολεμούν αυτήν την πανδημία σε όλες τις χώρες μας και σε όλο τον κόσμο”, αναφέρουν.

Τέλος ξεκαθαρίζουν ότι “η διατλαντική εταιρική σχέση παραμένει ο ακρογωνιαίος λίθος της συλλογικής μας άμυνας, κεντρικής σημασίας για την πολιτική μας συνοχή και ουσιαστικός πυλώνας της διεθνούς τάξης που βασίζεται σε κανόνες. Η επικείμενη Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ θα ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στις διατλαντικές σχέσεις και θα καθορίσει την κατεύθυνση για το μέλλον της Συμμαχίας μας στο 2030 και μετά. Σύμφωνα με την απόφαση των ηγετών μας στο Λονδίνο τον Δεκέμβριο του 2019, θα ενισχύσουμε περαιτέρω την πολιτική διάσταση του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένης της διαβούλευσης. Χαιρετίζουμε τη διαδικασία προβληματισμού, συμπεριλαμβανομένης της σύστασης για ενημέρωση της στρατηγικής ιδέας του ΝΑΤΟ. Θα ενισχύσουμε περαιτέρω την ανθεκτικότητα του ΝΑΤΟ, τη στρατιωτική δύναμη και τις παγκόσμιες προοπτικές, συνδέοντας στενότερα με άλλα έθνη και διεθνείς οργανισμούς που μοιράζονται τους στόχους μας. Θα συνεχίσουμε να είμαστε μαζί και να συνεργαστούμε, για να εγγυηθούμε την ασφάλεια, την ευημερία, τη δημοκρατία και τις ελευθερίες μας”, καταλήγουν.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Share this post