Υπέρ της διατηρήσεως του status quo στα Ιεροσόλυμα ο Οικουμενικός Πατριάρχης

Υπέρ της διατηρήσεως του status quo στα Ιεροσόλυμα ο Οικουμενικός Πατριάρχης

“Το 2018 να αποτελέσει έτος ειρήνης για την Παλαιστίνη, την Συρία και όλη τη Μέση Ανατολή” , αυτή την ευχή εξέφρασε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, μιλώντας  στο Φανάρι σε  μαθητές των Ομογενειακών σχολείων, που έψαλαν τα χριστουγεννιάτικα Κάλαντα. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης αναφέρθηκε στο δράμα των προσφύγων, αλλά και του λαού της Παλαιστίνης, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως «είναι αρκετά τα προβλήματα από τα οποία υποφέρει ο κόσμος στη Μέση Ανατολή και ήταν περιττό να προστεθούν και άλλα προβλήματα τον τελευταίο καιρό». Τάχθηκε, για άλλη μια φορά, υπέρ της διατηρήσεως του status quo στα Ιεροσόλυμα το οποίο, όπως είπε, «έρχεται να ανατραπεί με τις πρόσφατες αποφάσεις». Αναφερόμενος δε, στις ευχές που του απέστειλε ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος κ.Μαχμούντ Αμπάς, για τις εορτές των Χριστουγέννων και για το νέο έτος, είπε πως του αντευχήθηκε «ο λαός του, που τόσο πολύ υπέφερε τα τελευταία χρόνια, τόσο πολύ αδικήθηκε, αιματοκυλίστηκε, να περάσει ένα νέο έτος με ειρήνη, επιτέλους, και με γαλήνη».

 

Τα παιδιά μας θυμίζουν τον παράδεισο, είπε ο κ. Βαρθολομαίος και συνέχισε :  ” Γιατί στα μάτια των παιδιών βλέπουμε την γαλήνη, την ηρεμία, την αθωότητα, την ειρήνη”. Και σκέπτομαι, έχοντας όλους εσάς μπροστά μου και έχοντας επικοινωνήσει με τα νιάτα της Ομογένειας, σκέπτομαι, λέγω, πόσα άλλα παιδιά στον κόσμο, είτε είναι χριστιανόπουλα, είτε όχι, ζουν μέσα σε ένα περιβάλλον μη ειρήνης, ανασφάλειας, πολέμου, ιδιαιτέρως στη Μέση Ανατολή. Παιδιά, τα οποία δεν έχουν παιχνίδια, δεν έχουν το γάλα τους, δεν έχουν τα φάρμακά τους. Οι γονείς τους είναι πάμφτωχοι, εμπερίστατοι. Και σκέπτομαι ότι αυτές οι οικογένειες που εκπατρίζονται, που θαλασσοπνίγονται στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο, μας στέλνουν ένα μήνυμα για τον πολιτισμό μας. Είναι όντως υψηλό το επίπεδο του πολιτισμού μας, αλλά εάν ο πολιτισμός μας δεν γίνει πιο ανθρώπινος, πιο σπλαχνικός, πιο φιλάνθρωπος, δεν θα μπορεί να έχει την απαίτηση να ονομάζεται “πολιτισμός”».

Και ο Οικουμενικός Πατριάρχης συνέχισε:

«Και ενώ είναι έτσι τα πράγματα στην Μέση Ανατολή, διερωτώμαι γιατί να προστίθενται καινούργια προβλήματα, όπως γνωρίζουμε όλοι, τις τελευταίες ημέρες, τις τελευταίες εβδομάδες. Είναι αρκετά τα προβλήματα από τα οποία υποφέρει ο κόσμος στη Μέση Ανατολή και ήταν περιττό να προστεθούν και άλλα προβλήματα τον τελευταίο καιρό. Όταν συνάντησα πρόσφατα τον Μακαριώτατο αδελφό Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ.Θεόφιλο, στα Ιεροσόλυμα, είπα ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο τάσσεται ανέκαθεν και απαρεγκλίτως υπέρ της διατηρήσεως του status quo στα Ιεροσόλυμα, εις την Αγίαν Πόλιν, δηλαδή υπέρ της διατηρήσεως του ισχύοντος καθεστώτος. Αυτό θέλουν όλοι οι Χριστιανοί εις τα Ιεροσόλυμα, όχι μόνον ο Ορθόδοξος Πατριάρχης αλλά και οι Καθολικοί και οι Αρμένιοι και οι πάντες, θέλουν τη διατήρηση του status quo, το οποίο έρχεται να ανατραπεί με τις πρόσφατες αποφάσεις».

Ο κ.  Βαρθολομαίος αναφέρθηκε στην επικοινωνία που διατηρεί με τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο κ.Μαχμούτ Αμπάς, με τον οποίο αλληλογραφούν στις θρησκευτικές εορτές του Χριστιανισμού και του Ισλάμ.

«Προχθές έλαβα το επίσημο γράμμα του για τα Χριστούγεννα και το νέο έτος. Στην απάντησή μου, του ευχήθηκα κατά το νέο έτος, 2018, ο λαός του, που τόσο πολύ υπέφερε τα τελευταία χρόνια, τόσο πολύ αδικήθηκε, αιματοκυλίστηκε, να περάσει ένα νέο έτος με ειρήνη, επιτέλους, και με γαλήνη. Για εμάς τους Χριστιανούς η ειρήνη είναι θείον δώρον. Έψαλαν για την ειρήνη οι Άγγελοι του Θεού, τη νύχτα των Χριστουγέννων, στην Βηθλεέμ. Διερωτώμαι, πως θα εορταστούν φέτος τα Χριστούγεννα στην Βηθλεέμ. Ήδη όταν ήμουν εκεί, πριν από δεκαπέντε ημέρες περίπου, στα Ιεροσόλυμα, υπήρχε μια διάχυτη ανησυχία. Δεν είχε ανακοινωθεί ακόμα η απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και όμως υπήρχε μια διάχυτη ανησυχία για τα εφετεινά Χριστούγεννα. […] Είναι η θερμή προσευχή του Οικουμενικού Πατριαρχείου, αυτό το νέον έτος, παρά τις δυσοίωνες προβλέψεις, να αναδειχθεί έτος ειρήνης, να τελειώσει ο εμφύλιος πόλεμος στη Συρία, που διαρκεί επτά χρόνια σχεδόν, και να μη χυθεί άλλο αίμα αθώων, αμάχων, ανυπεράσπιστων ανθρώπων. Είναι η ευχή και η προσευχή μας», κατέληξε ο Προκαθήμενος της Ορθοδοξίας.

Share this post