ΒΥΡΩΝΑΣ: Εγκαταλελειμμένα και επικίνδυνα κτίσματα, που χρειάζεται να αντιμετωπιστούν άμεσα
Στο Δήμο Βύρωνα, που φέτος συμπληρώθηκαν 100 χρόνια από την ίδρυση του και 102 χρόνια από τότε που οι πρόσφυγες από την Σμύρνη άρχισαν να δημιουργούν τον συνοικισμό, είναι αναμενόμενο να υπάρχουν και κτίσματα τα οποία είναι εγκαταλελειμμένα και επικίνδυνα. Ένα από αυτά πάνω στην φωτογραφία στην λεωφόρο Κύπρου.
Το θέμα των εγκαταλελειμμένων σπιτιών που πρέπει να διασωθούν , γιατί είναι μέρος της ιστορίας του Βύρωνα, φέρνει στην δημοσιὀτητα η έγκυρη Βυρωνιώτικη ιστοσελίδα Ρωγμή στην ενημέρωση
Φωτο: Βρυούλων και Ολυμπιάδος
Σύμφωνα με την πολεοδομική νομοθεσία Εάν σε οποιαδήποτε οικοδομή κατασκευή και εγκατάσταση παρουσιαστεί για λόγους παλαιότητας ή από οποιαδήποτε άλλη αιτία, κίνδυνος ως προς τη στερεότητα ή την υγιεινή, ο ιδιοκτήτης του έργου υποχρεούται στην άμεση άρση του κινδύνου αυτού.
Και όμως υπάρχουν στο δήμο κτίσματα ετοιμόρροπα, εστίες μόλυνσης και επικίνδυνα και οι ιδιοκτήτες τους για διάφορους λόγους αδιαφορούν.
Κάθε πολίτης δικαιούται να καταγγέλλει την πιθανολογούμενη ύπαρξη κινδύνου στις οικοδομές, ή δε αστυνομική αρχή και η αρμόδια πολεοδομική υπηρεσία δικαιούνται να θέσουν υπό έλεγχο για εξακρίβωση υπάρχοντος τυχόν κινδύνου κάθε κατασκεύασμα, είτε αποπερατωμένο είτε υπό κατασκευή.
Σε κάθε περίπτωση αρμόδια για την άσκηση του ελέγχου ως προς τον υφιστάμενο κίνδυνο κατασκευών είναι η πολεοδομική υπηρεσία, στην οποία και πρέπει να παραπέμπεται κάθε σχετική καταγγελία ή αίτηση, η δε αστυνομική αρχή οφείλει να επιβάλλει την εκτέλεση αυτών που αποφασίζονται από την πολεοδομική υπηρεσία, αναφέρεται στην νομοθεσία.
Σε τουλάχιστον 2 περιπτώσεις επικίνδυνων κτισμάτων (η μία από το 2020) – προφανώς δεν είναι τα μόνα– αναφέρεται η Κίνηση Πολτών Βύρωνας και τριγύρω και εγκαλεί τη δημοτική αρχή που δεν έχει πάρει κανένα από τα μέτρα τα οποία υποδεικνύει η πολεοδομία ενώ και τα δύο κτίσματα είναι επικίνδυνα.
Και επισημαίνει
«Με γεγονός ότι αν δεν κινηθούν οι ιδιοκτήτες η ευθύνη τελικά πηγαίνει στους δήμους (Κώδικας βασικής πολεοδομικής νομοθεσίας > Μέρος-ΙV > Κεφάλαιο-Β > Αρθρο-425, (Αρθ-4 ΠΔ-13/22-4-29) καλούμε τον Δήμο Βύρωνα να συμμορφωθεί με τις υποδείξεις της πολεοδομίας άμεσα».
Κατόπιν αυτών, ΕΡΩΤΑΣΘΕ:
– Θα δράσει άμεσα ο δήμος για την εξασφάλιση των ως άνω επικίνδυνων
κατασκευών σύμφωνα με τις υποδείξεις της πολεοδομίας ή θα περιμένει μέχρι να γίνει κάποιο ατύχημα;
-Θα εξετάσετε την αναφορά μας; Θα ασχοληθεί η Τεχνική Υπηρεσία;
ΥΓ: Παρακαλούμε όπως, η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου, που θα χρεωθεί την ερώτησή μας, μας απαντήσει ΓΡΑΠΤΩΣ, με απόλυτο τρόπο και επί της ουσίας, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 1, του άρθρου 4 (Διεκπεραίωση υποθέσεων από τη Διοίκηση) του ν. 2690/1999 (Κώδικας Διοικητικής Διαδικασίας): «α. Οι δημόσιες υπηρεσίες, οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης και τα νομικά πρόσωπα δημόσιου δικαίου, όταν υποβάλλονται αιτήσεις, οφείλουν να διεκπεραιώνουν τις υποθέσεις των ενδιαφερομένων και να αποφαίνονται για τα αιτήματά τους μέσα σε προθεσμία πενήντα (50) ημερών….»).
Σύμφωνα με την πολεοδομία τα επικίνδυνα κτίσματα -και δεν είναι τα μοναδικά-είναι :
- Καλλιπόλεως 79 και Πανόρμου 13γωνία
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΑΠ 065959_19-03-2020 ΕΚΘΕΣΗΣ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΩΝ ΔΟΜΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ ΕΠΙ ΤΩΝ ΟΔΩΝ ΚΑΛΛΙΠΟΛΕΩΣ 79 ΚΑΙ ΠΑΝΟΡΜΟΥ 13 ΣΤΟΝ ΒΥΡΩΝΑ
- Επικίνδυνο Κτίσμα Βρυούλων και Ολυμπιάδος στο Βύρωνα
ΠΗΓΗ: rogmistinenimerosi2.blogspot.com