Ξεκινά η διήμερη επίσκεψη Τίλερσον στην Τουρκία

Ξεκινά η διήμερη επίσκεψη Τίλερσον στην Τουρκία

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ, του ΜΗΝΑ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ*

Σήμερα Πέμπτη απόγευμα αναμένεται να φθάσει στην Άγκυρα ο αμερικανός ΥΠΕΞ Ρεξ Τίλερσον, ο οποίος προγραμμάτισε διήμερη επίσκεψη στην Τουρκία στα πλαίσια της περιοδείας του σε χώρες της Μέσης Ανατολής.
Η γενική γραμμή που αναμένεται να ακολουθήσει ο Τίλερσον έχει δοθεί τόσο από τον ίδιο, όσο και από τις δηλώσεις της εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σύμφωνα με τις οποίες ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας θα αναζητήσει λύσεις που θα θεωρούνται αμοιβαίως ικανοποιητικές.
Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες ο κ. Τίλερσον σήμερα αναμένεται να συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Ταγίπ Ερντογάν ενώ αύριο θα συναντηθεί με τον κ. Τσαβούσογλου. Το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει ότι οι κ.κ. Τίλερσον και Τσαβούσογλου θα πραγματοποιήσουν συνέντευξη Τύπου αύριο Παρασκευή στις 11 το πρωί, ενώ για τη συνάντηση με τον κ. Ερντογάν δεν υπήρχαν μέχρι χθες βράδυ επίσημες πληροφορίες.
Χθες ο ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε από το Κουβέιτ ότι αναμένει από τον Τίλερσον να τονίσει τη σημασία της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας. Ο κ. Τσαβούσογλου είπε ότι «εκείνοι οι οποίοι θέλουν να συνεργαστούν μαζί μας θα πρέπει να είναι ευαίσθητοι στο θέμα της εύρεσης πολιτικής λύσης και –το πιο σημαντικό– να σταματήσουν να υποστηρίζουν τρομοκρατικές οργανώσεις που στοχεύουν στη διαίρεση της Συρίας».
Τι ειπώθηκε κατά την ενημέρωση των συντακτών στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ:
Οι ΗΠΑ έχουν πραγματοποιήσει σειρά επαφών με την Τουρκία για το θέμα της στρατιωτικής επιχείρησής της στο Αφρίν, όπου της έχουν μεταφέρει την ανησυχία τους για τις εξελίξεις που διαδραματίζονται εκεί, δήλωσε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Χέδερ Νόερτ κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης συντακτών.
Η Εκπρόσωπος κλήθηκε από δημοσιογράφο να σχολιάσει την πρόθεση τής Τουρκίας να επεκτείνει την στρατιωτική της επιχείρηση ανατολικά προς την Μουνμπίζ όπου υπηρετούν αμερικανοί στρατιώτες, ρωτήθηκε πώς θα διαχειριστεί ο ΥΠΕΞ Τίλερσον τις σχέσεις των δύο ΝΑΤΟϊκών συμμάχων λέγοντας ότι βρίσκονται σε πολύ χαμηλό επίπεδο, και κλήθηκε να σχολιάσει την απάντηση Ερντογάν σε αμερικανό στρατιωτικό του συνασπισμού, ότι «φαίνεται πως δεν είχαν την εμπειρία από οθωμανικό χαστούκι», ρωτώντας την παράλληλα αν γνωρίζει τι εννοεί ο Ερντογάν λέγοντας οθωμανικό χαστούκι και αν οι ΗΠΑ είχαν ποτέ την εμπειρία ενός τέτοιου χαστουκιού.
Η Νόερτ απάντησε ότι ο Τίλερσον μεταβαίνει στην Τουρκία για να συναντηθεί με τον ομόλογό του [κ. Μεβλούτ Τσαβούσογλου] και τόνισε ότι οι ΗΠΑ έχουν κάνει σειρά συναντήσεων υψηλού επιπέδου με την τουρκική κυβέρνηση όπου της έχουν εκφράσει τις ανησυχίες των ΗΠΑ για την αύξηση της βίας στη Συρία, «ειδικά στο Αφρίν στο οποίο, παρεμπίπτοντος, εμείς δεν επιχειρούμε, αλλά βεβαίως η κατάσταση μας προκαλεί ανησυχία». Η Εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι ο Τίλερσον έχει υπάρξει «σαφής» με τον Ερντογάν «τόσο για τις ανησυχίες των ΗΠΑ όσο και τις απολύτως εύλογες ανησυχίες της Τουρκίας για την ασφάλειά της».
Αντιλαμβανόμαστε, πρόσθεσε, ότι η Τουρκία –σύμμαχός μας στο ΝΑΤΟ– έχει δικαιολογημένες ανησυχίες για κάποιες επιχειρήσεις σε σημεία της Συρίας. «Το καταλαβαίνουμε αυτό. Θα θέλαμε να μπορούμε να συζητούμε μαζί τους ώστε να καταλήξουμε σε μια λύση που θα είναι λειτουργική όχι μόνο για εκείνους, αλλά και για όσους ζουν στη Συρία, για τις ΗΠΑ και επίσης για άλλους».
Η Νόερτ είπε ότι δεν επιθυμεί να μιλήσει περισσότερο πριν τις επαφές Τίλερσον και πρόσθεσε ότι «όσο αστείο και αν είναι το σχόλιο που μου μετέφερες δεν πρόκειται να απαντώ σε κάθε σχόλιο που κάνει ο κάθε ξένος ηγέτης, αν καταλαβαίνεις τι εννοώ».
Ερωτηθείσα αν έχει σημειωθεί πρόοδος στο θέμα συνεργασίας με την Τουρκία για εξεύρεση λύσης που θα ικανοποιεί όλες τις πλευρές, η Εκπρόσωπος απάντησε ότι το γεγονός ότι ο Τίλερσον μεταβαίνει στην Τουρκία δείχνει ότι έχει όντως γίνει πρόοδος. «Αυτό δείχνει πόσο σοβαρό είναι το θέμα και με πόση σοβαρότητα το αντιμετωπίζουμε», είπε και πρόσθεσε ότι ο στρατηγός ΜκΜάστερ (Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας) πρόσφατα συζητούσε με την τουρκική πλευρά. «Έχουμε πολλούς εμπειρογνώμονες στο έδαφος και έχουν καθημερινά επικοινωνία με την τουρκική κυβέρνηση για το θέμα. Πρόκειται για ένα απολύτως βαρύνουσας σημασίας θέμα για την αμερικανική κυβέρνηση. Οπωσδήποτε δεν θέλουμε να δούμε περισσότερη βία στην περιοχή. Για αυτό παρακολουθούμε το θέμα πολύ στενά αλλά δεν μπορώ να σας πω περισσότερα πριν τις συναντήσεις που θα έχει ο κ. Τίλερσον».
Ερωτηθείσα αν οι ΗΠΑ έχουν αντίρρηση για το ότι στην Άγκυρα οδός πλησίον της αμερικανικής πρεσβείας παίρνει το όνομα της στρατιωτικής επιχείρησης που οι ΗΠΑ ζητούν να λάβει τέλος, η Χέδερ Νόερτ απάντησε ότι πρόκειται για ένα εσωτερικό θέμα και ότι αν μια πόλη επιθυμεί να ονομάσει κάπως ένα δρόμο, «ιδιαίτερα στην Ρωσία και στην Τουρκία όπου υποστηρίζουμε την ελευθερία της έκφρασης, τότε μπορούν να τον ονομάσουν όπως θέλουν εφόσον αυτό συνάδει με τους νόμους τους».
Στην ερώτηση αν οι ΗΠΑ ανησυχούν για την αύξηση της αντιαμερικανικής ρητορικής που εκφράζεται από πλευράς της τουρκικής κυβέρνησης, η Εκπρόσωπος απάντησε ότι «είμαστε συνηθισμένοι σε αυτήν την ρητορική είτε προέρχεται από την τουρκική κυβέρνηση είτε από άλλες κυβερνήσεις. Ακούμε άλλες κυβερνήσεις, άλλους ξένους ηγέτες να λένε πράγματα για εμάς, να αναρτούν [σχόλια] για εμάς στα κοινωνικά δίκτυα, αλλά δεν πρόκειται αυτό να μας εξοργίσει. Επιμένουμε στην πολιτική [μας]».
Στην επισήμανση του δημοσιογράφου ότι τα περισσότερα από αυτού του είδους σχόλια δεν προέρχονται από συμμάχους των ΗΠΑ, η Νόερτ σχολίασε ότι «δεν έχει καμία σημασία, εμείς θα πράξουμε το σωστό. Αναγνωρίζουμε ότι η Τουρκία έχει εύλογες ανησυχίες για την ασφάλειά της. Θα συζητήσουμε με την σύμμαχό μας για την δική της ανησυχία και για την δική μας, που είναι η αύξηση της βίας [στη Συρία]. Δεν θέλουμε να σκοτώνονται άμαχοι, δεν θέλουμε η μάχη να παρεκκλίνει από τον στόχο της που είναι η νίκη επί του ISIS. Αυτή πρέπει να είναι η προτεραιότητά μας».
*Ο ΜΗΝΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ είναι διευθυντής της εφημερίδας “ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ> της Πόλης

Share this post