Υπ. Υγείας: Επικοινωνία με ΗΠΑ για μηχάνημα που κάνει 1000 τεστ την ημέρα

Υπ. Υγείας: Επικοινωνία με ΗΠΑ για μηχάνημα που κάνει 1000 τεστ την ημέρα

*O συνολικός αριθμός των θετικών κρουσμάτων ανήλθε στα 75

Η Κύπρος διαθέτει τον απαραίτητο εξοπλισμό και το κατάλληλο ιατρικό προσωπικό για να ανταποκριθεί στη μάχη κατά του κορονοϊού, διαβεβαίωσε ο υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου. Επίσης , ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε επαφή με τις ΗΠΑ για την προμήθεια μηχανήματος, που κάνει 1000 τεστ την ημέρα για τον ιό. 

Μιλώντας σε συνέντευξη τύπου ( αναλυτικά οι δηλώσεις στο τέλος) ο υπουργός δήλωσε ότι υπάρχουν 126  κλίνες σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Ο συγκεκριμένος αριθμός – επισήμανε, κρίνεται ως επαρκής και υψηλότερος από το μέσο όρο στα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Παραδέχτηκε, ωστόσο, ότι είναι ανθρωπίνως αδύνατο, να αποτραπεί η διασπορά του ιού στα νοσηλευτήρια. Για το λόγο αυτό, πρόσθεσε, ακολουθούνται όλα τα πρωτόκολλα προκειμένου να ανασχεθεί περαιτέρω εξάπλωση του ιού εντός των νοσοκομείων.

 

 

Ο κύριος Ιωάννου δήλωσε ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η διασφάλιση της υγείας του συνόλου των πολιτών.
Τάχθηκε υπέρ της λήψης επώδυνων αποφάσεων ή αποφάσεων οι οποίες εμπεριέχουν το στοιχείο της υπερβολής, προκειμένου να αποτραπεί η εξάπλωση της επιδημίας. Επισήμανε την ίδια στιγμή ότι πρόκειται για μια μάχη ζωής ή θανάτου.
Ο υπουργός Υγείας απηύθυνε έκκληση προς τους πολίτες να εφαρμόσουν τα μέτρα αυτοπροστασίας και να χρησιμοποιούν με φειδώ τα φαρμακευτικά σκευάσματα.
Κάλεσε, τέλος, το λαό να κλείσει τα αυτιά του σε ψιθύρους και υπερβολές.

Στα 75 ο συνολικός αριθμός των θετικών κρουσμάτων

Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση, που έλαβε σήμερα το Υπουργείο Υγείας από το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου, έχουν επιβεβαιωθεί οκτώ νέα κρούσματα κορονοϊού.
Συγκεκριμένα, πρόκειται για οκτώ άτομα που εντοπίστηκαν μέσω της ιχνηλάτησης των επαφών ήδη επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.
Η Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης του Υπουργείου Υγείας έχει ήδη αρχίσει την ιχνηλάτηση των επαφών και των οκτώ κρουσμάτων και θα προχωρήσει στη λήψη δειγμάτων για τη διενέργεια εξειδικευμένων εξετάσεων.
Με βάση τα συγκεκριμένα δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των θετικών κρουσμάτων ανήλθε στα 75 (περιλαμβανομένων και των τριών που εντοπίστηκαν στις Βρετανικές Βάσεις), εκ των οποίων τα 45 ήταν επαφές.

Στήριξη από το ΥΠΕΞ στους Κυπρίους του εξωτερικού

Το Υπουργείο Εξωτερικών, σε συνεργασία με την Εθνική Κυπριακή Ομοσπονδία Ηνωμένου Βασιλείου και με τη στήριξη του Επιτρόπου Προεδρίας, ανακοινώνει την έναρξη λειτουργίας της διαδικτυακής πλατφόρμας «Covid-19: Getting through this together», στην οποία παρέχονται χρήσιμες πληροφορίες, συστάσεις και σύνδεσμοι για Κύπριους επισκέπτες και φοιτητές που βρίσκονται αυτή την περίοδο στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς και για την Κυπριακή παροικία Ηνωμένου Βασιλείου.
Η πλατφόρμα είναι προσβάσιμη μέσω της ιστοσελίδας της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας Ηνωμένου Βασιλείου, στην πιο κάτω διεύθυνση: https://cypriotfederation.org.uk/covid19support/

Ο γ.γ. του  ΑΚΕΛ για τα τεστ για τον κορονοϊό

Η άφιξη του κορωνοϊού στην Κύπρο (Χάρτης)

Η Ευρώπη βρίσκεται εδώ και μέρες στο επίκεντρο της πανδημίας, με την Ιταλία να βιώνει μια μεγάλη τραγωδία, την ώρα που ο αριθμός των περιστατικών κορωνοιού στην Κύπρο αυξάνεται μέρα με τη μέρα.
Από ποιες χώρες όμως μας ήρθε ο ιός ;

Η Βρετανία βρίσκεται πρώτη στη λίστα, καθώς έφθασαν  12 περιστατικά από εκεί , ακολούθησε η Ελλάδα με 7 περιστατικά, η Ιταλία με 5, η Γερμανία, το Βέλγιο και η Βουλγαρία με 1 περιστατικό η κάθε χώρα.

*Ο χάρτης δημοσιεύτηκε σήμερα στην εφημερίδα “Ο Φιλελεύθερος”

 

Η δήλωση του υπουργού Υγείας
“Στο ευρύτερο πλαίσιο της προσπάθειας για την ουσιαστικότερη δυνατή στήριξη όλων των Κυπρίων που βρίσκονται στο εξωτερικό, το Υπουργείο Εξωτερικών καταρτίζει δίκτυο επαγγελματιών στον τομέα της υγείας που καλύπτει όλες τις χώρες ανά το παγκόσμιο όπου εδρεύουν Διπλωματικές Αποστολές της Δημοκρατίας, με στόχο την διασφάλιση της παροχής ιατρικών υπηρεσιών εκεί και όπου προκύπτει ανάγκη.

Στόχος της σημερινής μας συνάντησης είναι να σας ενημερώσουμε για τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από τον κορ0νοϊό και για τα μέτρα που λαμβάνουμε στην Κύπρο, ώστε να πληροφορήσουμε υπεύθυνα την κοινή γνώμη για την κατάσταση που επικρατεί.
Όπως πολύ καλά γνωρίζετε πρώτιστος στόχος των μέτρων που παίρνουμε είναι η αποτροπή της μαζικής εξάπλωσης του ιού ώστε το σύστημα υγείας να είναι σε θέση να ανταποκριθεί με επάρκεια και αποτελεσματικότητα. Σε αυτόν τον στόχο, επικεντρώνονται οι προσπάθειες που καταβάλλουν τα περισσότερα κράτη για την αντιμετώπιση αυτής της πρωτοφανούς απειλής. Ο λόγος είναι προφανής: Καμία χώρα δεν διαθέτει απεριόριστες νοσοκομειακές κλίνες για να περιθάλψει ταυτόχρονα ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού.
Επειδή γίνεται πολύς λόγος γύρω από το θέμα αυτό, θέλω υπεύθυνα να ενημερώσω τους πολίτες ότι η Κύπρος θα διαθέτει βάση του προγραμματισμού που έχει γίνει συνολικά στα Δημόσια Νοσηλευτήρια για την αντιμετώπιση περιστατικών κορονωιου 126 κλίνες σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Συγκεκριμένα, έξι κλίνες βρίσκονται στο νοσοκομείο αναφορά για ήπια περιστατικά στην Αμμόχωστο και είναι 112 κλίνες στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας και οκτώ κλίνες στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού. Υπό κανονικές συνθήκες ο αριθμός αυτός είναι επαρκής για τις ανάγκες του πληθυσμού της Κύπρου και είναι πιο πάνω από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Λόγω της έκτακτης κατάστασης που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε έχουμε εξασφαλίσει πρόσθετο αριθμό αναπνευστήρων σε περίπτωση που υπάρξουν αυξημένες ανάγκες και θα είναι σε πλήρη εφαρμογή αρχές Απριλίου.
Μεριμνούμε επίσης για την επάρκεια σε φάρμακα και αναλώσιμα. Καλώ τους πολίτες και τους επαγγελματίες υγείας να χρησιμοποιούν τα σκευάσματα και όλα τα απαραίτητα προϊόντα με φειδώ. Αποθέματα υπάρχουν αλλά γίνεται αντιληπτό ότι η ζήτηση είναι μεγάλη και η προσφορά περιορισμένη σε παγκόσμια κλίμακα αφού παρατηρείται παγκόσμια έλλειψη προστατευτικού εξοπλισμού εδώ και εβδομάδες. Αναμένουμε τα αποτελέσματα της από κοινού προμήθειας αναλωσίμων από την ΕΕ, αλλά παράλληλα εδώ και εβδομάδες κάνουμε συντονισμένες προσπάθειες με τις Πρεσβείες μας για προμήθεια από χώρες του εξωτερικού.
Ένα άλλο θέμα για το οποίο θέλω να ενημερώσω υπεύθυνα την κοινή γνώμη είναι η επάρκεια των δημόσιων νοσηλευτηρίων και η δυνατότητά τους να ανταποκριθούν σε αυτή την πρωτοφανή κρίση. Επιθυμώ να διαβεβαιώσω ότι το σύστημα υγείας της Κύπρου διαθέτει τον απαραίτητο εξοπλισμό και στελεχώνεται από πλήρως καταρτισμένο προσωπικό, ώστε να είναι σε θέση να ανταποκριθεί με επάρκεια. Εκείνο που μας απασχολεί είναι ότι δυστυχώς είναι ανθρωπίνως αδύνατον να αποκλείσουμε τη διασπορά του ιού σε νοσηλευτήριο, κάτι το οποίο ήδη έχει συμβεί. Όπως γνωρίζετε σε τέτοιες περιπτώσεις εφαρμόζονται αυστηρότατα πρωτόκολλα που προβλέπουν απομάκρυνση όλων των επαγγελματιών υγείας και σφράγισμα όλων των χώρων. Αυτό ήδη έγινε στα Νοσοκομεία Λευκωσίας, Λεμεσού και Πάφου, σε μια προσπάθεια ακριβώς να ιχνηλατήσουμε τα κρούσματα και να περιορίσουμε την εξάπλωση του ιού.
Η αναστολή της λειτουργίας τμημάτων των δημοσίων νοσηλευτηρίων σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, μάς παροπλίζει σε έμψυχο δυναμικό και σε εγκαταστάσεις, που τόσο έχουμε ανάγκη. Όμως, πάνω από όλα είναι η υγεία του προσωπικού και των ασθενών. Για αυτό η Κυβέρνηση μερίμνησε για την κάλυψη των κενών που παρουσιάζονται. Με την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου της περασμένης Κυριακής, έχουμε στη διάθεσή μας ποσό 100 εκατομμυρίων ευρώ για τη θωράκιση του συστήματος υγείας. Με τα διατάγματα επιστράτευσης προχωρούμε στις απαραίτητες διευθετήσεις, ώστε ανά πάσα στιγμή να διαθέτουμε τον απαραίτητο αριθμό κλινών και επαγγελματιών υγείας στα δημόσια νοσηλευτήρια, που απαιτείται για να κερδίσουμε αυτή τη δύσκολη μάχη. Επιπλέον, σήμερα έχω εκδώσει σήμερα συγκεκριμένες οδηγίες προς ΟΚΥΠΥ με στόχο την καλύτερη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού και για την προστασία των επαγγελματιών υγείας που εργάζονται στα δημόσια νοσηλευτήρια.
Με την ευκαιρία αυτή θέλω να εξάρω για μια ακόμη φορά την προσφορά των επαγγελματιών υγείας, των ιατρών και των νοσηλευτών και ευρύτερα όσων βρίσκονται στην πρώτη γραμμή και αναμετρώνται συνεχώς με αυτό τον επικίνδυνο εχθρό. Τoυς ευχαριστούμε και τους είμαστε ευγνώμονες.
Επιτρέψτε μου για μια ακόμη φορά να απευθυνθώ στους πολίτες για να τους ζητήσω να συνεχίσουν να εφαρμόζουν με αυστηρή προσήλωση τις οδηγίες αυτοπροστασίας από τον κορονοϊό. Απευθύνω έκκληση προς όλους να περιοριστούν στο σπίτι τους για να προστατέψουν τη δική τους υγεία, αλλά και την υγεία των αγαπημένων τους, ιδιαίτερα των ευάλωτων ομάδων. Θέλουμε να δημιουργήσουμε μια ασπίδα γύρω από αυτούς, γιατί είναι οι πρώτοι που εκτίθενται στον επικίνδυνο ιό. Οι επόμενες μέρες είναι ιδιαίτερα καθοριστικές για την έκβαση αυτής της προσπάθειας και είναι άδικο να καταστρέψουμε ό,τι πετύχαμε αυτές τις μέρες. Μείνετε σπίτι. Είναι απλό.
Αφουγκράζομαι την αγωνία όλων, του καθενός ξεχωριστά. Και θέλω να απευθυνθώ ιδιαίτερα στους Κύπριους που είναι στο εξωτερικό, τους φοιτητές μας, τους γονείς και τους συγγενείς τους. Αντιλαμβάνομαι τις ανησυχίες τους. Συμμερίζομαι τα παράπονά τους. Αποδέχομαι την κριτική τους. Νοιώθω τον πόνο τους. Ένα όμως θέλω να τους πω: Ότι κορυφαία μας προτεραιότητα είναι η διασφάλιση της υγείας του κάθε πολίτη ατομικά και όλων μας συλλογικά. Ως ο αρμόδιος για την υγεία Υπουργός μαζί με τους συνεργάτες μου, τα στελέχη της Μονάδας Επιδημιολογικής Επιτήρησης, τη συμβουλευτική ομάδα των επιστημόνων που με πλαισιώνουν, τον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας, την ιατρική κοινότητα, κάνουμε ότι είναι ανθρωπίνως δυνατόν για να αποτρέψουμε την επέκταση του ιού και να διασφαλίσουμε τη δημόσια υγεία. Τα μέτρα που παίρνουμε εδώ και πάρα πολλές εβδομάδες είναι αυστηρότερα από τις κατευθυντήριες οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων. Προτιμώ να πάρω επώδυνες αποφάσεις έστω και αν τελικά αποδειχθούν υπερβολικές, παρά να αφεθούμε απροστάτευτοι.
Όλοι κατανοούν ότι δίδουμε μια μάχη με έναν αόρατο εχθρό, κάτω από δύσκολες συνθήκες, σε ένα περιβάλλον χωρίς προηγούμενο. Σε αυτή τη μάχη γίνονται και λάθη, υπάρχουν και ατυχείς στιγμές. Απολογούμαστε για την ταλαιπωρία και λυπούμαστε για την αναστάτωση. Το δίλημμα δεν είναι ανάμεσα σε αυτό που θέλουμε και σε αυτό που μας αρέσει. Η επιλογή είναι μεταξύ ζωής και θανάτου. Και ένα υπεύθυνο κράτος έχει την υποχρέωση να παρέχει δίκτυ προστασίας στους πολίτες του. Αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε για όλους μας τους πολίτες, οπουδήποτε και αν βρίσκονται.
Ειδικά για τους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας που είναι στο εξωτερικό είμαστε σε συνεχή επαφή με το Υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο μέσω των Πρεσβειών και των Διπλωματικών μας Αποστολών, έχει κανάλι επικοινωνίας με τους συμπατριώτες μας σε κάθε γωνιά της γης. Οποιοσδήποτε αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα υγείας δεν θα αφεθεί αβοήθητος από τη Δημοκρατία. Για αυτό να είστε όλοι βέβαιοι.
Ολοκληρώνοντας θέλω να παρακαλέσω τους πολίτες να κλείνουν τα αυτιά τους σε ψιθύρους, φήμες και σε υπερβολές, που επιτείνουν την ανησυχία. Από την πρώτη μέρα το Υπουργείο Υγείας διατηρεί κανάλι επικοινωνίας με όλα τα Μέσα Ενημέρωσης για υπεύθυνη πληροφόρηση της κοινής γνώμης, όποτε χρειαστεί.
Αυτές τις πολύ δύσκολες ώρες αντλούμε δύναμη από την ανταπόκριση που έχει το κάλεσμά μας για βοήθεια. Ιατροί, νοσηλευτές, παραϊατρικό προσωπικό, ιδιοκτήτες νοσηλευτηρίων, εισαγωγείς φαρμάκων και ιατρικού εξοπλισμού και απλοί άνθρωποι στέλνουν μηνύματα στο υπουργείο Υγείας και εκφράζουν την ετοιμότητα να προσφέρουν εθελοντικά ό,τι μπορούν, ώστε να βάλουν το δικό τους λιθαράκι για να κτίσουμε το τείχος της αλληλεγγύης που θα μας οχυρώσει έναντι αυτής της πρωτοφανούς απειλής. Τους ευχαριστούμε ειλικρινά για το ενδιαφέρον τους. Ευχαριστούμε επίσης τα πολιτικά κόμματα, τα Μέσα Ενημέρωσης, Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, Δήμους, Κοινότητες, εταιρείες και σωματεία που στρατεύονται μαζί μας στη μεγάλη προσπάθεια, με σύνθημα: Θα Τα Καταφέρουμε”.

 

Στη συνέχεια ο υπουργός Υγείας , Κωνσταντίνος Ιωάννου, απάντησε σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων. Το πλήρες κείμενο των ερωτήσεων και απαντήσεων, σύμφωνα με δελτίο του Υπουργείου Υγείας , είναι το ακόλουθο:  

Σε ερώτηση,  εάν υπάρχει πρόθεση να παραχωρηθεί ο ειδικός εξοπλισμός σε όλους τους επαγγελματίες υγείας στα δημόσια νοσηλευτήρια για προστασία, δεδομένων των κρουσμάτων που παρατηρήθηκαν ενδονοσοκομειακά, ο Υπουργός Υγείας ξεκαθάρισε ότι ο απαραίτητος εξοπλισμός υπάρχει και χρησιμοποιείται εκεί και όπου χρειάζεται. «Υπάρχουν οδηγίες που ακολουθούνται, από το ECDC που προβλέπουν τι πρέπει να χρησιμοποιείται και πότε. Για παράδειγμα, ο απαραίτητος προστατευτικός εξοπλισμός χρησιμοποιείται από το προσωπικό στα ασθενοφόρα, το οποίο έρχεται σε επαφή με τα περιστατικά. Αντιλαμβάνομαι τις ανησυχίες των επαγγελματιών υγείας και στην κατάσταση που επικρατεί μπορεί να νομίζουν ότι χρειάζεται κάτι περισσότερο από αυτό που προσφέρεται. Ο εξοπλισμός που χρησιμοποιείται είναι ο κατάλληλος για κάθε περίπτωση», σημείωσε.
Συνεχίζοντας, ο κ. Ιωάννου τόνισε ότι «πρέπει και οφείλουμε να προστατεύσουμε τα δημόσια νοσηλευτήρια, που είναι η ναυαρχίδα και αυτά που καλούνται αυτή τη στιγμή να αντιμετωπίσουν τα περιστατικά του κορωνοϊού. Δυστυχώς, ατυχήσαμε διότι υπήρχε διασπορά μέσω ασθενών στα δημόσια νοσηλευτήρια. Έχουν παρθεί αυστηρά μέτρα και με τις οδηγίες που έχω εκδώσει σήμερα, στην ουσία σφραγίζουμε τα δημόσια νοσηλευτήρια, σταματούν να λειτουργούν τα Εξωτερικά Ιατρεία, σταματούν να γίνονται εισαγωγές, λειτουργούν μόνο κάποιες υπηρεσίες όπως είναι οι Μονάδες Αιμοκάθαρσης και οι υπηρεσίες για τους θαλασσαιμικούς συμπατριώτες μας και τα ΤΑΕΠ μόνο για τα επείγοντα περιστατικά. Έχουν γίνει ήδη συμφωνίες με νοσηλευτήρια του ιδιωτικού τομέα στην Λεμεσό και την Πάφο σε πρώτη φάση για να παραπέμπονται η πλειοψηφία των περιστατικών από τα ΤΑΕΠ και επιπλέον έχει ζητηθεί από τους Διευθυντές των Κλινικών όπως λειτουργούν με το απαραίτητο προσωπικό, ούτως ώστε αρχικά να ξεκουραστεί το προσωπικό και επιπλέον εάν υπάρξει ξανά ένα περιστατικό κορωνοϊού να μην παροπλιστεί ολόκληρη Μονάδα αλλά μόνο το συγκεκριμένο προσωπικό. Η πρόθεση είναι να αξιολογηθεί πόσο προσωπικό χρειάζεται πραγματικά (skeleton staff), ούτως ώστε αν παρουσιαστεί περιστατικό να μπορούν να περιοριστούν μόνο οι συγκεκριμένοι και όχι όλοι. Ήδη με τις ενέργειες που κάνουμε έχει μειωθεί η πληρότητα στα νοσοκομεία εδώ και μέρες και δεν γίνονται εισαγωγές, δεν εκτελούνται ψυχρά περιστατικά σε μια προσπάθεια να αποσυμφορηθεί και το προσωπικό».
Σε ερώτηση,  εάν η κυβέρνηση προσανατολίζεται στη λήψη πιο δραστικών μέτρων, ο Υπουργός Υγείας επανέλαβε ότι τα μέτρα που λαμβάνονται εξ αρχής είναι τα πιο αυστηρά σε κάθε φάση της επιδημίας. «Το έχω τονίσει επανειλημμένα εδώ και μέρες ότι είμαστε σε συνεχή παρακολούθηση των δεδομένων και εάν και εφόσον χρειαστεί, πάντα σε συνεργασία με τους επιστήμονες στη Επιτροπή που έχει συσταθεί -και ενημερώσαμε και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας πριν από λίγο-, θα λάβουμε επιπρόσθετα μέτρα. Ποια είναι αυτά, δεν μπορώ να γνωρίζω. Εγώ ακολουθώ τις εισηγήσεις των ειδικών», υπογράμμισε ο κ. Ιωάννου.
Σε ερώτηση,  τι θα συμβεί με κάποια Τμήματα του Νοσοκομείου Πάφου όπως η Μονάδα Αιμοκάθαρσης, ο κ. Υπουργός αναφέρθηκε στο χθεσινό Διάταγμα που αφορά στην επιστράτευση επαγγελματιών υγείας, το οποίο εκδόθηκε με στόχο να δοθούν όλα τα εφόδια στα δημόσια νοσηλευτήρια για να μπορέσουν να στελεχωθούν στα σημεία που έχουν ανάγκη. «Έχω ήδη ενημερωθεί ότι θα προχωρήσουν με επιστράτευση νοσηλευτών για να στελεχώσουν τη Μονάδα Αιμοκάθαρσης (σ.σ. του Γενικού Νοσοκομείου Πάφου). Έχουν πάρει όλοι τις οδηγίες, ώστε εκεί και όπου παρατηρείται πρόβλημα υποστελέχωσης λόγω παροπλισμού του προσωπικού εξαιτίας του κορωνοϊού, πλέον με την επιστράτευση θα μπορούμε να αντλήσουμε δυναμικό από τον ιδιωτικό τομέα», πρόσθεσε.
Για το γεγονός ότι παρουσιάζονται κρούσματα και σε ιδιωτικά νοσηλευτήρια ο κ. Ιωάννου υπογράμμισε ότι μας ανησυχεί όσο μας ανησυχεί ολόκληρος ο πληθυσμός της Κύπρου. «Αντιλαμβάνεστε ότι τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια πρέπει να προστατευτούν, ήδη έχουν σταλεί εδώ και καιρό σε όλα τα νοσηλευτήρια και σε όλους τους επαγγελματίες υγείας τα μέτρα αυτοπροστασίας και έχω ζητήσει από τη Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης όπως την ερχόμενη βδομάδα επιτακτικά επισκεφτεί και τα δημόσια και τα ιδιωτικά για να ενημερώσουν ξανά για τα μέτρα αυτοπροστασίας. Εκείνο που θέλω να τονίσω είναι πως τις επόμενες μέρες πρέπει να αναμένουμε ότι θα υπάρξει μια αύξηση των περιστατικών. Ο λόγος είναι απλός. Όσο υπάρχει αύξηση στις υπόλοιπες χώρες, θα υπάρχει και στην Κύπρο. Βέβαια με τα μέτρα που έχουμε πάρει πλέον με το κλείσιμο των αεροδρομίων αύριο, ελπίζω να υπάρξει μια ύφεση στην αύξηση των περιστατικών», είπε.
Στη συνέχεια, ο κ. Ιωάννου διευκρίνισε πως «ένας λόγος που παρατηρούνται αυξημένα περιστατικά στην Κύπρο -και αυτό μας ανησυχεί σαν γεγονός- είναι ότι σαν χώρα σε αριθμό εξετάσεων που γίνονται για τον κορονοϊό, σε αναλογία πληθυσμού μαζί με την Ιταλία, είμαστε πρώτοι στην Ευρώπη. Όσο γίνονται εξετάσεις, στατιστικά αυξάνεται και η πιθανότητα και αυτός είναι και ο στόχος μας. Ο στόχος μας είναι, ακολουθώντας τις οδηγίες του ECDC, οι οποίες εδώ και έξι εβδομάδες ήταν ο εντοπισμός των κρουσμάτων και η άμεση ιχνηλάτηση, έτσι ώστε να σπάσει η αλυσίδα μετάδοσης. Αυτό κάνουμε, εν αντιθέσει με άλλες χώρες στην ΕΕ, που δυστυχώς δεν προβαίνουν σε εξετάσεις. Αν δείτε τους αριθμούς σε άλλες χώρες, σε κάποιες δεν κάνουν καν ιχνηλάτηση πλέον. Εμείς έχουμε τη δυνατότητα να το κάνουμε και είναι ένας τρόπος να σπάσουμε την αλυσίδα μετάδοσης. Να το πω απλά: όταν επιβεβαιωθεί ένα περιστατικό, εάν δεν γίνει ινχηλάτηση, αν δεν βρούμε τις επαφές του, ούτως ώστε να αυτοπεριοριστούν αμέσως και να γίνει ο έλεγχος, εάν αφεθούν, τότε θα μολύνουν περισσότερους και πλέον θα είναι εκτός ελέγχου».
Κληθείς να σχολιάσει δημοσιεύματα σχετικά με επιβεβαιωμένο κρούσμα στην Αστυνομία, ο Υπουργός Υγείας επανέλαβε σε έντονο ύφος πως «υπάρχουν οδηγίες, ακολουθούμε τα πρωτόκολλά και κάθε περιστατικό οπουδήποτε κι αν συμβεί, τυγχάνει χειρισμού ανάλογα με την περίπτωση. Δεν έχει σημασία αν είναι στο ΤΑΕΠ, στην Αστυνομία, σε νοσηλευτήριο, οπουδήποτε αλλού. Είμαστε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης! Θέλω να μεταφέρω ένα μήνυμα: Ο κόσμος πρέπει να υπακούσει στις οδηγίες που έχουμε εκδώσει. Δυστυχώς, ενώ έχουμε ζητήσει από τον κόσμο να αυτοπεριοριστεί, έχουμε πάρει επώδυνα μέτρα για εργαζόμενους και για επιχειρηματίες, έχουμε ζητήσει από επιχειρήσεις να κλείσουν όχι για να τις τιμωρήσουμε, αλλά για να αποτρέψουμε τον κόσμο να συναθροίζεται, για να μειώσουμε τη διασπορά του ιού. Κι ενώ έχουμε πάρει αυτές τις επώδυνες αποφάσεις για τον κόσμο, δυστυχώς παρατηρούνται φαινόμενα από πάρα πολλούς να μην τα ακολουθούν. Λαμβάνουμε καθημερινά καταγγελίες και η έκκλησή μου είναι να υπακούσουμε. Ακόμα και τον κόσμο που βάζουμε σε καραντίνα, το οποίο είναι ένα μεγάλο εγχείρημα και καμία χώρα δεν έβαλε τους πολίτες σε καραντίνα, αλλά τους προτρέπουν σε αυτοπεριορισμό. Εμείς για να διασφαλίσουμε ότι περιορίζονται όλοι αυτοί που έρχονται από το εξωτερικό, προχωρήσαμε στο μέτρο της καραντίνας. Είναι δύσκολο να εφαρμοστεί και χρειάζεται και η συμβολή των ιδίων. Δυστυχώς, παίρνω μηνύματα ότι κόσμος, που βρίσκεται σε καραντίνα, δεν υπακούει τις οδηγίες που έχουμε δώσει. Δεν μπορούμε να αναμένουμε από το κράτος να αστυνομεύει τους πάντες και τα πάντα. Αυτό είναι αδύνατο και το γνωρίζετε όλοι. Πρέπει ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του και να υπακούσει. Και στις καραντίνες έχουμε βάλει και στρατιώτες και προσωπικό ασφάλειας, αλλά δεν μπορούμε να βάλουμε έναν στρατιώτη ή έναν αστυνομικό έξω από κάθε δωμάτιο. Κι αν δεν αντιληφθούν αυτά τα άτομα που βρίσκονται στην καραντίνα τα μέτρα που πρέπει να λάβουν, τότε θα αναγκαστούμε να λάβουμε πιο δραστικά μέτρα. Το μήνυμα που θέλω να μεταφέρω σε όλο τον κόσμο είναι ότι πρέπει να υπακούσει στα μέτρα που έχουμε λάβει».
Απευθυνόμενος σε όλες τις επιχειρήσεις που λειτουργούν, είπε ότι αυτές δύνανται να επεκτείνουν το ωράριο λειτουργίας τους για να εξυπηρετήσουν τον κόσμο, διατηρώντας αυστηρά τα εργασιακά δικαιώματα των υπαλλήλων τους.
Κληθείς να πει εάν το Διάταγμα για την επιστράτευση των επαγγελματιών υγείας τίθεται άμεσα σε ισχύ, ο κ. Υπουργός διευκρίνισε ότι έχει άμεση εφαρμογή από τη στιγμή που δημοσιεύεται.
Ερωτηθείς για τα Ιατρεία Δημόσιας Υγείας, ο κ. Ιωάννου είπε ότι τα Ιατρεία αυτά λειτουργούν ήδη σε κάποιες πόλεις από τις αρχές της εβδομάδας και από χθες κατέστη δυνατό να λειτουργήσουν σε όλες τις επαρχίες. Τόνισε ότι τα Ιατρεία Δημόσιας Υγείας δουλεύουν με ραντεβού, επαναλαμβάνοντας πως το πρώτο σημείο επαφής των πολιτών που ασθενούν πρέπει να είναι ο Προσωπικός τους Ιατρός. «Το 1420 είναι για τον κόσμο που έχει μεν τα συμπτώματα, αλλά έχει ταξιδέψει και στο εξωτερικό ή έχει έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα. Όλοι οι άλλοι που δεν έχουν έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα ή δεν έχουν ταξιδέψει στο εξωτερικό, πρέπει να επικοινωνούν με τον Προσωπικό τους Ιατρό. Έχει δοθεί χθες συγκεκριμένος αλγόριθμος, ένα ερωτηματολόγιο για να καταλήξουν σε κάποιες δράσεις, και εάν και εφόσον ο Προσωπικός Ιατρός κρίνει απαραίτητο ότι χρειάζεται περαιτέρω διερεύνησης, επικοινωνεί με συγκεκριμένο τηλέφωνο στο 1420 για να παραπέμψει στα Ιατρεία Δημόσιας Υγείας, τα οποία αν και εφόσον χρειαστεί, θα τα αυξήσουμε μέσω επιστράτευσης. Προς το παρόν λειτουργούν κανονικά χωρίς να υπάρξει κανένα πρόβλημα».
Απαντώντας σε ερώτηση για τον αριθμό των διαθέσιμων αναπνευστήρων στην Κύπρο, ο κ. Ιωάννου είπε ότι μαζί με εκείνους που παραγγέλθηκαν, ο αριθμός θα ανέλθει στους 126. Οι 126 αναπνευστήρες θα χρησιμοποιηθούν μόνο για τον κορωνοϊό. Υπάρχουν, ανέφερε, άλλοι 80 για τα υπόλοιπα περιστατικά. «Με το πλάνο που έχει εκπονηθεί από τον Διευθυντή της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, του δρος Παλάζη, τον οποίο ευχαριστώ και δημόσια για την προσπάθειά του, και με τους αναπνευστήρες που έχουν παραγγελθεί -διότι λάβαμε τα μέτρα μας και παραγγείλαμε έγκαιρα αφού και εδώ υπάρχει έλλειψη και κάποιοι επιχειρηματίες ανέλαβαν την πρωτοβουλία να μας προμηθεύσουν με κάποιους επιπλέον-, ο προγραμματισμός που έχει γίνει είναι να υπάρχουν 126 κλίνες εντατικής με αναπνευστήρες, που θεωρείται ένα πάρα πολύ καλό νούμερο, λαμβάνοντας υπόψη τον πληθυσμό της Κύπρου», σημείωσε. Επεσήμανε δε πως δεν είναι θέμα κόστους πλέον, αλλά θέμα προστασίας της Δημόσιας Υγείας.
Ερωτηθείς εάν υπάρχει σκέψη να επεκταθεί η διενέργεια του εργαστηριακού ελέγχου που γίνεται από το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου και σε άλλα εργαστήρια, ώστε να διενεργούνται περισσότερες εξετάσεις, ο κ. Ιωάννου διευκρίνισε ότι ήδη και στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού και Λευκωσίας γίνονται εξετάσεις. Ξεκαθάρισε ότι το πρόβλημα εντοπίζεται στην παγκόσμια έλλειψη που καταγράφεται στα αναλώσιμα. Το ΙΝΓΚ, είπε, έχει ήδη αυξήσει τις εξετάσεις που διενεργεί, λέγοντας πως, ενδεικτικά, χθες διεκπεραιώθηκαν περίπου 400 αναλύσεις. Ο Υπουργός Υγείας αναφέρθηκε στην έγκριση ενός μηχανήματος από την Αμερική, το οποίο μπορεί να κάνει μέχρι και 1000 εξετάσεις την ημέρα και για το οποίο η Κυπριακή Δημοκρατία βρίσκεται σε επικοινωνία με τον εκπρόσωπο για να εξασφαλίσουμε για τη χώρα μας, με τα μηνύματα που λαμβάνουμε για την αγορά του να είναι θετικά. Παρόλο που υπάρχουν δημοσιεύματα και διεθνώς ότι πολλοί μπορούν να πραγματοποιούν την εξέταση, εμείς οφείλουμε, ανέφερε ο κ. Υπουργός, να ακολουθούμε το εγκεκριμένο κι αυτό που μπορεί να έχει πραγματικά αποτελέσματα. «Θα ήταν ευχής έργο εάν υπήρχαν τα αντιδραστήρια να μπορούσαμε να κάνουμε περισσότερα την ημέρα. Αλλά δυστυχώς δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα. Τουλάχιστον όμως σε ό,τι αφορά στις εξετάσεις που γίνονται για την ιχνηλάτηση, αυτές γίνονται. Αν υπήρχε η δυνατότητα να εξυπηρετήσουμε όλο τον κόσμο που θέλει να εξεταστεί προληπτικά, αυτό δεν είναι δυνατό και δεν συμβαίνει μόνο στην Κύπρο, αλλά παγκόσμια. Παρόλα αυτά, επειδή έγκαιρα είχε προβλεφθεί, η Κύπρος μαζί με την Ιταλία είναι πρώτη στις εξετάσεις που κάνουμε κατ’ αναλογία πληθυσμού», είπε.
Σε σχετική ερώτηση ο Υπουργός Υγείας επεσήμανε ότι δεν υπάρχει έλλειψη φαρμάκων στην Κύπρο και πως σε σχέση με φαρμακευτικά προϊόντα που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, η επίσημη ενημέρωση για την αποτελεσματικότητά τους γίνεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και το ECDC.
Αναφερόμενος στην ηλεκτρονική πλατφόρμα επικοινωνίας με το 1420, ο κ. Ιωάννου είπε ότι αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία μέχρι την ερχόμενη βδομάδα.
Τέλος, ο κ. Ιωάννου είπε ότι σύμφωνα με τα στατιστικά, το 80% του κόσμου που θα ασθενήσει από κορονοϊό θα περάσει πολύ ήπια συμπτωματολογία ή να είναι ασυμπτωματικός, ενώ μόνο το 3% θα χρειαστεί εντατική νοσηλεία.

Share this post