Βρετανικό Μουσείo: Επίδειξη σκάνδαλο μόδας Τούρκου σχεδιαστή μπροστά στα Γλυπτά του Παρθενώνα
Με έμπνευση από τη Μαρία Κάλλας και την εμβληματική εμφάνισή της ως Μήδεια το 1953 στη Σκάλα του Μιλάνο ο Τούρκος σχεδιαστής Εrdem Μoralıoğlu παρουσίασε την κολεξιόν του στο βρετανικό Μουσείο μπροστά από τα Γλυπτά του Παρθενώνα.
«Το ντεμπούτο της θρυλικής σοπράνο Μαρία Κάλλας ως εκδικητική “μάγισσα” της ελληνικής μυθολογίας, ανέβηκε σε συνεργασία με τον Σικελό καλλιτέχνη, γλύπτη και σκηνογράφο Salvatore Fiume» εξήγησε ο σχεδιαστής λίγο πριν από την επίδειξη του φθινοπώρου/χειμώνα 2024 στην Εβδομάδα Μόδας του Λονδίνου μπροστά στα Γλυπτά του Παρθενώνα. (ΦΩΤΟ: GettyImages)
Εντύπωση βέβαια προκαλεί η επιλογή του χώρου για την επίδειξη μόδας του Τούρκου σχεδιαστή, την στιγμή που έχει ενταθεί η δημόσια συζήτηση γύρω από τα κλεμένα γλυπτά του Παρθενώνα και τη προσπάθεια της Ελλάδας να διεκδικήσει και να επαναπατρίσει τον κορυφαίο πολιτιστικό της θησαυρό.
Το Βρετανικό Μουσείο έχει ισχυρισθεί επανειλημμένως ότι διαφυλάσσει και προστατεύει τα γλυπτά του Παρθενώνα από την κακή φύλαξη ή συντήρησή τους, που ενδεχομένως θα είχαν στην Ελλάδα― τέτοιες όμως εκδηλώσεις μόνο το αντίθετο δείχνουν.
https://www.instagram.com/reel/C3dFj5XofMG/?utm_source=ig_web_copy_link&igsh=MzRlODBiNWFlZA==
Έντονη ήταν η αντίδραση της υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη για την επίδειξη μόδας Τούρκου σχεδιαστή, στο Βρετανικό Μουσείο, μέσα στην αίθουσα που φιλοξενούνται τα Γλυπτά του Παρθενώνα.
«Με τη διοργάνωση επίδειξης μόδας στις αίθουσες όπου εκτίθενται τα Γλυπτά του Παρθενώνα, το Βρετανικό Μουσείο, για μια ακόμη φορά, αποδεικνύει τον μηδενικό σεβασμό του προς τα αριστουργήματα του Φειδία», αναφέρει σε δήλωσή της η Λίνα Μενδώνη.
«Οι ιθύνοντες του Βρετανικού Μουσείου ευτελίζουν και προσβάλλουν όχι μόνο το μνημείο αλλά και τις οικουμενικές αξίες που αυτό εκπέμπει. Οι συνθήκες έκθεσης και φύλαξης των γλυπτών, στη Duveen Gallery, συνεχώς επιδεινώνονται. Είναι η ώρα τα κλεμμένα και κακοποιημένα γλυπτά αριστουργήματα να αστράψουν στο αττικό φως» καταλήγει η υπουργός Πολιτισμού.
Ο σχεδιαστής Εrdem Μoralıoğlu δεν φαίνεται να έχει σχολιάσει το γεγονός, μέχρι στιγμής.
Πηγἠ: Lifo.gr
*******************************************************
Ο Erdem Moralioğlu είναι ένας σχεδιαστής μόδας με έδρα το Λονδίνο, ο οποίος σχεδιάζει μια σειρά έτοιμα ρούχα με την ετικέτα Erdem. Ο Μοράλιογλου γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Μόντρεαλ του Καναδά από τον Τούρκο πατέρα του και την Αγγλίδα μητέρα του. Μετακόμισε στο Λονδίνο για να παρακολουθήσει το Royal College of Art, όπου πήρε το μεταπτυχιακό του το 2003.
Μετά την αποφοίτησή του, ο Moralioglu μετακόμισε στη Νέα Υόρκη για να εργαστεί στα στούντιο σχεδιασμού της Diane von Furstenberg, πριν επιστρέψει στο Λονδίνο για να δημιουργήσει τη δική του εταιρεία το 2005 με το όνομα Erdem. Oι υπογραφές της σειράς είναι ειδικά σχεδιασμένες εκτυπώσεις και μια μοντέρνα αντίληψη της παραδοσιακής θηλυκότητας και της υψηλής ραπτικής κατασκευής. Η εταιρεία Erdem έχει συνεργαστεί με επωνυμίες, όπως η σκωτσέζικη εταιρεία παραγωγής αδιάβροχων ρούχων Mackintosh, η γαλλική προμηθευτής δαντέλας ραπτικής Sofie Hallette και η Swarovski.
Ο Erdem έχει λάβει πολλές διακρίσεις όλα αυτά τα χρόνια, συμπεριλαμβανομένου του Βραβείου Fashion Forward του British Fashion Council το 2008. Tο εναρκτήριο Βραβείο Μόδας Σχεδιαστών της Vogue/British Fashion Council 2010, το New Establishment του British Fashion Council’s 2012, το Red Carpet του British Fashion Council’s 2013, το Βραβείο Σχεδιαστής της Χρονιάς του British Fashion Council’s Womenswear Designer of the Year, το 2015 British Fashion Council’s Designer’s Βραβείο και το 2016 Fashion Group International Fashion Star Award. Το 2021, ο Erdem λάνσαρε τα ανδρικά ρούχα.