Ξανά στην Αν. Μεσόγειο και στο Αιγαίο το Oruc Reis
Δεν παρήλθε μία μέρα από τον φονικό σεισμό στην Σμύρνη και η Άγκυρα ανανέωσε την Navtex για τις ερευνητικές δραστηριότητες του Oruc Reis αργά απόψε το βράδυ.
Ειδικότερα, η Navtex για το Oruc Reis ανανεώθηκε μέχρι και τις 14 Νοεμβρίου.
Η νέα τουρκική Navtex:
TURNHOS N/W : 1364/20 (Antalya NAVTEX Station) (Published Date: 31-10-2020 23:30)
TURNHOS N/W : 1364/20
MEDITERRANEAN SEA
- SEISMIC SURVEY, BY R/V ORUÇREİS, ATAMAN AND CENGİZHAN FROM 012101Z NOV 20 TO 142059Z NOV 20 IN AREA BOUNDED BY;
1) 36 10.73 N-028 28.79 E
2) 33 48.30 N-029 56.30 E
3) 33 44.26 N-029 14.92 E
4) 35 34.80 N-028 08.78 E
5) 35 34.84 N-028 28.81 E
6 NM BERTH REQUESTED.
- CANCEL THIS MESSAGE 142059Z NOV 20.
#BREAKING#Turkey publishes new NAVTEX for the #OruçReis seismic research vessel in the #EastMediterranean.
▪️The ship will operate in a new area inside the Turkish continental shelf between November 1 and 14. pic.twitter.com/7GcKvGrdTA
— EHA News (@eha_news) October 31, 2020
Σε διαρκή ετοιμότητα ο Ελληνικός Στόλος
Ο ελληνικός στόλος έχει δημιουργήσει «τείχος» απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις, που εκφράζονται μέσω των Navtex και του Oruc Reis που «οργώνει» την Ανατολική Μεσόγειο εδώ και μέρες.
Το Πολεμικό Ναυτικό έχει δημιουργήσει μια τεράστια ασπίδα, τόσο γύρω από τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου όσο κυρίως στο «τόξο» Καστελόριζο – Κάρπαθος – Κάσος – Κρήτη.
Την ίδια ώρα, η Αθήνα συνεχίζει να αντικρούει την τουρκική προκλητικότητα με όλα τα διπλωματικά όπλα.
Πριν από δύο μόλις 24ωρα, η ΕΕ καταδίκασε «τις μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, τις προκλήσεις και τη ρητορική, που είναι εντελώς απαράδεκτες», όπως τόνισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κατά τη συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης των ηγετών των κρατών-μελών.
Όπως ανέφερε ο Σαρλ Μισέλ, η ΕΕ προσέφερε την ευκαιρία θετικής ατζέντας στην Αγκυρα, «όμως η Τουρκία δεν επέλεξε αυτό το μονοπάτι».
Νωρίτερα, το μήνυμα πως «δεν πάει άλλο» και ότι οι ηγέτες της ΕΕ πρέπει να επιβάλουν κυρώσεις στην Τουρκία, είχε στείλει μέσω Twitter ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (EΛΚ) στο Ευρωκοινοβούλιο, Μάνφρεντ Βέμπερ.
Από κυνηγός η Ελλάδα δεν θα βρεθεί θήραμα ακόμη κι αν η Τουρκία γίνει τα επόμενα χρόνια ένας ακόμη χρήστης των γερμανικών υποβρυχίων τύπου 214, σαν αυτά που διαθέτει ο Ελληνικός στόλος και κάνει την μεγάλη διαφορά υπεροχής.
MH-60 ROMEO, new P-3 B ORION και τορπίλες βαρέως τύπου
Η Ελλάδα όπως τονίζουν, ανώτατες πηγές τόσο του Επιτελείου, όσο και του Πολεμικού Ναυτικού, θα είναι πάντοτε ο κυνηγός σ’ όλο το μήκος του Αιγαίου, με το βασικό τρίπτυχο MH-60 ROMEO, new P-3 B ORION και τορπίλες βαρέως τύπου για τα υποβρύχια κλάσης «ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ».
Ρεπορτάζ στην ιστοσελίδα hellasjournal.com αναφέρει:
Το μαχητικό RAFALE αποτελεί τον πρωταγωνιστή των ημερών αυτών ως μια εκ των κορωνίδων των νέων εξοπλιστικών προγραμμάτων που εξαγγέλθηκαν από τον πρωθυπουργό και ήδη το Επιτελείο και το υπουργείο Εθνικής άμυνας, τρέχουν με ρυθμούς σπρίντ για την υλοποίησή του.
Και επειδή στο Πολεμικό Ναυτικό βλέπουν το μέλλον πως εξελίσσεται, απαντούν ήδη στην τουρκική προμήθεια των έξι γερμανικών υποβρυχίων τύπου 214 με την εκδήλωση ενδιαφέροντος (Letter of Request) για την απόκτηση ακόμη τριών MH-60 ROMEO, πέραν αυτών που ήδη έχει ξεκινήσει η κατασκευή τους. Στόχος του Α’ ΓΕΝ, Αντιναυάρχου Στυλιανού Πετράκη είναι ο ανθυποβρυχιακός πόλεμος να παραμείνει και τα επόμενα χρόνια βαμμένος στα γαλανόλευκα χρώματα με το κορυφαίο ελικόπτερο αυτή τη στιγμή για τη συγκεκριμένη αποστολή.
- Με κόστος που φτάνει στα 295 εκατομμύρια δολάρια και πλήρες πακέτο για τα ελικόπτερα, δηλαδή τον οπλισμό, την τεχνική υποστήριξη και την εκπαίδευση, οι νέοι κυνηγοί των Τουρκικών υποβρυχίων, τα Ελληνικά MH-60 ROMEO έχουν ήδη ξεκινήσει να κατασκευάζονται.
Η συμφωνία «G to G» που είχε γίνει ανάμεσα σε Ελλάδα και ΗΠΑ για την πρόσκτηση των υπερσύγχρονων ελικοπτέρων ανέφερε ότι η Αμερικανική πλευρά τα αγοράζει από την εταιρία έναντι του ποσού των 180 εκ. δολαρίων.
Ωστόσο η Follow on support, η εκπαίδευση των «γερακιών» του Πολεμικού Ναυτικού, τα όπλα τους, έχουν επιπλέον κόστος φτάνοντας τα 115 εκ. και κάπως το συνολικό ποσό αγγίζει τα 295 εκ. δολάρια.
Σε αυτό το σημείο ας βάλουμε έναν πολύ σημαντικό αστερίσκο ο οποίος είναι για τη σύμβαση τεχνικής υποστήριξης και του υφιστάμενου στόλου ελικοπτέρων του Πολεμικού Ναυτικού, S-70 Aegean Hawk Sikorsky, τα οποία με την FOS που έχει υπογραφεί θα είναι σε πολύ μεγαλύτερους αριθμούς διαθέσιμα και τα επόμενα χρόνια, απέναντι στα υποβρύχια του Τουρκικού στόλου, είτε τα 209 είτε τα νεότερα, 214…
Μπορεί ο καθένας ν’ αντιληφθεί ότι με 11 S-70 και επτά MH-60 ROMEO το ποιος έχει το πάνω χέρι και ποιος μπορεί να παίξει το παιχνίδι της «γάτας με το ποντίκι» ή ποιος θα έχει τον ρόλο του ποντικού…
Το 2023 και τα τρία νέα P-3B ORION
Η τελευταία επικαιροποίηση που έχει το ΓΕΝ στα χέρια του για το πρόγραμμα εργασιών αναβάθμισης των αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας P-3B ORION, αναφέρει ότι βρίσκεται εντός χρονοδιαγράμματος πράγμα που σημαίνει ότι έως τα τέλη του 2023 θα προσγειώνονται στην 112 Πτέρυγα Μάχης της Ελευσίνας.
- Ήδη σε αυτή την Ελληνοτουρκική κρίση, το αεροσκάφος ενδιάμεσης λύσης P-3B ORION, με το μικτό πλήρωμα της Πολεμικής Αεροπορίας και του Πολεμικού Ναυτικού, πρώτο «έσυρε τον χορό» του ανθυποβρυχιακού πολέμου «lockάροντας» τουλάχιστον διαφορετικά υποβρύχια του τουρκικού στόλου σχεδόν κάθε μέρα.
Ανώτατες πηγές του Πολεμικού Ναυτικού σημείωναν πως αν τώρα το συγκεκριμένο αεροσκάφος φέρει αυτά τα αποτελέσματα, εκείνο που θα έχουμε από το 2023 είναι «μια κατηγορία μόνο του», μια αναβάθμιση βγαλμένη από το μέλλον…
Θα μπορούσε κάποιος να πει ότι το «ΠΑ-ΠΑ 3» των επόμενων τριών ετών έρχεται στις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων υπό τα φτερά της ΠΑ και την άγκυρα του ΠΝ να έχει έναν ρόλο διπλό. Εκείνον της ναυτικής συνεργασίας αλλά κι’ ένα support ως έμμεσο ΑΣΕΠΕ (Αεροσκάφος Εγκαίρου Προειδοποιήσεως).
Ανθυποβρυχιακός πόλεμος, στοχοποίηση και πόλεμος κατά πλοίων, συλλογή πληροφοριών, ηλεκτρονική και τακτική αναγνώριση, είναι ορισμένες από τις αποστολές που το P-3 με τα νέα συστήματα που θα φορεθούν στο σκάφος θα μπορεί να βλέπει εκατοντάδες μίλια μακριά, χάρις στο Ισραηλινής κατασκευής ραντάρ…
Σύμφωνα με πληροφορίες το νέο P-3 θα έχει και νέου τύπου ηχοσυμαντήρες ενεργητικού και παθητικού τύπου.
- Με το ραντάρ ELM-2022A του Ισραήλ και το σύστημα υποκλοπής της ίδιας εταιρίας όπως σημειώνουν αξιόπιστες πηγές, το νέο P-3 B ORION δύναται να εγκλωβίσει στα ραντάρ του υποβρύχιο του τουρκικού στόλου σε απόσταση περίπου των 370 χλμ, ακόμη κι αν το μόνο που θα εξέχει στην επιφάνεια είναι λίγα εκατοστά από το περισκόπιό του.
Σημαντική επίσης λεπτομέρεια είναι ότι το νέο αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας θα διαθέτει και το σύστημα ζεύξης δεδομένων Link 16 και κατά συνέπεια με αυτό μπορεί να μεταφέρει δεδομένα σε άλλα πτητικά μέσα ή μονάδες επιφανείας του Πολεμικού Ναυτικού.
Οι νέες τορπίλες και όχι μόνο
Οι 36 νέες τορπίλες για τα υποβρύχια τύπου 214 κλάσης ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ είναι κάτι που θα προσδώσει μεγάλη ικανότητα στα φαντάσματα του βυθού. Η προσπάθεια που γίνεται από την ηγεσία του Πολεμικού Ναυτικού είναι μήπως καταφέρει να τοποθετηθεί εμβόλιμα στην γραμμή παραγωγής και με αυτό τον τρόπο να παραλάβει ακόμη και εντός του 2021 ένα μέρος των τορπιλών αυτών.
Ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, εκτός του πολέμου που έχει κηρύξει στην γραφειοκρατία, έχει βάλει ως στόχο να κερδίσουν οι Ένοπλες Δυνάμεις το στοίχημα του χρόνου και των άμεσων εξοπλισμών που είναι άκρως απαραίτητες για την επαύξηση της αμυντικής ισχύος της χώρας.