Υπ. Υγείας: Το επόμενο διήμερο κρίσιμο για την η αυστηροποίηση των μέτρων

Υπ. Υγείας: Το επόμενο διήμερο κρίσιμο για την η αυστηροποίηση των μέτρων

Το 80% των νοσηλευόμενων στο Νοσοκομείο Αναφοράς δεν έχει ιστορικό εμβολιασμού.-Δεν υπάρχει ενημέρωση για νοσηλεία ασθενούς με την παραλλαγή ‘Ομικρον

“Από τα αποτελέσματα του επόμενου διημέρου, για τα νέα περιστατικά κορονοϊού στην Κύπρο, θα κριθεί εάν θα υπάρξει νέα συνάντηση, εντός της εβδομάδας, με την Συμβουλευτική Επιστημονική Ομάδα, για αυστηροποίηση των μέτρων κατά του ιού στην Κύπρο”. Αυτό δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χατζηπαντέλας, στο περιθώριο επίσκεψης του, το μεσημέρι, στο Νοσοκομείο Αμμοχώστου.

Καθοριστικοί παράγοντες για τη λήψη αποφάσεων, όπως είπε, θα είναι ο αριθμός των κρουσμάτων και των νοσηλειών και το ποσοστό θετικότητας.

Ευχαριστώντας τους γιατρούς και τους νοσηλευτές πρώτης γραμμής, για όλες τις προσπάθειες τους, ο υπουργός Υγείας ανέφερε, ότι, χάρη σε αυτούς, η Κύπρος έχει τα καλύτερα αποτελέσματα, στην αντιμετώπιση του ιού, σε όλη την Ευρώπη.

Ο κύριος Χατζηπαντέλας σημείωσε ότι, ως αποτέλεσμα σύσκεψης του ΟΚΥΠΥ με εκπροσώπους των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων, πολύ μεγάλος αριθμός ασθενών έχει μεταφερθεί από τα κρατικά στα ιδιωτικά νοσηλευτήρια και, έτσι, αυτή τη στιγμή, υπάρχουν διαθέσιμες αρκετές κλίνες, για ασθενείς με κορονοϊό.

Ο υπουργός Υγείας πρόσθεσε ότι, μέχρι τώρα, δεν έχει ενημέρωση για νοσηλεία ασθενούς με την παραλλαγή ‘Ομικρον, η οποία παρακολουθείται καθημερινά.

Tο ογδόντα τοις εκατόν των νοσηλευόμενων στο Νοσοκομείο Αναφοράς δεν έχει ιστορικό εμβολιασμού, επεσήμανε  η Επιστημονική Διευθύντρια των Νοσοκομείων Λάρνακας και Αμμοχώστου, Αμαλία Χατζηγιάννη, σε δηλώσεις της κατά την επίσκεψη του Υπουργού Υγείας στο Νοσοκομείο Αναφοράς.   Ο νεαρότερος ασθενής, στο νοσοκομείο αναφοράς είναι  είκοσι-πέντε ετών, ενώ η γηραιότερη είναι ενενήντα, είπε.

Το Υπουργείο Υγείας ανακοινώνει ότι σήμερα, 26 Δεκεμβρίου 2021:

–       Δεν καταγράφηκαν θάνατοι ασθενών με τελική αιτία θανάτου την COVID-19, και συνεπώς ο συνολικός αριθμός θανάτων παραμένει 628.

–       162 ασθενείς COVID-19 νοσηλεύονται, εκ των οποίων οι 74 σε σοβαρή κατάσταση. Ποσοστό 80,87% των νοσηλευόμενων δεν έχουν ιστορικό εμβολιασμού.

–       15 post-COVID ασθενείς που έπαψαν να είναι μολυσματικοί (αποχαρακτηρισμένα περιστατικά), συνεχίζουν να νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε σοβαρή κατάσταση λόγω COVID σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

–       Έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 53,715 τεστ ανίχνευσης της νόσου με τη μοριακή μέθοδο (PCR) και τη μέθοδο ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (antigen rapid test).

–       912 (ποσοστό θετικότητας: 1,7%) νέα περιστατικά της νόσου COVID-19 εντοπίστηκαν από τα μοριακά τεστ (PCR) και τα τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (antigen rapid test), ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό κρουσμάτων σε 150,760.

Ακολουθούν αναλυτικά τα σημερινά αποτελέσματα.

Α. Θάνατοι από τη νόσο COVID-19:

Δεν καταγράφηκαν θάνατοι ασθενών με COVID-19. Ως εκ τούτου, ο συνολικός αριθμός των θανάτων με τελική αιτία τη νόσο COVID-19 παραμένει 628, εκ των οποίων:

–       401 άντρες (63,9%), και

–       227 γυναίκες (36,1%).

Ο μέσος όρος ηλικίας των θανόντων από την ασθένεια είναι τα 75,9 έτη.

Β. Νοσηλευόμενοι:

Συνολικά, στα νοσηλευτήρια του ΟΚΥπΥ νοσηλεύονται 162 ασθενείς της νόσου COVID-19, εκ των οποίων οι 74 σε σοβαρή κατάσταση ή σε συνθήκες ΜΑΦ.

Από τους 74 ασθενείς που είναι σε σοβαρή κατάσταση, οι 26 είναι διασωληνωμένοι, οι 5 νοσηλεύονται σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας εκτός αναπνευστήρα και οι 43 σε Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας.

Αναλυτικά η κατάσταση στα νοσηλευτήρια είναι η ακόλουθη:

Νοσηλευτήριο

Θάλαμος

Αριθμός Ασθενών

Αμμοχώστου

(33 ασθενείς)

Θάλαμος COVID

25

Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας

8

Λευκωσίας

(15 ασθενείς)

Θάλαμος COVID

10

Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας

5

Λεμεσού

(45 ασθενείς)

Θάλαμος COVID

26

Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας

19

Πάφου

(14 ασθενείς)

Θάλαμος COVID

10

Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας

4

Λάρνακα

(18 ασθενείς)

Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας

11

Θάλαμος COVID

7

Μακάρειο

(6 ασθενείς)

Θάλαμος COVID

6

Μονάδες Εντατικής Θεραπείας

(31 ασθενείς)

Διασωληνωμένοι

26

Εκτός αναπνευστήρα

5

 

Γ. Θετικά περιστατικά COVID-19 (PCR test και rapid test αντιγόνου):

Από τις 53,715 διαγνώσεις που διενεργήθηκαν οι 4,535 έγιναν με τη μοριακή μέθοδο (PCR) και οι 49,180 με τη μέθοδο ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (antigen rapid test), εντοπίστηκαν 912 περιστατικά της νόσου COVID-19, που προέκυψαν ως εξής:

  • 22 κρούσματα από 2,639 δείγματα που λήφθηκαν στο πλαίσιο ελέγχου επιβατών στα Αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου.
  • 63 κρούσματα από 1,667 δείγματα που λήφθηκαν μέσω ιδιωτικής πρωτοβουλίας.
  • 21 κρούσματα από 229 δείγματα που λήφθηκαν από τα Μικροβιολογικά Εργαστήρια των Γενικών Νοσοκομείων.
  • 310 κρούσματα από 21,146 δείγματα που εξετάστηκαν με τη μέθοδο ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (antigen rapid test) σε ιδιωτικά κλινικά εργαστήρια και σε φαρμακεία.
  • 496 κρούσματα από 28,034 δείγματα που εξετάστηκαν με τη μέθοδο ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (antigen rapid test) μέσω του προγράμματος του Υπουργείου Υγείας.

Αναλυτικά, οι εξετάσεις ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (rapid test) μέσω του προγράμματος του Υπουργείου Υγείας πραγματοποιήθηκαν σήμερα ως ακολούθως:

Επαρχία / Τομέας

Αριθμός τεστ

Αριθμός θετικών

Λευκωσία

12,432

208

Λεμεσός

4,257

62

Λάρνακα

4,824

52

Πάφος

2,304

30

Αμμόχωστος

1,797

24

Οίκοι Ευγηρίας

Λευκωσία

  60

0

Λεμεσός

 144

0

Κλειστές Δομές

2,216

120

 

Share this post