‘Υδρα : «Η συμμετοχή της Κύπρου στην Επανάσταση του 1821 και η πορεία του Κυπριακού Ελληνισμού έκτοτε».

‘Υδρα : «Η συμμετοχή της Κύπρου στην Επανάσταση του 1821 και η πορεία του Κυπριακού Ελληνισμού έκτοτε».

Εκδήλωση μνήμης για την Κύπρο φιλοξένησε το Ιστορικό Αρχείο – Μουσείο Ύδρας (Ι.Α.Μ.Υ.), με θέμα «Η συμμετοχή της Κύπρου στην Επανάσταση του 1821 και η πορεία του Κυπριακού Ελληνισμού έκτοτε».

Τηρουμένων των μέτρων κατά της πανδημίας, πολλοί Υδραίοι και επισκέπτες του Νησιού μας και του Ι.Α.Μ.Υ., βρέθηκαν στο Μουσείο μας για να παρακολουθήσουν την εκδήλωση, τιμώντας τη μαρτυρική μεγαλόνησο και τη συμμετοχή της στον Αγώνα του Ελληνισμού για ανεξαρτησία.

 Κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση  ήταν ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας της Κύπρου,  Πρόδρομος Προδρόμου. Ο  Υπουργός  στην ομιλία του αναφέρθηκε σε άγνωστες πτυχές της συμμετοχής της Κύπρου στην Επανάσταση του 1821 και ιδιαίτερα στον πρωταγωνιστικό ρόλο του ιερομάρτυρα Αρχιεπισκόπου Κύπρου Κυπριανού, που βρήκε φρικτό θάνατο στις 9 Ιουλίου 1821 από τους Τούρκους. Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που πήγε  στην Ύδρα Υπουργός της Κυπριακής Κυβέρνησης για να συμμετάσχει σε εκδήλωση. Ο κ. Προδρόμου, αφού ευχαρίστησε τη Διευθύντρια Ντίνα Αδαμοπούλου για την πρόσκληση να παραβρεθεί στην Ύδρα και στο Ι.Α.Μ.Υ., παρέδωσε  ( φώτο : κορυφή) στο Μουσείο  πιστό αντίγραφο της Σημαίας της Κύπρου του 1821 και στη Διευθύντρια πρόσφερε ως προσωπικό δώρο πιστό αντίγραφο ενός Σταυρού από την Κύπρο. 

   Η κ. Αδαμοπούλου, πρόσφερε στον Υπουργό πίνακα με γκραβούρα της Ύδρας των αρχών του 19ου αι. (έργο του Barkley) και τη μονογραφία για τον Ανδρέα Μιαούλη.

Στη συνέχεια το λόγο έλαβε η απόγονος της ιστορικής οικογένειας του Ναυάρχου Αντωνίου Κριεζή, κ. Ελένη Κριεζή. Ακολούθησε η ομιλία του γνωστού σκιτσογράφου κ. Στάθη Σταυρόπουλου, με εμπεριστατωμένη αναφορά στην πορεία του Κυπριακού Ελληνισμού από το 1974 και εξής.

Την εκδήλωση χαιρέτισε εκ μέρους του Μητροπολίτου Ύδρας κ. Εφραίμ, ο Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Βλαχόπουλος, ο Δήμαρχος Ύδρας κ. Γιώργος Κουκουδάκης και η Διευθύντρια του Ιστορικού Αρχείου Μουσείου Ύδρας κ. Κωνσταντίνα Αδαμοπούλου, η οποία και καλωσόρισε τον Υπουργό και τους εκλεκτούς παρισταμένους.

 

Η ποιήτρια κ. Αντρέα Δημητρίου διάβασε με εξαιρετική έκφραση και συγκίνηση ποιήματα Κυπρίων ποιητών, ενώ οι μουσικοί κ.κ. Θανάσης Δασκαλάκης και Στέφανος Καμπανέλης συνόδευσαν μουσικά, με το δικό τους ξεχωριστό τρόπο, την όμορφη βραδιά .

Παρόντες στην εκδήλωση μνήμης για την Κύπρο ήταν, ο Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Βλαχόπουλος, ο Δήμαρχος Ύδρας κ. Γιώργος Κουκουδάκης, οι Αντιδήμαρχοι κ.κ. Μανώλης Καραμήτσος και Μαίρη Κάτσικα, ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Παναγιώτης Μαρκαντώνης, ο Υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου του Υπουργείου Παιδείας της Κύπρου κ. Γιάννης Οικονομίδης, η σύζυγος του κ. Υπουργού κ. Έλενα Γεωργίου – Προδρόμου, ο πρ. Υπουργός κ. Ανδρέας Ανδριανόπουλος,   ο πρ. Δήμαρχος Κώστας Αναστόπουλος, ο Γυμνασιάρχης κ. Δημήτρης Σαράντης, η Λυκειάρχης κ. Μαρία Μαρσέλλου, η Διευθύντρια του 1ου Δημοτικού Σχολείου κ. Ματίνα Ρούση, η ξενοδόχος Τζένη Σοφιανού και άλλοι πολλοί.

*Παρατίθεται η ομιλία του Υπουργού Παιδείας

 

Η Κύπρος στην Ελληνική Επανάσταση του 1821 by ARISTEIDIS VIKETOS on Scribd

Share this post