Υπεγράφησαν οι συμβάσεις για την προμήθεια από την Ελλάδα των 18 μαχητικών τύπου «Ραφάλ»
Ελλάδα-Τουρκία συμφώνησαν σε νέο γύρο διερευνητικών επαφών στην Αθήνα
“Η θωράκιση της Ελλάδας ποτέ δεν αποτέλεσε κίνδυνο για κάποια άλλη χώρα”, δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός , ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στις κοινές δηλώσεις του με τη Γαλλίδα υπουργό Αμυνας Φλοράνς Παρλί, η οποία ανακοίνωσε κοινή ελληνογαλλική άσκηση τον Απρίλιο και περιπολία του αεροπλανοφόρου “Σαρλ ντε Γκολ” πιθανόν με συνοδεία ελληνικής φρεγάτας στη Μεσόγειο.
Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε «ιστορική στιγμή την υπογραφή της συμφωνίας για την απόκτηση των 18 Rafale» και πρόθεσε:
«Είναι η τρίτη φορά που η Πολεμική Αεροπορία της χώρας μας εμπιστεύεται την γαλλική βιομηχανία καθώς προηγήθηκε και το Mirage F1 εδώ και περίπου μισό αιώνα και το Mirage 2000 εδώ και περίπου 30 χρόνια και η εκδοχή 2000-5, εδώ και 15 χρόνια. Οι προκάτοχοι των Rafale έχουν ήδη αποδείξει την αξία τους στους ουρανούς του Αιγαίου. Και οι πιλότοι είναι εξοικειωμένοι με τα χαρακτηριστικά των πτήσεων, ένας παράγοντας ο οποίος αναμφίβολα έπαιξε ρόλο στην επιλογή μας. Αλλά προφανώς ρόλο έπαιξε και η σημασία της άμεσης διαθεσιμότητας των αεροσκαφών».
Ο πρωθυπουργός μίλησε για «νέο κεφάλαιο στη μακρά ιστορία της στρατιωτικής και στρατηγικής συνεργασίας των δύο χωρών» και για «νέες ευκαιρίες για την ελληνική αμυντική βιομηχανία».
«Αυτή η αγορά αντανακλά το δόγμα της εθνικής μας στρατηγικής σύμφωνα με τo οποίo η άμυνα μας είναι ένας “δίδυμος” πυλώνας της εξωτερικής μας πολιτικής. Άλλωστε η θωράκιση της Ελλάδας ποτέ δεν αποτέλεσε κίνδυνο για κάποια άλλη χώρα. Αντιθέτως ήταν πάντα ένας παράγοντας ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.
Αναφερόμενος στις διερευνητικές επαφές Ελλάδας -Τουρκίας , ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η ελληνογαλλική συνεργασία και η συγκεκριμένη θωράκιση «γίνεται και προωθητική παράμετρος των διερευνητικών επαφών που ξεκινούν με την Τουρκία. Γιατί η ειλικρίνεια και η ισορροπία είναι προϋποθέσεις που ευνοούν τον διάλογο για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών, που είναι και το αντικείμενο των διερευνητικών».
Η Υπουργός Άμυνας της Γαλλίας, αφού ευχαρίστησε τις ελληνικές ομάδες εργασίας που «κατέστησαν δυνατή πρώτα τη διαπραγμάτευση και έπειτα την υπογραφή, σε χρόνο ρεκόρ, μιας σημαντικής σύμβασης», είπε ότι αυτή θα επιτρέψει «την περαιτέρω ενίσχυση της επιχειρησιακής συνεργασίας μεταξύ των ενόπλων δυνάμεών μας».
Όσον αφορά στα επόμενα κοινά επιχειρησιακά σχέδια Ελλάδας και Γαλλίας σημείωσε: «Το 2020 υπήρξε μια πλούσια χρονιά. Και έχουμε, κύριε Πρωθυπουργέ, ένα πρόγραμμα ιδιαίτερο πυκνό για τις επόμενες ημέρες και τις επόμενες εβδομάδες, καθώς οι δύο αεροπορίες μας θα διεξάγουν κοινές ασκήσεις σε μερικές μέρες. Υπάρχει, επίσης, και το σχέδιο για νέα κοινή άσκηση τον Απρίλιο. Αλλά και στη συνέχεια καθώς το αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle θα περιπολεί στη Μεσόγειο, έχω την αίσθηση ότι η Ελλάδα θα μας συνοδεύσει με μια φρεγάτα κατά την επιχείρηση αυτή. Επομένως, το βλέπετε και εσείς, εργαζόμαστε και βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, και για τη διμερή μας σχέση και για την Ευρώπη».
Οι υπογραφές
Πριν από την συνάντηση υπεγράφησαν οι συμβάσεις για την προμήθεια των 18 μαχητικών τύπου «Ραφάλ» από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας της Ελλάδος ,Νίκο Παναγιωτόπουλο, και τη Γαλλίδα ομόλογό του Φλοράνς Παρλί.
Με την υπογραφή ενεργοποιούνται οι σχετικές διαδικασίες, ώστε η πρώτη εξάδα των νέων μαχητικών να έχει προσγειωθεί στην Τανάγρα εντός του ερχόμενου Ιουλίου. Επιχειρησιακά πλήρως λειτουργικά, με το σύνολο του οπλικού φορτίου τους (περιλαμβανομένων των METEOR), θα είναι στα τέλη του χρόνου.
Ο κ. Παναγιωτόπουλος τόνισε πως η απόκτηση των «Ραφάλ» αποτελεί ορόσημο της αμυντικής συνεργασίας και των σχέσεων Ελλάδας – Γαλλίας, ενώ ανέφερε πως ενισχύεται σημαντικά η Πολεμική Αεροπορία.
Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ το συνολικό κόστος κτήσης των 18 αεροσκαφών ανέρχεται σε 1,92 δισ. ευρώ χωρίς κρατήσεις. Εξ αυτών, τα έξι είναι καινούργια και τα δώδεκα μεταχειρισμένα.
Το κόστος για τον εξοπλισμό των αεροσκαφών (τηλεκατευθυνόμενα βλήματα Meteor) καθώς και τις απαραίτητες αναβαθμίσεις των υπαρχόντων βλημάτων (τύπου Mica, Scalp και Ecoxet) ανέρχεται σε 400 εκατ. ευρώ χωρίς τις κρατήσεις.
Η παραλαβή των πρώτων έξι μεταχειρισμένων μαχητικών θα ξεκινήσει τον Ιούλιο του 2021 με ρυθμό ένα ανά μήνα. Τα έξι καινούργια μαχητικά θα παραληφθούν την άνοιξη του 2022, ενώ τα τελευταία έξι μεταχειρισμένα αναμένεται να παραδοθούν αρχές του 2023.
Οι πρώτοι πιλότοι και τεχνικοί της Πολεμικής Αεροπορίας αναμένεται να ταξιδέψουν στη Γαλλία το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα για να εκπαιδευτούν.
Η η κ. Παρλί, εξέφρασε τη χαρά της για την παρουσία της στην Αθήνα και για το γεγονός πως η Ελλάδα αποτελεί την πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που αποκτά το εν λόγω αεροσκάφος. «Οι χώρες μας μοιράζονται πολλά κοινά σημεία», πρόσθεσε.
Παράλληλα, εξέφρασε την ελπίδα ώστε το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό να αποκτήσει γαλλικά πλοία, στο πλαίσιο ανανέωσης του στόλου του και όπως είπε πολύ σύντομα θα κατατεθεί η σχετική πρόταση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η γαλλική πλευρά προτίθεται να προσφέρει μια εκδοχή των Belh@rra (πολλαπλού ρόλου) και πλοία ενδιάμεσης λύσης που ικανοποιούν τις βραχυπρόθεσμες ανάγκες του Π.Ν. (πιθανότατα φρεγάτες τύπου «Λαφαγέτ»). Η επιστροφή των Γάλλων στην υπόθεση των φρεγατών σηματοδοτεί παράλληλα και την αλλαγή του πλαισίου συζήτησης ανάμεσα στην Αθήνα και στην Ουάσιγκτον για το συγκεκριμένο ζήτημα.
Διερευνητικές επαφές Ελλάδας-Τουρκίας
Σε συμφωνία για διεξαγωγή του επόμενου γύρου των επαφών στην Αθήνα ήρθαν, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, οι αντιπροσωπίες Ελλάδας και Τουρκίας, κατά τη σημερινή συνάντησή του στο πλαίσιο του 61ου γύρου των διερευνητικών μεταξύ των δύο πλευρών, που έγιναν στην Κωνσταντινούπολη.
Η ελληνική πλευρά προσήλθε στις συνομιλίες, μετά από σχεδόν πέντε χρόνια, με αντικείμενο συζήτησης μόνο την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών (ΑΟΖ, υφαλοκρηπίδα, χωρικά ύδατα).
Στη συνάντηση συμμετείχε και ο Ιμπραήμ Καλίν, εκπρόσωπος και στενός συνεργάτης του προέδρου της Τουρκίας, γεγονός που σηματοδοτούσε την έμμεση παρουσία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο τραπέζι των συνομιλιών.