ΥΠΕΣ: Αποσπασματική η έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για παραχώρηση της κυπριακής υπηκοότητας

ΥΠΕΣ: Αποσπασματική η έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για παραχώρηση της κυπριακής υπηκοότητας

ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση έστησε βιομηχανία πώλησης διαβατηρίων

Αποσπασματική χαρακτηρίζει το Υπουργείο Εσωτερικών, την έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για παραχώρηση της κυπριακής υπηκοότητας, προσθέτοντας ότι καλύπτει μία μόνο ιδιαίτερα επιλεκτική χρονική περίοδο.

Σε ανακοίνωση, το Υπουργείο Εσωτερικών επικρίνει τον Γενικό Ελεγκτή, ο οποίος, όπως αναφέρει, για πολλοστή φορά υπερβαίνει τις αρμοδιότητές του και προχωρεί σε αναφορές και σχόλια, τα οποία είναι εκτός του πεδίου της άσκησης του λειτουργήματός του.

Ξεκαθαρίζει ότι δεν θα προβεί σε περαιτέρω δημόσια συζήτηση για το θέμα και θα αναμένει την ολοκλήρωση της έρευνας που διεξάγει η τετραμελής Ερευνητική Επιτροπή που διόρισε ο Γενικός Εισαγγελέας, για να αξιολογήσει τα όποια συμπεράσματά της και να ληφθούν, εκεί και όπου χρειάζεται, συγκεκριμένα μέτρα.

Στην έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα, εντοπίζονται ενενήντα-μία προβληματικές περιπτώσεις ξένων επενδυτών, των οποίων η αίτηση για απόκτηση κυπριακής υπηκοότητας φαίνεται ότι έπρεπε να είχε απορριφθεί.

Η Ελεγκτική Υπηρεσία αναφέρεται, ακόμη, σε στοιχεία που δεικνύουν ενδεχόμενη παρέμβαση του τέως Υπουργού Εσωτερικών για επίσπευση του χρόνου εξέτασης κάποιων αιτήσεων.

Η έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για τις πολιτογραφήσεις έρχεται να προστεθεί σε όσα αποκαλύπτονται τα τελευταία χρόνια “γύρω από τη βιομηχανία πώλησης διαβατηρίων που έστησε η Κυβέρνηση Αναστασιάδη-Συναγερμού”, αναφέρει σε ανακοίνωση το ΑΚΕΛ.

Από το 2013, σημειώνει, οπόταν η κυβέρνηση είχε αναθεωρήσει ριζικά το πρόγραμμα πολιτογραφήσεων, “στήθηκε σκηνικό αδιαφάνειας, κατάχρησης και απληστίας, το οποίο έχει εξελιχθεί σε φαγοπότι δισεκατομμυρίων”.

Το ΑΚΕΛ υπογραμμίζει ότι χρήζει απάντησης, αμέσως, η αποκάλυψη πως για αριθμό αιτήσεων υπήρχαν γραπτές οδηγίες από τον τέως Υπουργό Εσωτερικών για επίσπευση της εξέτασης.

Επίσης, το ΑΚΕΛ διερωτάται “ποιων οι αιτήσεις τους έπρεπε να εξεταστούν ταχύτατα και με ποια κριτήρια έδωσε τις οδηγίες ο τέως Υπουργός Εσωτερικών”.

Share this post