Υπ. Υγείας: Δύσκολη κατάσταση στις ΜΕΘ ανά πάσα στιγμή μη διαχειρίσιμη
Σήμερα 751 νέα περιστατικά της νόσου COVID-19. Σκέψεις για νέο lockdown
Η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη και μπορεί ανά πάσα στιγμή να παύσει να είναι διαχειρίσιμη στα κρατικά νοσηλευτήρια αναφέρει σε γραπτή του δήλωση ο Υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου, απευθύνοντας θερμή έκκληση προς όλους τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να τηρούν τα μέτρα ατομική υγιεινής και να περιορίσουν τις επαφές, ώστε να ανακόψουμε τη διασπορά του ιού και κατά συνέπεια, να μειώσουμε τους αριθμούς των κρουσμάτων και των νοσηλευόμενων.
Αυτούσια η δήλωση:
Τις τελευταίες ημέρες το Σύστημα Υγείας δέχεται ασφυκτική πίεση εξαιτίας του μεγάλου αριθμού των νοσηλευόμενων και ιδιαίτερα των εισαγωγών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Με βάση την ενημέρωση της οποίας έτυχα σήμερα, κατά την τακτική συνάντησή μου με στελέχη του ΟΚΥπΥ, η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη και μπορεί ανά πάσα στιγμή να παύσει να είναι διαχειρίσιμη. Ιδιαίτερα μάς ανησυχεί η μεγάλη αύξηση των εισαγωγών στις ΜΕΘ, διότι, όπως έχουμε πει πολλές φορές, πλησιάζουμε την κόκκινη γραμμή των δυνατοτήτων του Συστήματος, τόσο σε υποδομές όσο και σε ανθρώπινο δυναμικό.
Ο ΟΚΥπΥ εφαρμόζει το ειδικό πλάνο, που προβλέπει την ανάπτυξη περισσότερων κλινών για περιστατικά COVID-19, αλλά δυστυχώς ενόσω ο μεγάλος αριθμός των κρουσμάτων παραμένει τόσο υψηλός σε καθημερινή βάση, τότε αναπόφευκτα θα εξαντληθούν οι δυνατότητες για κάλυψη όλων αυτών των αναγκών. Επιπλέον, γίνεται αντιληπτό ότι η ανάπτυξη νέων κλινών ειδικά για νοσηλεία περιστατικών COVID-19 περιορίζει τις δυνατότητες των δημόσιων νοσηλευτηρίων να περιθάλψουν επαρκώς ασθενείς που παρουσιάζουν άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας.
Ο ΟΚΥπΥ έχει ζητήσει τη συνδρομή ιδιωτών ιατρών, κατά κύριο λόγο Πνευμονολόγων και Παθολόγων, oι οποίοι μετακαλούνται με το καθεστώς της επίταξης για να καλύψουν τις συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες.
Δεδομένου ότι τα αυξημένα κρούσματα των τελευταίων ημερών θα μεταφραστούν σε εισαγωγές στα νοσοκομεία το αμέσως επόμενο διάστημα, όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι βρισκόμαστε μπροστά στο απευκταίο σενάριο. Οι επόμενες μέρες είναι εξαιρετικά κρίσιμες. Για να μπορέσουν τα νοσηλευτήρια να ανταποκριθούν θα πρέπει όλοι να προσπαθήσουμε να περιορίσουμε την εξάπλωση του ιού, να μειώσουμε τα κρούσματα. Είναι ο μοναδικός τρόπος για να διατηρήσουμε την κατάσταση υπό έλεγχο. Για τον λόγο αυτό, απευθύνω θερμή έκκληση προς όλους τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να τηρούν τα μέτρα ατομική υγιεινής και να περιορίσουν τις επαφές, ώστε να ανακόψουμε τη διασπορά του ιού και κατά συνέπεια, να μειώσουμε τους αριθμούς των κρουσμάτων και των νοσηλευόμενων.
Η ευφορία για την έναρξη των εμβολιασμών είναι κατανοητή, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν θα πρέπει να μας οδηγήσει σε εφησυχασμό. Η εμβολιαστική θωράκιση του πληθυσμού θα είναι εφικτή μετά από μερικές εβδομάδες και μήνες, κατά συνέπεια, μέχρι τότε θα πρέπει να παραμείνουμε σε κατάσταση εγρήγορσης, ώστε να αποτρέψουμε τα χειρότερα.
Καταλήγοντας καλώ τους πολίτες να προβαίνουν σε προληπτικό έλεγχο με τη μέθοδο των τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (antigen rapid test), αξιοποιώντας τη δυνατότητα της δωρεάν εξέτασης που τους προσφέρει το Υπουργείο Υγείας σε διάφορα σημεία δειγματοληψίας σε όλες τις πόλεις. Ο έγκαιρος εντοπισμός και η άμεση απομόνωση κρουσμάτων είναι καθοριστικά στην προσπάθεια για ανακοπή της περαιτέρω εξάπλωσης του ιού”.
ΣΤΟΜΕΤΑΞΥ, το Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι σήμερα, 28 Δεκεμβρίου 2020 ένα άτομο έχει αποβιώσει από τη νόσο COVID-19, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό θανάτων σε 113.153 ασθενείς COVID-19 νοσηλεύονται, εκ των οποίων οι 51 σε σοβαρή κατάσταση.Έχουν πραγματοποιηθεί 13,482 τεστ ανίχνευσης της νόσου με τη μοριακή μέθοδο (PCR) και τη μέθοδο ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (antigen rapid test). 751 νέα περιστατικά της νόσου COVID-19 εντοπίστηκαν από τα μοριακά τεστ (PCR) και τα τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (antigen rapid test), ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό κρουσμάτων σε 20,408.
Ακολουθούν αναλυτικά τα σημερινά αποτελέσματα.
Α. Θάνατοι από τη νόσο COVID-19:
Το ένα άτομο που απεβίωσε με την τελική αιτία θανάτου να αποδίδεται στη νόσο COVID-19, αφορά σε:
– Άντρα, ηλικίας 81 ετών, με υποκείμενα νοσήματα, που νοσηλευόταν στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού.
Συνεπώς, ο συνολικός αριθμός των θανάτων με τελική αιτία τη νόσο COVID-19 ανέρχεται σε 113, εκ των οποίων:
– 74 άντρες (65%), και
– 39 γυναίκες (35%).
Ο μέσος όρος ηλικίας των θανόντων από την ασθένεια είναι τα 80 έτη.
Β. Νοσηλευόμενοι:
Συνολικά, στα νοσηλευτήρια του ΟΚΥπΥ νοσηλεύονται 153 ασθενείς της νόσου COVID-19, εκ των οποίων οι 51 σε σοβαρή κατάσταση.
Από τους 51 ασθενείς που είναι κρίσιμα, οι 28 είναι διασωληνωμένοι σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και 23 σε Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας.
Αναλυτικά η κατάσταση στα νοσηλευτήρια είναι η ακόλουθη:
Την Κυριακή νοσηλεύονταν 154 ασθενείς της νόσου COVID-19, εκ των οποίων οι 57 σε σοβαρή κατάσταση. Από τους 57 ασθενείς που είναι κρίσιμα, οι 25 ήταν διασωληνωμένοι, ένας νοσηλευόταν στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας εκτός αναπνευστήρα και 31 σε Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας.
Γ. Θετικά περιστατικά COVID-19 (εξέταση PCR test και rapid test αντιγόνου): Από τις 13,482 εργαστηριακές διαγνώσεις που διενεργήθηκαν σήμερα με τη μοριακή μέθοδο (PCR), εντοπίστηκαν 751 περιστατικά της νόσου COVID-19, που προέκυψαν ως εξής:
• 194 κρούσματα από 1,303 δείγματα που λήφθηκαν μέσω της διαδικασίας της ιχνηλάτησης των επαφών ήδη επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.
• 3 κρούσματα από 480 δείγματα που λήφθηκαν στο πλαίσιο ελέγχου επιβατών στα Αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου.
• 51 κρούσματα από 244 δείγματα που λήφθηκαν μέσω ιδιωτικής πρωτοβουλίας.
• 45 κρούσματα από 327 δείγματα που λήφθηκαν από τα Μικροβιολογικά Εργαστήρια των Γενικών Νοσοκομείων.
• 7 κρούσματα από 110 δείγματα που λήφθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος παραπομπών από Προσωπικούς Ιατρούς και ελέγχου ειδικών ομάδων μέσω των Ιατρείων Δημόσιας Υγείας.
• 2 κρούσματα από 137 δείγματα που λήφθηκαν στο πλαίσιο επανελέγχου που διενεργείται την 7η ημέρα από την άφιξη ατόμων που επέστρεψαν από το Ηνωμένο Βασίλειο και βρίσκονται σε υποχρεωτικό περιορισμό σε ξενοδοχεία της Δημοκρατίας.
• 449 κρούσματα από 10,881 δείγματα που εξετάστηκαν με τη μέθοδο ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (antigen rapid test).
Ενώπιον του όχι και τόσο εξωπραγματικού σεναρίου λήψης συμπληρωματικών μέτρων κατά της πανδημίας, τις επόμενες μέρες, βρίσκονται κυβέρνηση και επιδημιολόγοι μετά και την τελευταία επιδημιολογική εικόνα της Κύπρου. Σύμφωνα με ρεπορτάζ στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας “Καθημερινή” Κύπρου τα 751 επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουν σημάνει συναγερμό, από το βράδυ της Δευτέρας, με όλες τις ενδείξεις που υπάρχουν να οδηγούν στο συμπέρασμα πως η κυβέρνηση πιέζεται αφόρητα να λάβει νέα μέτρα, ακόμα και πριν την Πρωτοχρονιά σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις ειδικών.
Η όλη εικόνα αναμένεται να ξεκαθαρίσει στην αυριανή συνεδρία της συμβουλευτικής επιτροπής, λένε οι πληροφορίες της «Κ», με τους επιδημιολόγους να αφήνουν ανοιχτό κάθε ενδεχόμενο. Λαμβάνοντας υπόψη το υφιστάμενο πλαίσιο μέτρων που αποφασίσθηκαν πριν τα Χριστούγεννα αλλά και τις πιεστικές καταστάσεις με τα κρούσματα, οι επιλογές που υπάρχουν είναι λιγοστές και επαναφέρουν στο προσκήνιο το ενδεχόμενο ενός νέου lockdown το οποίο ως μέτρο υπήρχε στο τραπέζι πλην όμως αποτελούσε το έσχατο μέτρο για αντιμετώπιση έξαρσης της πανδημίας μετά τις γιορτές Χριστουγέννων, Πρωτοχρονιάς και Φώτων. Όλες οι πληροφορίες που υπάρχουν τις τελευταίες μέρες, δείχνουν πως κυβέρνηση και επιδημιολόγοι θα αναγκασθούν να βάλουν το χέρι βαθιά, ενδεχομένως πολύ πριν ολοκληρωθεί η εορταστική περίοδος. Σε μια τέτοια περίπτωση το lockdown στη μορφή που το βιώσαμε τον περασμένο Απρίλιο ή σε κάποια ηπιότερη εκδοχή, είναι ένα ζήτημα που προκαλεί έντονους προβληματισμούς που δεν αποκλείεται να οδηγήσουν σε εξελίξεις το επόμενο διάστημα.
Συμπληρωματικά μέτρα
Στην επιδημιολογική ομάδα γίνεται λόγος για ημερήσια εικόνα η οποία προκαλεί έντονη ανησυχία αλλά και πιεστικές καταστάσεις στο σύστημα υγείας. Όπως φαίνεται αυτό που ανησυχεί περισσότερο δεν είναι τόσο ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, που κινείται σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα για τα γεωγραφικά δεδομένα της Κύπρου, όσο η ασφυξία των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας. Μέλος της επιδημιολογικής ομάδας είπε στην «Κ» πως οι ΜΕΘ βρίσκονται πάνω από το όριο ασφαλείας και πως η σημερινή κατάσταση δεν είναι βιώσιμη. Ωστόσο στο παρασκήνιο καταγράφονται και άλλες απόψεις που λένε πως τις επόμενες μέρες, εάν δεν ληφθούν δραστικά μέτρα, το σύστημα υγείας της Κύπρου και το ιατρικό προσωπικό θα ζήσει καταστάσεις πρωτόγνωρες για τα ιατρικά δεδομένα του τόπου. Ένα ζήτημα που θεωρείται βέβαιο ότι θα σπρώξει σε νέα μέτρα.
Εντατικολόγοι
Πέρα από τον αριθμό των ΜΕΘ αυτό που φαίνεται να προκαλεί πιέσεις στο σύστημα υγείας είναι η απουσία ικανοποιητικού αριθμού εξειδικευμένου ιατρικού προσωπικοί για τις ΜΕΘ. Εδώ παρουσιάζεται να υπάρχουν ελλείψεις, οι οποίες θεωρείται αμφίβολο εάν μπορούν να καλυφθούν από τον ιδιωτικό τομέα στον οποίο παραπέμπονται οι όποιες ανάγκες υπάρχουν για νοσηλεία σε ΜΕΘ και δεν σχετίζονται με τον COVID-19.
Γραπτά μηνύματα
Σε πρώτη φάση ήδη συζητείτε έντονα η λήψη αυστηρότερων μέτρων στο κομμάτι διακίνησης με την επαναφορά των γραπτών μηνυμάτων, σε παγκύπρια βάση, που σε συνάρτηση με την απαγόρευση κυκλοφορίας κατά τις νυχτερινές ώρες θα περιορίσει τις μετακινήσεις αλλά και θα μειώσει τα φαινόμενα παραβατικότητας. Το δεύτερο σημείο που συγκεντρώνει ιδιαίτερη προσοχή αφορά τις συναθροίσεις σε οικίες. Και εδώ οι απόψεις που εκφράζονται δείχνουν επαναφορά των μέτρων που είχαν ληφθεί κατά το πρώτο lockdown. Οι απόψεις που εκφράζονται δείχνουν πως μια αιτία του προβλήματος που υπάρχει με την διασπορά του ιού ίσως να είναι οι συναθροίσεις σε οικίες που όπως λέγεται σε κάποιο βαθμό ήλθαν ως υποκατάστατο των περιορισμών που επιβλήθηκαν στην εστίαση και διασκέδαση. Αυτό που φοβίζει τους επιδημιολόγους αλλά και την κυβέρνηση και που ενδεχομένως να πιέσει για λήψη μέτρων τις επόμενες μέρες, είναι η Πρωτοχρονιά και τα ρεβεγιόν με τη συγκέντρωση μεγάλου αριθμού ατόμων σε οικίες. Σε πολιτικό επίπεδο το σενάριο του lockdown υπήρχε ως επιλογή πριν την εορταστική περίοδο για το ενδεχόμενο έξαρσης της πανδημίας τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο.