Υπερψηφίστηκε η Γνωμοδότηση Φουρλά για προστασία των δημοσιογράφων

Υπερψηφίστηκε η Γνωμοδότηση Φουρλά για προστασία των δημοσιογράφων

Υιοθετήθηκε με συντριπτική πλειοψηφία, 444 ψήφων υπέρ, η Γνωμοδότηση του Ευρωβουλευτή ΔΗΣΥ & ΕΛΚ Λουκά Φουρλά, για την Ενίσχυση της Ελευθερίας των Μέσων και την προστασία των δημοσιογράφων από κακόβουλες προστασία των δημοσιογράφων από κακόβουλες αγωγές (SLAPP), οι οποίες έχουν ως στόχο την οικονομική και ψυχολογική εξαθλίωση τους, αλλά και τη φίμωσή τους.

Η Γνωμοδότηση υπερψηφίστηκε μέσω της σχετικής Έκθεσης της Εισηγήτριας  Ρομπέρτα Μετσόλα στην Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών και στόχος της είναι η αντιμετώπιση του ζητήματος των στρατηγικών αγωγών κατά δημοσιογράφων από πολιτικά πρόσωπα, οικονομικούς παράγοντες, ανώτερους δημόσιους λειτουργούς και άλλους φορείς που επιχειρούν να φιμώσουν τους δημοσιογράφους μέσω αυτής της απαράδεκτης πρακτικής.

Η Έκθεση της Εισηγήτριας, εστιάζει και στο ρόλο των πλατφορμών στην παραπληροφόρηση, ενώ καταδικάζει και τη ρητορική μίσους που εντοπίζεται σε αυτές.

Η Εισηγήτρια θεωρεί ότι η ασφάλεια των δημοσιογράφων και η καταπολέμηση της ατιμωρησίας για τα εγκλήματα που διαπράττονται εις βάρος τους είναι ουσιαστικής σημασίας για τη διασφάλιση του θεμελιώδους δικαιώματος στην ελευθερία της έκφρασης. 

Καλεί την Επιτροπή να δημιουργήσει μηχανισμούς στήριξης των δημοσιογράφων που ζητούν προστασία και να διασφαλίσει ότι θα δίνεται η δέουσα προσοχή στην κατάστασή τους.

Ιδιαίτερες ονομαστικές αναφορές έγιναν σε δημοσιογράφους που έχασαν τη ζωή τους επειδή απλά ασκούσαν το λειτούργημά τους.

Share this post