Βραβεύτηκαν οι διακριθέντες στον Διαγωνισμό Μαθητικού Δοκιμίου της Ελληνικής Πρεσβείας

Βραβεύτηκαν οι διακριθέντες στον Διαγωνισμό Μαθητικού Δοκιμίου της Ελληνικής Πρεσβείας

Σε λιτή τελετή στον κήπο της πρεσβευτικής κατοικίας της Ελλάδος , στην Λευκωσία, όπου έπνεε ένα ευχάριστο αεράκι τιμήθηκαν οι μαθητές και οι  μαθήτριες,  που διακρίθηκαν στο Διαγωνισμό του Μαθητικού Δοκιμίου της Ελληνικής Πρεσβείας, έναν διαγωνισμό που καθιερώθηκε από την Ελληνική Πρεσβεία το 1976, αποτελεί πλέον θεσμό, και διεξάγεται ανελλιπώς κάθε χρόνο.

Το θέμα του φετινού διαγωνισμού, που καθορίσθηκε από επταμελή επιτροπή στην οποία συμμετέχει, μεταξύ άλλων, ο  Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού &  Νεολαίας της Κύπρου , καθώς και εκπρόσωπος της Πρεσβείας, ήταν παρμένο από απόσπασμα  διάλεξης του Νίκου Λυγερού,  με τίτλο «Ο Ελληνισμός ως μοντέλο για την Ευρώπη» και ανέφερε :

«Σπάνια στην Ελλάδα και στην Κύπρο αντιλαμβανόμαστε ότι ο Ελληνισμός λειτουργεί ως μοντέλο για την Ευρώπη. Γνωρίζουμε βέβαια τον Ανθρωπισμό και στην συνέχεια τον Διαφωτισμό, αλλά δεν γνωρίζουμε συνήθως ότι το υπόβαθρό τους είναι ο Ελληνισμός. […] Ακόμα και η ελληνική επανάσταση θεωρείται ως μια λογική συνέπεια του Ελληνισμού, της Αναγέννησης, του Ανθρωπισμού και του Διαφωτισμού. […] Η ιστορία μας έχει επηρεάσει όλη της ιστορία της Ευρώπης και κατά συνέπεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.» 

Το Πρώτο Βραβείο, του Μαθητικού Δοκιμίου της Ελληνικής Πρεσβείας, απονεμήθηκε στον μαθητή Ραφαήλ Σαμούτη της Τρίτης τάξης του Λυκείου Αγίου Γεωργίου Λακατάμειας. Το τιμητικό Δίπλωμα  απένειμε  ο  Πρέσβης της Ελλάδoς κ. Θεοχάρης Λαλάκος.

 Το  Πρώτο Βραβείο, συνόδευεε  το χρηματικό έπαθλο  των 800ευρώ και χορηγήθηκε  από την  Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας (Κύπρου).

Το Λύκειο του μαθητή που κατέκτησε την πρώτη θέση στον διαγωνισμό, πήρε  το χρηματικό ποσό των 600 ευρώ για την ενίσχυση  της βιβλιοθήκης του σχολείου. Το βραβείο χορήγησε η  εταιρεία P & P Ice Cream Group. 

Το Δεύτερο  Βραβείο, του Μαθητικού Δοκιμίου της Ελληνικής Πρεσβείας, απονεμήθηκε στη μαθήτρια Γεωργία Παναγή της Τρίτης τάξης του Λυκείου Κολοσσίου Λεμεσού. . Το τιμητικό δίπλωμα απένειμε ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού & Νεολαίας κ. Πρόδρομος Προδρόμου. Το Βραβείο συνόδευε  το χρηματικό έπαθλο  των 600 ευρώ και ήταν χορηγία της Δικηγορικής εταιρείας Κύπρος Χρυσοστομίδης & Συνεργάτες. 

Το Τρίτο Βραβείο απονεμήθηκε  στη μαθήτρια Αμαλία Τσιτσεκλή της Τρίτης τάξης του Λυκείου Κύκκου Β’ Λευκωσίας. . Το τιμητικό Δίπλωμα  απένειμε  η κα Σοφία Ιωάννου, Επιθεωρήτρια Φιλολογικών μαθημάτων και μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής Δοκιμίου. Το βραβείο συνόδευε  το χρηματικό έπαθλο  των 400ευρώ χορηγία της  εταιρείας Baker Tilly. 

Ο  Πρώτος Έπαινος   απονεμήθηκε στη μαθήτρια Νάγια Πουλιάου της Τρίτης τάξης του Λυκείου Αγίου Σπυρίδωνα Λεμεσού. Το τιμητικό Δίπλωμα και το αναμνηστικό δώρο παρέδωσε ο κ. Ανδρέας Χατζηθωμάς, λογοτέχνης και μέλος της οργανωτικής επιτροπής του δοκιμίου. 

Ο Δεύτερος Έπαινος, ήταν για τον  μαθητή Παύλο Αγαθοκλέους της Τρίτης τάξης του Λυκείου Αγίου Αντωνίου Λεμεσού. Το τιμητικό Δίπλωμα και το αναμνηστικό δώρο απένεειμε  ο κύριος  Ανδρέας Παναγίδης, φιλόλογος και πρώην Επιθεωρητής του Υπουργείου Παιδείας, μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής Δοκιμίου. 

Ο Τρίτος  Έπαινος,  δόθηκε  στην μαθήτρια Κυριακή Γαβριηλίδου της Τρίτης τάξης του Περιφερειακού Λυκείου Λευκάρων.  Το τιμητικό Δίπλωμα και το αναμνηστικό δώρο απένειμε  η κα Ευρύκλεια Παναγιώτου, Σύμβουλος Πρεσβείας και μέλος της οργανωτικής επιτροπής του δοκιμίου.

Μετά τις απονομές ακολούθησαν από τους μαθητές αναγνώσεις αποσπασμάτων των δοκιμίων τους, οι οποίοι καταχειροκροτήθηκαν από τους παρισταμένους στην τελετή. 

 Ο πρέσβης της Ελλάδος Θεοχάρης Λαλάκος στον χαιρετισμό του επεσήμανε: 

“Με ιδιαίτερη χαρά χαιρετίζω σήμερα την παρουσία όλων σας και κυρίως των αποφοιτησάντων μαθητών και μαθητριών στη σημερινή τελετή. Η προσπάθεια αντιμετώπισης της πανδημίας περιόρισε σημαντικά πολλές δραστηριότητες και τις άμεσες συναντήσεις κατά τις τελευταίες δύο σχολικές χρονιές. Όμως, ούτε πέρυσι ούτε φέτος μπόρεσε ο κορωνοϊός να εμποδίσει την διεξαγωγή του διαγωνισμού. Χαίρομαι λοιπόν ιδιαίτερα που, χάρις και στην ταχεία εξέλιξη του εμβολιαστικού προγράμματος στην Κύπρο, κατέστη δυνατή η πραγματοποίηση της σημερινής εκδήλωσης με τη φυσική παρουσία των προσκεκλημένων.  

        Από πλευράς μου θα ήθελα να συγχαρώ τους μαθητές που διακρίθηκαν στον φετεινό διαγωνισμό συγγραφής δοκιμίου καλούμενοι να προβληματισθούν, να αναπτύξουν και να αποτυπώσουν μέσω του γραπτού ελληνικού τους λόγου την κριτική τους σκέψη, με σημείο εκκίνησης ένα απόσπασμα από το έργο «Ο Ελληνισμός ως μοντέλο για την Ευρώπη» του Νίκου Λυγερού, όπου διερευνάται η αλληλεπίδραση του Ελληνισμού και άλλων θεμελιωδών ιδεολογικών ρευμάτων ως πηγή έμπνευσης για την Ελληνική Επανάσταση του 1821, για την οποία φέτος εορτάζουμε τα 200 χρόνια από την κήρυξη της.

Σε μια εποχή πρωτοφανούς τεχνολογικής προόδου, δεν πρέπει να λησμονούμε ότι επίκεντρο όλων των σκέψεων, έργων και δράσεων είναι ο ίδιος ο άνθρωπος. Παρά την αναμφισβήτητη αξία των επιστημονικών επιτευγμάτων και ανακαλύψεων, η καλλιέργεια των ανθρωπιστικών σπουδών και, μεταξύ άλλων, η μελέτη των διδαγμάτων των Ελλήνων φιλοσόφων και γενικότερα του ελληνικού πολιτισμού, αποτελεί σημαντικό εφόδιο για τις νέες γενιές.

Εύχομαι ο διαγωνισμός δοκιμίου, που καθιερώθηκε για πρώτη φορά το 1976 και από τότε διεξάγεται ανελλιπώς κάθε χρόνο σε Παγκύπριο επίπεδο, να αποτελεί σε ετήσια βάση μια ακόμη αφορμή για σκέψη, προβληματισμό και έκφραση σε δοκιμιακό λόγο. Στο πλαίσιο αυτό, πολλά συγχαρητήρια αξίζουν όχι μόνο στους διακριθέντες, αλλά σε όλους τους μαθητές που συμμετείχαν στο διαγωνισμό και βεβαίως στους καθηγητές που ανέλαβαν την προετοιμασία των μαθητών, τροφοδοτώντας τους με ιδέες και καλλιεργώντας την κριτική τους σκέψη. Ευχαριστίες στους 4 χορηγούς των επάθλων. Τέλος, θα ήθελα να ευχαριστήσω τις κυπριακές αρχές που κάθε χρόνο υποστηρίζουν την υλοποίηση του διαγωνισμού, στο πρόσωπο του Υπουργού Παιδείας κ. Πρόδρομου Προδρόμου, που τίμησε και φέτος με την παρουσία την εκδήλωσή μας”.

Ο υπουργός Παιδείας Πρόδρομος Προδρόμου, μεταξύ άλλων ,  ανέφερε ότι το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας ενθαρρύνει και επικροτεί τη διεξαγωγή τέτοιων Διαγωνισμών.

Επίσης, επισήμανε : “Η Ελληνική Γλώσσα αποτελεί το μέσο έκφρασης του πολιτισμού, των ιδανικών και των πανανθρώπινων αξιών, το συνδετικό κρίκο με τον απανταχού Ελληνισμό. Η  γλωσσική παιδεία συμβάλλει στην εμπέδωση της γλωσσικής μας ταυτότητας και γενικότερα στην αναβάθμιση του πολιτιστικού και πνευματικού μας επιπέδου. Απόλυτα ταυτισμένη με την πορεία της ανθρώπινης σκέψης, η Ελληνική γίνεται η γλώσσα στην οποία ο άνθρωπος διατυπώνει τις πρώτες του φιλοσοφικές αναζητήσεις και περιγράφει τις πρώτες του επιστημονικές ανακαλύψεις.  Αγκαλιάζει όλες τις εκφάνσεις της ατομικής και κοινωνικής μας ζωής, αποτυπώνει με σαφήνεια τις σκέψεις, τους στοχασμούς και τα συναισθήματά μας και γίνεται φορέας αξιών της εθνικής και πολιτιστικής μας ταυτότητας”. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Share this post