Υπέρβαση του γλωσσικού σεξισμού στα έγγραφα της Κυπριακής Δημοκρατίας
Οδηγό για την υπέρβαση του γλωσσικού σεξισμού στη γλώσσα των εγγράφων της Δημόσιας Διοίκησης της Κυπριακής Δημοκρατίας ετοίμασε το Παρατηρητήριο Ισότητας Κύπρου (ΠΙΚ) κατόπιν επιχορήγησης από το κονδύλι του ΕΜΔΓ και συντάχθηκε στη βάση έρευνας που εκπόνησε το ΠΙΚ σχετικά με την έμφυλη ανάλυση του λόγου στα έγγραφα της Κυπριακής Δημόσιας Διοίκησης.
Από την έρευνα προέκυψαν ευρήματα που πιστοποιούν πως η συντριπτική πλειοψηφία των εγγράφων της Κυπριακής Δημόσιας Διοίκησης διατυπώνεται γραμματολογικά και συντακτικά με τρόπο που αναπαράγει, έστω και ακούσια, την άνιση θέση των γυναικών στο λόγο και κατά συνέπεια αναπαράγει το πλήθος των αναχρονιστικών στερεοτύπων και αντιλήψεων επί των οποίων βασίζεται η ασύμμετρη σχέση μεταξύ των κοινωνικών φύλων, δηλαδή των γυναικών και των ανδρών.
Η πολιτεία έχει θέσει ψηλά στις προτεραιότητες της την εξάλειψη των στερεοτύπων και των κοινωνικών προκαταλήψεων γι’ αυτό και το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε την υιοθέτηση του εν λόγω Οδηγού με στόχο να αναδείξει το φαινόμενο και να προτείνει τρόπους αποδόμησης του.
Προλογίζοντας την έκδοση η Ιωσηφίνα Αντωνίου, Επίτροπος Ισότητας των Φύλων, μεταξύ άλλων σημειώνει: “Η Κυπριακή κοινωνία και ειδικότερα οι τομείς της οικογένειας, της εργασίας,της πολιτικής και δημόσιας ζωής, εξακολουθούν να διακατέχονται από βαθιά ριζωμένες πατριαρχικές αντιλήψεις και στερεότυπα σχετικά με τους κοινωνικούς ρόλους των δύο φύλων και τα οποία λειτουργούν σε βάρος των γυναικών, περιορίζοντας, την πρόσβασή τους, σε θέσεις λήψης αποφάσεων και εκλελεγμένες θέσεις, επηρεάζοντας τις εκπαιδευτικές τους επιλογές και τη θέση τους στην αγορά εργασίας. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο γλωσσικός σεξισμός αποτελεί μέρος των στερεοτύπων που αποτελούν μια από τις βασικές αιτίες των ανισοτήτων και διακρίσεων σε βάρος των γυναικών. Η σημασία των λέξεων είναι τόσο μεγάλη, ώστε ο Γκαίτε υποστήριξε, πως όταν οι ιδέες αποτυγχάνουν, οι λέξεις μπορεί να αποδειχθούν πολύ χρήσιμες. Ιδιαίτερα στο γραπτό λόγο οι λέξεις, είναι επικοινωνία, μνήμη, είναι φορέας ιδεολογίας. Όταν λοιπόν μέσα από τα δημόσια έγγραφα με τη χρήση σεξιστικής γλώσσας, συμβάλλουμε στην αναπαραγωγή της έμφυλης ασυμμετρίας, τη μάχη που δίνουμε για την Ισότητα την τορπιλίζουμε εκ των έσσω. Η ένταξη της διάστασης του Φύλου στα δημόσια έγγραφα είναι μία καινοτόμος για τη Κύπρο επιστημονική προσπάθεια, γιατί για πρώτη φορά επιχειρείται η αντιμετώπιση του γλωσσικού σεξισμού των διοικητικών εγγράφων. Η έννοια αυτή καλύπτει επίσης, τον σχεδιασμό, την υλοποίηση, την παρακολούθηση και την αξιολόγηση συμπληρωματικών μέτρων και παρεμβάσεων με στόχο να προωθηθεί η ισότητα. Με αυτό τον τρόπο και οι γυναίκες θα συμμετέχουν και θα ωφελούνται εξίσου με τους άντρες”.
ΟΔΗΓΟΣ ΓΛΩΣΣΙΚΟΥ ΣΕΞΙΣΜΟΥ by ARISTEIDIS VIKETOS